Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Суперкубок УЄФА
| Оновлено 07 жовтня 2020, 03:28
1245
5

МУНТЯН: «Суперкубок Європи важкий був, ледве удвох-утрьох несли»

6 жовтня виповнюється рівно 45 років з дня перемоги «Динамо» над «Баварією»

| Оновлено 07 жовтня 2020, 03:28
1245
5
МУНТЯН: «Суперкубок Європи важкий був, ледве удвох-утрьох несли»
ФК Динамо Київ. Володимир Мунтян

Легендарний півзахисник київського «Динамо» Володимир Мунтян, учасник матчу за Суперкубок Європи 1975 в Києві поділився спогадами про цю історичну поєдинку. 6 жовтня виповнюється рівно 45 років з дня легендарної перемоги «Динамо» над «Баварією» та завоювання клубом престижного євротрофея.

– Володимире Федоровичу, з якими очікуваннями летіли на перший матч із Баварією в Мюнхен, отримавши травму в Єревані?

– Після гри з Араратом у нас була ціла компанія побитих – травмованих, і я серед них. Летіли до Мюнхена з очікуванням, що гра буде важкою, адже суперник грізний. Коли прилетіли, в аеропорту нас зустрічав Валерій Васильович. І коли йому доповіли, що у нас було чотири чи п'ять травмованих, він жартома сказав: Навіщо ви тоді прилетіли?! Давайте збиратися назад! Але наступного дня на передматчевому тренуванні було не до жартів – на поле вийшло чоловік вісім чи дев'ять...

– За таких розкладів на перемогу в першому ж матчі, напевно, не надто розраховували?

– На той період ми були на підйомі, адже ми виграли Кубок Кубків. Звичайно, ми усвідомлювали, хто наш суперник, але знали і з чим його їдять. У нас був внутрішній підйом, упевненість у собі. Не якесь там зазнайство, але команда була на емоційному підйомі.

– Спостерігаючи перший матч з боку, ви для себе вже відзначали якісь моменти, слабкі сторони у грі Баварії?

– Та не до цього було, більше переживали за те, що відбувається на футбольному полі. Дуже хотіли вийти і допомогти команді. Сидіти травмованим на лавці і дивитися на гру – це найгірше, що може бути для футболіста. Вийти на поле і зіграти набагато легше, ніж сидіти і з боку спостерігати. Особливо, коли ти травмований.

– Наскільки хвилюючим був для вас вихід на поле в матчі-відповіді в Києві? Ажіотаж навколо матчу швидше мотивував або чинив певний психологічний тиск?

– Та що ви, цей ажіотаж навколо команди і колосальна підтримка вболівальників нам тільки допомагали, мотивували. Тільки уявіть, більше ста тисяч уболівальників на трибунах! Наша команда була на підйомі. До того ж до нас приїхав не хто-небудь, а така іменита команда, як Баварія, переможець двох останніх розіграшів Кубка чемпіонів, яка має у своєму складі таку кількість чемпіонів світу. Ми були повністю мобілізовані на цей матч.

– Квитки на стадіон дістати було важко, але у футболістів була можливість отримати певну квоту. Скільки вам їх дісталося і кому ви допомогли потрапити на гру?

– Та не було квоти, безкоштовно дістати квитки навіть ми не могли, однак у нас була перевага – можливість придбати без черги. Звичайно, усі хлопці роздавали своїм друзям, тим, хто просив.

– Перед тим як другий гол ударом зі штрафного забив Олег Блохін, біля м'яча стояли і ви з Леонідом Буряком – визнані майстри стандартних положень. Так було задумано, що проб'є Блохін або це було спонтанне рішення?

– Наскільки я пам'ятаю, я взяв м'яч до рук і повинен був виконувати цей штрафний. Але коли ставив, до мене підійшов Блохін зі словами: Володя, дай пробити. Я відчуваю, що заб'ю. Я поступився цим правом, і не став йому говорити, що теж відчував, що заб'ю (сміється). Уже коли Олег забив, я йому сказав про це. Звичайно, тоді це вже прозвучало більше як жарт. А те, що перед ударом нас було там троє – у Льоні теж удар прекрасний, він теж виконував стандарти. Але до його приходу в Динамо штрафні частіше бив я.

– Гравці не засмутилися, що відразу після матчу їм не вручили медалі у зв'язку з утратою багажу Артеміо Франкі у віденському аеропорту? І за яких обставин медалі все ж знайшли своїх героїв?

– Та нічого страшного. Звичайно, як то кажуть, дорога ложка до обіду, але головне – що не забули. Нам вручили медалі також в урочистій атмосфері, перед якоюсь грою чемпіонату Союзу.

– У вас ця медаль збереглася?

– Я передав її в якийсь музей через спорткомітет. Нас тоді агітували, аби ми всі такі історичні нагороди передавали, робили загальним надбанням.

– Ви якось говорили, що все ж залишили пам'ятний сувенір про цей матч – м'яч...

– Дійсно, я залишив м'яч, яким грали у фіналі Суперкубка. Зібрав на ньому автографи, як гравців Баварії, так і Динамо.

– Олег Блохін не просив у вас цей м'яч? Адже він ним забив два голи...

– Він не встиг узяти цей м'яч, я його випередив. А навіть якби і просив – я б не віддав (сміється).

– Суперкубок після матчу піднімали відразу троє динамівців, після того як його не зміг вручити капітану президент УЄФА. Ви пробували його підняти поодинці?

– Звісно, ні. Ми його ледве удвох-утрьох несли. Важкий був трофей. А ще важчим він став, коли у нього шампанське налили в роздягальні. Скільки пляшок в нього помістилося – чесно, не пам'ятаю (сміється).

– Кажуть, що після тріумфу в Суперкубку Європи у футболістів Динамо вирішилися квартирне та транспортне питання...

– Насправді, ніхто нам автомобілі за перемогу не дарував. Ми їх купували за свої гроші. Але давали дозвіл на покупку машини – це було дуже важливо в ті часи.

– Як часто переглядали цей матч у записі і з якими емоціями?

– Кілька разів точно переглядав. У когось був запис матчу, здається, у Льоні Буряка. Пам'ятається, про першу гру залишилося враження, що Баварія багато атакувала і давила на наші ворота. Але коли переглядали запис на касеті, побачили, що не було у суперника переваги. У наших хлопців, у того ж Петі Слободяна були непогані моменти.

– Але в матчі-відповіді одна з команд уже мала відчутну ігрову перевагу – Динамо...

– До Києва Баварія приїхала вже не в ідеальному складі. Герд Мюллер побоявся їхати, тому що у нас у команді був на нього Штірліц – Стьопа Решко (сміється). Ми йому дали таке прізвисько, тому що він так залізно тримав Мюллера, що той не знав, що йому робити.

 
Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
bolelschik
Странно, может Володя подзабыл. По-моему они поехали в Германию после игры в Днепроетровске на Кубук. Выиграли, у Днепра, помню один гол забил Мунтян. запомнил, потому что видел динмовцев накануне игры с Днепром у гостиницы "Днепропетровск"
Олег Тимофеюк
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Олег Тимофеюк
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил