Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

09 жовтня 2020, 16:00
Формула 1
Гран-прі Айфеля 2020. Вільна практика
Гонка завершена
Формула 1
| Оновлено 09 жовтня 2020, 00:09
2377
2

Ред Булл залишився без мотора Хонди. Що робити команді і Максу Ферстаппену

Ред Булл може втратити не тільки мотори, але і Макса Ферстаппена

| Оновлено 09 жовтня 2020, 00:09
2377
2
Ред Булл залишився без мотора Хонди. Що робити команді і Максу Ферстаппену
Skysports.com

Оцінюємо ситуацію команди Формули-1 Ред Булл, яка після сезону-2021 буде змушена шукати собі нового постачальника двигунів.

Що трапилося

Компанія Хонда оголосила про завершення своєї програми Формули-1. Нинішній контракт розрахований до кінця сезону-2021, і після цього терміну японський виробник припинить постачати свої мотори командам Ред Булл і Альфа Таурі. Керівництво Хонди повідомило, що рішення покинути Ф-1 не пов'язане зі спортивними результатами, але менеджмент хоче перевести фінансові ресурси на вирішення інших проблем. Зокрема, Хонда прагне до 2050 року перейти на мотори без шкідливих для природи викидів (для дорожніх автомобілів).

Хонда повернулася до Ф-1 у 2015 році, коли вкрай невдало співпрацювала з Маклареном. Японські мотористи на старті не змогли побудувати нормальний мотор, а Макларен досить швидко перейшов на силові установки Рено. Втім, з часом Хонда набирала сили і досвід, а поточні мотори можна назвати цілком гідними.

Не рівень Мерседеса, але краще, ніж у Феррарі, і дозволяють Ред Булл боротися за перемоги. Можливо, ще б рік або два - і Хонда потіснила б Мерседес.

Чому це проблема для Ред Булла

Контракт на постачання моторів Ред Буллу діє до кінця 2021 року, а в Хонді не приховували, що можуть піти з Ф-1. Цікаво, що остаточне рішення було прийнято у вересні, коли П'єр Гаслі на машині з мотором Хонди здобув сенсаційну перемогу в Монці. Хонда обіцяє, що на сезон-2021 виділить достатньо грошей, побудує новий двигун і в цьому плані Ред Буллу турбуватися не варто. Але Бикам точно варто хвилюватися з приводу 2022 року і наступних сезонів. Де знайти мотор, хто буде поставляти силові установки? Варіантів, мабуть, не більше 3,5.

Напевно, Ред Булл хотів би домовитися з Мерседесом, але, по-перше, німецький виробник з 2021 забезпечуватиме моторами 4 команди (Мерседес, Макларен, Астон Мартін, Вільямс), а по-друге, керівництво Мерседеса точно не хоче давати свої мотори прямому конкуренту. Як буде виглядати Мерседес, якщо Ред Булл почне вигравати титули із зіркою на машині? Принаймні раніше Бики не змогли домовитися з Мерседесом. Феррарі? Ще рік тому, можливо, Феррарі була хорошим варіантом, але точно не в нинішній кризовий для італійців час. Плюс Скудерія, як і Мерседес, явно не горить бажанням віддавати мотори конкуренту, який, ймовірно, в найближчі сезони буде швидшим. І в підсумку залишається варіант з Рено.

З тим самим Рено, від якого Ред Булл два роки тому пішов зі скандалом. Навіть Netflix в своєму серіалі про Формулу-1 Drive to Survive присвятив кілька епізодів конфлікту між Ред Буллом і Рено, а також напруженим відносинам босів Крістіана Хорнера і Сіріля Абітбуля. У Рено вже заявили, що готові постачати двигуни Бикам, але Хорнер точно не в захваті від того, що потрібно знову спілкуватися з французькою командою. І є питання, чи буде співпраця при такому конфлікті сторін продуктивною.

Чи може Ред Булл і Альфа Таурі залишитися без моторів? Ні. У регламенті Формули-1 прописано, що в подібних ситуаціях постачальник моторів з найменшою кількістю клієнтів зобов'язаний поставляти двигуни команді, що залишилася без силових установок. Якщо Ред Булл до серпня 2021 року не знайде собі постачальника, то Ф-1 зобов'яже це робити Рено, оскільки французи зараз нікому, крім себе, мотори не надають. Крім цих трьох варіантів, є ще майже нереалістичний з приходом в Ф-1 нового виробника. Поки ніяких чуток з цього приводу немає, та й за 1,5 роки нормальний мотор не побудувати. Чи може Ред Булл сам виробляти мотори? Раніше в компанії відмовилися від розробки силової установки через величезні витрати, які приватна фірма не потягне. Правда, з'явилася чутка, що Ред Булл може викупити всі напрацювання Хонди і продовжувати розвивати цю силову установку. Дешевше, ніж починати з нуля, але все одно дорого. Втім, на що тільки не підеш, якщо не хочеш мати справу з Рено.

Фактор Ферстаппена

Багато з них були здивовані, коли до старту нинішнього сезону Ред Булл продовжив контракт з Максом Ферстаппеном відразу до кінця 2023 року. Однак керівництво Биків визнає, що в договорі є ряд винятків, які дозволяють Максу піти раніше, якщо він того захоче.

Такі клаусули можуть стосуватися як боліда (якщо машина слабка, то Макс може піти в будь-який момент), так і інших факторів, включаючи втрату постачальника моторів. Повертатися на двигуни Рено Ферстаппен не хоче, і саме пілот часто критикував французького виробника і вступав в суперечки з Абітбулем.

Ймовірно, втрата двигунів може виступити козирем для Ферстаппена, але поки йти рано. Єдиний для Макса варіант - це Мерседес, але в німецькій команді зараз невизначена ситуація. Є чутки про продаж команди приватній компанії, що може вплинути на нинішнє домінуюче становище Мерседеса. Крім того, з 2022 року набирає чинності новий технічний регламент, який може змінити баланс сил в Ф-1, і спершу пілотам хочеться зрозуміти, хто буде лідером в новій ері.

Та й фактор Льюїса Хемілтона не варто скидати з рахунків, хоча пілот все ще не має контракту на сезон-2021 і далі.

Ред Булл зараз запевняє, що Макс нікуди не йде і продовжить виступи у команді. Це ключовий фактор для Биків, яким зберегти головну зірку Ф-1 навіть важливіше, ніж швидко знайти новий мотор. Однак поки все йде до того, що Ред Буллу доведеться знову використовувати двигуни Рено. І Ферстаппену це явно не сподобається.

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

EWC. Михальчик посів друге місце у гонці 24 години Ле-Мана
Авто/мото | 22 квітня 2024, 21:35 0
EWC. Михальчик посів друге місце у гонці 24 години Ле-Мана

Український райдер та його партнери по команді розпочали сезон з подіуму

ФОТО. Підліток на матчі Челсі показав несамовитий банер
Футбол | 24 квітня 2024, 02:23 2
ФОТО. Підліток на матчі Челсі показав несамовитий банер

Матч АПЛ завершився розгромною перемогою Арсеналу з рахунком 5:0

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
euro2012_za_2012euro
Даю наводку ! АвтоЗАЗ начал работать.
А двигатели МеМЗ самые лучшие двигатели в мире!
sashaddd25 Саша (металлолом сдали на приёмку)
На этом сайте только футбол. Не какие редбулы с ихними двигателями тут не катят ))