Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 07:51
555
0

Фейл Алафіліппа, перший Монумент для Рогліча. Підсумки тижня в велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня в шосейному велоспорті

| Оновлено 01 травня 2023, 07:51
555
0
Фейл Алафіліппа, перший Монумент для Рогліча. Підсумки тижня в велоспорті
twitter.com/LiegeBastogneL

У суботу на Сицилії стартувала Джиро д'Італія-2020 року, однак про «Корса роза» ми будемо говорити окремо. Крім неї в світі велоспорту було багато цікавого.

29 вересня - 3 жовтня - BinckBank Tour

Багатоденка BinckBank Tour, раніше відома як Тур Бенілюксу, відбулася з величезними труднощами. На території Нідерландів мав пройти другий етап, а також стартувати третій і четвертий. Однак увечері 29 вересня, після першого етапу, уряд Нідерландів раптово змінив своє початкове рішення і заборонив проведення гонки на території країни. Це унеможливлювало проведення за початковим планом відразу трьох з п'яти етапів гонки.

Організатори BinckBank Tour викручувалися як могли. Другий етап (розділка на 10 км у Фліссінгені) врятувати вже не вдалося - надто мало часу залишалося, тому гонщики раптово отримали день відпочинку. Старт третього етапу (який фактично був другим) перенесли в Бельгію, а на четвертому провели розділку на 8,14 км також на території Бельгії.

Звичайно, всі ми розуміємо серйозність такої проблеми, як коронавірус, проте нідерландська влада показала себе не з кращого боку: про своє рішення вони як мінімум могли і повинні були оголосити раніше. До слова, вже точно відомо, що головна гонка Нідерландів, Amstel Gold Race, яка повинна була відбутися цього тижня, скасована з все тієї ж причини.

Перемогу в загальному заліку BinckBank Tour-2020 здобув Матьє Ван дер Пул. Головний фаворит здобув перемогу - здавалося б, нічого надприродного? Насправді ні. Перемога Ван дер Пула вийшла дуже видовищною і красивою.


twitter.com/BinckBankTour

До останнього етапу гонщик «Alpecin-Fenix» підійшов на п'ятому місці в загальному заліку з відставанням в 17 секунд від лідера, Мадса Педерсена. І на останньому етапі до легендарного Муур ван Гераардсберген Ван дер Пул пішов в атаку вже за 72 км до фінішу! У лідера загального заліку Мадса Педерсена досить сильної для контролю гонки команди не було, тому Ван дер Пул зумів від’їхати, а грегарі Педерсена дуже швидко випали з пелотону, зробивши все, що було в їхніх силах.

Після цього працювати доводилося в основному самому данцеві - інші фаворити не горіли бажанням йому допомагати, навіть незважаючи на те, що відрив Ван дер Пула зростав. Їхній розрахунок спрацював: під кінець Педерсен видихався і фінішував лише 18-м, програвши переможцю майже півтори хвилини.

Тільки ось добрати Ван дер Пула Оліверу Насену, Сонні Кольбреллі і компанії так і не вдалося: він утримав кілька секунд зі своєї переваги, і це, разом з боніфікацією, принесло йому перемогу. Більш ніж заслужену - завжди приємно, коли такі сміливі, героїчні атаки приносять успіх.

Топ-3 загального заліку доповнили герої розділки - Сорен Крог Андерсен і Штефан Кюнг. Насен фінішувати високо в загальному заліку не зміг через те, що втратив більше двох хвилин через завал на першому етапі. Проте, гонщик «Ag2r La Mondiale» показав дуже хороший рівень готовності перед північними класиками.

30 вересня - Флеш Валлонь

В останній день вересня паралельно з BinckBank Tour все в тій же Бельгії проходила одноденка Флеш Валлонь. Склад учасників в цьому році був сильним, проте все ж дуже багато зірок з тих чи інших причин не брали участь: хтось відпочивав після чемпіонату світу, хтось готувався до Джиро, хтось їхав BinckBank Tour. У підсумку вийшло так, що на старт Флеш Валлонь-2020 не вийшов жоден екс-чемпіон гонки.

При всій повазі до Флеш Валлонь, з усіх топових одноденок вона - найбільш прямолінійна і передбачувана. Вся боротьба завжди зводиться до фінішного підйому на Мур де Уї, де просто-напросто перемагає той, хто здатний видавати більшого всього ват у короткий, але дуже крутий підйом. Ніякої тактики, ніяких несподіванок.

Так вийшло і цього разу. Перемогу здобув Марк Хірші, який стає одним з головних героїв нинішнього сезону. У фінішному спринті молодий швейцарець випередив ще одного молодого таланта - француза Бенуа Конефруа. Топ-3 замкнув досвідчений канадець Майкл Вудс.


twitter.com/flechewallonne

Деякі топ-фаворити розчарували: Міхал Квятковскі став шостим, а Тадей Погачар - дев'ятим. А ось для Річі Порта восьме місце - безсумнівний успіх. Австралієць лише вдруге в своїй кар'єрі потрапив до топ-10 одноденки Світового туру. Вперше це сталося ще 10 років тому, в дебютний для Порта сезон в професіоналах на Класиці Сан-Себастьян. Ще один привід стверджувати, що нинішній сезон - найкращий у кар'єрі 35-річного австралійця.

Топ-5 замкнув Ден Мартін, який проводить об'єктивно дуже слабкий сезон, але завжди добре виступає на Флеш Валлонь. Такий результат ірландця - дуже яскраве підтвердження специфіки Флеш Валлонь: тут твоє початкове вміння штурмувати короткі круті гори важливіше навіть за твою поточну фізичну форму.

4 жовтня - Льєж-Бастонь-Льєж

Ну а в неділю відбувся третій в нинішньому сезоні і найстаріший Монумент - Льєж-Бастонь-Льєж. Склад учасників був набагато більш представницьким, ніж на Флеш Валлонь - по суті, на Льєж-Бастонь-Льєж приїхали всі гранди, які не беруть участі в Джиро д'Італія. Не вистачало хіба що тільки Воута Ван Арта, який готується до північних класик.

У цьому році «Ля дойенн» вийшла досить нудною. Але все це меркне на фоні того, як парадоксально і абсурдно вона завершилася. У головній ролі був свіжоспечений чемпіон світу Жуліан Алафіліпп, який їхав свою першу гонку після завоювання райдужної майки.

Вирішальні події почали відбуватися приблизно за 15 км до фінішу, коли на підйомі Кот де ля Рош-о-Фокон Алафіліпп пішов в атаку. Втекти гонщику «Deceuninck Quick Step» не вдалося: сформувалася група з чотирьох осіб, в яку, крім француза, увійшли Марк Хірші, Тадей Погачар і Прімож Рогліч. У новій версії маршруту Льєж-Бастонь-Льєж немає фінішного підйому в Ансі, тому було зрозуміло, що перемога буде розігруватися в спринті з невеликої групи. На останніх кілометрах четвірка лідерів почала займатися спринтерськими іграми, через що з другої групи до них переклався ще один словенець - Матей Мохоріч.

Ну а далі почався парад безглуздостей від Алафіліппа. Спочатку Жуліан порушив прямолінійність руху під час спринту, чим завадив Марку Хірші та Тадею Погачару. При чому робив француз це абсолютно усвідомлено: він бачив, що зліва від нього Хірші та Погачар. Збивши швидкість двом найбільш небезпечним суперникам, Алафіліпп видав, як йому здавалося, переможний спринт, і вже підняв руки в тріумфальному жесті. За це його покарав Прімож Рогліч, який на останніх метрах обігнав гонщика «Deceuninck Quick Step» з правого боку. Ну а після гонки журі ще й релегувало Алафіліппа на останнє місце в групі. Можна бути абсолютно не забобонною людиною, але після таких подій починаєш вірити в те, що «прокляття райдужної майки» реально існує.

Ну а Прімож Рогліч виграв свій перший Монумент в кар'єрі. Словенець став сьомим гонщиком в 21-му столітті, який виграв Гран Тур і Монумент. До нього це робили Алехандро Вальверде, Дам’яно Кунего, Даніло Ді Лука, Вінченцо Нібалі, Енді Шлек і Олександр Вінокуров. З них тільки на рахунку Нібалі є більше однієї перемоги і на Гран Турах, і на Монументах.

Проте, не можна не визнати, що частка везіння в цій перемозі Рогліча неймовірно висока. Спочатку Алафіліпп завадив двом суперникам Пріможа, а потім і сам угробив свої шанси на перемогу. У нормально ситуації Рогліча б, швидше за все, навіть не виявилося на підсумковому подіумі. Проте, доля піднесла Пріможу розкішний втішний приз за поразку на Тур де Франс.

Один з топ-фаворитів Льєж-Бастонь-Льєж, Матьє Ван дер Пул, не зміг відповісти на атаку Алафіліппа на Кот де ля Рош-о-Фокон і зачепитися на першу групу. У підсумку нідерландець виграв спринт за шосте місце з другої групи. Не варто забувати, що Ван дер Пул їхав Льєж-Бастонь-Льєж відразу після переможного Тура Бенілюксу, на наступний день після ранньої атаки за 72 км до фінішу. У такій ситуації навіть потрапляння до топ-6 можна вважати невеликим подвигом.

Наступний тиждень

11 жовтня - Гент - Вевельгем

Як вже було написано вище, Амстел Голд Рейс був скасований, тому нинішній тиждень буде менш насиченим, ніж планувалося, і паралельно з Джиро пройде лише одна гонка Світового туру. У неділю, 11 жовтня, сезон північних класик відкриє ще одна престижна бельгійська одноденка - Гент - Вевельгем.

На ній виступлять практично всі гранди північних класик, в тому числі і Воут Ван Арт, який повертається в гонки після невеликого відпочинку і пропуску кампанії Арденських класик. Відсутнім буде лише Петер Саган, який зараз виступає на Джиро д'Італія.

Гент - Вевельгем - одна з найменш селективних фламандських класик, тому, швидше за все, знову закінчиться спринтом з досить великої групи. Крім Ван Арта і Ван дер Пула, до топ-фаворитів можемо зарахувати Маттео Трентіна, Мадса Педерсена, Александера Крістоффа, Яспера Філіпсена, і, можливо, навіть Сема Беннетта, якщо гонка буде зовсім закритою і не селективною.

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною
Футбол | 25 квітня 2024, 00:08 4
Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною

Український воротар заперечує, що м'яч перетнув лінію

У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика
Футбол | 24 квітня 2024, 19:01 3
У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика

«Пенсіонери» розставили пріоритети щодо українця

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.