Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 05 жовтня 2020, 14:07
7987
7

10 фіналів НБА в кар'єрі Леброна Джеймса. Таке більше не повториться

Про головні перемоги і поразки найвеличнішого баскетболіста сучасності

| Оновлено 05 жовтня 2020, 14:07
7987
7
10 фіналів НБА в кар'єрі Леброна Джеймса. Таке більше не повториться
FOX Sports

«Вітаю свого брата Леброна Джеймса з 10-м результатом у кар'єрі. Те, що ми спостерігаємо, більше ніколи не повториться», - написав у своєму твіттері Двейн Вейд.

Все стало, як і раніше. НБА повернулася на екрани телевізорів (комп'ютерів), а ЛеБрон Джеймс повернувся у фінальну серію плей-оф. Що тут нового? Скільки Фіналів у Брайанта - 6? У Шака, Берда, Меджика і того менше? Навіть у Роберта Оррі (ЛАЛ, САС) їх трохи менше, ніж у «Короля». Ми з вами зараз спостерігаємо неймовірне досягнення баскетболіста, все ще здатного стати найбільшим в історії. Настав час згадати всі Фінали НБА Джеймса.

«Сан-Антоніо» - «Клівленд» (2007 рік)

В ту серію наш герой заходив, проводячи 4-й сезон у найсильнішій лізі світу. «Кевс» завершили регулярку другими на Сході з рекордом перемог/поразок: 50/32. По дорозі до Фіналу були обіграні «Вашингтон» - 4-0 (без Арінаса і Керона Батлера), «Нью-Джерсі» - 4-2 (Кідд у тому плей-оф набирав 14.6; 10.9; 10.9) і лідери «нульових» Східної конференції, «Детройт» - 4-2.

Розв'язка сезону 2006/2007 наступила в матчах зі «Сперс». ЛеБрон брав м'яч і робив, що міг: 22 очка і майже 7 результативних передач у середньому за гру. Але досвідченим хлопцям з Техасу вдалося остудити запал висхідної зірки Ліги (35.6% реалізації кидків з гри та майже 6 втрат в середньому за серію). Підопічні Грегга Поповича не дозволяли нашому герою ефективно атакувати своє кільце, а партнерам ЛеБрона не вистачало майстерності підтримати свого лідера.

Що й казати, якщо найкращими помічниками «Короля» на той момент були Ларрі Хьюз, Ілгаускас, Павлович і Гібсон. При тому, що останній виглядав цілком стерпно, регулярно влучаючи з-за дуги (більше всіх у команді влучив 3-очкових). А тренував переможців Сходу Майк Браун. Але хто всі ці люди (крім Жидрунаса)? Ви що-небудь про них чули, коли серед їхніх партнерів по команді не значилося ім'я ЛеБрона?

У підсумку, закономірний виліт 4-0 і перший досвід ігор на такому рівні для нашого героя. Хоч і гіркий.

«Даллас» - «Маямі» (2011 рік)

Після того, як Джеймс вирішив перебратися на південний берег США, об'єднавшись із Вейдом та Бошем, багато експертів НБА заявляли, що ця команда здатна виграти регулярний сезон 82-0 і з такою ж легкістю стати чемпіонами, перемігши в плей-оф. Спочатку все складалося для команди оптимістично. Друге місце в регулярці (58-24) і впевнений винос по черзі «Філадельфії», «Бостона» і «Чикаго» з однаковим рахунком 4-1.

Зустріч у Фіналі з 3-м сіяним на Заході «Далласом» не віщувала лиха. А рахунок після перших 3-х матчів цьому тільки сприяв - 2-1 на користь «Хіт». Але своїми середніми з відхиленням Дірку Новіцкі вдалося затягнути серію і вирвати довгоочікувану для Марка Кьюбана перемогу в чемпіонаті. Загальний результат 4-2 на користь «Мевс».

Що пішло не так для «Маямі»? Джеймс і Вейд не могли поділити лідерську роль в команді, розриваючи її зсередини. Двейн (26.5 очок за гру в серії) звик бути лідером своїх рідних «Хіт» і не хотів віддавати пальму першості ЛеБрону (17.8 очок за гру в серії). А показовим став епізод, коли в кінці вирішального матчу «Королю» потрібно було проявити характер і повести своїх партнерів на штурм кільця «Далласа». І наш герой, отримавши м'яч, віддав пас ближньому, показуючи, що не готовий/хоче/може брати на себе відповідальність за результат. Ця поразка могла коштувати кар'єри Джеймсу. Але найцікавіше було ще попереду.

«Маямі» - «Оклахома» (2012 рік)

 «Якби ми програли «Бостону» вирішальний матч за рахунку 2-3, Пет Райлі розігнав би нас всіх у найближче міжсезоння», - так прокоментував ЛеБрон, можливо, ключовий момент своєї кар'єри на південному узбережжі. Але «Хіт» виграли, і вони мали змагатися з «Оклахомою», за яку бігали молоді Дюрент, Вестбрук і Харден. Ех, яку команду втратили ОКС.

У сезоні 2011/2012 тренеру Еріку Споельстрі вдалося залагодити конфлікт інтересів і переконати Вейда прийняти роль другої зірки. Оскільки Джеймс на той момент уже став найкращим баскетболістом НБА. Що з цього вийшло? Впевнений винос найсильнішої команди західної конференції з рахунком 4-1. А також зародження смолл-болла і підвищення ролі снайперів на майданчику. А ЛеБрон завоював свій перший титул, показуючи в Фіналі елітні результати (28.6; 10.2; 7.4).

«Маямі» - «Сан-Антоніо» (2013 рік)

Цей сезон увійшов до історії НБА. Ні, не результатом регулярки для «Хіт» 66-16, і не героїчним камбеком у серії плей-оф із «Індіаною». І навіть не перемогою в фіналі НБА над «Сперс» 4-3. Цей сезон запам'ятався ось цим кидком - його вишенькою на торті.

Хто тут геній? Пет Райлі - геній. Саме він перед стартом сезону підписав ветерана Рея Аллена. Так ще й за менші гроші, ніж пропонував «Бостон», але з можливістю боротьби за чемпіонство. Хто в НБА здатний відмовити пану Райлі?

«Коли чуєш ім'я Пета Райлі, думаєш про один з найвидатніших умів в історії баскетболу, він вигравав на всіх рівнях. Ліга без Райлі вже не буде колишньою. Чудова людина, прекрасний мотиватор», - сказав Джеймс, найкращий баскетболіст фінальної серії НБА і бек-ту-бек чемпіон.

«Сан-Антоніо» - «Маямі» (2014 рік)

Грегг Попович не приховував, що весь сезон готував САС до фінальної серії з «Хіт». Техаська династія жадала реваншу. І вона його отримала. Як? Важливий допоміжний елемент - Майк Міллер покинув «Маямі» в міжсезоння. Продовження ветерана могло дорого обійтися жителям півдня і Пет Райлі з Міккі Арісоном вирішили заощадити. Шейн Бетті і Двейн Вейд розвалилися ще по ходу плей-оф. Що й казати, якщо в старті на фінальну серію тренер Спо почав випускати давно заіржавілого Рашарда Льюїса.

Але головною причиною поразки ЛеБрона в Фіналі 2014 стали... кондиціонери в жаркому Техасі. А точніше, їхня несправність. У кінцівці першої зустрічі «Маямі» вели в рахунку і впевнено йшли до перемоги. Але судома ЛеБрона і його неможливість повернутися в гру підкоригували результат. «Сан-Антоніо» здобули перемогу в тому матчі. Так, у другій грі серії Джеймс здолав «Сперс». Але далі Джинобілі та компанія буквально розстріляли «Хіт» з-за дуги. Підсумкові 4-1 боляче вдарили по «Королю», який побачив нездатність його команди і далі претендувати на титул. Свою наступну фінальну серію ЛеБрон зустріне вже в майці «Кавальєрс».

«Голден Стейт» - «Клівленд» (2015 рік)

ЛеБрон повернувся додому. Хороша історія повинна була закінчитися перемогою в чемпіонаті. Та ще й Лав з Ірвінгом допомогли Джеймсу впевнено пройти регулярний сезон (2-е місце) і плей-оф (тільки з «Чикаго» рахунок був 4-2).

Але не тут-то було. Травми тих же Лава та Ірвінга змусили робити ставку в атаці на... Тимофія Мозгова, як головну допоміжну опцію для Джеймса. Це закінчилося провалом. Рахунок у фінальній серії - 4-2 на користь «Ворріорс».

Варто відзначити, що відразу після поразки наш герой потиснув руки баскетболістам команди опонентів і впевнено пішов у підтрибунне приміщення. А на прес-конференції ЛеБрон заявив, що ця поразка зробила його сильнішим і він уже готується до наступного чемпіонату.

«Клівленд» - «Голден Стейт» (2016 рік)

Ймовірно, варто ще раз насолодитися цим епізодом - «Блок» від Леброна Джеймса, який приніс титул «Кевс» у сезоні 2015/2016. Вони відігралися з 1-3, наш герой приносив з собою в роздягальню команди свої персні чемпіона, щоб мотивувати свою свиту, Лав і Кайрі були здорові, а судді дискваліфікували Гріна у ГСВ на одну гру. Все в цій серії складалося на користь Джеймса.

«This is for you, Cleveland», - радів «Король» після першої перемоги «Кавальєрс» в НБА.

«Голден Стейт» - «Клівленд» (2017 рік)

У першій грі Фіналу ЛеБрон та компанія виглядали набагато переконливішими за неймовірних «воїнів» з Кевіном Дюрентом. Якби Джей Ар Сміт був би спритнішим, хто знає, як склалася б та серія.

А так, «Голден Стейт» розчавив відверто слабку команду Джеймса з рахунком 4-1.К честі нашого героя варто відзначити, що його показники результативності були на елітному рівні: 33.6 очка; 12.0 підбирань; 10.0 результативних передач у середньому за гру. Але протистояти Каррі-Томпсону-Іггі-Дюренту-Гріну було не під силу жодній команді НБА.

«Голден Стейт» - «Клівленд» (2018 рік)

Ймовірно, найбільш прогнозований фінал НБА в новому тисячолітті. «Клівленд» фінішував 4-м у регулярці, Ірвінга відправили в «Бостон», а Лав уже перетворився на звичайного рольовика з величезною зарплатою. Так, «Кевз» зробили «Лебронто». Але так само, ледве проповзли «Індіану» і «Бостон», в якому половина складу вилетіла через травми, а головним став новачок Тейтум.

У фінальній же серії ЛеБрон і компанія були биті 4-0. Зачепитися вдалося лише в третій грі серії 102-110. В інших матчах ГСВ перемагали з різницею 10 і більше очок. Ну а наш герой знову показав елітний рівень: 34.0 очки; 8.5 підбирань; 10.0 результативних передачі в середньому за гру.

«Лос-Анджелес Лейкерс» - «Маямі» (2020 рік) 

ЛеБрон Джеймс повернувся в Фінал НБА. Він став 7-м гравцем в історії ліги, який взяв участь у 50 матчах в рамках фінальних серій. Лідери на даний момент - Білл Расселл (70) і Сем Джонс (64). У сімці також Джеррі Вест (55), Том Хейнсон (52) і Меджик Джонсон (50).

Секрет такого успіху нашого героя? За словами Джеймса, все дуже просто: «Кращий учитель - це життєвий досвід. Я грав проти видатних, великих тренерів, тренерів і гравців Залу слави. Всі мої суперники допомогли мені дістатися до тієї точки, де я перебуваю сьогодні. На даному етапі кар'єри немає нічого, що я не міг би зробити на паркеті».

У сухому залишку, ЛеБрон Джеймс тричі ставав чемпіоном НБА, шість своїх фіналів він програв. Як буде в цьому році? Фінал НБА вже в розпалі. Чи повернеться баскетболіст у Фінал в майбутньому? Гарне питання. Але, швидше, вже складно уявити головну серію року без її «Короля».

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Петя Рудик
Легенда, що скажеш!
* Str1go1 *
у Брайанта 7 финалов, у Мэджика 9. Смит в 18 года затупил, а не в 17
JohnNeuman
может он хорошо по кольцу попадает, но играет шаблонно. До изящества проходов Дуэйн Уэйда как пешком до Рима