Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 04 жовтня 2020, 12:20
6299
5

Зброярі, лисиці та двоголові орли з Чигринським. З ким грати Зорі в ЛЄ

Sport.ua - про суперників луганчан на груповій стадії другого за престижністю єврокубку

| Оновлено 04 жовтня 2020, 12:20
6299
5
Зброярі, лисиці та двоголові орли з Чигринським. З ким грати Зорі в ЛЄ
Твіттер Лестера. Джеймі Варді

Вчора на жеребкуванні, що відбулося у Швейцарії, стали відомі суперники «бронзового» призера минулого чемпіонату України «Зорі» в розіграші Ліги Європи-2020/21. Перебуваючи в четвертій корзині, луганчани, безумовно, не могли розраховувати на простий жереб, і в підсумку отримали досить рівну і потужну групу, передбачити результат боротьби в якій в даний момент досить важко.

Але, тим цікавіше буде футболістам «Зорі» виходити на поле, а глядачам - стежити за виступом єдиного повпреда України в Лізі Європи. Відкриють для себе турнір луганчани виїздом до «Лестера», але це буде майже через три тижні, а поки - давайте трохи детальніше познайомимося з усіма опонентами «Зорі».

БРАГА

Загальна інформація: клуб заснований 19 січня 1921 року. За майже сторічну історію «зброярам» жодного разу так і не вдалося виграти титул чемпіона Португалії. Головним їхнім досягненням у національній першості є друге місце, здобуте за підсумками сезону-2009/10, коли «Брага» відстала від «Бенфіки» на 5 очок. Ще двічі, в тому числі і в минулому сезоні (завдяки чому вони і отримали пряму путівку в нинішній розіграш Ліги Європи), «зброярі» ставали «бронзовими» призерами чемпіонату. Ключовими трофеями в історії «Браги» є дві перемоги в Кубку Португалії (1965/66, 2015/16) і два тріумфи в Кубку тамтешньої ліги (2012/13, 2019/20). А ось в Лізі Європи «зброярі» одного разу (сезон-2010/11) добиралися навіть до фіналу, де поступилися співвітчизникам з «Порту» (0:1).

Головний тренер: Карлуш Карвальял. Цьому фахівцеві 54 роки. Тренерську кар'єру він почав ще в 1998 році, і переважно працює на батьківщині, хоча також має легіонерський досвід (в Греції - з «Астерасом», в Туреччині - з «Бешикташем» та «Істанбул Башакшехіром», в Англії - з «Шеффілд Венсдей» та «Суонсі»). «Брагу» тренував і раніше, але той період був дуже нетривалим (з липня по листопад 2006-го). Нинішню каденцію в стані «зброярів» почав у серпні, підписавши контракт до липня 2022 року. Єдиним трофеєм у тренерській кар'єрі Карвальяла є Кубок португальської ліги, який він здобув в сезоні-2007/08 разом з «Віторією» з Сетубалу.

Кадровий потенціал: загальна вартість команди за оцінками порталу Transfermarkt становить 98 мільйонів євро. Головними активами «Браги» є 26-річний вінгер Рікарду Орта і 27-річний форвард Пауліньо, контракт кожного з яких оцінюється в 12 мільйонів євро.

Найбільш віковим футболістом «зброярів» є 35-річний екс-центрбек збірної Португалії Роланду, який за час своєї кар'єри встиг чимало пограти за «Порту», ​​а також скуштувати легіонерського хліба в Італії («Наполі» та «Інтер»), Бельгії («Андерлехт») і Франції («Марсель»). У «Брагу» перейшов в лютому нинішнього року, і з тих пір провів лише 3 поєдинки, виконуючи, швидше, роль «дядьки» в роздягальні.

Не можна обійти увагою і персону 32-річного атакуючого хавбека Ніколаса Гайтана, який має на своєму рахунку 16 матчів за збірну Аргентини, а також виступи в «Бенфіці» і мадридському «Атлетіко». Нинішнього літа Гайтан повернувся до Португалії, де підписав однорічний контракт з «Брагою», але поки через проблеми зі здоров'ям на полі не з'являвся.

А ось головного молодого таланта «Брага» влітку за 31 мільйон євро відпустила в «Барселону». Мова про 20-річного вінгера Трінкана, який в минулому чемпіонаті Португалії в 27 матчах забив 8 голів і віддав 6 результативних передач.

Останній сезон в єврокубках: в минулому сезоні «Брага» грала в Лізі Європи, де зуміла виграти групу К, обійшовши «Вулверхемптон», словацький «Слован» і «Бешикташ». Однак уже в 1/16 фіналу португальці поступилися шляхом далі німецькому «Байєру» (2:2, 0:3).


ФК Зоря

Матчі проти «Зорі»: незважаючи на в цілому досить невеликий єврокубковий досвід луганчан, «Брага» вже грала проти цієї команди в єврокубках. Жереб звів «зброярів» та «Зорю» в третьому раунді кваліфікації Ліги Європи-2018/19. Тоді на своєму полі луганчани зіграли внічию 1:1, а на виїзді змогли добитися нічиєї 2:2, завдяки якій і пройшли далі, але вже в раунді плей-оф кваліфікації поступилися «Лейпцигу».

ЛЕСТЕР

Загальна інформація: клуб заснований в 1884 році. До недавнього часу, крім 7 перемог в Чемпіоншипі, головним досягненням «Лестера» було друге місце, здобуте ще в сезоні-1928/29, однак розіграш АПЛ-2015/16 подарував казку всім фанатам «лисиць», які сенсаційно стали чемпіонами. Крім того, на рахунку «Лестера» три перемоги в Кубку англійської ліги, і одна - в Суперкубку. У минулому розіграші Прем'єр-ліги «лисиці» до останнього боролися за зону Ліги чемпіонів, але все-таки пропустили вперед «Манчестер Юнайтед» і «Челсі», фінішувавши п'ятими.

Головний тренер: Брендан Роджерс. 47-річний фахівець за час своєї кар'єри встиг попрацювати з «Вотфордом», «Редінгом», «Суонсі», «Ліверпулем» і «Селтіком», перш ніж влітку минулого року очолити «Лестер». Трофеї здобував тільки в Шотландії, ставши 2-кратним чемпіоном, 2-разовим володарем Кубка і 3-разовим переможцем Кубка ліги.

Кадровий потенціал: загальна вартість команди за оцінками порталу Transfermarkt становить 469 мільйонів євро. Ключовим «економічним діамантом» цієї команди є 23-річний півзахисник Джеймс Меддісон, оцінюваний фахівцями в 55 мільйонів євро. Але й без нього в стані «лисиць» вистачає дорогих футболістів: Вілфред Ндіді (45 млн євро), Юрі Тілеманс (44 млн євро), Чаглар Сеюнджю (40 млн євро), Рікарду Перейра (32 млн євро). Кожен з них удвічі, або навіть більше, дорожчий, ніж весь нинішній склад «Зорі» (17 млн ​​євро).


Твіттер Лестера. Джеймс Меддісон

Головними ветеранами «Лестера» є 36-річні Вес Морган та Елдін Якупович. Перший грає на позиції центрального захисника, є капітаном команди, але отримує небагато ігрового часу, хоча не варто виключати, що в матчах Ліги Європи Морган якраз буде активно використовуватися тренерським штабом. Що стосується Якуповича, то це беззаперечно резервний воротар, який в минулому сезоні не провів жодного матчу за першу команду. Не можна не відзначити 33-річного Джеймі Варді, який в минулому сезоні з 23 голами став найкращим бомбардиром АПЛ.

Молодих футболістів у складі першої команди «Лестера» не так і багато. Найбільш цікавим з них, безумовно, є 19-річний французький центрбек Веслі Фофана, якого «лисиці» придбали буквально напередодні в «Сент-Етьєна» за 35 мільйонів євро.

Останній сезон в єврокубках: в останній раз в єврокубках «Лестер» грав у сезоні-2016/17, коли потрапив у групу Ліги чемпіонів в якості чемпіона Англії. Тоді «лисиці» виграли свій квартет, де також виступали «Порту», ​​«Копенгаген» і «Брюгге», а потім дісталися до чвертьфіналу, де поступилися мадридському «Атлетіко» (0:1, 1:1).

Матчі проти «Зорі»: раніше не зустрічалися.

АЕК

Загальна інформація: клуб заснований 13 квітня 1924 року. Належить до одного з трьох найбільш титулованих клубів Греції, маючи на своєму рахунку 12 чемпіонських титулів, і поступаючись за цим показником лише «Панатінаїкосу» (20) та «Олімпіакосу» (45). Також на рахунку АЕКа 15 перемог в Кубку Греції, а ось на європейській арені команда може похвалитися виходом до чвертьфіналу Кубка європейських чемпіонів-1968/69, і півфіналом Кубка УЄФА-1976/77. У минулому розіграші чемпіонату Греції АЕК посів третє місце, а в кваліфікації Ліги Європи-2020/21 пройшов два бар'єри у вигляді швейцарського «Санкт-Галлена» (1:0) та німецького «Вольфсбурга» (2:1).

Головний тренер: Массімо Каррера. 56-річний фахівець відомий, перш за все, по своїй роботі в «Ювентусі» (підміняв Антоніо Конте, коли той відбував дискваліфікацію в сезоні-2012/13) і московському «Спартаку», який зумів привести до «золота» чемпіонату Росії вперше за 16 років. Власне, та перемога поки є головною в тренерській кар'єрі Каррери, який в жовтні 2018 року покинув Росію, а з грудня минулого року працює в АЕКу.

Кадровий потенціал: загальна вартість команди за оцінками порталу Transfermarkt становить 34 мільйони євро. Найбільш дорогими футболістами клубу є 27-річний хорватський форвард Марко Лівая (4,5 млн євро), 29-річний португальський форвард Нелсон Олівейра (4 млн євро) та 29-річний грецький хавбек Петрос Манталос (4 млн євро), який є капітаном команди. Саме Олівейра в минулому чемпіонаті Греції був найкращим бомбардиром АЕКа (14 м'ячів), а Манталос - найкращим асистентом (10 передач).


Твіттер АЕКа. Дмитро Чигринський

Головний ветеран нинішнього АЕКа - 33-річний український центрбек Дмитро Чигринський, який чудово відомий вітчизняним уболівальникам. У Греції він виступає з літа 2016 року, і вже встиг виграти з «двоголовими орлами» титул чемпіона країни в сезоні-2017/18. Всього за АЕК Чигринський відіграв уже 105 матчів, відзначившись 5 забитими м'ячами і 2 результативними передачами.

Останній сезон в єврокубках: в минулому сезоні АЕК стартував з кваліфікації Ліги Європи. У третьому раунді «двоголові орли» пройшли румунську «Університатю» (2:0, 1:1), а ось в раунді плей-оф за правилом гостьових голів програли «Трабзонспору» (1:3, 2:0).

Матчі проти «Зорі»: раніше не зустрічалися.

Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Драма на Копа Америка. У Мексики вкрали пенальті на 90+9? Підсумки групи В
Футбол | 01 липня 2024, 05:15 2
Драма на Копа Америка. У Мексики вкрали пенальті на 90+9? Підсумки групи В

У плей-оф змагань пробилися Венесуела та Еквадор, Мексика та Ямайка вилетіли

«Чим вони займалися?» Тренер Грузії розніс VAR після розгрому від Іспанії
Футбол | 01 липня 2024, 05:31 2
«Чим вони займалися?» Тренер Грузії розніс VAR після розгрому від Іспанії

Віллі Саньоль прокоментував виліт команди з Євро-2024

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Pics Art
Лестер ТОП, все остальные поборются за 2 место. Заре по силам не проиграть Браге, и обойти АЕК
Олег Мандрівник
вполне по силам выходить, если "лавки" хватит
janu0320
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Diego Armando
Лестер рулить!
Al Zolo
ребят смешно говорить что выйдут-обоймуклубов просто сравните.... еслибто были хоть игры на вылет то еще куда ни шло .... Будем бороться за 3 место с греками-португалы и тем более лисы нам не по зубам