Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 03 жовтня 2020, 12:26
29978
12

Микола МОРОЗЮК: «Дивишся на гру Шапаренка і думаєш: «Цар!»

Велике інтерв'ю захисника «Різеспора»

| Оновлено 03 жовтня 2020, 12:26
29978
12
Микола МОРОЗЮК: «Дивишся на гру Шапаренка і думаєш: «Цар!»
ФК Різеспор. Микола Морозюк

32-річний захисник «Різеспора» в ексклюзивному інтерв'ю Sport.ua розповів про старт сезону в Туреччині, оцінив зміни в «Динамо» з приходом Мірчі Луческу, а також назвав, на його погляд, найкращих гравців у складі збірної України.

— Миколо, як оціните початок сезону? Які враження?
— Враження не найкращі. У зв'язку з тим, що очікування були трохи іншими. У нас новий тренер і багато нових гравців. Команда укомплектована непогано, тому очікування були зовсім інші. Стартували, звичайно, ми не кращим чином. Але ніхто з цього трагедії не робить, оскільки сезон тільки розпочався і, думаю, що в наступних іграх ми виправимо ситуацію і все буде набагато краще.

— У першому матчі з «Фенербахче» ви вигравали, але поступилися 1:2. Був і спірний епізод, коли суддя в ворота «Різеспора» призначив пенальті, вважаючи, що ви сфолили...
— Суддя показав, що я нібито відмахнувся і зіграв ліктем супернику в обличчя. Людина приймає рішення і не дивиться систему VAR. Таке трапляється не вперше з нами і у вирішальних моментах судді приймають якісь незрозумілі потворні рішення. Так, це десь також вплинуло на результат зустрічі. Не можу сказати, що набагато, але в матчі першого туру ми виглядали краще за «Фенербахче» і, як мінімум, не заслуговували на поразку. Але це футбол.

— У матчі проти «Аланьяспора» за «Різеспор» відзначився голом Лоїк Ремі і врятував вашій команді нічию 1:1. Він - головна зірка «Різеспора»?
— Насправді, мене вразило те, що зірковий футболіст, який пограв у хороших клубах, є настільки простою і товариською людиною без зіркової хвороби і без зіркової поведінки. Для мене ця людина є прикладом того, яким потрібно бути, якщо ти грав на найвищому рівні. Зараз, якщо дивитися правді в очі, «Різеспор» - не того рівня клуб, в яких він грав. Але, перейшовши в «Різеспор», Ремі відноситься до всього дуже серйозно. Він у жодному з моментів не ставить себе вище за інших. Лоїк до цього півроку не тренувався, і зараз день у день я його постійно бачу на базі. Він додатково працює, відновлюється, приводить себе до ладу. Найближчим часом, думаю, ми побачимо його в найкращих кондиціях. Мені здається, він багато користі принесе нам.

— З Ремі, часом, не обговорювали матчі плей-oф на чемпіонат світу Україна - Франція?
— Він грав у Києві, коли Франція програла 0:2. Лоїк вийшов на поле у ​​старті і грав правого півзахисника або нападника. Я його запитав: «Ти пам'ятаєш цей матч?» Він відповів: «Так, звичайно! Ви дуже добре грали, але в Парижі, ясна річ, ми вам не залишили шансів». Кажу йому на це: «Так, великі дві гри були».


ua-football. Оливьє Жиру, Лоік Ремі і Вячеслав Шевчук

— Що скажете про нового головного тренера хорвата Степана Томаса?
— Для мене він не такий вже й новий, і для деяких футболістів також. Він працював раніше асистентом у «Різеспорі». Найголовніше, що він намагається грати в сучасний футбол. Він дає ті ідеї, які зрозумілі футболістам. Ми розуміємо, чого він хоче від нас. Єдина проблема: у нас багато нових футболістів, а тому не вистачає трохи часу зігратися і зрозуміти один одного. У міжсезоння до команди приєдналися 7-8 нових футболістів. Коли з'являється у складі багато нових футболістів, це не так просто швидко зігратися. Тому «Різеспору» трохи не вистачає зараз зіграності. Але, думаю, це справа часу і, дай Бог, в подальшому у нас все буде добре.

— Які у «Різеспора» завдання на сезон?
— Якщо чесно, то за час перебування в цій команді як таких завдань перед сезоном конкретно не ставилося. Ну, виходячи з розмови з представниками керівництва, завжди завдання перемагати в кожному матчі. Зараз у нас підбирається дуже хороша команда, з якою можна буде боротися за кращі місця у верхній частині турнірної таблиці. Незважаючи на те, що ми стартували досить невпевнено, скажу, що це всього лише старт. У минулому році ми, навпаки, стартували дуже добре.

— Що вам відомо по Денису Гармашу? Є інформація, що він піде з «Динамо». Можливо, що він повернеться в «Різеспор»?
— Мені складно щось про це говорити. Наскільки я знаю, у нього досить непроста ситуація в «Динамо». Я не знаю, чи повернеться Денис в «Різеспор». І не в курсі, чи буде він грати за «Динамо».

— Також була інформація, що Міккель Дуелунд може перейти в «Різеспор». Це правда?
— Я сам про це дізнався тільки з преси і відразу ж запитав про цю новину у спортивного директора «Різеспора». Він сказав, що ні, що це неправда і що клуб не цікавиться цим футболістом.

— Як вам повернення Артема Кравця до Туреччини? Вітали його з дублем за «Коньяспор»?
— Звичайно ж, я радий, що Артем оформив дубль. Я дивився гру проти «Бешикташа» і, можна сказати, кращого дебюту не придумаєш. До речі, напередодні його трансферу мені дзвонив тренер «Коньяспора» і цікавився про характеристики Артема. Він питав про Кравця більше не як про футболіста, а як про людину, також про те, як з ним можна зв'язатися. Я дуже радий за те, як Артем дебютував за «Коньяспор». Але також скажу, що ми не друзі, ми просто колишні партнери по команді. Звичайно, коли побачимося на футбольному полі, то розмовляємо, нам є про що поговорити. А так, щоб телефонувати - такого немає.

— Хто в цьому сезоні у чемпіонаті Туреччини є головним фаворитом?
— Інтрига цього чемпіонату в тому, що три дебютанти знаходяться у верхній частині турнірної таблиці, а колишній чемпіон знаходиться на останньому місці з нулем очок. Зараз ще всі досить невпевнено грають і всім дуже важко дається старт. Але у команд, які вийшли до Суперліги, є перевага в тому, що у них є позамежне бажання. Дебют у Суперлізі дає додаткові емоції. Також багато команд посилюються до закриття трансферного вікна. Зараз складно дати якийсь прогноз. Думаю, після Нового року буде простіше спрогнозувати, оскільки буде видно вже більш цільну картину. А зараз якихось фаворитів і не виділити. Для мене по грі з того, що я бачив, найбільше подобається «Аланьяспор», з яким ми зіграли 1:1. Ось ця команда - найцікавіша для мене. І також у цьому році, мені здається, «Галатасарай» буде більш впевнено грати.

— Зараз у чемпіонаті Туреччини на першому місці йде маловідома команда під назвою «Фатіх Карагюмрюк» ...
—  І який прогноз можна робити? Я перші два місяці не міг вимовити назву цієї команди, і досі складно це робити.

***

— Як вам зміни в грі «Динамо» з приходом Мірчі Луческу?
— На цю тему я можу говорити дуже багато. В першу чергу, я реально дуже щасливий і дуже радий виходу команди в Лігу чемпіонів.

Я повернуся трохи назад. Коли перший раз у пресі з'явилася інформація, що Луческу очолить «Динамо», я подумав, що це чергова якась просто новина. Але, коли все це стало офіційно, я, як уболівальник «Динамо», був трохи в шоці, бо не розумів, як це буде відбуватися. Але, як колишній гравець «Динамо» і як людина, яка трохи більше розуміє у футболі, ніж глядачі, які підтримують команду, я розумів, що цей тренер може дати команді, що він може дати гравцям. Зрозуміло, що після приходу Луческу «Динамо» не буде грати, як «Шахтар», у якого в наявності були Фернандіньо, Вілліан, Дуглас Коста. Зараз, скільки ігор «Динамо» подивився, команда по-іншому грає, і вона вже в Лізі чемпіонів. Я шалено радий цьому. Я кайфував від того, що бачив. Луческу прийшов і за короткий термін дав результат із тими футболістами, які раніше піддавалися тільки критиці. Він, на мій погляд, великий тренер. Якось у його інтерв'ю я почув, що його футболісти для нього найкращі. Луческу жодного разу не сказав, що у нього футболісти не ті. Хоча, напевно, йому хотілося б підписати нових бразильців і посилитися тими, кого він хоче. Але і з тими футболістами, які у нього є, він дав результат. Тому я реально перед ним знімаю капелюха. Я також знімаю капелюха перед президентом «Динамо» Ігорем Михайловичем Суркісом, бо він зробив таку ставку на таку людину. Подивіться, як почав грати Сидорчук. Це зовсім інший футболіст став. Подивіться, як грає Шапаренко. Зараз не грають в основі лідери Вербич і Циганков. Думаю, за попередніх наставників Забарний не грав би в основі. Сидорчук грав би центрального захисника, грав би Бурда з травмою, Циганков із травмою, Вербич напівкульгавий, якби його щось турбувало.

— Луческу змінив підхід до формування стартового складу?
— Думаю, за попередніх тренерів не грав би й Супряга. Забарний вчора під час інтерв'ю хвилювався більше, ніж на футбольному полі. Молодий хлопець виходить грати на такому рівні і дуже впевнено грає. Сирота як впевнено грає в центрі оборони. Ще півтора роки тому вони зі мною навіть не тренувалися, а тут виходять молоді хлопці і так грають впевнено.

Подивіться, як Буяльський діє на полі, як рухається на полі той же Де Пена, Супряга, який повернувся з «Дніпра-1». Нехай команда не грає в супервидовищний футбол, але спостерігається тренерська робота і тренерські думки. Ось зараз можна говорити, що у команди є якийсь план і якась ідея. Луческу прийшов і робить роботу. Подивіться на цей склад. Немає ні Шабанова, ні Попова, ні Бурди. Немає Циганкова і Вербича. Миколенко грає центрального захисника, Караваєв грає зліва. Бущан як почав грати! Склад інший, але є результат. Кажуть: «Гент», «АЗ» - не ті суперники. Так, є свої нюанси, але реальність така, що Луческу прийшов і з ним команда виграла Суперкубок України, йде на першому місці в УПЛ і вийшла в Лігу чемпіонів. Я думаю, одне потрапляння до Ліги чемпіонів - це колосальний успіх.

— Що означатиме ця Ліга чемпіонів для молоді «Динамо»?
— Для молодих футболістів участь у груповому етапі Ліги чемпіонів - це буде не те що досвід, це буде щось нереальне. Це величезний плюс у всіх компонентах. Луческу прийшов і показав, що можна зробити з цими футболістами. І це тільки початок, не знаю, як буде далі.

І, до речі, Луческу не розраховує на деяких футболістів, які були придбані за чималенькі гроші. У нього грають молоді хлопці з академії «Динамо». Зараз Коля Шапаренко як грає. Його гру дивишся і думаєш: «Цар!». Сидорчук зараз реально капітан на полі. Я його знаю, він мій хороший друг. І це не просто він так захотів. Йому тренер розповів щось, Сидорчук зараз розуміє, що від нього хочуть і він грає по-іншому. А, коли тобі щодня кажуть, що ти «такий, такий і такий», коли тобі постійно кажуть «що ти робиш?». Через місяць ти приходиш додому, дивишся в дзеркало і сам себе питаєш: «Може, дійсно я такий?». Тому я реально зараз кайфую від того, що відбувається в моєму рідному клубі.

— Значить, дійсно Луческу - топ-фахівець?
— Я не працював ніколи з Луческу, не знаю його, як тренера і як людину. Як про тренера знаю тільки про нього тільки за його досягненнями, як він працював у «Шахтарі», як він працював в Європі. Зараз я свідомо мало спілкувався з футболістами «Динамо», для себе хотів зробити висновки про команду. Спостерігаючи тільки за грою і виходячи з того, що я бачу, а я всі матчі «Динамо» дивлюся, зараз із приходом нового тренера з тими ж футболістами у киян з'являється малюнок. Є різниця в грі команди і є величезний плюс у вигляді результату. Я вважаю Луческу великим тренером. Ну, і насправді він - великий. Про це кажуть його досягнення і трофеї. Це легендарний тренер. Також, прийшовши в «Динамо», маючи таку історію в минулому, можу сказати, що він мужик. Я зараз із великою повагою до нього ставлюся. Раніше я сприймав його, як і багато хто, по-іншому.

— Може вибити з колії «Шахтар» те, що Луческу піднімає «Динамо»?
— Не те, щоб вибити з колії, але, думаю, десь їх це зачіпає. Немає тієї стійкості і рівноваги. Це як у боксі, коли при гарному захисті пропускаєш удар і починаєш плисти. Луческу - досвідчений фахівець. За його погляду, з поведінки на полі видно, який він. Його ідеї видно, зрозуміло, чого людина хоче. Я говорю свою думку, не спілкуючись навіть з футболістами «Динамо», хоча зроблю це.

— Ультрас «Динамо» незадоволені призначенням Луческу...
— Фан-сектор ультрас не дуже добре ставиться до Луческу, тому що він працював у «Шахтарі». Звичайно, і у мене десь всередині, в підсвідомості залишилося розуміння цього. Але як футбольна людина я його сприймаю за досягненнями, по роботі. Те, що він робить, мене радує. Я дуже радий за «Динамо» і за пацанів зайвий раз я завжди заступаюсь, тому що знаю: багато хто з них можуть стати дуже хорошими футболістами в майбутньому. Упевнений, що Луческу - це та людина, яка багато чому навчить цих молодих хлопців і вони надалі будуть грати у великих клубах.


ФК Динамо. Микола Шапаренко

— Хто зараз у «Динамо» робить погоду?
— Як на мене, Сидорчук, Буяльський і Шапаренко - це три футболісти, які роблять малюнок нинішнього «Динамо», на них все тримається. Зараз Циганков і Вербич не грають через травми.

— Після 3:0 над «Гентом» багато говорили, що «Динамо» пощастило. Мовляв, могли пропустити чотири м'ячі, якби не Бущан ...
— Я не згоден. Кияни на голову або на дві були вище за бельгійців. Вперше за кілька років мені здалося, що «Динамо» грає з запасом. Якщо треба було б, вони забили б четвертий і п'ятий гол. Змазало загальну картину, що в кінцівці зустрічі розслабилися. Але було видно, що є ресурс за спиною. Це важливо, тому що цей запас особливо з тренером Луческу можна використовувати в іграх з наступними сильними командами.

***

—  Як вам виступ «Колоса» в Лізі Європи?
—  Я пишаюся «Колосом», спостерігаю за ними, адже там грає мій найкращий друг Володимир Лисенко. І за «Колос» виступає багато футболістів, з якими я раніше грав. Там досить багато моїх друзів. Головний тренер, керівництво - це ті, з ким я раніше грав і перетинався десь. Буквально за 4 роки вони з аматорської команди зробили команду рівня Ліги Європи. У них були величезні шанси потрапити в групу Ліги Європи. Як дебютант, вони виступили настільки впевнено в Лізі Європи, що для мене це приклад, як клуб повинен розвиватися. З року в рік вони розвиваються, не стоять на певному рівні, вони з кожним роком стають тільки краще. Знаю, що у «Колоса» інфраструктура на хорошому рівні. Подивіться, який у них був зовнішній вигляд на виїзні матчі Ліги Європи. Це є в кращих клубах Європи і світу. І «Колос» розвивається, використовує те, що використовують у сучасному футболі.

— Зараз можна казати, що український футбол розвивається?
— «Колос», «Рух» - це команди, про які ми кілька років тому не знали. А зараз із якою швидкістю вони розвиваються. «Колос» і «Рух» - це клуби, які розвиваються, з яких треба брати приклад. Також, думаю, «Динамо» буде розвиватися. Це те, що я хотів сказати в своєму гучному інтерв'ю. Луческу буде приносити нововведення в команду, буде мати вплив на президента, президент буде до нього прислухатися. Команда буде розвиватися, я в це вірю. Ну ось це я мав на увазі, коли давав інтерв'ю. Мені було прикро за клуб. Всі думали, що я ображений. А мені прикро було за те, що, чому так відбувається в такому великому клубі з таким потенціалом і можливостями. Мене хвилювало, чому клуб не розвивається. Мені не було образливо, як деякі думають, що мене вигнали. Мене з «Динамо» ніхто не виганяв, я сам пішов.

— Збірній України в жовтні належить зіграти три складних матчі проти Франції, Іспанії та Німеччини за тиждень. Доводилося грати в такому графіку з такими суперниками?
— За тиждень зіграти стільки таких матчів - це якийсь дикий графік. Не зовсім нормально, але пандемія поміняла стільки всього. Ну, що є, то є. Графік нереальний якийсь. Якщо мати у розташуванні 20-25 гравців одного рівня, то можна грати, звичайно.

До цієї паузи на карантин я кайфував від гри збірної України. Те, що тренерський штаб зробив зі збірною України, в якій вона футбол почала грати, для мене це щось нереальне. Я кажу, як людина, яка там була усередині. І зараз як уболівальник, дивлячись матчі, я реально кайфую. Я вірю, і я хочу, щоб вони показали той футбол, в який вони грали до всіх цих проблем, наприклад, як із Португалією.

— Кого можете виділити у складі національної команди?
— У збірній України здорово виглядає Зінченко, Маліновський - взагалі топ. Збірна України геть по-іншому виглядає. Я хочу сказати, що футбольний тренер - це в першу чергу психолог, у якого харизма повинна бути. Він повинен бути з чітким розумінням. Тренер повинен вміти донести до футболіста свої ідеї. Тільки тоді футболісти можуть доповнювати один одного і розвиватися. І не треба розповідати, якого кольору бутси не можна одягати. Це звучить просто, але насправді це і складно. Таких тренерів і людей не так вже й багато.

Оцініть матеріал
(99)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Тренер Евертона розповів про характер травми Миколенка
Футбол | 25 квітня 2024, 15:57 0
Тренер Евертона розповів про характер травми Миколенка

Поки подробиць не так вже й багато

Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча
Футбол | 24 квітня 2024, 22:25 13
Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча

Легенда «синьо-гранатових» провів зустріч із керівництвом та вирішив залишитися в клубі!

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Maslyaspor
Гарне в'ю ! Спорт.уа . Робіть такі інтрерв'ю а не розбивайте їх на 100 частин як ви це любите.
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Alex.P67
С чувством, с толком, с расстановкой.Слова преданного своей команде игрока. А не мычание Леоненка ...
iravik83
прочитал вью на одном дыхании !!Коля как человек мне импонирует открытый позитивный человек!!спорт юа побольше таких интервью !!!
Василь Меленчук
Чувак на позитиві. Не розігрує із себе суперзнавця у футболі. Морозюк - респект.
fifadinamo
Морозюк молодец, но стоит отдать должное пану Коткову за интервью, у него часто классные статьи
Александр Домащенко
Очень хорошо, Николай. По-футбольному мудро.
T1bo
настолько простой и общительный человек без звездной болезни и без звездного поведения.....а ты кто кто вы вообще какое поведение?? Мне иногда так хочется понять но я не могу...
Юрий Тютюшев
Шо за ЦАРЬ? - у нас Гетьман)))
Shchebet
Царь? Который боится единоборств и прилюбых подкатах выбивает мяч лишь бы куда?
Прикольно...
Из него царь сейчас, как из комика президент...