Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 02 лютого 2021, 16:59
7727
116

Роналду, Мессі і Ребров. З ким Динамо зіграє в групі Ліги чемпіонів

Експрес-представлення суперників киян в найпрестижнішому турнірі Європи

| Оновлено 02 лютого 2021, 16:59
7727
116
Роналду, Мессі і Ребров. З ким Динамо зіграє в групі Ліги чемпіонів
ФК Барселона. Ліонель Мессі

Могло бути значно простіше, хоч і кажуть, що слабких суперників на груповому етапі чемпіонської Ліги вже немає. Але, тим не менше, на те, на що ти вплинути апріорі не можеш, потрібно просто поміняти своє ставлення. І сприймати групу G не стільки як «групу смерті», а як можливість побачити на власні очі дві одні з кращих команд світу і двох вже точно кращих футболістів планети. І свого Сергія Реброва, який тепер «їхній». Можливо, буде трохи «боляче». Але точно буде цікаво. Боляче цікаво. А нижче - побіжний погляд на суперників «Динамо» в найпрестижнішому клубному турнірі світу.

ЮВЕНТУС

Загальна інформація: клуб заснований в 1897 році. Перша назва - «Спорт-клуб «Ювентус». «Ювентус» з перекладу з італійської - молодість. Клуб є найтитулованішим в Італії: на його рахунку 36 чемпіонських титулів, 13 Кубків Італії та 8 Суперкубків. «Стара синьйора» (найбільш відоме прізвисько команди) вигравала всі єврокубки. У Лізі чемпіонів (Кубку чемпіонів) - дві перемоги: в 1985 і 1996 роках. Грає на стадіоні «Ювентус Стадіум»  («Альянц Стадіум»), місткість якого 41 тисяча глядачів. У груповий етап Ліги чемпіонів команда безпосередньо потрапила в якості чемпіона Італії минулого сезону.

Головний тренер: минулий сезон «Ювентус» провів під керівництвом Мауріціо Саррі. Досвідченому екс-наставнику «Наполі» і «Челсі» вдалося виграти з «зебрами» чемпіонський титул, проте в фіналі Кубка Італії команда поступилася «Наполі». Але якщо цю поразку боси клубу пробачили Саррі, то виліт від «Ліона» в 1/8 фіналу ЛЧ - ні. Перед початком нового сезону команду очолив знаменитий екс-півзахисник «Юве» і збірної Італії Андреа Пірло, який не має тренерського досвіду. Під керівництвом Пірло «Юве» провів три матчі в новому сезоні: здобуто дві перемоги (над «Новарою» і «Сампдорією») і одна нічия (з «Ромою»).

Кадровий потенціал: загальна вартість команди за оцінками порталу Transfermarkt становить 683 мільйонів євро. Найдорожчим футболістом «Ювентуса» є аргентинець Пауло Дібала - 80 млн євро. Однак лідером команди залишається нестаріючий 35-річний Кріштіану Роналду, трансферна вартість якого - 60 мільйонів євро. У п'ятірку найбільш дорогих гравців незмінного чемпіона Італії також входять Матейст Де Лігт (70 млн), Артур (56 млн) і Родріго Бентанкур (50 млн).

Крім Роналду, «перші скрипки» в команді грають захисники: 33-річний Леонардо Бонуччі і 36-річний Джорджо К'єлліні, який є капітаном «Юве». У заявці «Старої синьйори» все ще залишається легендарний 42-річний голкіпер Джіджі Буффон, який, правда, не є «першим номером» - він поступився цим місцем 30-річному Войцеху Щесни. Крім Роналду і Дібали, помітну роль в атаці покликаний відігравати 27-річний іспанець Альваро Мората, який повернувся в команду. Півзахист у команди не менше зірковий: 24-річний бразилець Артур, який прибув з «Барселони», 23-річний Родріго Бентанкур, 25-річний Адрієн Рабьо і 29-річний Аарон Рамзі. Обдарована молодь «Юве» - 20-річний швед Деян Кулусевскі, 21-річний голландець Матейст Де Лігт і 22-річний американець Вестон Маккенні.

Останній сезон в ЛЧ: в минулому сезоні чемпіонської Ліги «Ювентус» зіграв в одній групі з «Атлетіко», «Байєром» і «Локомотивом». Російську команду туринці двічі обіграли з рахунком 2:1, німців розгромили із загальним рахунком 5:0 (3:0 і 2:0), «матрацників» вдома обіграли 1:0, а в гостях поділили очки 2:2 - це дозволило зайняти підсумкове перше місце. В 1/8 фіналу «Ювентус» зіграв з «Ліоном»: після поразки в гостях 0:1 вдома була здобута перемога 2:1, яка вивела в наступний раунд саме французів.

Матчі проти «Динамо»: туринський гранд провів з «Динамо» чотири поєдинки. З них лише в одному киянам вдалося не програти (нічия), інші матчі завершилися перемогою «Юве». Перша зустріч команд якраз і завершилася нічиєю: було це в березні 1998 року, в чвертьфіналі ЛЧ. Тоді в Турині команди розписали бойову нічию 1:1. Однак в повторному поєдинку в Києві гості виявилися помітно сильнішими: 4:1. Через чотири роки, восени 2002-го, команди зустрілися на груповому етапі ЛЧ. Тоді обидва матчі завершилися перемогами італійців: у Турині була зафіксована велика вікторія 5:0, а в Києві «Юве» здолав господарів з рахунком 2:1.

БАРСЕЛОНА

Загальна інформація: клуб заснований в 1899 році. «Барселона» є найтитулованішим клубом Іспанії за загальною кількістю здобутих трофеїв: їх у неї аж 74. Правда, за кількістю чемпіонських титулів каталонці поступаються своєму одвічному суперникові «Реалу»: в активі барселонців 26 перемог в чемпіонатах Іспанії. На міжнародній арені «Барса» теж є справжнім брендом: в її активі 20 титулів. Лігу чемпіонів каталонський гранд вигравав п'ять разів. Останній - в 2015 році. Виступає на найбільш місткому стадіоні Європи «Камп Ноу», що вміщає трохи більше 99 тисяч глядачів. У груповий етап Ліги чемпіонів команда безпосередньо потрапила в якості віце-чемпіона Іспанії минулого сезону.

Головний тренер: тренерська історія «Барселони» минулого сезону стала справжньою епопеєю, хітом європейського клубного календаря. Починала сезон 2019/2020 «Барса» під керівництвом Ернесто Вальверде. Але після кількох невдалих поєдинків тренер був відправлений у відставку. Замість нього досить несподівано керманичем «Барси» став Кіке Сетьєн. «Останньому романтику іспанського футболу» не вдалося стати своїм на «Камп Ноу»: невдачі по всіх фронтах. Після провалу в Ла Лізі і Лізі чемпіонів Сетьєн був відправлений у відставку. Новим наставником «блауграни» став колишній легендарний захисник клубу і збірної Нідерландів, а до останнього - наставник «ораньє» Рональд Куман. Під керівництвом Кумана «Барса» провела два матчі: перемогла в чемпіонаті Іспанії «Вільярреал» 4:0 і «Сельту» 3:0.

Кадровий потенціал: загальна вартість команди за оцінками порталу Transfermarkt становить 943 мільйонів євро. Найдорожчим футболістом «Барселони» є Ліонель Мессі - 112 мільйонів євро. Крім аргентинця, до топ-5 найдорожчих гравців «Барси» входять Антуан Грізманн (96 млн), Френкі де Йонг (72 млн), Марк-Андре тер Штеген (71 млн), Усман Дембеле і Філіпе Коутінью - по 56 млн євро.

Гра команди вже який сезон поспіль будується на зірковому Мессі. 33-річний аргентинський форвард/плеймейкер є незаперечним авторитетом і капітаном команди. Після відходу Луїса Суареса більш видну роль в атаці напевно будуть грати 29-річний Грізманн і 28-річний Коутіньо, який повернувся з оренди в «Баварії». «Серце» команди в півзахисті - 32-річний Бускетс. Йому в підмогу прийшов з «Ювентуса» 30-річний Пьянич. Головні дійові особи в обороні - 33-річний Жерар Піке і 28-річний голкіпер тер Штеген.

Головна юна зірка «Барселони» - 17-річний Ансу Фаті. На лівого вінгера каталонців полював «МанЮнайтед», але пропозиція в 150 млн євро каталонців не зацікавила. У числі інших надій - 19-річний Дест, який перебрався в команду з «Аякса», 20-річні Трінкао і Тодібо. В принципі, з молодими даруваннями в «Барсі» завжди не було проблем: клубна академія працює справно.

Останній сезон в ЛЧ: в сезоні чемпіонської Ліги 2019/2020 «Барселона» традиційно для себе виграла груповий етап. В одній групі з каталонцями виступали «Інтер», «Славія» та «Боруссія» (Дортмунд). Італійський колектив каталонці двічі перемогли 2:1, з дортмундцями на виїзді зіграли внічию 0:0, а вдома перемогли 3:1, чеський клуб обіграли на виїзді 2:1, а ось вдома не зуміли перемогти - нічия 0:0. В 1/8 фіналу «Барсі» випав «Наполі». У першому поєдинку в Неаполі команди розписали нічию 1:1, а ось на «Камп Ноу» господарі виявилися сильнішими 3:1. У чвертьфіналі, що складався з одного поєдинку, каталонців чекало цілковите фіаско: вони програли «Баварії» 2:8.

Матчі проти «Динамо»: каталонці зіграли десять поєдинків з «Динамо». Баланс зустрічей - на користь «Барси»: шість перемог, одна нічия і три поразки. Перша зустріч відбулася навесні 1991 року в рамках чвертьфіналу Кубка кубків: в Києві каталонці перемогли 3:2, в Барселоні матч завершився внічию 1:1. У наступному році команди зіграли в одній групі Ліги чемпіонів. Тоді «блаугранас» виграли обидві зустрічі: 2:0 і 3:0. Жереб звів опонентів і в наступному розіграші Ліги чемпіонів. У столиці України «Динамо» виявилося сильнішим - 3:1, але в матчі-відповіді поступилося 1:4. Найбільш пам'ятне для українських уболівальників протистояння «Динамо» -«Барселона» - в 1997 році, коли команди знову потрапили в одну групу ЛЧ. Тієї осені кияни двічі розгромили свого знаменитого суперника: 3:0 і 4:0. Поки що останні очні матчі були зіграні в 2009 році, і знову в груповому етапі ЛЧ. Тоді обидві гри завершилися перемогою «Барселони»: 2:0 і 2:1.

ФЕРЕНЦВАРОШ

Загальна інформація: клуб заснований в 1899 році. Є найтитулованішим клубом Угорщини. «Зелені орли» 30 разів вигравали першість Угорщини, ще 20 разів ставали володарем національного Кубка. В активі команди є і один євротрофей: Кубок Ярмарків (прообраз Кубка УЄФА). Ще один раз команда грала в фіналі Кубка кубків, але поступилася нашому «Динамо». Матчі проводить на стадіоні «Гроупама Арена», що вміщає 22 тисячі глядачів. У груповий етап Ліги чемпіонів 2020/2021 «Ференцварош» в якості чемпіона Угорщини пробився крізь сито кваліфікаційного відбору. У першому раунді «Фраді» вдома пройшли «Юргорден» - 2:0, потім на виїзді здолали «Селтік» 2:1, потім з таким же рахунком перемогли загребських динамівців, а в плей-оф за рахунок «голів на виїзді» пройшли «Мольде» - 3:3 і 0:0.

Головний тренер: в серпні 2018 року «Ференцварош» очолив колишній тренер київського «Динамо» і клубу «Аль-Ахлі» з Саудівської Аравії Сергій Ребров. Під керівництвом українського фахівця «зелені орли» відразу виграли чемпіонат Угорщини і пробилися в груповий етап Ліги Європи - вперше за останні 15 років. Минулий сезон для Реброва теж став успішним: «Ференцварош» знову став чемпіоном. Але головне досягнення Сергія Станіславовича на чолі угорського клубу - вихід в груповий етап Ліги чемпіонів, де команди не було 25 років.

Кадровий потенціал: загальна вартість команди за оцінками порталу Transfermarkt становить 24 мільйони євро. Найдорожчим футболістом «Ференцвароша» є Олександр Зубков - два мільйони євро. Крім українця, в топ-п'ять найдорожчих гравців «Фраді» входять албанець Мітро Узуні (1,8 млн євро), словенець Миха Блажіч (1,6 млн), наш Ігор Харатін (1,5 млн євро) і бразилець Сомалія (1,3 млн євро). Найстарший гравець першої команди - 33-річний голкіпер Адам Богдан. На рік молодший - капітан команди Герге Ловренчіч, згаданий вище Сомалія і його співвітчизник Ісаель. Серйозну роль в структурній побудові «Ференцвароша» грають два українці: атакуючий півзахисник Олександр Зубков і «хвилеріз» Ігор Харатін. Молоді надії клубу - 19-річний півзахисник Аммар Рамадан з Сирії, 20-річні хорватський форвард Роко Батурина і опорний півзахисник Андраш Чонка з Угорщини.

Останній сезон в ЛЧ: «зелено-білі» востаннє грали в груповому раунді Ліги чемпіонів 25 років тому - в 1995 році. Те потрапляння в головний континентальний турнір стало для Угорщини прем'єрним. У минулому сезоні «Ференцварош» грав у груповому етапі Ліги Європи. В одній групі з командою Реброва були «Еспаньол», «Лудогорець» і російський ЦСКА. З іспанцями в гостях команда зіграла внічию 1:1, вдома - 2:2, з армійцями - 0:0 і 1:0, а ось болгарському чемпіону вдома поступилися 0:3, а в гостях зіграли внічию 1:1. У підсумку «Ференцварош» посів третє місце в групі, на одне очко відставши від «Лудогорця».

Матчі проти «Динамо»: команда з Будапешта досі провела лише одну зустріч проти «Динамо». Зате яку! 14 травня 1975 року суперники зустрілися в фіналі Кубка кубків. Кияни тоді впевнено виграли 3:0 і здобули свій перший континентальний трофей.

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 116
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
dd dent
17/18: Партизан, ЯнгБойз, Шкендербеу
18/19: Рен, Астана, Яблонец
19/20: Копенгаген, Мальме, Лугано
20/21: Ювентус, Барселона, Фаранцварош
Контраст при деде очевиден
potemkin78
играть? аптимисты, дай бог 3 место
Trasher311987
А тут действительно все просто, никто не знает что мы болельщики, что соперники, что эксперты, журналисты, как Динамо в лч будет играть
Знаю что на 90% Белуцэ игрок Динамо, подтвердил Суркис, это личный трансфер Луческу, скорее всего будет форвард ещё.
Думаю 21000 на Олимпийском это уже хорошая поддержка для клуба.
Вперёд Динамо.
Женя Матийчук
Барса и Юве еще пожалеют , что попали в одну групу с ДК
Олег Тимофеюк
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Олег Тимофеюк
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
jekаfunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Elblanko
Все буде норм, головне жостко не обісратись.
BaZia
Я вот читаю про Месси, Роналду и т.д. и понимаю что у Луческу очень мало времени остается что бы подготовить ДК к матчам ЛЧ, сейчас каждую игру нужно тактику наигровать и чеканить до автоматизма
erty
Maks7777, 02.10.2020 10:37
Ночная смена моя закончилась и я иду зализывать свое раздолбанное очко.(https://sport.ua/news/506011-privet-rebrov-dinamo-i-shahter-uznali
-sopernikov-v-lige-chempionov#comments)
передумало на покой?
Вячеслав Самойлов
"Могло быть значительно проще..."
Нет, я конечно понимаю - попали две почти сильнейшие команды по рейтингу. Но зато ведь третья - слабейшая? Так что в ЛЕ проходить можно и даже нужно!
Кстати! Средний рейтинг (место) противников: Динамо - 37,7, Шахтера - 31.
Средний рейтинг (место) всей группы: у Динамо - 36, у Шахтера - 28.
Например, Локомотиву М досталась группа со ср. рейт. - 19,25,
а Зениту П - 32,25. Коэффициент получен суммированием мест клубов группы (по состоянию на сегодня), деленных на 4.
Т.е. - австрийцам не повезло еще больше - Зальцбург, конечно, к нам не попал, но зато туда, куда попал (группа Локомотива) - то там "еще круче", чем у нас и Вас...
jekаfunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Maks7777
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
AK_228
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Олег Тимофеюк
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Олег Тимофеюк
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Олег Тимофеюк
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Олег Тимофеюк
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Юрий Юрий
У Луческу появился шанс хлопнуть и Ювентус и Барселону. Я думаю он будет очень мотивирован.
Может Супряга станет вторым Шевченко, и у Динамо есть с кого выбирать сейчас.
Олег Тимофеюк
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил