Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
|
3469
0

Гьотце в Баварії – не маячня. Маріо все ще може приносити користь

Sport.ua розповідає, чому можливе повернення гравця в «Баварію» може піти на користь усім сторонам

Гьотце в Баварії – не маячня. Маріо все ще може приносити користь
Twitter. Маріо Гьотце

«У мене амбітні цілі. Не хочу закінчувати з європейським футболом до тих пір поки не виграю Лігу чемпіонів. Ця мета мотивує мене кожен день», - заявив Маріо Гьотце в інтерв'ю Kicker на початку вересня.

Реакція більшості була очікуваною. Ніхто не прийняв ці слова всерйоз, адже Гьотце всі вже списали. Такий вже цей футбольний світ, що якщо тобі 28 і ти вже кілька років граєш нижче своїх можливостей, то тебе обов'язково будуть відправляти в Китай, МЛС або ще кудись.

Минуло кілька тижнів, і авторитетне німецьке видання здивувало своїм інсайдом: Хансі Флік дзвонив Гьотце та покликав назад у «Баварію». Ну і хто після цього скаже, що мрія Маріо про трофей ЛЧ - маячня?

Правда, до остаточного трансферу ще досить далеко. Підписання контракту з 28-річним хавбеком - ініціатива конкретно Ханса -Дітера Фліка. Керівництво «Баварії» не в захваті від такої ідеї, й просить розширювати склад за рахунок випускників академії. З іншого боку, Флік виграв для «Баварії» вже 4 трофеї, і його побажання будуть обов'язково враховані. До того ж мюнхенці практично нічого не втрачають. Гьотце зараз перебуває в статусі вільного агента, й він вже точно не в тому положенні, аби вимагати завелику зарплату. Так що така угода не буде для клубу витратною.

Для чого Фліку взагалі ось це все? Чому саме Гьотце? Відповідь дуже проста. Головний тренер «Баварії» хоче бачити в команді ще одного гравця, чиї можливості він прекрасно знає. Якщо вірити німецькій пресі, у Фліка та Маріо були прекрасні відносини за часів роботи в збірній Німеччини. В тому числі, по ходу того самого чемпіонату світу-2014, де гол Гьотце приніс «бундестім» титул.

Флік як ніхто інший розуміє, що Маріо занадто рано списали. У минулому сезоні Гьотце практично не грав, але все одно за 514 хвилин в Бундеслізі забив три м'ячі. У сезоні-2018/19 на його рахунку й зовсім 7 + 7 по системі гол + пас , що дуже навіть непогано. Проблема Гьотце в останніх сезонах полягала не в травмах або поганій фізичній формі. Він просто банально не підходить під ігрову модель Люсьєна Фавра . У позаминулому сезоні швейцарець зробив з Маріо «ложну дев'ятку», й виходило дуже непогано. Але в минулій кампанії цю роль під час відсутності Алькасера та Холанда виконував Марко Ройс . Для того, щоб грати у Фавра в півзахисті, Гетце недостатньо мобільний.

Говорячи про нинішнього Гьотце , потрібно розуміти, що зараз це вже зовсім інший гравець. Світ пам'ятає Маріо швидким, вертким та неймовірно технічним футболістом, здатним обходити по 3-4 суперника за раз. Такого Гьотце ми ніколи більше не побачимо. Але він все одно залишається неймовірно розумним та технічним виконавцем, здатним за 1-2 торкання змінити хід атаки.

Ну і само собою, в особі Гьотце Флік не бачить стабільного гравця основного складу. Нинішня «Баварія» дуже сильно залежить від Томаса Мюллера та його вміння знаходити простір навіть там, де його немає. Але ніякої альтернативи легендою клубу зараз на лавці мюнхенців немає. Раніше в цій ролі використовувався Філіппе Коутіньо , але він повернувся в розташування «Барселони». Фактично, замість бразильця головному тренеру «Баварії» і потрібен Гьотце .

І немає сенсу зараз згадувати невдалий минулий період Гьотце в «Баварії». Тут потрібно чітко розуміти, що тоді сталося, та чому вихованець «Боруссії» Д не виправдав очікувань.

Коли Карло Анчелотті заселили в будинок, де раніше жив Гьотце , у італійського тренера відвисла щелепа від кількості встановлених тренажерів. Низький та щуплий Маріо занадто комплексував через те, що поступається в фізиці своїм партнерам по «Баварії». Тому Гьотце практично не відпочивав. Він приходив з тренувань та займався вдома, а харчувався так, щоб якомога швидше набрати м'язову масу.

Все це призвело до згубних наслідків. У матчах за «рекордмайстерів» Гьотце був занадто важким і млявим. Тренери з фізпідготовки не розуміли, що відбувається, і так не змогли знайти рішення.

Далі - ще гірше. Маріо повернувся в «Боруссію» Д , де з'ясувалося, що в результаті такого режиму у півзахисника порушився обмін речовин. Як результат - Гьотце став схожий на кульку. Грати в футбол в такому стані не можна було, тому клуб дав йому майже півроку на лікування, а сам футболіст знайшов особистого дієтолога і фізіотерапевта.

Тепер з Гьотце все в порядку. Колишню різкість та швидкість він вже не поверне, але все одно може бути корисним на найвищому рівні. Навіть у такій майже ідеальній «Баварії». Тож не поспішайте списувати Маріо з рахунків. Йому ще лише 28 років, і він зробить все, аби всі скептики змінили свою думку.

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.