Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Єврокубки
| Оновлено 01 жовтня 2020, 22:05
1967
1

Євроліга виходить на старт. Фаворити – Реал, Барса, Анадолу Ефес і ЦСКА

Оглядач Sport.ua – про розклад сил на сезон Євроліги 2020/21

| Оновлено 01 жовтня 2020, 22:05
1967
1
Євроліга виходить на старт. Фаворити – Реал, Барса, Анадолу Ефес і ЦСКА
БК Басконія. Торніке Шенгелія

Майже сім місяців промайнуло після вимушеної зупинки минулого сезону баскетбольної Євроліги через пандемію коронавірусу. І ось найкращі клуби Європи після дуже довгої перерви готові до виходу на майданчики і боротьби за титул найсильнішої команди континенту.

Минула Євроліга була справжньою цукеркою для баскетбольних уболівальників. Переважна кількість матчів пройшла в запеклій боротьбі, в турнірі не було відвертих аутсайдерів і фаворитів, що сильно виділяються, кожен клуб міг виграти у кожного і піднести локальну сенсацію. Чи не жарт, на момент зупинки турніру було зіграно 28 з 34 турів і навіть команди, які замикали турнірну таблицю (пітерський «Зеніт» і берлінська «Альба») не втратили теоретичних шансів на плей-оф. Можливо, що все це вразило і директорат турніру, і він вирішив залишити список команд-учасників без змін. Отже, в сезоні 2020/2021 участь в Євролізі візьмуть:

«Реал», «Барселона», «Валенсія», «Басконія» (всі - Іспанія), «ЦСКА», «Хімкі», «Зеніт» (всі - Росія), «Анадолу Ефес», «Фенербахче» (обидва - Туреччина ), «Панатінаїкос», «Олімпіакос» (обидва - Греція), «Альба», «Баварія» (обидва - Німеччина), «Маккабі Тель-Авів» (Ізраїль), «Асвел» (Франція), «Жальгіріс» (Литва ), «Мілан» (Італія), «Црвена Звєзда» (Сербія).

Безумовно, коронавірусна криза в тій або ж іншій мірі позначилася на всіх командах. Але в цілому, склад учасників досить збалансований і якісний. У ньому виділяються свої лідери, а ось знайти аутсайдерів досить важко. Цілком можливо, по ходу сезону такі виявляться, але на даний момент всі баскетбольні вболівальники не безпідставно можуть продовжувати розраховувати на непередбачуваність результатів і велику щільність в турнірній таблиці.

Як піде сезон для команд, більшість з яких не грали в офіційних матчах по півроку, зараз сказати досить важко. Але все-таки постараэмося розділити команди на певні передстартові кошики згідно їхньої міжсезонної роботи і оцінити їхні шанси в майбутньому сезоні.

Фаворити - «Реал», «Барселона», «Анадолу Ефес», «ЦСКА»

На момент зупинки торішньої Євроліги саме цей квартет займав перші чотири позиції в турнірній таблиці. І хоча їх пристойно підпирали знизу, багато хто прогнозував саме такий склад учасників Фіналу Чотирьох.

У нинішньому сезоні диспозиція не змінилася, тільки ось всередині цієї четвірки співвідношення сил стало іншим.

Якщо в минулому сезоні мадридський «Реал» відчував себе впевнено і спокійно виправдовував свій статус європейського гранда, в цьому сезоні йому буде зробити це набагато складніше. Перший дзвіночок для тренера вершкових Пабло Ласо пролунав ще під час червневого догравання чемпіонату Іспанії, коли мадридці не зуміли вийти навіть до фіналу.

Одна з основних причин цього - занадто вікова команда. Більшості основних гравців (Руді Фернандес, Серхіо Льюль, Фаб'єн Козер, Джейсі Керрол) пристойно за тридцять, а капітану команди - Феліпе Рейесу вже 41. «Реалу» вже давно пора почати перебудову складу, тим більше в команді присутня талановита молодь в особі молодих іспанських проспектів Усмана Гаруби і Карлоса Алосена. Звичайно, шанувальники можуть заперечити, що і такий віковий склад в минулому сезоні возив по паркету більшість команд Євроліги. Але і тут є проблеми.

Мозковий центр команди, аргентинський розігруючий Ніколас Лапровітола, дуже добре зарекомендував себе за останні сезони і тепер до нього проявляють великий інтерес в НБА. Сам аргентинський гравець також дуже хоче пограти за океаном і з великою долею ймовірності залишить команду, коли в НБА відкриється трансферне вікно.

При своїх позиціях залишився турецький «Анадолу Ефес». Команда зберегла кістяк на чолі з чудовим американцем Шейном Ларкіном і знову готова боротися за перемогу в турнірі. За великим рахунком, саме туркам найбільше має бути прикро через дострокове припинення минулого сезону. Вони не були явними фаворитами, але періодично виглядали на майданчику просто чудово, а ось чи зможуть вони утримувати дуже високу планку другий сезон поспіль, ще невідомо.

Іспанська «Барселона», хоч і втратила в кількісній силі (пішов ряд серйозних гравців, включаючи Малькольма Ділейні, Кевіна Пангоса та інших), але явно придбала в якості. Головне підсилення команди відбулося на тренерському містку. Клуб очолив литовець Шарунас Ясікявічус. Знаменитий у минулому гравець останні три сезони творив дива в скромному по мірках Євроліги каунаському «Жальгірісі» (вихід у Фінал Чотирьох сезону 2017/2018 і вихід в плей-оф сезону 2018/2019 + дуже гарний виступ в минулому турнірі). Ясікявічус явно заслужив перехід в клуб рівнем вище і змінив на тренерському містку серба Светіслава Пешича.


Delfi. Шарунас Ясікявічюс

У цьому світлі не можна не згадати про те, що в «Барселоні» грає єдиний представник України в Євролізі. Наш Артем Пустовий був замаринований на лавці колишнім сербським тренером гірше за огірок у дерев'яній бочці. Будемо сподіватися, що за Ясікявічуса В Артема буде більше шансів і якщо те, що він розраховує на Пустового, можна віднести до класичних слів, то той факт, що він залишив українця в ростері, дозволяє розраховувати на краще для нашого земляка.

Також в минулому сезоні іспанцям бракувало якісного гравця на позиції першого номера, точніше, такі були, але то більше думали про свою особисту статистику (Малькольм Ділейні), то були травмовані весь сезон (Кевін Пангос), то ще були занадто сирими для клубу-претендента на перемогу в Євролізі (Леандро Больмаро). Тепер у іспанців є просто мега-майстер на цій позиції. Влітку «Барселона» підписала одного з найкращих захисників Європи, грецького плеймейкера Ніка Калатеса. Тепер грек зможе врівноважити атакуючий баланс в «Барселоні» і стати провідником ідей тренера.

Незважаючи на те, що московський ЦСКА заявляв про зниження бюджету через пандемію коронавірусу, на ділі так не виглядає. Москвичі в міжсезоння підсилили свій склад найкращим ребаундером торішньої Євроліги Ніколою Мілутіновим і грузинським форвардом Торніке Шенгелією, який перейшов з іспанської «Басконії», де був лідером колективу. Натомість ЦСКА розлучився з низкою другорядних гравців (Рон Бейкер, Ховард Сент-Росс та інші) або ж з тими хто не виправдав надій (Коста Куфос). Плюс до всього відновився після важкої травми MVP сезону 2018/2019 Вілл Клайберн, який пропустив майже всю минулу Євролігу через травму.

Тепер потенційна стартова п'ятірка у москвичів (Майк Джеймс - Дарун Хіллард - Вілл Клайберн - Торніке Шенгелія - ​​Нікола Мілутінов) виглядає дуже сильно, а з лави є ким підсилити гру. Формально ЦСКА все ще залишається чемпіоном Євроліги і серйозно підготувався до захисту титулу.

Можуть вистрілити - «Фенербахче», «Маккабі Тель-Авів», «Хімки», «Мілан».

Ще одним клубом, який не сильно постраждав від економічної кризи, став «Мілан». Італійці істотно перекроїли склад, розрахувавшись з доброю половиною гравців, і підписали безліч новачків. Серед них виділяються один з колишніх лідерів «Фенербахче» Луїджі Датоме, стовп оборони ЦСКА Кайл Хайнс і Малькольм Ділейні. Ось тільки чи зможе Етторе Мессіна зліпити з чергової партії зірок топовий клуб? В останні роки у італійського метра з цим були проблеми.

А ось по кому криза вдарила сильно, так це по «Фенербахче». Турки втратили майже третину свого бюджету. З команди пішов головний тренер, великий Желько Обрадович, а за ним потягнулися на вихід зірки турецького клубу - Луїджі Датоме, Костас Слукас, Нікола Калініч, Деррік Вільямс. Але менеджмент турків влітку був на висоті. Команду очолив Ігор Кокошков, який так і не побудував успішну кар'єру в НБА. Також в команді залишилися два топових європейських гравці - чех Ян Весели і француз Нандо Де Коло, тільки ось підтримка у них буде на рівні рольовиків Євроліги і зірок Ліги чемпіонів ФІБА. Схоже, турки тимчасово прощаються з ролью суперклубу, як мінімум, на прийдешній сезон.


Twitter. Ігор Кокошков

Дуже пристойно витрачалися в міжсезоння підмосковні «Хімкі», тільки ось їхня селекція викликає великі питання. Команда підписала зіркових американців Джордана Міккі з «Реала» і Грега Монро з «Баварії». У строю і головна прима команди Олексій Швед, який може, як витягнути гру, так і завалити її. Склад у «Хімок» сильний, тільки от дуже багато хто любить грати на себе, і майже ніхто не любить діяти на команду, а тут ще й один з таких небагатьох гравців (Стефан Йовіч) травмувався. Та й тренерська кваліфікація Рімаса Куртінайтіса залишає багато питань для клубу, який претендує на щось в Євролізі.

Дуже непогано провів міжсезоння «Маккабі». Ізраїльтяни дуже якісно посилилися, підписавши великих з досвідом гри в НБА (Анте Жіжіч і Драган Бендер) і зберегли кістяк минулого сезону. Єдиною значущою втратою стане найкращий молодий гравець Ізраїлю Дані Авдія, який поїде в НБА, але і він пограє за клуб на старті сезону. Найбільшою проблемою для «Маккабі» в новому сезоні загрожує стати те, що всі свої домашні матчі команда змушена буде проводити в грецьких Салоніках через коронавірусні заборони в Ізраїлі. Принаймні, до нормалізації обстановки. Атмосфери домашніх поєдинків може ой як не вистачити підопічним Янніса Сферопулоса.

 Середняки - «Асвел», «Зеніт», «Жальгіріс», «Панатінаїкос», «Олімпіакос», «Альба», «Баварія», «Басконія», «Валенсія», «Црвена Звєзда».

Ці команди навряд чи будуть претендувати на серйозні звершення в турнірі, але як ми пам'ятаємо, в цій Євролізі кожен може виграти у кожного.

«Басконія» і «Панатінаїкос» втратили головних зірок (Торніке Шенгелію і Ніка Калатеса відповідно) і занурилися в пучину перебудови, результат якої покаже фініш сезону.

Дуже непогано посилилася «Валенсія» (Нікола Калініч, Деррік Вільямс), команді навіть цілком під силу зачепитися за плей-оф. Але загальний рівень гравців трішки нижчий, ніж у команд представлених вище. Хоча, якщо ті ж «Хімки» або «Мілан» почнуть валитися, «Валенсія» може скористатися своїм шансом.


БК Фенербахче. Нікола Калініч

Пристойно посилився пітерський «Зеніт». Кевін Пангос, Біллі Берон, Кей Сі Ріверс допомагатимуть команді боротися за плей-оф пліч-о-пліч з торішніми лідерами колективу - Матеушем Поніткою і Остіном Холлінсом.

Грецький «Олімпіакос» знову буде намагатися виїжджати на ветеранах. Василіс Спануліс, Костас Папаніколау і Георгіос Прінтезіс є титанами європейського баскетболу, хоча їх найкращі роки вже в минулому. Втім, це не заважає грекам рік за роком карати ЦСКА.

«Жальгіріс» втратив головного творця своїх перемог в особі Шарунаса Ясікявічуса. Тепер на місці головного тренера австрієць Мартін Шиллер, який був визнаний тренером року в Лізі розвитку НБА. Чомусь здається, що з цим наставником у литовців буде або великий успіх, або ж приголомшливий провал. В цілому ж бюджет клубу зменшився на 20% у порівнянні з минулим сезоном.

«Альба», «Црвена Звєзда», «Баварія» і «Асвел» навряд чи потраплять в плей-оф, але очки у лідерів обов'язково відберуть і кожна з цих команд закінчить сезон з парою-трійкою сенсаційних перемог.

* * *

У нинішньому році Євроліга відзначає своє двадцятиріччя. До цієї дати організація вирішила змінити свій гімн і кілька днів тому представила нову, сучасну версію.

На мою думку, оригінал був набагато краще. Знамените, оригінальне «I feel devotion» пробирало до кісток всіх любителів європейського баскетболу, а оновлена ​​версія таким похвалитися не може. Новий гімн зібрав вже достатню кількість негативних відгуків, але, схоже, Євроліга вирішила піддатися новим віянням. Як би там не було, сьогодні ввечері всі любителі європейського баскетболу почують ці слова і зможуть побачити кращий європейський баскетбол. Вже дуже цього хочеться. Скучили!

Оцініть матеріал
(40)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Визначилася перша опонентка Світоліної на супертурнірі в Мадриді
Теніс | 24 квітня 2024, 15:49 1
Визначилася перша опонентка Світоліної на супертурнірі в Мадриді

На Еліну очікує непростий іспит проти найкращої іспанської тенісистки у рейтингу WTA

Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?
Футбол | 24 квітня 2024, 06:25 15
Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?

У топ-3 також входять Серу Гірассі зі «Штутгарту» та лідер «ПСЖ» Кіліан Мбаппе

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
dadlismit
Хорошая статья, спасибо.