Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 25 вересня 2020, 12:56
1953
1

Не Руфаті єдиним. Топ-10 македонців, які виступали в Україні

Блогер Sport.ua - про найбільш знакових представників Північної Македонії в УПЛ

| Оновлено 25 вересня 2020, 12:56
1953
1
Не Руфаті єдиним. Топ-10 македонців, які виступали в Україні
ФК Динамо Київ. Горан Попов

«Зоря» в літнє трансферне вікно активно працює на ринку. Клуб поповнили захисники Жуніньо і Максим Гречкин, півзахисники Єгор Назарина і Денис Янаков, форвард Олександр Гладкий і центрбек Агрон Руфаті. На думку Віктора Скрипника, представник Північної Македонії додасть конкуренції в центрі оборони.

За часи незалежності в Україні виступали 20 футболістів з Північної Македонії. Ми вибрали топ-10 з них.

Бобан Грнчаров

Де грав: «Металург» Д, «Сталь» А, «Таврія»
Коли грав: 2003-07, 2013/14
Статистика: 51 матч, 2 голи

У вихованця «Вардару» Бобана Грнчарова було два заходи в чемпіонат України. У сезоні 2002/03 він приїхав у донецький «Металург», але стати основним за три сезони, які провів у Донецьку, не зумів. Потім був сезон в алчевській «Сталі», яка за підсумками чемпіонату 2006/07 покинула еліту.

У 2014-му році Грнчаров повернувся в чемпіонат України, провівши пів сезону в «Таврії». Потім повернувся додому в «Вардар», де і завершив кар'єру.

Ігор Г’юзелов

Де грав: «Шахтар», «Металург» Д
Коли грав: 2001-2006
Статистика: 63 матчі, 4 голи

У 2001 році, коли донецький «Шахтар» тільки лише починав свій шлях до чемпіонства, скаути звернули свою увагу на високорослого захисника «Сілекса» Ігора Г’юзелова. Переїхавши в Україну, футболістові знадобилося досить багато часу на адаптацію. За першу команду «Шахтаря» в сезоні-2001/02 він зіграв два матчі, переважно виступаючи за дубль. У сезоні-2002/03 гравець перебрався в інший клуб з Донецька - «Металург». Там його частіше випускали на поле, однак переважно з лавки для запасних. У 2006 році він переїхав до бельгійського «Серкль Брюгге», де і завершив професійну кар'єру в 35 років.

Філіп Деспотовскі

Де грав: «Ворскла»
Коли грав: 2007/2008, 2009/2010
Статистика: 49 матчів, 2 голи

Деспотовскі є вихованцем маловідомого північно-македонського клубу «Цементарніца 55». В Україну він переїхав не найвідомішим гравцем, але з досвідом ігор за сербський «Белград» і грецький «Етнікос». Микола Павлов, який тоді керував полтавською командою, бачив у Деспотовськи гравця резерву, і тому віддав його в оренду в «Вардар». Після повернення півзахисник ще два сезони грав за полтавчан, причому досить непогано. По закінченню сезону-2009/10 Філіп перейшов в «Інтер» з Баку, а в 2015 році завершив кар'єру в «Вардарі».


ФК Динамо Київ. Горан Попов

Горан Попов

Де грав: «Динамо»
Коли грав: 2010-2014
Статистика: 32 матчі, 2 голи

Горан, мабуть, один з небагатьох у даному списку, який добре запам'ятався українському любителю футболу. Після вдалого сезону в «Херенвені» Попов переїхав в Україну, де підписав контракт із київським «Динамо». Тодішній головний тренер Юрій Сьомін розраховував на лівого захисника, і Попов відразу став основним в команді.

Разом з Гораном «Динамо» пошуміло і в єврокубках, але прихід Валерія Газзаєва вплинув на від'їзд північно-македонця в АПЛ. Через два роки оренди в «Вест Бромвічі» Попов повернувся в Україну, розірвав контракт із «біло-синіми» і відправився догравати на батьківщину в «Вардар».

Бесарт Ібраїмі

Де грав: «Севастополь», «Таврія», «Металург» З
Коли грав: 2010-2014
Статистика: 24 матчі, 3 голи

«Севастополь» в сезоні-2010/11 підписав форварда Ібраїмі з німецького «Шальке». Багатообіцяючий футболіст провів відмінний сезон і переїхав в інший, більш сильний кримський колектив - сімферопольську «Таврію». Там закріпитися не зміг і транзитом через «Севастополь» опинився в запорізькому «Металурзі», у якого вже тоді почалися фінансові проблеми. Після він пограв у чемпіонаті Кіпру за «Еносіс» і «Ерміс», а завершив кар'єру на батьківщині в «Шкендії» у сезоні-2018/19.

Мартін Богатінов

Де грав: «Карпати»
Коли грав: 2011-2013
Статистика: 42 матчі

Богатінов перейшов у львівський клуб з «Работнічек» у 2011 році і швидко завоював місце в стартовому складі команди. Ймовірно, Мартін є одним з найкращих легіонерів в історії клубу, незважаючи на кілька провальних ігор за львів'ян. У рамці він діяв упевнено, але іноді помилявся в грі на виходах і роздавав неточні передачі. Як підсумок - солідні 42 гри і подальший перехід до бухарестського «Стяуа». З 2014 по 2015 рік грав на Кіпрі за «Ерміс», після чого перейшов в «Етнікос», де і виступає досі.


dynamo.kiev.ua. Мартін Богатінов

Ванче Шиков

Де грав: «Волинь»
Коли грав: 2011-2014
Статистика: 68 матчів, 3 голи

Центральний захисник Ванче Шиков - мрія Віталія Кварцяного. Все через його зріст - 192 см. Переїхав в Україну Шиков з кіпрського «Етнікоса», де був лідером команди. Таку роль він перейняв і в луцькій команді, адже грав стабільно і навіть забивав в УПЛ. Однак з початком війни футболіст прийняв рішення змінити місце прописки і поїхав грати в австрійську «Аустрію» на правах вільного агента. Після в його кар'єрі були бакинський «Нефтчі», «Работнічки», а останнім клубом значиться казахстанський «Тобол».

Душан Савич

Де грав: «Волинь», «Говерла»
Коли грав: 2011-2014
Статистика: 36 матчів, 7 голів

Віталій Кварцяний побачив форварда Савича в «Работнічках» і в сезоні-2011/12 запросив до Луцька. Перший сезон в Україні видався непоганим, а другий був ще кращим. У 20 іграх він оформив на свій рахунок 5 голів і покинув клуб, приєднавшись до ужгородської «Говерли». Там він пограв недовго і відправився підкорювати спочатку чемпіонат Болгарії, а потім і Казахстану, де «повісив бутси на цвях» у 2017 році.

Адис Яхович

Де грав: «Ворскла»
Коли грав: 2014
Статистика: 18 матчів, 6 голів

Сезон-2013/14 Ворскла видала досить посередній, зайнявши восьме місце за його підсумками. Однак нападник Адис Яхович провів його на високому рівні. Полтавські скаути знайшли його в другій лізі Швейцарії, де він виступав за «Віль». Провівши за полтавчан 18 матчів, у яких забив 6 голів, Адис Яхович відправився в хорватську «Рієку». Також у нього є досвід виступів за російські «Крилья Совєтов», а нині він грає за «Антальяспор» в Суперлізі Туреччини.

Бесір Демірі

Де грав: «Маріуполь»
Коли грав: 2018-2019
Статистика: 33 матчі

Півзахисник збірної Північної Македонії Бесір Демірі приєднався до «Маріуполя» Олександра Бабича в 2018 році з «Вардару», і досить непогано себе зарекомендував в першому ж сезоні. Було видно, що футболіст вміє добре відбирати м'яч і починати швидку контратаку команди. Погравши в Україні кілька років, гравець переїхав до словацької «Жиліни», кольори якої захищає й донині.

Богдан БОНДАРЕНКО

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Владислав Короткіх
ха, Богатинов играет до сих пор, еще и в сборную привлекают. Автор налажал)))))