Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 22 вересня 2020, 21:11
8519
5

ДИТЯТЬЄВ: «За перемогу в Кубку Польщі отримав найбільші преміальні»

Захисник «Краковії» — про перемогу в Кубку Польщі, найбільші преміальні та головне дербі Польщі

| Оновлено 22 вересня 2020, 21:11
8519
5
ДИТЯТЬЄВ: «За перемогу в Кубку Польщі отримав найбільші преміальні»
ФК Краковія. Олексій Дитятьєв

31-річний захисник, який виступав у Прем'єр-лізі в «Олімпіку», «Ворсклі» та «Карпатах», вже четвертий сезон знаходиться у польській «Краковії». У минулому сезоні Олексій Дитятьєв виграв перший у кар'єрі трофей - Кубок Польщі. З цієї теми кореспондент Sport.ua і почав розмову з нашим легіонером в Екстракласі.

— У минулому сезоні ви перемогли в Кубку Польщі? «Краковія» до цих пір святкує?
— Зараз уже ніхто не святкує (сміється). Але, насправді, перемогою в Кубку Польщі ми врятували сезон. Чекали більшого від минулого сезону. «Краковія» тривалий час була в лідируючій двійці і боролася за чемпіонство. Але після перерви на карантин наша команда втратила дуже багато очок і перестала боротися за медалі. Ми змазали кінцівку, але завдяки перемозі в Кубку Польщі поліпшили настрій.

— Ви багато фотографій з фіналу постили в Facebook. Буде, що згадати потім?
— Так, фотографій багато залишилося на пам'ять. А перемогу в Кубку Польщі, скільки була перерва, стільки і святкували. Потім повернулися з відпустки і розпочали знову працювати. Виграти трофей добре, але про це треба забувати і рухатися далі.

— Для «Краковії» виграш Кубка Польщі став першим в історії. Керівництво якось по-особливому відреагувало?
— Так, були дуже непогані бонуси. Польський футбольний союз за перемогу в Кубку виділив «Краковії» три мільйони злотих (курс злотого до гривні 7,35, - Прим. Sport.ua). З цих трьох мільйонів два мільйони дали футболістам. Тому ми отримали непогані преміальні. Можу сказати, що в своїй кар'єрі більших преміальних я не отримував.

— Це перший трофей «Краковії» вперше за 72 роки. У місті було свято?
— Так, фанати залишилися дуже задоволені цим успіхом. Але свято було б більшим, якби не заборони на масові зібрання людей. Фінал Кубка Польщі був у Любліні. У це місто приїхало кілька автобусів фанатів з Кракова, щоб підтримати нас. Ми відчували їхню підтримку. Перемога в Кубку - це величезна подія як для вболівальників, так і для футболістів. У них цей тріумф назавжди залишиться в пам'яті. Трофей вже стоїть в музеї, і вболівальники фотографуються з ним. Ми отримуємо дуже багато слів подяки в соцмережах і не тільки.

— Які у вас стосунки з уболівальниками? У місті часто впізнають?
— Так. Іноді це навіть за поглядами видно. Багато підходять сфотографуватися. Я вже четвертий рік у Кракові, тому вже повинні впізнавати (сміється).


ФК Краковия

— Як оціните старт цього сезону? «Краковія» вилетіла від «Мальме» в Лізі Європи і йде на 14-му місці в польській Екстракласі.
— Почнемо з того, що ми розпочали сезон з мінус п'яти очок. «Краковію» покарали за корупційний скандал 15-річної давнини. Було прийнято рішення, за яким клуб покарали фінансово і очками. Як підсумок, новий чемпіонат ми почали з мінус п'яти очок.

В принципі, «Краковія» розпочала новий сезон непогано: у нас в активі є перемога і три нічиї. Але варто відзначити, що в команді зараз дуже багато травмованих футболістів. У тому числі, і я вибув на півроку. У підсумку, я і ще три футболісти травмовані. У команди зараз досить-таки серйозні проблеми в захисті. Міхала Хеліка, мого конкурента за позицію центрбека, клуб продав в англійський «Барнслі». Також напередодні було винесено рішення по чеху Давиду Яблонському, якому заборонили рік грати в футбол. Так що у нас в команді втрата відразу трьох центральних захисників.

— А який у вас характер травми на коліні?
— У мене реконструкція хряща. Ця травма не легше розриву хрестоподібних зв'язок. В якійсь мірі це навіть складніше. З кістки був зчесаний пошкоджений хрящ і на те місце були поміщені мембрани. Перші 2,5-3 місяці взагалі не можна тренуватися. Зараз кожен день роблю дуже багато вправ. Люди, які пройшли такий період реабілітації, розуміють, про що я говорю. Операцію я зробив три тижні тому, зараз ходжу на милицях.

У польській лізі немає такого, як в Україні: «Шахтар», «Динамо» і всі інші. У чемпіонаті Польщі кожен може виграти у кожного

— Ви четвертий сезон у Польщі. У чому головні особливості польського менталітету? І в чому відмінність чемпіонатів Польщі та України?
— Перше враження, коли я вперше вийшов на стадіон у Польщі, - це величезна різниця в відвідуваності матчів. Перший матч я грав у Гданську, і там на стадіоні було 25 тисяч осіб. У Польщі просто божевільні вболівальники і атмосфера зовсім інша. Якщо порівнювати чемпіонати, то в Екстракласі багато рівних команд. У польській лізі немає такого, як в Україні: «Шахтар», «Динамо» і всі інші. У чемпіонаті Польщі кожен може виграти у кожного. Польські команди сповідують силовий стиль гри, у багатьох гравців фізика на хорошому рівні.

— На кого в чемпіонаті Польщі роблять ставку? Чи багато виступає іноземців?
— Дійсно, польські клуби запрошують з-за кордону непоганих футболістів. Також, згідно з регламентом, в команді повинен грати один молодий вихованець клубу до 18 років. Такий гравець повинен бути на полі під час матчу. Вони дають шанс молодим футболістам, які, можна сказати, «безкоштовно» отримують місце в складі (сміється). Але це дає свої плоди: кожен сезон з польської ліги футболісти переходять в чемпіонати Італії, Англії і так далі. Насправді футболісти з чемпіонату Польщі весь час на виду, і їх купують у хороші європейські чемпіонати.

— У вас у «Краковії» колоритний склад: представники 10 країн є в складі. Легко грається в такому інтернаціоналі?
— Мені абсолютно нормально. Але є і свої складності. Якщо хтось погано володіє англійською або польською, звичайно, тоді непросто. Основна частина футболістів нашої команди - це поляки. Я вже звик з ними розмовляти польською. Коли на поле знаходиться багато іноземців, під них треба підлаштовуватися по-своєму. Наприклад, потрібно робити підказки англійською. А на те, щоб переключитися на іншу мову, все одно йдуть якісь частки секунди. Але у нас, правда, багато представників різних країн в одній команді.

— Ви в «Краковію» прийшли в один рік з Міхалом Пробежом. Це його ініціатіва була вас запросити?
— Так, це була ініціатива Міхала Пробежа. У нас із ним хороші стосунки. Я розумію, чого хоче тренер, хоча він дуже непроста людина, про що і сам каже. Але я знаю, які у нього побажання, і намагаюся це доносити на поле до футболістів. В принципі, у мене це виходить і тому він мені довірив капітанську пов'язку. Я відчуваю довіру головного тренера. І зараз він мене підтримав, сказав, що все буде в порядку. Може, це дрібниці, банальні слова, але вони важливі в такі періоди.

У Кракові небезпечно одягнути футболку улюбленої команди

— Розкажіть про дербі «Краковії» з «Віслою». Британське видання Daily Mail поставило його на 13-е місце в списку найбільш значущих дербі світу. Це дійсно «Священна війна», як його називають?
— Адміністратор «Краковії» нам говорив, що зараз загострення пристрастей трохи не таке, як було, наприклад, 4-5 років тому. Але я, наприклад, за весь час, скільки живу в Кракові, жодного разу не бачив, щоб по місту хтось відкрито ходив у футболці «Краковії» або «Вісли». У Кракові дійсно небезпечно одягнути футболку улюбленої команди і погуляти в ній. А в день дербі тут, звичайно, відбувається щось неймовірне. Це треба бачити, на це треба приїхати і подивитися, відчути ці емоції. Ненависть фанатів один до одного зашкалює. У цих відносинах є своя передісторія і, звичайно ж, ці відносини відбиваються на футболістах. З кожним днем, що наближається до дербі, загострення пристрастей збільшується. Чесно кажу, я не бачив такого напруження навіть у матчах «Динамо» - «Шахтар». У Кракові все дуже серйозно.

— А кого в місті більше підтримують: «Віслу» або «Краковію»?
— Я думаю, уболівальників «Вісли» більше за кількістю. Я роблю висновки з того, скільки у них людей приходить на стадіон і скільки у нас. Правда, у «Вісли» і стадіон більше, але я суджу саме за дербі. Не можу сказати, що прямо переважна більшість вболіває за «Віслу», але, думаю, десь 60 на 40 у процентному співвідношенні.

— Якщо вас зустрічають на вулиці фани «Вісли». Яка їхня реакція?
— Не було такого, щоб дійсно зачіпали якось. Звичайно, можуть щось крикнути в спину. Я на це не звертаю увагу, ти ж не будеш зупинятися і відповідати кожному. І саме по відношенню до футболістів я не помічав, щоб було щось дуже образливе. Але знову ж таки: головне - футболку своєї команди не одягати (сміється).

— Як вам взагалі живеться в Кракові? Є улюблені місця в цьому місті і зокрема в Польщі?
— У Кракові багато хороших місць, особливо в старій частині міста. В цілому, в Польщі я зазвичай буваю на стадіонах в інших містах. Кожній людині, яка приїжджає до Польщі, раджу побувати на стадіоні і подивитися на атмосферу, яка тут є.


Facebook. Олексій Дитятьєв

— Ваша донька пішла в школу в Кракові?
— Так, донька пішла в польську школу. З однієї простої причини: тут немає українських шкіл. У деяких польських містах є, а ось у Кракові - немає. Але нехай вчиться, буде додаткова мова дитині.

За «Колос» дуже радий, знаю багатьох хлопців, які грають за цю команду

— За подіями в чемпіонаті України слідкуєте? Що можете виділити?
— Звичайно, стежу. «Динамо» непогано стартувало. Головне, що у команди є результат, але за структурою гри є питання. Подивимося що буде далі. За «Колос» дуже радий, знаю багатьох хлопців, які грають за цю команду. З багатьма з них грав у інших командах. У «Колоса» хороший колектив зібраний. У ковалівської команди є якась впевненість, незважаючи на те, що вона грала тільки перший сезон в УПЛ. У цьому клубі є багато футболістів, які мають колосальний досвід ігор у Прем'єр-лізі України. Тому, я впевнений, що у них все вийде.

— Чи по зубах їм «Рієку» пройти?
— Думаю, так, якщо зіграють організовано в захисті. У грі з «Арісом» дуже хорошої організації в обороні я не помітив. Там, можна сказати, «Колосу» більше десь пощастило. Тому з «Рієкою» треба буде дуже прагматично зіграти в захисті. У «Колоса» в будь-якому випадку виникнуть моменти попереду, якими потрібно буде скористатися. Не бачу нічого неможливого. Тим більше, «Рієка» - це не той суперник, якого потрібно боятися.

— А що думаєте з приводу «Динамо», якому належить грати з «Гентом»?
— Я поки не бачу якогось дійсно великого кроку вперед у грі «Динамо». Я впевнений, що Луческу ще необхідно посилення складу. Можна, звичайно, вичавити максимум із цих футболістів, яких він має, але все-таки у деяких гравців не вистачає майстерності. Ми ж говоримо про «Динамо». У такій команді повинно бути більше хороших виконавців.

Оцініть матеріал
(34)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?
Футбол | 24 квітня 2024, 06:25 15
Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?

У топ-3 також входять Серу Гірассі зі «Штутгарту» та лідер «ПСЖ» Кіліан Мбаппе

Гравець Реала заявив, що гол Барселони у ворота Луніна мали скасувати
Футбол | 24 квітня 2024, 07:31 2
Гравець Реала заявив, що гол Барселони у ворота Луніна мали скасувати

Тоні Кроос вважає, що Андреас Крістенсен притримував його під час забитого м'яча

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
mayakovskiy1
Сейчас глорики ДК захейтят пацана за то что не видит прогресса в игре цыганоболида. А как же АЗ? Героическая победа над Львовом?))