Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 21 вересня 2020, 14:00
3914
0

Одинадцять друзів ЛеБрона, або Чого чекати від Лейкерс

Якщо Леброн Джеймс не візьме четвертий перстень - це буде сенсація

| Оновлено 21 вересня 2020, 14:00
3914
0
Одинадцять друзів ЛеБрона, або Чого чекати від Лейкерс
Essentially Sports. Леброн Джеймс

«Вітаю, ЛеБроне. Схоже, ти тільки що виграв свій четвертий чемпіонський титул. Легка прогулянка», - поділився своєю думкою в твіттері спортивний аналітик Скіп Бейлесс. І дійсно, коли Джеймсу щастило в плей-оф? Так відразу і не пригадаю. Можливо, в 2011-му, де переможець Заходу, «Сан-Антоніо»,  вилетів у першому раунді, а чемпіон, «Лейкерс» - у другому. А в фіналі «Хіт» Джеймса протистояли «Маверікс» Дірка і його напарники-ветерани. Ой, стоп! Той плей-оф «Король» програв.

Мабуть, це був єдиний випадок, коли він програв команді з яскраво вираженою однією зіркою. Всі інші фінали Джеймс програвав сильним командам із систематизованим захистом і роками відшліфованим нападом, де було багато хороших гравців і невідомо, від кого з них чекати небезпеки. ЛеБрон же тягнув на своїх плечах партнерів сам.

Примітно, що «Денвер», «Маямі» і «Бостон» якраз сповідують командний баскетбол (це вам не Хардена або Лілларда закрити - і раунд виграний). Додайте сюди сталеві яйця Йокіча та компанії, і ми отримаємо найбільш незручних опонентів для лідера «Лейкерс». Так що, ЛеБрон вже чемпіон?

Чому «Лейкерс» є фаворитами чемпіонату?

Прихід Джеймса в команду позначив високі цілі для колективу з Лос-Анджелеса. Але реальним претендентом на титул «озерні» стали після переходу перспективної молоді в «Нью-Орлеан» в обмін на Ентоні Девіса. Як відомо, напад виграє матчі, а захист - титули. Важливо відзначити, на початку цього сезону генеральний менеджер команди, Роб Пелінка, знатно укомплектував «банку» ЛАЛ. Грін, Рондо, МакГі і «Супермен» Ховард додали досвіду та якості, перш за все, у захисті команди. Показник якості - серія з «Рокетс», де Харден і компанія в середньому по регулярці набирали 117.8 очок за гру, в серії з «Оклахомою» - 110,4, а в матчах з ЛеБроном - 103.8 очок. Якщо взяти той же регулярний сезон - їхній рейтинг нападу знаходиться між «Шарлотт» і «Нью-Йорком»! Та ж «Оклахома» відвантажувала «Х'юстону» 104 очки в середньому за гру (тільки «Індіана» і «Філадельфія» атакували гірше в цьому плей-оф).

«Ми будемо тими «Лейкерс», якими були протягом сезону. У минулій серії ми підлаштувалися під смолл-болл, але зараз варто очікувати, що повернемося до класичної форми», - розповів Френк Фогель, тренер команди, другої за підбираннями та першої за блоками у плей-оф. А значить, Йокічу буде несолодко. А що у ЛАЛ на іншому кінці майданчику - в нападі?

У що грають?

«ЛеБрон і Девіс грали на рівні першої символічної збірної протягом усього сезону. Ми допомогли їм досягти цього», - заявив Кайл Кузма.

Маючи дві суперзірки в команді, очевидно, «Лейкерс» будують свою гру через Джеймса і Девіса. Вони обидва хороші в лоу-пості, можуть кинути з периметра або пройти під кільце, але найголовніша їхня зброя - взаємодія між собою. Простіше кажучи, ЛеБрон навішує - Ентоні завершує.

Завдяки своєму феноменальному баченню майданчику і чималому віку (досвіду), «Король» вивів баскетбол на новий рівень, об'єднавши його з американським футболом. Результат? ЛАЛ перші за асистами в плей-оф, а ЛеБрон набирає 8.8 передач в середньому за гру - перший показник у постсезоні серед баскетболістів, які відіграли п'ять і більше матчів.

«Лейкерс» грають в найшвидшому темпі серед усіх півфіналістів чемпіонату. Частіше за всіх втрачають м'яч, але мають другу атаку (114.1 очок за гру) у всьому постсезоні, йдуть першими за відсотком реалізації кидків з гри (49.6%), а різниця забитих/пропущених очок - найбільш вражаюча (+9). Атаки команди будуються на «катах», постійних відкриваннях (Гріна і ККП) під вільний кидок, грі в швидкому відриві (Джеймс-Девіс) або використанні своїх сильних сторін, як у серії з «Х'юстоном» - гра в лоу-пості (реалізували 76,8% кидків з трисекундної зони).

Цей баскетбол у виконанні команди з Лос-Анджелеса вже називають «Шоутайм». Але він має свої слабкі сторони. Не полетить у Гріна (досить згадати минулорічний Фінал НБА), Колдуел-Поуп - теж гравець настрою, Рондо, Кузма і Морріс не несуть стабільної загрози з-за дуги і здатні відверто провалити окремо взяті матчі. Але найголовніше, закрийте Джеймса - і ЛАЛ зупиняться.

Лідер команди

«Я переможець, і завжди був переможцем», - заявив ЛеБрон Джеймс - найсильніший баскетболіст сучасності. Його частіше за інших заграють партнери серед усіх команд, які лишилися в плей-оф. Із ним на паркеті «Лейкерс» набирають на 10.1 очок більше, ніж пропускають (а ви пам'ятаєте, що загальний +/ - команди 9 очок). У Йокіча ця цифра становить 0.2 очки. ЛеБрон читає гру.

А якщо команда забуксувала, Джеймс бере м'яч у свої руки і організовує ривок самостійно. Чи можливо його зупинити? Сумнівне завдання. Але накривати баскетболіста на прийомі м'яча, не давати йому дивитися на майданчик, здвоюючись і активно пресингуючи, вміло задіювати підстрахування (що показали «Маямі» з Яннісом і «Денвер» з Каваєм) і Джеймс не зможе бути настільки ефективним.

І йому вже 35 років! ЛеБрон здатен втомлюватися. Звідси, наступним кроком в еволюції «Короля» може стати умисне зменшення залежності команди від нього самого. Тренер Фогель сказав: «Я дійсно пишаюся всією командою». У цьому сезоні Джеймс почав грати на партнерів результативними передачами більше, ніж будь-коли. Можливо, їм пора повернути боржок, раз по раз знаходячи свого лідера на дузі в кутку майданчика в ролі рядового снайпера. А інакше «озерні» на своїй шкурі відчують те ж, що і Пол з Каваєм.

Секретна зброя

«Коли у вас елітний захист, то це може стати вашою третьою зіркою», - говорив в інтерв'ю після матчу з «Х'юстоном» Фогель. Захист і гра «лавки» здатні стати Х-фактором для «Лейкерс» на пізніх стадіях ігор на виліт. По суті, ЛАЛ пощастило, у них ще не було серйозного суперника. Цим суперником могли стати зірки ЛАК, але все ще складніше. «Лавка» «Наггетс» перегравала «лавку» «Кліпперс». А значить, пора довіряти Алексу Карузо та компанії: «Карузо не робить багато помилок. Він знає, що я йому довіряю», - поділився своєю думкою Джеймс про резервістів «Лейкерс». А Кайл Кузма підсумував: «Якщо ми не будемо виконувати свою роботу, то Джеймс і Девіс не зможуть домогтися успіху».

Початок нової династії в Лос-Анджелесі?

«Коли я прийшов до «Лейкерс», очевидно, що метою було виграти чемпіонат, і нам залишилося здобути вісім перемог. Для мене все складається відмінно. Мені подобається бути серед цих хлопців, подобається бути поруч з ЛеБроном. Він допомагає мені пройти через все це», - заявив Ентоні Девіс. Баскетбол у «міхурі» непередбачуваний. І «Лейкерс» у ньому залишився останньою суперкомандою з двома повноправними суперзірками. Напевно Джеймс продовжує гонку за своїм місцем в історії. Він прагне виграти цей чемпіонат і повернути «Лейкерс» статус найсильнішої організації в НБА.

І саме зараз для команди є можливість закласти фундамент майбутньої династії, адже головні опоненти вже вилетіли. А попереду - «Денвер» (перший фінал конференції з 2009 року) і хтось від Сходу.

«Леброну дуже щастить. У першому раунді йому дістався «Портленд», який був на останньому подиху, а потім травмувався Деміан Ліллард. У другому раунді він отримав відстійний «Х'юстон», який біжить без оглядки при першій небезпеці. ЛеБрон, мабуть, задоволений своєю можливою легкою прогулянкою», - сказав журналіст Білл Сіммонс.

Обережно, ЛеБроне Джеймс, якщо ти почнеш грати абияк, твоє чемпіонство здатне вислизнути від тебе з такою ж легкістю, як це було в 2011 році. Тим більше, що у решти команд-опонентів немає яскраво вираженого лідера і загроза виходить від кожного баскетболіста, а ЛеБрон на пізніх стадіях ігор на виліт любить звалювати все на свої плечі, граючи одноосібно.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Чемпіонат U19. Шахтар забив чотири м'ячі ЛНЗ
Футбол | 26 квітня 2024, 06:09 1
ВІДЕО. Чемпіонат U19. Шахтар забив чотири м'ячі ЛНЗ

«Гірники» без проблем розібралися із суперником

Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика
Футбол | 25 квітня 2024, 17:13 37
Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика

Поки що незрозуміло, чи зайде мова про оренду чи про продаж українця

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.