Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 18 вересня 2020, 18:06
1665
0

Янніс out? Що чекає на Мілуокі наступного сезону

Той випадок, коли правильні дії ведуть у тупик

| Оновлено 18 вересня 2020, 18:06
1665
0
Янніс out? Що чекає на Мілуокі наступного сезону
twitter.com/Bucks

Після такого раннього вильоту з плей-оф багато експертів НБА одноголосно заговорили про перспективи Янніса Адетокумбо. Одні кажуть, що «грік-фрік» повинен задуматися про зміну ігрової прописки, з огляду на неспроможність його нинішнього клубу вийти навіть у фінал НБА. Інші - про те, що Янніс повинен залишитися, впоратися з цим викликом, стати сильнішим і заново штурмувати вершини баскетбольного Олімпу.

Але що вибере сам баскетболіст? Менеджмент «Бакс», як міг, підбирав йому відповідних одноклубників, тренери навчили кидати дальні Брука Лопеса, Майк Буденхольцер - елітний атакуючий фахівець, який зумів підібрати оптимальну тактику під свою головну зірку і вивів «Мілуокі» в абсолютні чемпіони регулярного сезону, а сам Янніс отримав титул МВП (і може отримати його повторно). Клуб робить все можливе для свого лідера. Але ось уже другий рік поспіль чогось не вистачає. Спробуємо разом з вами спрогнозувати можливі розвитки подій у Вісконсині.

Янніса обмінюють

Для Вісконсина грек - символ як міста, так і цілого штату. «Мілуокі» - це не «Нью-Йорк», здатний дозволити собі перебудовуватися десятиліттями і при цьому залишатися прибутковим. Тут важливо заходити в плей-оф мінімум раз на два сезони і імітувати там боротьбу, щоб тримати в тонусі уболівальників (продавати квитки й амуніцію) і не допустити переїзду команди до іншого штату (а переговори про це ведуться). Особистість Адетокумбо дозволяє звертати увагу уболівальників з усього світу на настільки спритний клуб, як «Мілуокі». Його ім'я вабить до команди добротних баскетболістів і тренерів. Його відхід здатний зруйнувати всі ці багаторічні напрацювання менеджменту і запустити незворотні процеси для самого клубу.

Обмін Янніса як одного з кращих баскетболістів сучасності може дати клубу або медійну особистість (навколозірковий баскетболіст за типом Дерозана за Кавая), або перспективну молодь і ряд привабливих активів. Але навряд чи цього добра буде занадто багато, оскільки ще свіжий у пам'яті «One-and-done» від того ж Кавая в минулому році. Мета - або тримати команду на рівні постсезону, або швидко перебудуватися і повернутися до плей-оф через рік. Але хто зацікавить самого Адетокумбо?

Журналіст Yahoo Sports Вінсент Гудвілл розповів, що в кампусі НБА ні для кого не секрет, що «Хіт» і «Репторс» ведуть боротьбу за Адетокумбо. Подейкують про інтерес «Філадельфії» і мовчать про «Бостон», який все ще має цікаві активи, і ніяк не може їх прилаштувати під обмін суперзірки (три піки першого раунду 2020 і перспективна молодь).


twitter.com/Bucks

Чому «Репторс»? Нік Нерс, Масаї Уджирі, сильна організація і велика фанатська база всієї Канади - добре для Янніса. Швидше за все, «Мілуокі» зможе дістати когось з пари Сіакам/Лаурі та пізні піки першого раунду, що належать «Торонто». І це досить приваблива пропозиція. Тим більше, у динозаврів вже є досвід «One-and-done» сезону.

Чому «Маямі»? «У наступному сезоні ми побачимо Янніса в формі «Маямі», - заявив баскетбольний експерт Джей Вільямс. Крім цих слів, організація здатна залучити баскетболіста наявністю Пета Райлі, готовим колективом, клубними традиціями і внутрішньою культурою. А найголовніше - в наступному сезоні майже вся ця молода банда буде грати на дитячих контрактах! Хірроу, Робінсон, Адебайо, Нанн. У команди є трансферне вікно (найближче), коли вони здатні серйозно витратитися. Через рік це вікно закриється дорослими контрактами вищеперелічених баскетболістів (крім Хірроу). А значить, у словах Вільямса є логіка. Але в прямому обміні, ймовірно, Хірроу доведеться віддати в «Мілуокі» (драфт-піки і Драгіча по сін-енд-трейду). Хороша ціна за грека, який буде здатний виграти плей-оф НБА вже наступного року.

Чому «Філадельфія»? Це може бути вигідно «Мілуокі». Обмін на Бена Сіммонса не змусить Буденхольцера міняти концепцію побудови нападу команди (все той же таран, що не кидає). І найменше вдарить по якості гравців у ростері, в порівнянні з пропозиціями інших команд. Але яка ж «Філадельфія» слабка як організація!

Чому «Бостон»? Очевидно, Денні Ейндж буде приймати будь-які рішення тільки після закінчення плей-оф, де його команда все ще продовжує брати участь. Але напевно він вже промацує ґрунт під обмін і готується віддати Хейворда і три піки першого раунду 2020 за грецьку суперзірку. Після провалу з Ентоні Девісом, Ейндж буде здатний на ризик «One-and-done» сезону, адже якщо він вплутається в гонку за Адетокумбо, то на кону буде стояти його репутація. І «Бакс» це знають!

Судячи з п'ятої гри серії з «Хіт», коли «Бакс» добре рухали м'яч і загроза виходила від усіх п'яти хлопців, а не від одного, з наявним підбором гравців команді Майка Буденхольцера не потрібно підривати склад після ймовірного обміну свого лідера. Вони - команда рівня плей-оф. Це означає, що як мінімум, ні менеджменту, ні уболівальникам не варто боятися того, що Янніс може попросити обміну.

Янніс піде вільним агентом

«Джиммі Батлер - це душа «Хіт». Коли дивишся на Янніса, задаєшся питанням, де душа «Мілуокі». У цій команди немає такого ж настрою і бажання», - продовжує Джей Вільямс. Такі слова експерта можуть завести Янніса на те, щоб довести зворотнє. Чому б і ні, баскетболіст нічого не втрачає, відпрацьовуючи контракт до кінця. Об організацію витирають ноги в плей-оф уже другий рік поспіль. Є привід показати яйця, і з якого матеріалу вони зроблені. Сталь? Можна і залишитися з командою, яка його виховала. Пластик? Янніс піде, знаючи, що «Мілуокі» досяг свого максимуму і нічого більше там робити.

«Хтось бачить стіну і йде в іншому напрямку. Я ж пру, як трактор, через неї. Ми повинні стати кращими, як команда, індивідуально, і повернутися в наступному сезоні», - заявив Адетокумбо після вильоту «Бакс» із плей-оф: «Ми продовжимо працювати. Я впевнений у своїх партнерах по команді».

А ось слова Меджика Джонсона, який теж підтримує думку, що мінімум на рік грек може спокійно залишитися у Вісконсині: «Моя порада Яннісу: сісти сам на сам із власником «Мілуокі» Весом Еденсом, визначити стратегію, яка зробить команду краще, і завоювати чемпіонський титул для «Бакс».


twitter.com/Bucks

І це один з кращих розвитків подій. Команда заточена під Адетокумбо, починаючи від тренера і закінчуючи персоналом, що подає рушники баскетболістам під час матчу. Тут він - герой. І йому тільки 25. Баскетболіст ще навіть не на піку своєї форми. Так чому б свій «One-and-done» сезон не провести в оптимальних для цього умовах - у «Мілуокі»? А там і в «Кліпперс», як про це пише «The Ringer», у 2021 році можна буде податися.

А тим часом, клуб вже робить роботу над помилками. Інсайдер НБА Марк Стайн розповів, що «Бакс» мають намір виміняти собі Кріса Пола,який  відмінно проявив себе в «Оклахомі». Так чому б не дати своєму клубу ще один шанс і довести, що ці поразки - всього лише випадковість?

Янніс залишиться і продовжить контракт із «Бакс»

«Ми повернемося і, сподіваюся, побудуємо в «Мілуокі» культуру на довгі роки, щоб ми могли боротися за чемпіонство в кожному сезоні», - поділився своїми думками з пресою Адетокумбо після п'ятої гри з «Маямі». «Грік-фрік» залишиться? Все, що зараз відомо: на поточний момент «Мілуокі» не розглядають варіант обміну Янніса. А його супермаксимальний контракт може становити близько 220 млн доларів - на 80 млн більше, ніж здатен запропонувати будь-який інший клуб на ринку вільних агентів у 2021 році.

Власник «Мілуокі» Марк Ласрі прокоментував те, що відбувається навколо своєї головної суперзірки, так: «Не думаю, що Янніс покине «Мілуокі». Ми зробили все можливе, щоб він відчував себе комфортно. Ми можемо дати йому ще 80 мільйонів доларів».

А може, це Адетокумбо потрібно змінити свою гру, щоб стати продуктивним і в плей-оф? Коли опоненти закривають фарбу і уповільнюють темп гри. А Буденхольцеру важливо подумати, як знизити залежність результату команди від поточної форми її лідера. «Ми є повністю укомплектованою командою. Навіть без Янніса ми залишаємося хорошими», - поділився думкою Кріс Міддлтон після підсумкового поразки від «Маямі». Та й Бледсоу з Лопесом увійшли до захисних збірних НБА за підсумками регулярки. А Міддлтон в плей-оф виглядав просто феєрично, часто затьмарюючи своєю грою і впливом на результат команди самого Янніса.

До змін у своїй грі грецького баскетболіста закликає і Чарльз Барклі: «Майкл Джордан сказав: «Я стану краще». Дірк Новіцкі сказав: «Я стану краще». І в підсумку вони стали чемпіонами. Сподіваюся, що Янніс підпише максимальний контракт і скаже: «Я виграю чемпіонат із «Мілуокі», - сказав Барклі.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.