Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 08:02
1457
0

Французька трагедія, словенський бенефіс. Підсумки другого тижня Туру-2020

Sport.ua підводить підсумки другого тижня Тур де Франс-2020

| Оновлено 01 травня 2023, 08:02
1457
0
Французька трагедія, словенський бенефіс. Підсумки другого тижня Туру-2020
twitter.com/LeTour

У Рогліча залишився тільки один суперник

У підсумках першого тижня Тур де Франс ми відзначали, що Прімож Рогліч виглядає непереконливо, але при цьому залишається головним претендентом на підсумкову перемогу. Другий тиждень Тур де Франс в цьому плані нічого не змінив: Рогліч не вражає, але шанси його на перемогу тільки зросли. А реальний суперник у нього залишився тільки один - Тадей Погачар.

Але давайте по порядку. Чому Рогліч не вражає? Тому що позаду вже достатньо гірських етапів, а лідер «Jumbo Visma» так і не показав своєї здатності привозити в горах чистий час своєму головному супернику, Погачару. А часто і багатьом іншим генеральщикам.

Найкраще це було помітно на 15-му етапі з фінішем на Гран Коломб'є, який закривав програму другого тижня Туру. У кулуарах активно ходили чутки про те, що Рогліч неймовірно впевнений у власних силах, і на Коломб'є збирався піти в повномасштабну атаку, скинувши всіх суперників. Вірила в свого капітана і «Jumbo Visma», яка не пустила відрив за перемогою і постійно працювала попереду пелотону.

Однак, очевидно, Рогліч на фінальній горі відчув себе не найкращим чином, «Jumbo Visma» відмовилася від ідеї повністю розвалити пелотон, і перейшла на оборонний режим. До останнього кілометра з Роглічем залишалися Сепп Кусс і Том Дюмулен: вони не працювали на 100%, щоб мати можливість підхопити лідера команди на випадок, якщо той почне відставати від групи лідерів. Ну а на останніх метрах дистанції Рогліч програв Погачару в гірському спринті, своїй улюбленій вправі, в якій Прімож на папері набагато сильніший за лідера «UAE Emirates».


twitter.com/LeTour

Погачар зараз як гірник виглядає сильнішим за Рогліча, однак капіталізувати цю перевагу йому буде дуже складно через слабкість команди. «UAE Emirates» привезла на Тур досить боєздатний склад. Однак по ходу гонки Погачар втратив двох своїх головних гірських грегарі - Фабіо Ару і Давіде Формоло, які зійшли через проблеми зі здоров'ям. І зараз в розпорядженні Погачара залишилися тільки дві сильні бойові одиниці в горах - Ян Поланц і Давід Де ла Крус. Однак і цими, досить скромними ресурсами, керівництво команди розпоряджається не найкращим чином, незрозуміло навіщо відправляючи того ж Де ла Круса у відрив на гірському етапі і дозволяючи йому боротися за очки в гірський залік.

Рівень інтриги на Турі був би набагато вищим, якби Погачар не спіймав півтори хвилини в ешелонах на першому тижні. Тепер же словенцю потрібно відігравати 40 секунд відставання в загальному заліку і створювати собі запас над Роглічем перед розділкою. Завдання дуже складне, проте якщо у Рогліча таки почнеться спад на третьому тижні, то шанси виконати його будуть.

А що ж інші? Найро Кінтана на 15-му етапі програв майже 4 хвилини через наслідки падіння на 13-му етапі, Мікель Ланда просто недостатньо сильний для того, щоб створювати проблеми Роглічу. Як і Рігоберто Уран, Енрік Мас і Мігель Анхель Лопес, які в горах просто йдуть на виживання в надії заповзти на подіум. Про решту грандів ми поговоримо окремо.

Відсутність Томаса на Турі - помилка «Ineos»

Рішення керівництва «Ineos» не брати до складу команди на Тур де Франс двох суперзірок, Герейнта Томаса і Кріса Фрума, в світі велоспорту не обговорював тільки ледачий. І зараз з'явився ще один вагомий привід зробити це, тим більше, що порушив це питання навіть Сер Бредлі Віггінс.

Девід Брейлсфорд і його команда вирішили зробити повну ставку на Егана Берналя, однак до кінця другого тижня минулорічний чемпіон Туру всі шанси захистити титул втратив: на Коломб'є він програв більше 7 хвилин. Такому провалу є просте пояснення: 23-річний колумбієць захворів (не на коронавірус), і хвороба, звісно, помітно знижує рівень його можливостей. Звичайно, перед стартом Тура передбачити такий фактор було неможливо, але у Берналя і без цього були проблеми зі спиною - робити повну ставку на нього в такій ситуації було ризиковано.

У той же час, Герейнт Томас відмінно виступив на Тіррено-Адріатіко, де став другим в загальному заліку. І зараз рішення не заявляти його на Тур де Франс виглядає великою помилкою. А так «Ineos», яка домінувала на «Великій петлі» протягом майже всього минулого десятиліття, залишилася біля розбитого корита.

Якщо хвороба Берналя не дуже серйозна, то на третьому тижні він може поборотися хоча б за перемогу на окремому етапі. Хоча, ймовірно, тепер на режим полювання за етапами перейде весь «Ineos». Але в будь-якому випадку для команди, яка з великим запасом є найбагатшою в світі, нинішній Тур де Франс вже вийшов невдалим.

Крах французьких надій

Немає повісті сумнішої на світі, ніж повість про французів на Тур де Франс. Французькі велогонщики не можуть виграти домашню гонку вже 35 років, не станеться це і в нинішньому році. Перед стартом «Великої петлі» у французьких уболівальників було відразу 4 надії на загальний залік - Жуліан Алафіліпп, Тібо Піно, Ромен Барде і Гійом Мартен.

Піно ще на першому етапі потрапив в завал, який не пройшов для нього безслідно. Лідер «Groupama FDJ» через пошкодження, отримані в завалі, втратив всі шанси в загальному заліку ще на першому гірському етапі. Незабаром з боротьби за жовту майку вибув і Алафіліпп, який просто не потягнув у великих горах.

Але навіть після цього у Франції залишалося дві реальні надії: Ромен Барде, який перші гірські етапи пройшов дуже добре, хоча спочатку взагалі заявляв про те, що цього року не буде боротися за загальний залік, і Гійом Мартен, який претендував на звання одного з головних відкриттів нинішнього Туру.


instagram.com/romainbardet

Однак для обох нещасливим став 13-й етап, до якого Мартен і Барде підійшли на третьому і четвертому місцях у загальному заліку відповідно. Вони обидва потрапили в завал на спуску разом з Найро Кінтаною, і вже на тому етапі зловили більше 2 хвилин в загальному заліку. Пізніше виявилося, що Барде доїхав етап зі струсом мозку, і капітан «Ag2r La Mondiale» з гонки зійшов.

Що стосується Мартена, то на його кондиції те падіння вплинуло досить серйозно, і в неділю на Коломб'є він зловив ще три з половиною хвилини, і випав за межі топ-10 загального заліку. Якщо Гійом зуміє відновитися за день відпочинку, то ще може туди повернутися, проте боротьба за подіум для нього вже завершена.

Звичайно, в цьому році французькі шанси на перемогу в Турі розтанули не таким драматичним чином, як рік тому, коли через травму зійшов Тібо Піно, однак можна констатувати: французька перемога на «Великій петлі» відкладається ще як мінімум на рік.

Порт проводить найкращий Гран тур в кар'єрі?

У підсумках першого тижня ми відзначали Мікела Ланду, який отримав ідеальний шанс реалізувати свій потенціал. Однак другий тиждень показав, що до боротьби за найвищі місця капітан «Bahrain Mclaren» все ж не готовий, і межа мрій для нього - місце в топ-5.

Однак другий тиждень Туру просто змушує нас звернути увагу на ще одного гонщика, якого можна назвати людиною нереалізованих можливостей на Гран турах. Йдеться про Річі Порта, який в середині минулого десятиліття дуже високо котирувався перед стартом кожного Гран туру, на який їхав, проте кожного разу розчаровував. Кризові дні, травми, падіння і сходи - кожен раз один з цих факторів заважав «Тасманійському дияволу» виправдати очікування своїх уболівальників.

Ще одним фактором, який сковував Порта, було те, що довгий час він виступав за «Sky», де практично ніколи не мав капітанського статусу. Хоча багатьом іншим гонщикам статус другого номера в команді показувати високі результати на Гран турах не заважав. І лише одного разу, в 2016 році, Порт таки зумів реалізувати свій потенціал, ставши п'ятим на Тур де Франс (при цьому Річі був готовий і потрапляти на подіум, але втратив майже дві хвилини на одному з рівнинних етапів через прокол у найбільш невідповідний момент).


instagram.com/richie_porte

В останні ж два роки кар'єра Порта явно пішла на спад, і навіть топові результати на тижневих гонках у 35-річного австралійця пропали. Перед стартом нинішнього Туру Порт заявив, що це - його останній захід на Гран Тур в якості капітана команди: з наступного сезону він повертається в статус елітного доместіка.

Однак раптово Порт на нинішньому Турі виглядає дуже сильно. Гонщик «Trek Segafredo» на першому тижні зловив півтори хвилини в ешелонах разом з Ландою, Погачаром і деякими іншими капітанами, проте в кінці другого тижня видав два топ-перфоманси в горах. На 13-му і 15-му етапі Порт був третім за силою гірником Туру - відразу після словенського дуету Рогліч-Погачар.

На першому тижні в Піренеях Порт виглядав також непогано, але на другому тижні австралієць додав - у нього спостерігається навіть прогрес. Якби не втрата півтори хвилини в ешелонах, Порт був би явним фаворитом в боротьбі за третє місце на подіумі, проте тепер для цього йому доведеться сильно постаратися.

При чому фактично від самого Порта на третьому тижні мало що залежить. Річі - гонщик виключно захисного плану в горах, та й зі сходом Бауке Моллеми у нього просто немає в розпорядженні ресурсів для підготовки масштабних атак. Тому Порту залишається тільки підтримувати рівень кінця другого тижня і сподіватися на те, що боротьба в горах на третьому тижні буде достатньо відкритою та селективною, щоб відіграти час у Рігоберто Урана, Мігеля Анхеля Лопеса і Адама Єйтса.

Чи стане розділка на 20-му етапі козирем Порта в боротьбі за місце за подіум? Складно сказати, з огляду на те, що на Гран Турах Річі в гонках на час практично завжди виступає нижче свого звичного рівня. У той час, як, наприклад, Рігоберто Уран, навпаки, часто стрибає вище голови.

Так чи інакше, можна констатувати, що поки що Порт проводить найкращий Гран Тур в своїй кар'єрі, і в 35 років має найкращий в житті шанс таки піднятися на подіум загального заліку «Великої петлі». А там, дивись, і передумає повертатися до ролі елітного грегарі. У будь-якому випадку, боротьба Порта за подіум Туру, боротьба з самим собою, демонами з минулого і своєю історією виступів на супербагатоденках буде одним з головних сюжетів, за якими ми будемо стежити на третьому тижні.

А тим часом...

У понеділок, 14 вересня, традиційною розділкою на 10 км в Сан Бенедетто дель Тронто завершилася Тіррено - Адріатико. В останній день відбулася колосальна подія. Чемпіон Італії в розділці, Філіппо Ганна, пройшов фінальну розділку з феноменальним часом: 10 хвилин і 42 секунди! Середня швидкість гонщика «Ineos» склала 56,636 км на годину - це найшвидша розділка в історії велоспорту, якщо не враховувати результати прологів (коротких розділок дистанцією не більше 8 км).

З огляду на той факт, що рекорди середніх швидкостей ставляться і на Тур де Франс, для багатьох це черговий привід поговорити на тему допінгу у велоспорті. Хоча тренер з фізпідготовки команди «Bora Hansgrohe» Дан Лоранг дає цьому явищу інше, менш очевидне пояснення. Він вважає, що такий високий рівень готовності спортсменів після коронавірусної паузи - яскраве свідчення того, що в сучасному велоспорті тренування - набагато більш ефективний спосіб підготовки, ніж участь у інших гонках. І, на думку Лоранга, усвідомлення цього факту серйозно вплине на стратегію більшості команд і гонщиків в майбутньому.


twitter.com/TirrenAdriatico

Повертаючись до Тіррено - Адріатико, відзначимо перемогу в загальному заліку Саймона Єйтса, який в красивому стилі виграв ключовий гірський етап до Сассотетто. І така перемога відразу ж перетворює британця на одного з топ-фаворитів Джиро д'Італія. Другим став Герейнт Томас, про що ми вже писали вище. І такий виступ британця також моментально включає його в число топ-фаворитів майбутньої «Корса роза», хоча той факт, що він змінював свою підготовку на ходу в терміновому порядку, говорить не на його користь.

Олександр Власов, який був одним з головних відкриттів серпня, завершив Тіррено - Адріатико тільки п'ятим в загальному заліку, видавши досить слабку фінальну розділку. У будь-якому випадку, в «Астані» не панікують: невеликий спад форми у вересні - природна річ в процесі підготовки до Джиро, до якої ще майже місяць.

А ось хто на «Гонці двох морів» розчарував, так це Вінченцо Нібалі. Хоча складалося таке враження, що «Акула» просто їхав гонку в тренувальному режимі, тим більше після масованого блоку гірських тренувань. З точки зору підготовки до Джиро такий виступ на Тіррено-Адріатіко не повинен серйозно хвилювати армію фанатів Нібалі, а ось до чемпіонату світу залишилося вже менше двох тижнів, і поки що Вінченцо не виглядає серйозним претендентом на перемогу. Хоча всі ми прекрасно знаємо, як миттєво він вміє «встрибувати» в топ-форму в найпотрібніший момент.

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.