Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 11 вересня 2020, 14:37
3048
0

Анна ЛИСЕНКО: «Мені пропонують професійні бої, але я думаю про Олімпіаду»

Українська спортсменка планує виступити на Олімпійських іграх

| Оновлено 11 вересня 2020, 14:37
3048
0
Анна ЛИСЕНКО: «Мені пропонують професійні бої, але я думаю про Олімпіаду»
fbu.org.ua

Найкраща боксер-любитель Україну-2020 Анна Лисенко дала ексклюзивне інтерв'ю проекту «Провокатор», в якому розповіла про те, як в 17 років починалася її спортивна кар'єра, чому Анна відмовляється від пропозицій перейти в професійний бокс і про те, чи поміняла б вона спортивне громадянство.

- Чому вирішила піти в бокс?
- Почала займатися цим спортом в 17 років. Досить-таки пізно, але в принципі, в нашому виді спорту це нерідко зустрінеш. У нас досить багато спортсменок, які почали пізно. Часто переходять з інших видів спорту - легкої атлетики, карате і так далі. Дуже важливо мати хорошу фізичну підготовку. У моєму випадку, я прийшла не зі спорту. У дитинстві я займалася танцями, але завжди хотілося займатися єдиноборствами.

- Яка у тебе була кар'єра до боксу?
 - До боксу, я вже закінчила 11 клас, поступила тільки на 1 курс в університеті. Біля моєї академії, де я навчалася, був зал. Я проходила повз нього, кожен раз дивилася і думала: «Ось поступлю і по-любому прийду сюди займатися».

- Скільки потрібно грошей батькам, щоб віддати дитину на бокс?
- Потрібна хороша екіпіровка. Рукавички, наприклад, коштують 100-150 $, плюс 100-150 $ - шолом, шорти і кросівки десь також вийдуть. Можна, звичайно, знаходити і дешевше. На початку мені, наприклад, дуже сильно не вистачало екіпіровки, але рятувало те, що дуже багато людей допомагало. Дарували рукавички і все інше.

- Чи допомагає федерація юним боксерам?
- Все залежить індивідуально від спортсмена. Є приватники, які займаються, і бачать там талановитого, то хлопцям якось допомагають. А що стосується самої федерації, вона теж допомагає.

- Розкажи про свого першого тренера.
- Олександр Миколайович Саленко - це мій перший тренер. Він дуже принципова людина і можливо в якихось моментах здається складним. Насправді, він є дуже справедливою людиною. Для мене він як учитель в першу чергу, а потім вже тренер. Він дав мені все з нуля. Олександр Миколайович, був дуже скептично налаштований спочатку. Коли я прийшла на перше тренування, він сказав: «Чого ти хочеш в 17-то років?». Я пояснила чому хочу займатися, і він взяв мене.

- Коли ти зрозуміла, що бокс - це не просто хобі?
- Напевно, коли пішли перші успіхи. Я тоді виграла чемпіонат України з боксу в 2016 році. Для мене той рік був поворотним - я перший раз поїхала на чемпіонат світу. Дуже мало куди запрошували в плані змагань, я ж ще зелена була. А грошей, щоб їздити самій, не було. А коли вже стала першим номером, почала більше їздити, хоча розуміла, що досвіду все-таки не вистачає.

- Назви найпам'ятніші змагання в своєму житті.
- Пам'ятних змагань було кілька, багато які були з емоційним напруженням. Запам'яталися мені змагання в Болгарії, це турнір класу А.

- Які емоції у тебе залишилися від крайнього чемпіона світу?
- Він у мене був єдиним в 2016 році. Враження були незабутні, адже це масштаб. Тоді я виступала у ваговій категорії 64 кілограми. Основними конкурентами була російська збірна

- Чи є у вас страховка? Вона поширюється на конкретні матчі або на період кар'єри?
- Так, вона є, але на певні змагання. Ми робимо страховку і це обов'язково, щоб тебе допустили до змагань. Вона дається тільки на певний період часу. За бажанням, можна зробити і на цілий рік. Якщо говорити про міжнародні змагання, то страховкою займається Федерація, якщо про внутрішнє - кожен робить сам собі.

- Як покриваються витрати на лікування?
- Якщо є якісь меценати, добрі люди. В основному ти лікуєшся за свій рахунок. У мене поки такого не було і слава Богу.

- З тобою зв'язувалися спортивні менеджери?
- Мені пропонували і професійні бої і пропонують починати в цьому кар'єру. Зараз я раджуся з тренером з цього приводу, але думаю, що немає сенсу думати про це, адже я повністю сконцентрована на Олімпіаді.

- Як ти проводиш своє дозвілля?
- Відпочинок у мене активний, але все одно я подумки завжди в боксі. І, як на мене, це не дуже добре.

Три незручних питання

- Яку одноразову суму заробляла за життя.
- 700 доларів, але це не було пов'язано зі спортом.

- Чи пропонували тобі поміняти спортивне громадянство для виступу за збірну іншої країни? І взагалі погодилася б ти?
- Ні, я б не погодилася

- Яку максимальну суму ти витрачала на лікування після бою?
- Чесно, я так не скажу. Напевно, таких серйозних травм не було.

- Які були емоції після того як тебе визнали найкращою боксеркою України?
- Насправді, це було дуже несподівано. Адже це була середина року, особливих стартів в цьому році не було (крім Олімпійського турніру). Бралися досягнення за 2020 рік. Це завжди стимулює рухатися далі, я думаю, що найкраще ще попереду.

- Розкажи про свій інстаграм.
- У мене мало підписників, тому що я завела його два місяці тому. Я сиджу більше в фейсбуці. Просуванням свого акаунта я займаюся сама.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.