Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 11 вересня 2020, 11:36
19666
29

І таке буває, або Коли зірки повертаються в УПЛ

Sport.ua - про прибуття у вітчизняну лігу кумирів недавнього минулого...

| Оновлено 11 вересня 2020, 11:36
19666
29
І таке буває, або Коли зірки повертаються в УПЛ
ФК Колос. Євген Селезньов

Немає жодних сумнівів, що після 2014 року рівень українського футболу стрімко пішов на спад. Масове зникнення клубів, від'їзд гравців навіть середньої руки в зарубіжні чемпіонати, зміна формату УПЛ і скорочення команд-учасниць - все це, а також багато іншого, однозначно не призвело до збільшення видовищності матчів у нашому футболі, не кажучи вже про підвищення конкуренції в боротьбі за вищі нагороди.

Втім, українському футболу вдалося стабілізуватися і він все ще залишається досить конкурентоспроможним на європейській арені. Вихід «Шахтаря» у півфінал Ліги Європи-2019/20 - відмінне тому підтвердження. Та й УПЛ, здається, потроху починає відштовхуватися від дна. Зокрема, новий сезон вже пройде за 14 команд-учасниць і за стандартною схемою в два кола, без поділів на верхню і нижню групи.

Крім того, в УПЛ потроху повертаються зірки минулих років. Так, хтось скаже, що вони вже немолоді і, можливо, не здатні підтримувати колишній високий рівень, але одні лише прізвища цих людей приваблюють серйозний інтерес в суспільстві до тих подій, які навколо них відбуваються... Та й «попилити» вони напевно ще здатні, щоб довести всім, і самим собі, що їх передчасно списувати з рахунків.

Так хто ж встиг повернутися в УПЛ, і що ці люди робили в період відсутності в українському футболі? «Будемо розбиратися» - (с).

Артем КРАВЕЦЬ, «Динамо»


ФК Динамо

Коли поїхав? В УПЛ-2014/15 Кравець забив 15 голів у 24 матчах, ставши кращим бомбардиром «Динамо» в чемпіонаті. Однак вже через рік Артем почав програвати конкуренцію Жуніору Мораесу, внаслідок чого приступив до активних пошуків нового місця продовження кар'єри. Так в житті Кравця виникли варіанти з орендою в «Штутгарт» та «Гранаду», проте ні німецький, ні іспанський клуби контракт українця у «Динамо» все-таки не викупили. Сезон-2017/18 Артем починав в стані киян, проте до зимової паузи прийшов з вельми скромними показниками в УПЛ - 9 матчів (лише 2 - в стартовому складі) і 3 голи. Настав час для повноцінного від'їзду з Києва...

Де був? У січні 2018 року стало відомо про перехід Артема Кравця в «Кайсеріспор». Турецькому клубу форвард дістався на правах вільного агента, бо керівництво «Динамо» пішло назустріч побажанням футболіста і відпустило того безоплатно за півроку до фактичного закінчення терміну контракту з «біло-синіми». У підсумку в стані «Кайсеріспору» Кравець провів два з половиною сезони, а потім прийняв рішення повернутися до України.

Чого добився? Ясна річ, що ніяких гучних трофеїв з «Кайсеріспором» Кравець не здобув. Цей клуб ніколи не належав до когорти топових в турецькому футболі, а тому його доля - борсання в середині турнірної таблиці, та вирішення завдань по збереженню прописки в еліті. У першому сезоні, коли Кравець відіграв лише його другу половину, «Кайсеріспор» фінішував 9-м, потім - 10-м, а за підсумками сезону-2019/20 й зовсім скотився на 17-ю позицію, яка повинна була означати пониження в класі . Але через коронавірус турки вирішили розширити Суперлігу до 21 команди, зберігши в еліті всіх її учасників сезону-2019/20.

Чому повернувся? Незважаючи на діючий з «Кайсеріспором» контракт до літа 2021 року, ще 18 серпня стало відомо про відхід Кравця з клубу. Сторони погодили розірвання договору без будь-яких претензій одна до одної. Всього через декілька днів стало відомо про повернення Кравця в Україну, де він підписав контракт з «Динамо». Вочевидь, в стані «біло-синіх» Артем розраховує проявити себе, скориставшись непростою ситуацією в команді з форвардами. Бєсєдін все ще не може грати через дискваліфікацію, Русин в Києві банально не вражає, так само, як і Соль, але іспанця будуть ставити хоча б періодично через серйозні інвестиції в його покупку. Залишаються, по суті, лише Супряга і Кравець. Владислав шикарно провів минулий сезон в «Дніпрі-1», але не факт, що зуміє бути настільки ж ефективним в столиці, та й інтерес до нього з боку «Болоньї» цілком може виродитися в щось конкретне. Нових форвардів Луческу поки купувати не поспішає, а тому Кравець, мабуть, отримає свій черговий шанс закріпитися в основі «Динамо». Йому тільки 31 рік, так що пару сезонів на хорошому рівні він відіграти цілком здатний.

Євген СЕЛЕЗНЬОВ, «Колос»


Футбол 24

Коли поїхав? Найкращі роки Селезньова в українському футболі пов'язані з «Шахтарем» і «Дніпром». З рідною командою Євген виграв масу престижних трофеїв, в тому числі і Кубок УЄФА-2008/09, а ось в стані «дніпрян» забивав куди більше, ставши одним з культових форвардів УПЛ часів «золотого» її періоду. Але з приходом Паулу Фонсеки на тренерський місток «Шахтаря» Селезньов усвідомив, що португальський коуч не бачить його у своїй команді. У підсумку в січні 2017 року форварду довелося в черговий раз залишити стан «гірників»...

Де був? Спочатку Селезньов перебрався до Туреччини. Його першою «зупинкою» в цій країні став «Карабюкспор», де виступали й інші українці - Олександр Рибка і Андрій Блізніченко. Зумівши проявити себе з хорошого боку, через рік Селезньов перейшов в «Акхісар Беледієспор», де також провів майже 12 місяців, а потім подався в іспанську «Малагу». Той період був важким для «анчоусів», які вели непросту боротьбу в Сегунді, а Селезньов, на жаль, не зміг допомогти своїм досвідом і вміннями, хоча йому не дуже-то й довіряли тренери «Малаги». Українець взяв участь в 12 матчах, не зумівши забити жодного м'яча, хоча сумарно на полі він провів лише 347 хвилин... Вже на початку вересня минулого року Селезньов зважився на повернення до Туреччини, де його в свої ряди прийняв першоліговий «Бурсаспор». «Зелені крокодили» не зуміли пробитися в еліту, загальмувавши в плей-оф, але Селезньов проявив себе добротно - на його рахунку 10 забитих м'ячів і 2 асисти в 28 матчах.

Чого добився? Не рахуючи іміджевих досягнень яскравого Селезньова в Туреччині, його головними трофеями є Кубок Туреччини-2017/18 і Суперкубок Туреччини-2018, здобуті в рядах «Акхісар Беледієспора». Причому якщо в фіналі Кубка проти «Фенербахче» (3:2) українець не зміг зіграти через перебір жовтих карток, то ось в матчі за Суперкубок став головним героєм своєї команди, забивши «Галатасараю» (1:1) спершу з гри, а потім - і вирішальний пенальті в післяматчевій серії (5:4).

Чому повернувся? Після завершення контракту з «Бурсаспором», Селезньов став вільним агентом, але був таким недовго. На 35-річного форварда з пропозицією вийшло керівництво «Колоса», і сторонам вистачило буквально кількох хвилин, щоб домовитися. Як сказав сам Селезньов, перебратися в колектив з Ковалівки він вирішив з мотивацією допомогти «Колосу» пробитися в групу Ліги Європи, але й особистий фактор випускати з уваги не варто - Євгену зовсім трохи не вистачає до рекорду УПЛ за забитими м'ячами.

Олександр ГЛАДКИЙ,«Зоря»

Коли поїхав? Гладкий, який в Україні пограв за «Металіст», «Шахтар», «Дніпро» і «Динамо», покинув батьківщину влітку 2018 року. Його останнім колективом в УПЛ був «Чорноморець», який в стикових матчах поступився правом грати в еліті «Полтаві», але згодом все ж залишився у вищому дивізіоні через фактичне розформування полтавського клубу. Втім, це не вберегло «моряків», які все ж опинилися в Першій лізі, але вже за підсумками сезону-2018/19, правда, докотилися до такого життя одесити вже без Гладкого у складі...

Де був? В кінці серпня 2018-го Гладкий прийняв запрошення турецького «Різеспора», але провів в цьому клубі всього півроку. Зігравши лише 110 хвилин у 8 матчах Суперліги, Олександр в січні 2019 року відбув у першоліговий «Адана Демірспор». Втім, в цьому колективі українець не був ключовим гравцем, та й сама команда виявилася тією ще невдахою, не зумівши здобути жадану путівку в Суперлігу, незважаючи на дворазову участь у відповідному плей-оф.

Чого добився? Як вже зрозуміло з вищевикладеного, головним досягненням Гладкого в Туреччині могла б виявитися путівка в Суперлігу, але й її «Адана Демірспор» завоювати не змогла. Всього ж за цю команду Олександр провів 25 матчів, відзначившись 8 забитими м'ячами і 1 результативною передачею...

Чому повернувся? Перебування в Туреччині не було для Гладкого вдалим досвідом, а тому цілком логічно, що в свої 33 роки Олександр побажав змін і повернувся на батьківщину. Прихистила нападника «Зоря», в якій раніше неодноразово доводили, що вміють працювати з тими, кого багато хто називає вже не інакше, як «збитими льотчиками». Чекаємо підйому на висоту, а також хорошої результативності тепер і від Олександра?

ДУГЛАС, «Дніпро-1»

ФК Дніпро

Коли поїхав? Напевно, цей рослий та потужний бразильський центрбек встиг врізатися в пам'ять багатьом уболівальникам УПЛ за своїми виступами за «Дніпро». З «дніпрянами» Дуглас дістався до фіналу Ліги Європи-2014/15, зігравши у вирішальному матчі проти «Севільї» (2:3), а також в інших 16 поєдинках команди Маркевича в тому турнірі. Покинути Україну бразильця змусив фактичний розвал «Дніпра», який стався через небажання власника клубу гасити борги, що накопичилися...

Де був? У липні 2016 року Дуглас перейшов на правах вільного агента в «Сан-Паулу». Регулярно потрапляючи в заявку на матчі Бразилейрао, центрбек зіграв в цьому турнірі лише 1 матч за календарний рік, а тому недивно, що у вересні 2017-го Дуглас на правах оренди пішов у «Шапекоенсе». Ще через рік захисник підписав з цим клубом повноправний контракт, залишаючись важливим гравцем основи «зелених» до початку 2020-го.

Чого добився? У період між «Дніпром» та «Дніпром-1» в Бразилії Дуглас трофеїв не вигравав, причому за підсумками Бразилейрао-2019 його «Шапекоенсе» вилетів з елітного дивізіону.

Чому повернувся? Понад вісім місяців Дуглас перебував без клубу, хоча в його 30-річному віці для гравця високого рівня подібне явище вельми рідке. Тому коли виник варіант з поверненням в Україну, бразилець був налаштований позитивно. У підсумку переговори все ж призвели до узгодження однорічного контракту, а головний тренер «Дніпра-1» Дмитро Михайленко залишився дуже задоволений підписанням такого зіркового для його колективу новачка.

Оцініть матеріал
(93)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 29
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Андрій Некрасов
А де зірки?
vasyan86
Селезнёв, ушедший в Турцию вот прямиком из Шахтера, без никаких заработков в Кубани...
Гладкий, не игравший ни за Харьков, ни за Карпаты...
А кто-то же из этой статьи впервые узнает историю этих кумиров миллионов...
Артур Артур
Дурна стаття, а народ ще й свариться.
По статті : 1. украінські " звьозди" нічим не зацікавили Европу футбольну , відбували в
основному у клубах які були на " задворках" своіх чемпіонатів
2. Шахтар всеодно тримається на европейській арені, але не як рахунок
украінських звоьзд ( бо іх нема) , а за рахунок бразіліани
3. І третє. Повертаються , бо за кордоном вони непотріб і контракти з ними
не хочуть поновлювати. Своіх таких нема куда діти.
Дивить треба реально на це. А журналісти пишуть аби щось. Ім, як тим "звьоздам"
треба за щось жити
Kovalenkobrevno
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Поручик Ржевский
Надо озаглавить так:
"Когда кормильцы возвращаются в родные края".
DKTheBest2
Так от які вони "звезды".
Mac_Gyver
Звёзды? Ну разве что коричневые субкарлики.
Олександр Фурманов
Чем закончится возвращение всего этого списка в Украину? Свистом трибун,если болельщиков пустят на трибуны,чего делать нельзя, скамейкой запасных и полным позором. Нужно давать играть молодым ребятам, а этих зажравшихся неучей отпустить в свободное плавание, проедать накопления и погружаться в заслуженное забвение. Ни один из них настоящим футболистом не был и ничем себя не проявил. Середняки и чуть-чуть ниже...
Олег Тимофеюк
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Victor Podzigun
Чемпионат пшик,клубы хрень. Дна не достигли. Ещё одна революция и этого не будет.
maxno
зірка гладка і ні понятна
Саша Яковенко
дорисуйте бокал пива кормильцу.
dd dent
А че заезды не в кавычках?
Андрей-
такое лицо как после похмелья)
REALIST
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
euro2012_za_2012euro
Хорошо несколько лет отдохнули ALL INCLUSIVE в Турции, а теперь ностальгия замучила!
zakharka
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
nabo39
https://youtu.be/qu9URpuA-Hw - 36 удалений в одном матче
Maks7777
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил