Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Португалія
| Оновлено 10 вересня 2020, 15:28
12571
17

Реалізація таланту: 101%. Кому за збірну забивав Роналду

Sport.ua згадує найважливіші кроки Кріштіану на шляху до тризначного показника голів у збірній

| Оновлено 10 вересня 2020, 15:28
12571
17
Реалізація таланту: 101%. Кому за збірну забивав Роналду
УЄФА. Кріштіану Роналду

Якщо ви читаєте цей матеріал, то не можете не знати, як провів вечір вівторка Кріштіану Роналду. Матч Ліги Націй між Швецією і Португалією перетворився на черговий бенефіс п'ятикратного володаря Золотого М'яча, який забив обидва голи в матчі. Заодно Кріштіану став першим європейським футболістом, який забив тризначну кількість голів за свою збірну – і це відмінний привід згадати головні з них.

Перший. Майже у всіх гравців стартовий гол відбувся в якомусь товарняку з прохідним суперником – і насилу згадується усіма, крім них самих. Роналду виділяється і на цьому тлі: його перший результативний удар за збірну відбувся в матчі-відкритті домашнього Євро!

Звичайно, особливої ​​радості Кріштіану він не приніс: Греція Отто Рехагеля почала дивувати з перших же ігор, здобувши перемогу над господарем і одним з головних фаворитів турніру. Кріштіану провів класичний гол престижу: елліни вели до компенсованого часу 2:0, і португалець вже на останніх секундах матчу замкнув подачу Фігу з кутового.

Півфінальний. Другим м'ячем в кар'єрі Кріштіану став виключно важливий: в півфіналі Євро португалець допоміг в черговий раз перекреслити надії на титул наївної Голландії. Ще один кутовий дозволив Роналду відкрити рахунок в матчі, що закінчився з рахунком 2:1. Останній матч турніру за складом учасників збігався з першим: у боротьбі за трофей вийшли на греків, які в підсумку створили одну з головних сенсацій в історії футболу.

Той, що принизив Росію. Після такого яскравого Євро Кріштіану продовжив феєрію у відборі на ЧС. Звичайно ж, відбіркова група у португальців була дуже простою, але один матч ми не можемо не відзначити. Коли на рідний для Кріштіану «Жозе Алваладе» приїхала збірна Росії, результатом стали майже хокейні 7:1. В одній точці зійшлося все: і дуже слабкий тренер Георгій Ярцев, який покинув бровку і заодно команду навіть до фінального свистка, і неосновний воротар В'ячеслав Малафєєв – і, звичайно ж, відмінний день «європейських бразильців». Й до цього дня ця поразка залишається найбільшою в історії Росії, Роналду забив другий і четвертий м'ячі.

Цікаво, що не тільки для наших північних сусідів найбільша поразка за всю історію відбулася за прямої участі Кріштіану. На ЧС-2010 «європейські бразильці» каменя на камені не залишили від збірної КНДР, і шостий гол iз семи провів саме Роналду. У процесі боротьби з Рі Мен Гуком голденбой обробив м'яч… спиною!

Харківський. На Євро-2012 збірна Португалії потрапила в групу смерті: досить сказати, що серед суперників були бронзовий і срібний призери останнього ЧС. У боротьбі за вихід з групи Роналду і компанія на тлі Німеччини і Голландії розглядалися як аутсайдери, але чудовий дубль Кріштіану дозволив команді Кейруша вийти в плей-оф. Голденбой спочатку відгукнувся на чудовий розрізний пас Жоау Перейри, а потім ідеально спрацював по ходу контратаки.

Чех та інші чехи. У плей-оф спочатку було навіть трохи простіше: збірна Чехії не таїла ніяких інших загадок, крім свого чудового воротаря. Петр Чех, тільки що мало не поодинці який привів «Челсі» до перемоги в ЛЧ, погано почав турнір, але в чвертьфіналі стояв стіною. Фірмовий удар Кріштіану головою змусив капітулювати і його, в півфіналі Іспанія здолала сусідів тільки в серії пенальті.

Перестрілка з Ібрагімовичем. Відбір на ЧС-2014 зіштовхнув лобами мало не найбільш харизматичних нападників покоління. І Швеція, і Португалія слабо провели відбір як такий, а в плей-оф потрапили один на одного. Мундіаль повинен був обійтися або без Златана, або без Кріштіану – ставки були високі як ніколи.

Геніальна перестрілка спочатку в Лісабоні, а потім у Сольні закінчилася перемогою Роналду. 4:2 було сумарним рахунком протистояння не збірних Португалії та Швеції, а саме Кріштіану та Ібрагімовича. Ні до, ні після ці команди не грали так сильно на своїх зірок, ні до, ні після вони від них так сильно не залежали. Це, в принципі, пояснює, чому обидві команди виявилися в плей-оф і не змогли виграти свої групи – але, так чи інакше, той плей-оф перетворився, по суті, на індивідуальний спорт.

Златана вистачило на дубль у Швеції, але Кріштіану виявився сильнішим. Переможний гол вдома і хет-трик на «Френдс-Арені» – аргумент, який виявився головним для амбіцій команди в дорозі на ЧС. До речі, вже через кілька тижнів Роналду став дворазовим володарем Золотого М'яча, перервавши чотирирічну гегемонію Ліонеля Мессі. І було за що: попереднім не шведським футболістом, який показував себе на шведських полях настільки яскраво, був, мабуть, Пеле по ходу ЧС-1958.

Рекордний. Уже в наступному матчі, в товарняку проти Камеруну, Роналду став найкращим бомбардиром збірної в історії. У португальців і до Кріштіану був дуже гідний показник найкращого: Паулета настріляв 47 голів – і, як би смішно це зараз не звучало, довгий час серйозно обговорювалося, чи зможе Роналду взагалі стати найкращим бомбардиром збірної. Час показав, що він зможе обійти другого бомбардира більш ніж у два рази…

Майже чемпіонський. Євро-2016 розпочався і для Роналду, і для його команди дуже важко: що ведучий бомбардир колекціонував промахи, що збірна не могла виграти жодної гри до самого плей-оф. Плей-оф, власне, і не було б без голу Кріштіану угорцям – але коли справа дійшла до ігор на виліт, змінилася в першу чергу команда.

Тут, правда, треба згадувати, що турнір на французьких полях багато в чому вийшов аномальним: досить сказати, що до півфіналу дійшов Уельс. Заточена під Бейла команда прибрала зі шляху навіть зіркових бельгійців, але проти стрибків Роналду з іншого виду спорту виявилася безсила і вона. Удар Кріштіану головою виявився переможним, а в фіналі «європейські бразильці» вже самі виступили в ролі Греції на Євро-2004, обігравши господарів у фіналі. Виконав мрію, виграв титул Роналду, коли провів не найкращий турнір – але саме при цьому добре заграли його партнери.

Один проти всіх. У Кріштіану довго не складалося з чемпіонатами світу. Голи Ірану і Північної Кореї – занадто мало для такого гіганта гри, а великих досягнень у людини, який плавно ставав багаторазовим володарем Золотого М'яча, не було. Команда саме на ЧС потрапляла під зміну поколінь, переживала жорстку ігрову кризу – і тільки в статусі діючого чемпіона Європи виступила так, що за неї не було соромно.

Втім, і в першому матчі ЧС-2018 «європейські бразильці» виглядали хлопчиком для биття – так само, як їхній суперник, збірна Іспанії, виглядала одним з головних фаворитів турніру. Некерована, позбавлена ​​тренера «фурія роха» розвалилася пізніше, а проти Португалії у неї було все більш ніж гаразд і з контролем м'яча, і з останнім пасом, і з реалізацією.

Просто знайшлася людина, яка одноосібно змогла протиставити себе цілій команді іспанських зірок: хет-трик Роналду дозволив португальцям добитися нічиєї. Саме після його результативних ударів зі штрафного, пенальті і з гри іспанці пішли по похилій: тренер не зміг перезавантажити команду, вона жахливо зіграла проти Ірану, Росії і з ганьбою покинула турнір. Португалія ж вийшла до плей-оф, де, щоправда, відразу ж вилетіла від Уругваю.

Трофей до трофею. Між першим і другим титулом Роналду в збірній пройшло три роки: збірна Португалії увійшла в історію як перша команда, яка виграла Лігу Націй. У півфіналі турніру Кріштіану декласував Швейцарію, відзначившись черговим хет-триком.

Український. Всі ви пам'ятаєте, а багато хто навіть вживу бачили гол Роналду в ворота нашої збірної. Звичайно, той матч Кріштіану навряд чи може занести собі в актив: він був ізольований від партнерів по атаці і, крім удару з «точки», нічим особливим не відзначився. До речі, поразка Португалії за умови голу Кріштіану – річ виключно рідкісна: крім України та Греції, цього в офіційних матчах добивалася лише збірна Данії у відборі на Євро-2012.

Зі Швеції з любов'ю. Черговий футбольний подвиг в кар'єрі Роналду відбувся неймовірно вчасно. У момент, коли Кріштіану через проблеми з формою пропустив матч зі Швейцарією, збірна без нього просто розібрала на запчастини дуже міцних хорватів. В повітрі зависло питання: а чи потрібен, власне, ще португальцям їхній найзірковіший гравець? Чи не час звикати жити без нього?

Практика показала, що потрібен, і дуже-дуже сильно. Практика показала, що навіть штрафні у Роналду забирати, при всьому розмаїтті майстрів у Португалії, рано: виїзд до дуже негостинних шведiв закінчився черговою перемогою. Видатні удари зі штрафного і з гри дозволили Кріштіану зафіксувати першу сотню голів за збірну – і почати другу.

Найбезглуздiше, що можна робити в контексті всіх цих голів і рекордів Кріштіану – приміряти його на рекорд Алі Даеї, порівнювати з людиною, який нікому сильніше України не забивав. Масштаб особистості Роналду вже давно вище, ніж якісь рекорди, це він прикрашає нові і нові досягнення своїм прізвищем, а не навпаки. Набагато корисніше замислитися: про що нам говорить його кар'єра в цілому?

16 років тому, коли Роналду замкнув навіс Фігу і прошив Нікополідіса, він уже був великим і всіма цінованим гравцем. З тих пір багато хто з його партнерів і суперників встигли закінчити навіть тренерську кар'єру, не кажучи про кар'єру гравця, а Кріштіану, як і раніше бореться за статус найкращого тут і зараз. Він зміг реалізувати себе на сто, навіть на сто один відсоток – і наше велике щастя, що ми змогли застати на полi цього феномена.

 
Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(64)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хацкевич розповів, чи варто викликати Ярмоленка на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 13:06 7
Хацкевич розповів, чи варто викликати Ярмоленка на Євро-2024

Колишній головний тренер «Динамо» вважає, що досвід Андрія завжди стане в нагоді Україні

СУДАКОВ: «Не було б виконавців, як Мудрик і Циганков – не віддав би асисти»
Футбол | 29 березня 2024, 03:49 1
СУДАКОВ: «Не було б виконавців, як Мудрик і Циганков – не віддав би асисти»

Георгій прокоментував перемогу збірної України над Ісландією (2:1)

Коментарі 17
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
euro2012_za_2012euro
Кстати, нападающий «Ювентуса» и сборной Португалии Криштиану Роналду рассказал о своих впечатлениях от футбола без зрителей.
«Мне нравится, когда с трибун свистят. Это меня заводит. Но здоровье превыше всего. Если ВОЗ говорит, что условия небезопасны, то на этом всё. Самое главное – это люди.
Но вообще ИГРАТЬ БЕЗ БОЛЕЛЬЩИКОВ - ЭТО КАК СХОДИТЬ В ЦИРК И НЕ УВИДЕТЬ КЛОУНОВ, как сходить в сад и не увидеть цветов», – цитирует Роналду португальское издание Record.
OKs100
Вот настоящий футбольный гений, лучший футболист за всю историю, а не Месси, который думает только о деньгах и шантажирует свою команду ради наживы.
Алексей Романенко
Нам он забивал только с левого пенальти
tima fialko
Сын кухарки и садовника,не окончивший даже средней школы(его выгнали-бросил в учителя стул) стал,судя по числу его сторонников в соцсетях,самым популярным человеком на планете.Довгих років,Кріштіану!
sportik.ua
Відповідь на питання, хто кращий з двох, у більшості випадків базується не лише на їх футбольній майстеності, а значній мірі на суб'єктивному ставленні до кожного з цих двох футболістів, що фомується на купі факторів, частина з яких до футболу взагалі не відносить. Певною мірою працює формула: "Скажи, хто кращий футболіст, і я скажу, хто ти".
Зараз період коли Роналду феєрить і втановлює нові рекорди, а Мессі разом з "Барселоною" сповзли кудись в тінь. Та ще ці тема з нездійсненим переходом лишає неприємний присмак. Але були ж і періоди, коли у житті Кріштіано були не дуже білі смуги.
Винайти формулу, яка б дозволила однозначно визначити кращого з них навряд чи можливо. Кожен з них змушував підхоплюватися зі своїх місць своїми особистими перевагами, і кожен має свої власні недоліки.
Ми обираємо, бо треба когось обрати. А можна не обирати, а просто насолоджуватися грою кожного з них і футболом взагалі. Взагалі, більше позитиву!
fifadinamo
Можно играть за звездный Реал, за железную машину Баварию или играть в посредственном чемпионате, забивая при этом кучу голов и быть мега звездой. Но, все это меркнет в сравнении с играми когда звучит гимн твоей страны, когда над стадионом и на твоей груди флаг самой-самой твоей Родины, когда взрослые и дети, женщины и мужчины, здоровые и инвалиды, в едином порыве, взрываются миллионным салютом сердец любви к тебе и радости, что они одной с тобой крови. Роналду сотворил ЭТО 101 раз, человечище
Robert Monroe
Это статья специально для тех, кто говорит и пишет, что Роналду свою стату на слабых командах наколотил (видел много таких в инете)? По-моему, это в пустоту - эти люди неизлечимы. Роналду выдающийся бомбардир, один из самых в истории.
Morjoviy
Отличная статья!
Дмитрий Дмитрий
Красавчик
Jurij Kobenko
А для меня что Месси что Роналду - один фиг. Самый лучший футболист - это...