Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Бразилія
| Оновлено 08 вересня 2020, 14:50
8644
5

Останні десять найкращих новачків Бразилейрао. Троє пов'язані з Україною

Згадуємо тих, кому в бразильському футболі не так давно пророкували світле майбутнє

| Оновлено 08 вересня 2020, 14:50
8644
5
Останні десять найкращих новачків Бразилейрао. Троє пов'язані з Україною
ФК Атлетіко Мінейро. Бернард

Бразильська Серія А, або Бразилейрао, - турнір, за яким в Україні стежать, м'яко кажучи, далеко не всі. Втім, мова в даному випадку йде в основному про широкі маси уболівальників, оскільки серед скаутів і фахівців, навпаки, існує безліч людей, що приділяють цій лізі найпильнішу увагу. Причини очевидні: в Бразилії завжди вистачало талановитих футболістів, що активно використовують при комплектації команд багато хто з провідних клубів Європи.

Сьогодні ми пропонуємо вам згадати десятку останніх володарів премії «Best Newcomer», яку вручають кращим новачкам Бразилейрао за підсумками сезону. Заснували її в 1998 році, але на постійній основі визначати номінантів почали лише з 2007-го. Втім, ми вирішили приділити увагу її переможцям, починаючи з 2010 року, тим більше серед них ви зустрінете як мінімум три до болю знайомих прізвища...

2010: Бруно Сезар («Корінтіанс»)

Перед стартом чемпіонату Бразилії-2010 Бруно Сезар перейшов за 1 мільйон євро з «Санту-Андре» в «Корінтіанс», де йому відразу ж вдалося проявити себе з найкращого боку. 21-річний на той момент футболіст виступав на позиції нападника, зумівши відзначитися 14 забитими м'ячами в 31 поєдинку, чого виявилося достатнім не тільки для виграшу титулу найкращого новачка сезону, але і для переїзду в «Бенфіку» за 5,5 мільйонів євро вже через рік після приходу в «Корінтіанс».

У Португалії Бруно Сезар видав хороший перший сезон (10 голів в 26 матчах чемпіонату), але потім в його кар'єрі пішов спад. Уже в 2013 році бразилець відбув до Саудівської Аравії в ряди «Аль-Ахлі», потім спробував повернутися і знову бути успішним в Португалії (в «Ешторілі» та «Спортінгу»), але це йому не вдалося. Нині Бруно Сезару 31 рік, і з січня 2019-го він виступає в Бразилії за «Васку да Гама», де використовується тренерським штабом переважно в системі ротації. Побудувати гарну кар'єру цьому таланту так і не вдалося...

2011: Веллінгтон Нем («Фігейренсе»)

2011 рік вихованець академії «Флуміненсе» Веллінгтон Нем на правах оренди провів у «Фігейренсе». В 25 матчах Бразилейрао вінгер відзначився 9 забитими м'ячами, ставши другим бомбардиром в рядах своєї команди і кращим новачком ліги. Вочевидь, саме тоді Нем і потрапив «на олівець» скаутам «Шахтаря». Згодом Веллінгтон повернувся в «Флуміненсе», де гідно відіграв півтора сезони, перш ніж був проданий «гірникам» за 9 мільйонів євро.

Український період кар'єри Веллінгтона Нема, мабуть, прекрасно знайомий вітчизняним уболівальникам. За Мірчі Луческу вінгер довго запрягав, що в цілому було властиво багатьом його співвітчизникам в Україні, однак якщо ті згодом робили якісний ривок вгору, то Нем так і залишився футболістом, що не зумів реалізувати свій потенціал. «Гірники» двічі відправляли Веллінгтона в Бразилію в оренду (в «Сан-Паулу» і «Флуміненсе»), але навіть це не допомогло вінгеру повернутися в свою кращу форму. Дійшло до того, що цього літа «Шахтар» домовився з Немом про розірвання контракту. Нині 28-річний вінгер перебуває в статусі вільного агента. Його кар'єра не склалася, мабуть, ще більше, ніж у Бруно Сезара...

2012: Бернард («Атлетіко Мінейро»)

Дивне співпадіння, але й найкращий новачок Бразилейрао-2012, яким було визнано Бернарда з «Атлетіко Мінейро», також опинився в Україні. У Бразилейрао вінгер почав грати ще в 2011 році, але ключовим футболістом «півників» став через сезон. У 2012-му на рахунку Бернарда було 11 голів та 11 результативних передач в 36 матчах чемпіонату, що дозволило футболісту отримати престижну нагороду.

Яскрава гра Бернарда привернула увагу безлічі європейських клубів, але підписати таланта вдалося «Шахтарю». Донецький клуб, струснувши гаманцем і віддавши 25 мільйонів євро, уклав 5-річну угоду з Бернардом, але у того майже з першого ж дня в Україні не склалося. Багато в чому причина невдач Бернарда полягала в не найкращих його відносинах з тодішнім наставником «гірників» Мірчею Луческу. Вже після відходу румуна, в період Паулу Фонсеки, Бернард показав, що міг би дати «Шахтарю» набагато більше, але його український етап кар'єри добігав кінця. Влітку 2018 року в статусі вільного агента Бернард перейшов в «Евертон», де грає і понині, входячи до когорти футболістів основного складу першої команди (хоча в сезоні-2018/19 хавбек грав важливішу роль в стані «ірисок», ніж в минулому).

2013: Марсело Сіріно («Атлетіко Паранаенсе»)

На відміну від переважної більшості інших гравців в цьому списку, Марсело Сіріно не переїхав у Європу після отримання нагороди найкращому новачку сезону в Бразилейрао. Він залишився в «Атлетіко Паранаенсе» ще на рік, а потім пішов в оренду у «Фламенго», який заплатив 3,5 мільйони євро за два сезони договору позики.

Подальша кар'єра Марсело Сіріно теж не видалася яскравою. Влітку 2017 року «Атлетіко Паранаенсе» віддав вінгера в оренду «Аль-Насру» з ОАЕ, але араби викуповувати контракт бразильського легіонера не стали, і той знову повернувся в рідний клуб. Там йому все-таки вдалося вийти на високий рівень, і в Бразилейрао-2019 Сіріно відзначився 9 забитими м'ячами в 30 матчах. У січні нинішнього року 28-річний бразилець на правах вільного агента подався в китайський «Чунцин Ліфань». Найімовірніше, про цього футболіста на серйозному рівні ми ніколи більше не почуємо.

2014: Ерік Ліма («Гояс»)

Вихованець академії «Гояса» Ерік Ліма дуже яскраво починав у складі своєї рідної команди. У Бразилейрао-2014 на його рахунку було 12 голів і 2 асисти в 34 матчах, чого вистачило нападнику, щоб стати кращим бомбардиром своєї команди. Незважаючи на інтерес з Європи (всерйоз говорили про варіант з «Фенербахче»), в 2015-му Ерік подався в «Палмейрас», підписавши з цим клубом 5-річну угоду.

«Гояс» отримав за свого таланта 3 мільйони євро, а «Палмейрас» - головний біль. Заграти в новій команді Еріку Лімі так і не вдалося, після чого «зелено-білі» намагаються хоч якось компенсувати витрати на покупку футболіста через оренди. Форвард вже побував в «Атлетіко Мінейро» і «Ботафого», а з літа 2019 року виступає в Японії за «Йокогама Ф. Марінос». До слова, в минулому році Ерік відзначився 8 голами в 12 матчах Джей-ліги, а тому хто знає, як поведуть себе японці і чи не забажають вони викупити контракт бразильця, договір оренди за яким закінчується в кінці 2020-го.

2015: Габріел Жезус («Палмейрас»)

Молодий форвард дебютував у Бразилейрао в травні 2015 року, а всього в тому чемпіонаті відзначився 4 забитими м'ячами в 20 матчах. Однак цього цілком вистачило, щоб виграти приз найкращому новачку сезону, а також звернути на себе увагу ключових клубів європейського континенту. Вже за підсумками сезону-2016 в чемпіонаті Бразилії Габріел Жезус був визнаний кращим футболістом турніру, забивши 12 голів в 27 матчах.

У січні 2017 року Габріел Жезус перейшов до «Манчестер Сіті», хоча трансферна угода між англійським та бразильським клубами була погоджена ще за півроку до цього. З тих пір бразилець, якому нині тільки 23 роки, зі змінним успіхом виступає за «городян», але однозначно користується довірою і повагою з боку головного тренера команди Хосепа Гвардіоли.

2016: Вітор Буено («Сантос»)

У травні 2016 року «Сантос» на повноправній основі підписав хавбека «Ботафого Рібейран-Прету» Вітора Буено, який видав фантастичний сезон в Бразилейрао. На рахунку півзахисника виявилося 10 забитих м'ячів і 3 результативні передачі в 33 матчах чемпіонату. Це був пік кар'єри Буено, а ось потім пішов стрімкий спад...

Влітку 2018 року «Сантос» віддав Буено в оренду київському «Динамо», де хавбек спробував реанімувати свою кар'єру, але не зійшовся поглядами з тодішнім тренерським штабом «біло-синіх» на чолі з Олександром Хацкевичем. У підсумку кияни достроково повернули Вітора «Сантосу», а той незабаром відправив хавбека в оренду в «Сан-Паулу». У стані «триколірних» Буено дійсно вдалося повернутися на хороший рівень виступів, завдяки чому цей клуб в січні нинішнього року на правах вільного агента підписав Вітора на постійній основі.

2017: Артур («Греміо»)

Талановитий центральний півзахисник був однією з ключових фігур «Греміо», який в 2016 році виграв Кубок Бразилії, а в 2017-му став тріумфатором Кубка Лібертадорес. Недивно, що якісний футбол Артура був оцінений, і за підсумками Бразилейрао-2017 його назвали найкращим новачком ліги.

Влітку 2018 року «Барселона» не пошкодувала 31 мільйон євро на підписання Артура, який згодом став одним з основних футболістів збірної Бразилії. Втім, в Іспанії хавбек відіграв тільки два сезони, а влітку нинішнього року був відпущений в «Ювентус» в обмін на 72 мільйони євро, хоча фактично між клубами відбувся своєрідний розмін гравцями, завдяки чому в Іспанію з Турину прибув Міралем П'янич.

2018: Педро («Флуміненсе»)

Вихованець «Флуміненсе» Педро, який грає на позиції центрального нападника, видав відмінний сезон в Бразилейрао-2018. На його рахунку виявилося 10 забитих м'ячів в 19 матчах, що призвело до активізації ряду клубів, зацікавлених у переході молодого бомбардира. «Флуміненсе» відмовив «Бордо» та «Монтеррею», але на початку вересня минулого року все-таки піддався на пропозицію «Фіорентини», підкріплену 11 мільйонами євро.

На жаль, поки проявити себе в Італії Педро не вдалося. Після половини сезону-2019/20 молодий талант був відправлений назад в Бразилію. Його з опцією викупу орендував «Фламенго», а тому не факт, що 23-річний футболіст скоро знову опиниться в Європі...

2019: Майкл («Гояс»)

Минулий сезон став прем'єрним для Майкла в бразильській Серії А. У підсумку в 35 матчах вінгер відзначився 9 забитими м'ячами і 5 результативними передачами, що дозволило йому виграти звання кращого новачка сезону. Цікаво, що поряд з форвардом Фернандіньо з «Греміо Баруері», який вигравав такий же титул в 2009 році, Майкл є найбільш віковим володарем нагороди - отримав він її в 23 роки.

Втім, виїхати в Європу поки Майклу не вдалося. Хоча клуб він все-таки змінив - за 7,5 мільйонів євро на початку нинішнього року перейшов з «Гояса» до «Фламенго», де поки в основному використовується в якості футболіста найближчої ротації.

Оцініть матеріал
(48)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alex86 1
Наша тройня что-то с чем-то по КПД конечно, лишь Бернард мог бы, но положил х
Alex86 1
Эвертон выставил на трансфер бывшего вингера Шахтера
Бразилец Бернард не входит в планы менеджера «ирисок» Карло Анчелотти
Rustam Isakov
коротше кажучи, ніхто із них не став топовим гравцем
janu0320
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил