Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга націй
| Оновлено 07 вересня 2020, 01:46
9656
6

Що показали Тимчик та Михайличенко в дебютній грі за збірну України

Sport.ua оцінює дії новачків «синьо-жовтих», а також їхні перспективи в головній команді країни

| Оновлено 07 вересня 2020, 01:46
9656
6
Що показали Тимчик та Михайличенко в дебютній грі за збірну України
Facebook Євгена Кравса

Матч проти Швейцарії (2:1) став не тільки прем'єрним для національної збірної України в елітній групі Ліги націй, а й видався дебютним відразу для двох яскравих флангових захисників, які «запалювали» в УПЛ у складі «Зорі» в минулому сезоні - Олександра Тимчика та Богдана Михайличенка. Обидва після закінчення чемпіонату-2019/20 покинули розташування луганчан. Перший повернувся в «Динамо», якому і належить його контракт, а другий був проданий до Бельгії, де відтепер захищає кольори місцевого гранда «Андерлехта», що переживає поки не найкращі свої часи.

Ще до поєдинку проти швейцарців наставник «синьо-жовтих» Андрій Шевченко обіцяв випустити на гру когось з новачків. Їх (новачків) нинішній тренерський штаб дуже активно викликає в розташування, але далеко не настільки активно довіряє місце в основному складі, який за час перебування Шевченка біля керма головної команди країни встиг певною мірою сформуватися і навіть «устаканитися». Однак відсутність Миколенка, який ледь відновився після травми, а також досить непереконлива гра останнім часом у виконанні Соболя, Караваєва і Болбата зіграли свою роль, і Шевченко все-таки вирішив кинути в бій на Швейцарію дебютантів Михайличенка та Тимчика.

Обидва видали досить добротну гру, що дозволяє нам з перспективою дивитися на кадрову ситуацію на флангах оборони. Втім, слова словами, а куди цікавіше буде дещо деталізувати виступи Михайличенка та Тимчика проти швейцарців за допомогою статистики від Wyscout.

Михайличенко: асист, активність та розкутість

Щоб більш якісно оцінити дії Богдана Михайличенка в дебюті за збірну України, нам навряд чи вдасться уникнути порівнянь гри цього футболіста з тим, що показував на полі в стані «синьо-жовтих» Віталій Миколенко. За загальною стилістикою футболу, який продемонструвала Україна, матч зі швейцарцями можна порівнювати з домашнім поєдинком команди Шевченка проти Португалії у відборі на Євро-2020. Тоді, нагадаємо, «синьо-жовті», також як і зараз, добилися перемоги з рахунком 2:1.

Головним досягненням Миколенка проти португальців була, звичайно ж, гольова передача на Андрія Ярмоленка, який відзначився переможним м'ячем. Цікаво, що Михайличенко вирішив не відставати від футболіста «Динамо», і також записав переможний асист в свій актив - з передачі Богдана другий м'яч української команди забив Олександр Зінченко.

Всього проти швейцарців Михайличенко відзначився 74 техніко-тактичними діями. Це досить пристойний показник для гравця, чия середня цифра в цьому компоненті за останні п'ять сезонів становить 80,5. При цьому, ефективність дій Богдана також приємно здивувала - 70% при середніх 63,6% для цього футболіста. Основою показника ТТД виступили передачі, яких в активі Михайличенка виявилося 46 з точністю в 89% (продовжуючи аналогію зазначимо, що Миколенко проти португальців виконав 27 пасів з точністю в 85%). Щоправда, лівий фулбек нашої команди вважав за краще діяти максимально обережно. В останню третину поля він виконав лише 3 паси (всі - точні), а ось у штрафний суперника - й зовсім жодного. Цікаво, що в останній раз Михайличенко йшов з поля без єдиного пасу в штрафний майже півтора роки тому - 13 квітня 2019 року, коли «Зоря» на виїзді поступилася в рамках УПЛ «Шахтарю» з рахунком 0:3, але тоді Богдан провів у складі луганчан лише кінцівку матчу. А ось останнім повним матчем Михайличенка, в якому на його рахунку не виявилося жодної передачі в штрафний суперника є поєдинок УПЛ, в якому «Зоря» вдома обіграла «Ворсклу» (3:0), що відбувся 3 березня 2019 року.

Чим ще здивувала прем'єрна гра Михайличенка за збірну, так це відсутністю навісів з боку Богдана. У «Зорі» він дуже часто використовував цей ігровий компонент у фінальних стадіях атаки, але в збірній від нього відмовився. Вочевидь, це було проханням тренерського штабу, тому як за всю гру проти Швейцарії «синьо-жовті» виконали всього-навсього один навіс, в той час, як суперник - аж 27!

А ось грати один-в-один Михайличенко не боявся. На його рахунку 5 обведень, з яких успішними виявилися 3. Та й в силовій боротьбі проявив себе непогано - виграв 9 єдиноборств з 18 (по 7 виграних і програних на своїй половині поля, і по 2 - на чужій). Тут, звичайно, порівняння з грою Миколенка проти Португалії в Києві буде аж ніяк не на користь Михайличенка, тому як Віталій в тому поєдинку відзначився фантастичними 30 участями в єдиноборствах, але ось виграв трохи менше половини з них - 13.

Підводячи підсумок дебютного виступу Михайличенка за збірну України, варто визнати, що Богдан провів гру на досить високому рівні. У багатьох статистичних компонентах він досяг цифр, що перевищують його середні особисті показники, у зв'язку з чим немає жодних підстав говорити, що у Михайличенка «трусилися коліна» або щось у цьому роді. Навпаки, Богдан активно взаємодіяв на своєму фланзі з Коноплянкою та Зінченком, увійшовши до топ-5 зв'язок своєї команди за підсумками матчу (між Михайличенком і Коноплянкою пройшло 19 передач, між Михайличенком й Зінченком - 17). При цьому, говорити, що Михайличенко в чомусь поступається Миколенку, ґрунтуючись на побаченому в матчі проти Швейцарії, не можна. Хоча, звичайно ж, Богдан не має такого ж досвіду виступів на топ-рівні, яким встиг розжитися Віталій. Втім, поява ще одного гравця високого рівня на цій позиції, й успішна його «проба пера» в дебютному для збірної матчі в еліт-групі Ліги націй безумовно повинна налаштовувати на оптимістичний лад, причому як уболівальників, так і тренерський штаб збірної України.

Тимчик: асист, зіграність та чіпкість

Абсолютно не зіпсував каші й інший наш дебютант - правий фулбек Олександр Тимчик. Як і Богдан Михайличенко, правий захисник збірної України в матчі проти Швейцарії відзначився значним обсягом виконаної роботи. На його рахунку, згідно зі статистикою, 71 техніко-тактична дія, з яких 79% були вдалими.


Facebook Євгена Кравса

Велику увагу Тимчик приділяв передачам, а ще більшу - їхній якості. В активі Олександра 45 пасів, з яких точними виявилися 40. Втім, як і Михайличенко, наш правий фулбек також не прагнув ризикувати. На його рахунку лише 1 пас в останню третину (неточний) і жодного - в штрафний суперника. Подібний нюанс дає підставу припускати, що тренерський штаб збірної України попросив новобранців звести невиправданий ризик до мінімуму, виконуючи по можливості тільки ті передачі, в успішності яких можна було залишатися впевненим.

Втім, саме фланг Тимчика міг зіграти ключову роль в матчі, що також не могли не передбачити наші тренери на чолі з Шевченком. У Швейцарії були проблеми на лівій «бровці», а тому від дій Олександра і Андрія Ярмоленка залежало дуже багато. Не дивно, що саме ця парочка і допомогла «синьо-жовтим» відкрити рахунок. Тимчик підключився і пробив (цей удар залишився для нього єдиним в матчі), а після того, як кіпер суперника м'яч відбив, прийняв рішення відкотити в центр на Ярмоленка, який забив елегантним рухом п'яти.

З Ярмоленком та Малиновським Тимчик показав відмінну зіграність. В їхньому трикутнику пройшла 51 передача (всього збірна України проти Швейцарії виконала 405 пасів), причому переважна їхня частина - за участю Тимчика: між Олександром і Ярмоленком статистики нарахували 24 передачі, між ним же і Малиновським - 19, а ось між нашими центральним і фланговим хавбеками - тільки 8. Що цікаво, пари Тимчик - Ярмоленко і Тимчик - Малиновський стали найбільш активними з точки зору виконуваних передач в складі збірної України в матчі зі Швейцарією.

Не можна не виділити і гарну якість роботи Тимчика в боротьбі за м’яч. На рахунку гравця 7 виграних єдиноборств з 10, а в захисті Олександр показав й зовсім приголомшливу ефективність в дуелях, вигравши 80% з них. Крім того, саме Тимчик став лідером «синьо-жовтих» за кількістю виконаних відборів і підборів м'яча. Їх на рахунку Олександра виявилося 12, що більше, ніж у Степаненка (10), Зінченка (10) та Кривцова (8), які також входять в трійку кращих.

Безпосередньо в атаку збірна України через правий фланг виходила рідше, ніж через протилежний (4:1 - по позиційних атаках через лівий і правий фланги, 6:1 - по контратаках), однак це не завадило нашій команді один зі своїх м'ячів «спроектувати» саме на цій «бровці».

З урахуванням того, що справа у збірної України намічаються куди більші кадрові проблеми, ніж на лівому фланзі, з причини відсутності повноцінної ігрової практики у Болбата в «Шахтарі» і поки незрозумілих перспектив Караваєва в «Динамо», здатність Тимчика бути корисним «синьо-жовтим» дуже обнадіює. Так, Швейцарія - не Іспанія, і вже в наступному матчі Олександр, ймовірно, зіткнеться з ще більш серйозним викликом в своїй кар'єрі, але остання гра довела, що Тимчик заслужив своє право бути в команді найсильніших футболістів України. Напевно, опинитися там він мав усі підстави ще в бутність гравцем «Зорі», але це саме той випадок, коли краще пізно, ніж ніколи.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(38)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

9 шайб для Китаю. Збірна України провела останній матч перед ЧС
Хокей | 24 квітня 2024, 20:03 3
9 шайб для Китаю. Збірна України провела останній матч перед ЧС

У такій грі перевірити свій рівень точно не вдалося

Стало відомо, коли розпочнеться наступний сезон УПЛ
Футбол | 25 квітня 2024, 11:55 6
Стало відомо, коли розпочнеться наступний сезон УПЛ

Ігор Бурбас стверджує, що базовою датою старту УПЛ 2024/25 є 3 серпня 2024 року

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Женя Матийчук
ТТ - Тимчик ТОП
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
dunamo-fan
Миколинка реально не хватало в обог матяах!
Виктор Алтухов
Если бы герои репортажа играли и сейчас в Заре, то в сборной их никто бы и не увидел. Шевченко игры чемпионата не смотрит, иногда свадебным генералом появляется на играх Шахтера и Динамо.
umnuy2
Показали что физруки валенки.
Одного отдали за копейки в зарю,второго в ту же зарю в аренду
Cтapый Xaнтep
Тимчику весь час в захисті допомагав Ярмола, та і в атаку вони ходили,здебільшого,разом. Та і лівий фланг швейцарської атаки виглядав набагато слабшим, ніж правий,проти якого Мирошниченкові прийшлося протистояти самому, без допомоги ледачого Женьки. На початку гри ті два чорненьких швейцари рвали Богдана, як могли. Тому, мабуть, візуально Богдан спочатку виглядав гірше,ніж Сашко. Зате, після виходу Яремчука все стало на свої місця.