Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 05 вересня 2020, 22:07
39532
70

Чому рішення Мессі залишитися в Барсі – це погано для всіх

Шлюб «найкращого футболіста світу» і «більше, ніж клубу» вже не по любові

| Оновлено 05 вересня 2020, 22:07
39532
70
Чому рішення Мессі залишитися в Барсі – це погано для всіх
Twitter

Від великого до смішного - один крок. Але Ліонель Мессі, ще вчора не тільки найкращий футболіст планети, але і людина з незаплямованою репутацією, примудрився його здолати всього за місяць. Тепер ідол уболівальників «Барси» виглядає радше посміховиськом. Особливо в очах уболівальників протилежного табору. І його офіційне рішення залишитися виглядає скоріше криком відчаю загнаної в кут людини, ніж прозрінням людини, яка молиться й побачила нарешті посмішку Всевишнього.

Капітан і душа «Барселони» вибрав самий невдалий час для того, щоб піти. Провал в чемпіонаті Іспанії, до сих пір не підібраний літературний епітет до 2:8 в чвертьфіналі Ліги чемпіонів від «Баварії», хаос в управлінській моделі клубу - в таких умовах це не відхід. Це втеча. Вибачте, це боягузтво. Футболіст такого калібру, як Мессі, заслуговував піти красиво. Або хоча б так, як ішов із «Реала» його головний антагоніст Кріштіану: по-англійськи. Роналду покинув «королівський клуб» в статусі володаря трофея Ліги чемпіонів, причому володаря три рази поспіль. Ну, ви пам'ятаєте. Далі була прострація на обличчі Флорентіно Переса, і «Ювентус». А тепер відчуйте різницю, як йшов Лео. Так, прострації і здивування укупі з суїцидальним відтінком на обличчі Хосепа Бартомеу було в рази більше. Але, на відміну від Крі Ро, Мессі йшов по-єврейськи: тобто, довго прощався, але так і не пішов. Мовляв, «я ніколи не буду судитися з клубом всього мого життя, тому залишаюся».

Ага, ось ми всі так відразу повірили, розплакалися і кинулися скуповувати його футболки. На жаль, в цій аж ніяк не голлівудській історії залишилося дуже мало щирості. Пекельна машинка під назвою бюрофакс її, щирість, перемолола, немов горіхи в блендері, залишивши спостерігачам лише печію. Ложечки знайшлися, але осад все одно залишився - це якраз підходить до нашої історії. Адже «тому залишаюся» вийшло з-за того, що хтось (і ми всі знаємо, хто) просто не захотів платити за «намісника футбольного Бога на Землі». І мова ж іде не про виплату клаусули - горезвісних 700 мільйонів євро, а про банальну, як для такого випадку суму 150 мільйонів плюс не дуже потрібні футболісти. У «МанСіті» тверезо порахували, що на даному етапі їм зоряний геморой ні до чого. Їм свого вистачає з лишком: того, який сидить на тренерській лаві, обіцяючи який вже рік поспіль виграти Лігу чемпіонів.

Так, відхід Лео в такій ситуації дійсно був би втечею. Але трохи пізніше його можна було б зрозуміти. І навіть пробачити. Тому що його рішення залишитися виглядає ще гірше.

Коли Мессі все ще намагався пробити лобом юридичні нюанси свого контракту, якщо ви помітили, з футболістів його рідної команди свого капітана підтримали публічно тільки двоє - Суарес і Відаль. Решта дружно набрали в рот води. У тому числі і «сенатори» - Піке і Бускетс. Можна припустити, і вельми сміливо, що ситуація з постійними демаршами Лео дістала навіть таку толерантну і терплячу людину, як Бускетс. Він краще за всіх нас з вами розуміє, що Мессі з головного козиря «Барселони» вже перетворився на її головний тягар. 0:3 в Римі, 0:4 на «Енфілді», 2:8 від «Баварії» - у всіх цих та багатьох інших випадках «Барселона» формально грала з Лео, але фактично - без нього. Його результативні дії в таких, лобових зустрічах - нуль цілих, нуль десятих. Не кажучи вже про те, що він з флегматичністю священної корови дозволяє собі не брати участь в груповому пресингу. Тобто, «Барса» в озвучених вище випадках де-факто мала на одного гравця менше. А в тих епізодах, коли її ряди «захищав» і Суарес - то відразу мінус два. У часи, коли груповий високий пресинг зведений в ранг ледве не «Отче Наш», така штучна «кастрація» колись кращої команди світу виглядає недозволеною розкішшю. Рудиментом. Всі тренери, котрі сиділи після Пепа на «Камп Ноу» в якості господаря, прекрасно розуміли суть проблеми, але вирішити її не могли. Не вистачало яєць. Тому Мессі грав так, як йому хочеться. Тобто, проти умовних «Алавесу» і загребського «Динамо» він незмінно феєрив, але коли попадався хтось хоч трішки могутніший і спритніший, на кшталт «Севільї», його запал кудись дівався. Так, Куман виглядає велетнем на тлі Вальверде і особливо Сетьєна; людина начебто з характером і своєю думкою. Але в даному випадку вже мова не про тренера, а про футболіста: навряд чи хто зараз здатний змусити Мессі займатися чорновою роботою. Не царська це справа. Тим більше, що царю вже 33 роки.

Вбачається, що і наступний сезон Ліонеля в «Барсі» буде функціонально таким, як і минулий: я граю так, як хочу, а ви грайте так, як скаже тренер.

Але навіть не це найголовніше. І найсумніше в нашій історії. «Більше, ніж клуб» через Мессі банально залишається «менше, ніж команда». Навіть якщо Куман вирішиться ламати Ліонеля «через коліно», не завжди його випускаючи на поле (хоча в це дуже важко повірити), залежність команди від свого лідера нікуди не випарується. «Віддай м'яч Мессі - він знає, що з ним робити» - під цим девізом команда грала майже десятиліття. Іншого методу, іншої формули просто не хотіли придумувати. Або не могли. І навіть коли Мессі старів, втрачав швидкість, вставав не з тієї ноги або йому просто було в облом - формула все одно залишалася колишньою. Ви можете собі уявити щось подібне в «Баварії» чи «Ліверпулі»? І я ні. Ось тому «Баварія» і «Ліверпуль» і виграють ЛЧ. А «Барселона» лише красиво виконує реквієм. З року в рік.

Показово, що залежність «Барси» від Мессі проявляється не тільки на футбольному полі. Платіжна відомість клубу - ще одна його ахіллесова п'ята. За даними іспанської преси, майже п'ятдесят відсотків від усіх зарплат в клубі (якщо бути точним - 42%) йде в «казну» аргентинця. «Барселона» давно перетворилася на організацію, яка обслуговує потреби в першу чергу Мессі. Так, блауграна залишається все ще найприбутковішим клубом світу, оскільки продаж атрибутики з найвідомішим футбольним прізвищем все ще дає результат. Але, з іншого боку, у клуба дуже серйозні борги - близько мільярда доларів (понад 800 мільйонів, якщо бути точніше). І в кращу сторону ситуація не зміниться. Додайте сюди і бездарну трансферну політику нинішнього клубного керівництва - майже мільярд євро витрачено за останні п'ять років на покупки (950 мільйонів), але толку все одно немає.

Якби «Барселона» таки продала свого капітана зараз, вона б непогано заробила, розвантажила платіжну відомість і побудувала нову боєздатну команду, в якій нікому не буде привілеїв, зате буде шанс довести. А Мессі просто б змінив обстановку, отримав нову мотивацію і, дивись, виграв би ще два Золотих М'яча - єдине, чого він по-справжньому хоче. І, ясна річ, при всьому при цьому залишився б навіки в клубному музеї на «Камп Ноу».

Але віз залишився на колишньому місці. «Англійська королева «Барселони», яка вже втратила вплив і статус, буде на м'яких подушках намагатися і далі в'їхати в вічність.

Оцініть матеріал
(311)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 70
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
dimando560
По ходу, автор славно бухнул с Франковым, в пятничный вечер)
sv_2000
Что за бред написан?)))
Mac_Gyver
Что-то ничего в этой статье не сходится. Логики нет.
denzellezned
Автору тексту знайомі такі слова як контракт і обов`язки? бовдур🤢 Мессі хотів піти, Барса не відпустила, які питання до Мессі?
Penal
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
waw
словесна блювотина від леоненависника,дивуєшся скільки людей ненавидять мессі,що він вам зробив ?
Barsa2019
Прочитал только заглавие, статью не читал, автор мне ничего нового не расскажет.Цель автора этой статьи как и многих на спорт.юа., чтобы больше было просмотров и коментариев, над смыслом никто не думает.Вот поэтому и спорт.юа превращается в помойку
hater of haters
Аффтар, набросил на вентилятор? Красавчик, отработал копеечку.
Вот только дальше первого абзаца статью можно уже не читать. Потому, что ситуация кардинально противоположная написанному Достаточно почитать комментарии к интервью в ютубе (GOAL) или какие-нибудь англоязычные источники. И там все как один выражают слова поддержки Месси - и болельщики Барселоны со стажем, и ДАЖЕ, омайгад, болельщики Реала
Shchebet
К чему это писание? Плевок в сторону Месси? Смотри статистику - там все понятно кто есть кто. А то что игра команды строится вокруг Месси - так и должно быть. На то он и Месси.
Наверное писЯтель решил продемонстрировать какой он аналитик....
Умный...
Аж страшно...
Akkerman65
Месси, как и десятки других выдающихся футболистов любят и с наслаждением смотрели и смотрят миллионы болельщиков мира. А вот автора этой статьи от Алисы знает узкий круг собутыльников. Завидует Валера.
Микола Унгурян
Певна доля об"єктивності є в статті, але, щось сумніваюся що Мессі отримує 42% всіх зарплат гравців Барси.
НУ і в принципі не лише Лео отримував плюшки від Барси, Барса також отримувала непогані фінансові показники від використання імені Лео.
і цікаво буде, якщо Мессі буде кращим і в команді Кумана, що тоді автор напише?
dimando560
При чем здесь вопль отчаяния? Просто Барса зажала отпускать Месси, вот и всё.
bolela11111
Тю.. пивка бахнул?
Set
Статья этого автора "выглядит скорее воплем отчаяния загнанного в угол человека, нежели прозрением молящегося, увидевшего наконец улыбку Всевышнего" . Валерий, вы заработали много комментариев под своей статьёй, но это подло, поливать грязью великих спортсменов. Такая лично у вас "профессия "
Barsa_che
Месси был, есть и будет лучшим футболистом мира!!! Все адекватные люди понимают это, кроме таких недоумков, как этот журналист.
sergio_terry
Автор идиот, явно болеющего за Реал, тупее бреда сложно найти.
bolela11111
Василия можно разнести по пунктам почему Решение Месси остаться в Барсе Не не хорошо для всех. Но скорей всего он просто троллит этой статъей. Иначе бы написал и про время для Барсы на возможные варианты развития которые могут случиться за год пока Месси в комманде, и про что такое Месси для Барселоны, и Барселона доя Месси.. И про неподъемную клаусулу.. но тут было про подушки в облаках, короны, и про Пепу Гвардиолу котопый бил не мало рекордов в АПЛ и создал фантастическую команду, но не сподобался автору..
Это был авторский ироллинг или крик души?
viktor112007
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
bolela11111
Уж кто священная корова, так это автор на этом ресурсе. Пишет классно и приятно почитать. Но в данном случае,, не смотря на факты с которыми и так многие согласны.. эти подушки.. к чему? Не Месси а прям лошара никому не нужный.
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил