Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 05 вересня 2020, 21:17
6761
17

Микола Матвієнко: коли час працює на тебе

Оглядач Sport.ua впевнений, що захисник «Шахтаря» не помилиться, якщо залишиться. І якщо піде

| Оновлено 05 вересня 2020, 21:17
6761
17
Микола Матвієнко: коли час працює на тебе
Facebook Євгена Кравса. Микола Матвієнко

Коли нема чого сказати - краще промовч. Але ця загальновідома сентенція - не для нашого футболу. Тим більше, якщо мова йде про добряче розхристане, до самих «римських штор», трансферне вікно. Тут мовчати не виходить. Потрібно набивати ціну. Яскравий тому приклад - ситуація із захисником «Шахтаря» і збірної України Миколою Матвієнком, якого «сватають» не тільки у багато видних клубів європейської топ-п'ятірки, а й ще казна-куди. Наприклад, в московський «Локомотив».

Зрозуміти сплеск такої активності не складно. Справа в тому, що контракт лівофлангового/центрального оборонця з донецьким клубом розрахований до кінця нинішнього сезону - тобто до літа 2021 року. Стало бути, в липні наступного року Микола може абсолютно безкоштовно перейти в будь-який інший клуб. Якщо, звичайно, захоче піти. І ось навкруги цих його «хотілок» (та й не тільки його) і в'яжеться весь нинішній (і майбутній - не сумнівайтеся) сир-бор.

***

В даному випадку «танцювати» простіше саме від персони незамінного останнім часом захисника «Шахтаря». Вихованець академії «гірників» досить комфортно почуває себе в колективі. Це я до того, що подібного «третирування» юних дарувань на кшталт Малиновського чи Зінченка зараз в «Шахтарі» не спостерігається. Більш того, за інформацією нашого надійного джерела з табору чемпіонів країни, після того, як «Шахтар» недозволено легко розлучився з «Малиною» і «Зіною», відповідальні за цей, скажімо так, необачний вчинок отримали «по шапці». Боляче так отримали. Гикається до цього дня. Тому нинішній «Шахтар» намагається дорожити своїми вихованцями. Тим більше, талановитими.

Все вищевикладене було для того, що приводу бути незадоволеним зараз у Матвієнка немає. З чуток, його зарплата - близько двісті тисяч євро в місяць. Більше отримують лише лідери - Тайсон, Марлос та Степаненко. Гріх ображатися Миколі і з приводу ігрової практики: цього добра у нього, якраз, віз і маленький візок. Так що обидві сторони, за великим рахунком, задоволені співпрацею.

Але є і зворотня сторона питання. Тобто, якщо дивитися на взаємини сторін за «маленьким» рахунком. Справа в тому, що Микола дійсно в перспективі, підкреслюю: в перспективі хотів би пограти за кордоном. Межа його мрій - АПЛ. Причому не «якийсь там» новачок типу «Лідс Юнайтед», а команди іменитіші, багатші. З цього приводу він начебто постійно спілкується зі своїм нерозлучним другом, а з недавніх пір вже і з кумом Олександром Зінченком: півзахисник/захисник «МанСіті» багато і яскраво розповідає не тільки про найсильнішу лігу світу, а й про принади тамтешнього життя. Слова друга потрапляють в благодатний ґрунт: Микола теж хотів би потрапити «туди». Причому потрапити не як Ярмоленко - на заході кар'єри, а в самому її розквіті.


УАФ. Олександр Зінченко і Микола Матвієнко

За даними одного з наших футбольних посередників, на початку нинішнього року лондонський «Арсенал» дійсно хотів придбати Матвієнка. І якраз у цю команду Микола хотів перейти. Але все «розвалилося», оскільки «Арсенал» своєю довіреною особою в переговорах вибрав Олега Смалійчука, нинішнього співвласника (чи повного власника) львівських «Карпат». Для генерального директора «Шахтаря» Сергія Палкіна, який курирує на початковій і просунутій стадіях практично всі трансферні переговори в клубі, Смалійчук - особистість дуже «токсична». Тобто, побудувати щось виразне ці двоє точно не могли. «Арсенал» відлякала нібито висунута нашою стороною ціна - мінімум 30 мільйонів євро. І лондонці, не парячись в тонкощах міжособистісного спілкування свого представника в цьому процесі і гендиректора українського клубу, просто переключилися на іншу мету. І придбали бразильця Пабло Марі.

Миколі ж було обіцяно, що в разі справжнього, офіційного звернення в клуб з приводу трансферу його будуть тримати в курсі. Крім того, одним з аргументів, який тоді, в січні 2020-го, зіграв на користь залишитися, а не піти, було Євро-2020. Мовляв, засвітишся по-справжньому на чемпіонаті континенту, і отримаєш трансфер в команду, яка ставить за мету виграти Лігу чемпіонів. На тому і порішили.

***

Єврокубкову кампанію-2020 Микола провів на хорошу четвірку (за п'ятибальною системою): він був досить непоганим і на місці центрального захисника, і на позиції лівого оборонця. Те, що «Шахтар» потрапив до четвірки найкращих команд Ліги Європи, є і його чимала заслуга. Тому й не дивно, що на гру 24-річного захисника донеччан звернули увагу непогані за континентальними мірками клуби. Але ось «Баварії», за словами все того ж нашого джерела з «корочкою» агента ФІФА, в тому списку точно не було - це все підступи оточення футболіста, про що буде сказано більш докладно нижче. А ось хто був - типу «Лейпциг» або «Монако» - вже не влаштовувало Миколу, хоча там і про конкретику як таку взагалі не велося.

За нашою інформацією, не особливо горів бажанням Матвієнко перебиратися і в «Наполі». «Партенопеї» - єдиний на даний момент клуб, який офіційно звертався в «Шахтар» з приводу гравця. Причому звернення це мало вигляд скоріше промацування ґрунту, ніж конкретикою. Як би там не було, Матвієнку такий варіант не надто підходив. З тієї простої причини, що команда Гаттузо не потрапила в Лігу чемпіонів, та й зарплату йому там не обіцяли збільшити. Навіщо тоді міняти шило на мило? Тим більше, що саме зараз час грає якраз на користь футболіста. Як саме? Та хоча б так: у Матвієнка зараз є непогана можливість як поліпшити собі контракт в «Шахтарі», так і зовсім піти безкоштовно в новий клуб, що вже має на увазі хороші умови на новому місці. Так що хоч миттям, хоч катанням, але в підсумку Микола не буде в програші.

***

Тепер що стосується його оточення. І його нинішнього клубу. Почнемо з другого: так простіше. За нашою інформацією, «Шахтар» на даний момент не збирається продавати Матвієнка. Лише при цифрі вище тридцяти мільйонів євро у донеччан можуть здати нерви. А оскільки таку суму зараз ніхто не запропонує (в сенсі, не запропонує ні згадана вище «Баварія», ні жадані гранди АПЛ, бо на «цінник» Миколи негативно вплинула його гра в півфіналі ЛЄ з «Інтером»), можна стверджувати, що з нервами у «Шахтаря» в даному випадку все нормально.


ФК Шахтар. Микола Матвієнко провів не найкращий матч у півфіналі Ліги Європи.

Чого ж конкретно хоче донецький клуб: він хоче залишити Матвієнка. Тобто, продовжити з ним контракт. Клубні функціонери прекрасно розуміють, що в світлі прийдешньої перебудови команди через зміну поколінь і планованого відходу лідерів (Тайсона, а може і Марлоса з Мораесом) дуже важливо, щоб в кожній ігровій ланці залишалися дуже якісні молоді футболісти. Матвієнко - один з таких. Один із небагатьох таких. Тому за нього клуб буде чіплятися до останнього. І нехай нікого не бентежить та обставина, що потрібного гравця клуб досі не перепідписав. За нашою інформацією, «Шахтар» збирається продовжити трудову угоду з Матвієнком до кінця нинішнього року.

А тепер про горезвісне «оточення» гравця. Точніше, про його агента, відомого Вадима Шаблія. До речі, Вадим був посередником і у старшого брата Миколи - Дмитра - непоганого футболіста, який, втім, так і не зумів в силу різних причин повністю розкрити свій потенціал: вище донецького «Олімпіка» і молдовського «Тирасполя» він так і не забрався.

Так ось, за інформацією все того ж нашого джерела, Шаблій намагається вести свою гру, балансуючи на «шпагаті». Із одного боку, він, скажімо так, практично єдиний «посвячений» агент в донецькій команді, тому повинен вести себе відповідно, щоб не нашкодити своєму роками устаканеному статусу. Але, з іншого боку, він хоче вибити своєму «підшефному» контракт на покращених умовах, адже це і для Матвієнка добре, та й для себе теж. Тому і запускається зараз хвиля усіляких «Лідсів» та «Локомотивів», щоб набити ціну.

Хоча, як на мене, нинішня хвиля - це дитячий лепет. Так, «хвилька». Місяців через два розпочнуться справжні жнива, коли всім зацікавленим сторонам процесу, і в першу чергу клубу, потрібно буде визначатися. Тоді напевно ще почуємо про багатьох претендентів на «ногу» одного з найталановитіших молодих футболістів країни.

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 17
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
bzzzzz
Матвиенко кстате вчера против Швейцарии понравился, очень достойно отыграл
Олег Тимофеюк
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
mayakovskiy1
Если переходить, то только в гранд. Тут пишут про "пример Яремчука" и это просто смешно. Матвиенко играет в лучшей команде восточной Европы, получает хорошую зарплату, Яремчук при все к нему уважении играет в европейском колхозе, для которого ЛЧ это просто чудо
pricolist
Понимаю, что Коле в Шахтере уютно, хорошая зарплата... Но все же хочется, чтоб наши уезжали в Европу прогрессировать и как можно раньше.
Trasher311987
Кем Колю заменит Шахтер, при травме Исмаили?
Брус Вылез
Не люблю таких игроков как Матвиенко. Вроде и хороший защитник, но изюму в нём нет. Все качества "на крепкую четвёрку"
Олександр Жарчинський
однозначно треба йти. простий приклад- в Шахтарі захистникам допомагає по суті тільки Степаненко.от і влітають від більш-менш нормальних суперників 5-0. і порівняйте Матвієнка в збірній.де допомагати повертаються в захист всі (крім звісно Коноплянки)...
dd dent
Та лучше валить, если целеустремленный как Зина, малина, Яремчук и тд, то будет европейская карьера хорошая