Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 04 вересня 2020, 11:09
10697
1

Ідеальний трансфер МЮ. Чому ван де Беку судилося запалювати на Олд Траффорд

Оглядач Sport.ua - про перехід нідерландського таланта в команду Уле Гуннара Сульшера

| Оновлено 04 вересня 2020, 11:09
10697
1
Ідеальний трансфер МЮ. Чому ван де Беку судилося запалювати на Олд Траффорд
Твіттер Аякса. Донні ван де Бек

Останні кілька місяців преса активно обговорювала ймовірний перехід в «Манчестер Юнайтед» вінгера дортмундської «Боруссії» Джейдона Санчо. У якийсь момент навіть здавалося, що угода близька до завершення, але насправді все перетворилося на банальну «Санта-Барбару» з її 2137 серіями. Десь стільки ж різних новин і того, що подавалося під їхнім виглядом, потрапило в різні ЗМІ в аспекті Санчо та МЮ.

На цьому тлі трансфер хавбека «Аякса» Донні ван де Бека, який «червоним дияволам» вдалося провернути досить швидко і за цілком адекватну для нинішніх реалій суму (кажуть про 40 мільйонів євро), виглядає чимось абсолютно особливим. 23-річний футболіст вирішив піти слідами своїх легендарних співвітчизників Робіна ван Персі, Руда ван Ністелроя, Едвіна ван дер Сара і Япа Стама. Кожному з них вдалося залишити про себе чудові спогади на «Олд Траффорд», і ван де Беку під силу зробити те ж саме...

***

Про неймовірний талант ван де Бека заговорили в сезоні-2018/19. Звісно, про нього й раніше знали фахівці і найбільш захоплені грою вболівальники, проте широко відомим на континенті Донні, як і багатьом гравцям того «Аякса», вдалося стати за підсумками минулорічної кампанії в Лізі чемпіонів. Тоді амстердамці буквально закохали в себе всю нейтральну футбольну Європу, вибивши в плей-оф турніру помпезні «Реал» і «Ювентус», і лише через гостьові голи поступившись у півфіналі «Тоттенхему»...

Донні ван де Бек був одним з головних двигунів тієї команди, провівши 18 матчів (стільки ж, як і Блінд, Тадич та воротар Онана; інші гравці «Аякса» зіграли менше) в Лізі чемпіонів, і відзначившись 4 забитими м'ячами і 2 результативними передачами. Але, не дивлячись на чутки про інтерес ряду клубів, особняком серед яких стояв «Реал», ван де Бек влітку минулого року залишився в Амстердамі. Було зрозуміло, що це максимум ще лише на сезон, але навесні 2020-го світ сколихнула пандемія коронавірусу...

З цієї причини «Реал», який виношував плани щодо купівлі ван де Бека влітку, змушений був відмовитися від колишніх ідей, а мрії 23-річного Донні по переїзду в один з топ-клубів континенту виявилися на межі краху. Однак тут як раз і з'явився «Манчестер Юнайтед», який зробив все набагато спритніше та ефективніше, ніж «Барселона», що також замислювалася про купівлю ван де Бека.

Для Уле Гуннара Сульшера прихід гравця калібру і якості ван де Бека - щастя в чистому вигляді. Незважаючи на те, що кількісно середня лінія манкуніанців здається укомплектованою, фігур рівня нідерландця «Юнайтед» нині чітко не вистачає. Зимовий прихід на «Олд Траффорд» Бруну Фернандеша довів, що буквально одна людина може істотно вплинути на результати всієї команди. Донні ван де Бек - особистість, яка здатна ще раз підтвердити цю футбольну теорему.

***

Ключовим питанням, яке з'являється на порядку денному після переходу Донні ван де Бека в «Манчестер Юнайтед», є те, на якій позиції гратиме новобранець, і хто виявиться його партнерами, а кому доведеться остаточно сісти на лаву запасних.

У «Аяксі» ван де Бек частіше за все виходив на позиції центрального атакувального півзахисника, хоча і зіграти класичного «бокс-ту-бокс» для нього не було проблемою. Донні володіє всіма необхідними сучасному центрхаву ключовими навичками: відмінно володіє м'ячем, має виключно розвинене мислення і бачення поля, а також здатний покривати великі дистанції по ходу футбольного матчу. Оскільки ван де Бек є випускником академії «Аякса», за першу команду якого провів фактично п'ять сезонів, само собою зрозуміло, що Донні встиг обтесати практично всі гострі кути і шорсткості, які мали місце бути раніше в його грі. Нині його дії на полі практично ідеальні - він любить і вміє грати в один дотик, надаючи перевагу швидкісному футболу, заснованому на контролі м'яча.

У 175 матчах за «Аякс» ван де Бек відзначився 41 забитим м'ячем і 34 результативними передачами. Його фірмовий гол - результат забігу в штрафний або на підступи до нього, відкривання під передачу, а потім удар з правої в дотик. Фігурально - це такий собі блискавичний удар шпагою, який супернику вкрай складно передбачити і звести нанівець ще в самому зародку.

Цікаво й те, що ван де Бек володіє досить значною антропометрією для гравця з настільки елегантною технікою поводження з м'ячем. Зріст Донні - 184 сантиметри, завдяки чому новобранець МЮ здатний ефективно виконувати чорнову роботу, відходячи в глибину поля та нав’язуючи боротьбу за м’яч суперникам. Важливо і те, що ван де Бек не гребує допомагати футболістам оборонного блоку. З цієї причини Донні, мабуть, не можна називати екстравагантним гравцем. Навпаки, його дії надмірно практичні, а кожен рух покликаний виконати певну функцію і служити засобом для підтримки темпу гри. Далеко не всім гравцям нині вдається поєднувати в собі якості, що притаманні грі ван де Бека, а тому Сульшеру пощастило отримати такого підопічного.

Неможливо обійти стороною і лідерські якості ван де Бека. Незважаючи на свою молодість, в «Аяксі» йому кілька разів доводилося виходити на поле з капітанською пов'язкою, і він справлявся з цим завданням дуже добре. Донні часто виглядав джерелом позитивних «сигналів» для товаришів по команді, вміло вибираючи методи, як підбадьорити або заохотити колег на полі, причому навіть в ситуаціях, коли хтось із них занапастив відверто забійний момент. Для когось ці деталі можуть здатися дрібними, але скаути і футбольні аналітики все більше і більше уваги приділяють саме таким подробицям поведінки гравців, причому як на полі, так і за його межами. Можна навіть говорити, що потенційно «Манчестер Юнайтед» підписав гравця, який в найближчому майбутньому здатний перетворитися на одного з лідерів роздягальні, а, можливо, й зовсім на капітана команди.

Найімовірніше, прихід ван де Бека означає остаточне прощання з «Манчестер Юнайтед» для Андреаса Перейри, про швидкий відхід якого в ЗМІ говорили і раніше. Не менш імовірним виглядає і варіант з повноцінним переміщенням на лаву запасних для екс-хавбека «Шахтаря» Фреда, якщо, звичайно, бразилець не буде також відпущений в іншу команду - благо, про варіанти з «Ромою» і «Галатасараєм» італійська та турецька преса вже встигли розтрубити.

А ось із Полем Погба і Бруну Фернандешем Донні ван де Беку, ймовірно, доведеться грати у стартовій «упряжці». Більш того, ще до згоди на перехід в «Манчестер Юнайтед» нідерландський футболіст поспілкувався з Уле Гуннаром Сульшером з метою з'ясувати, які ж функції та повноваження норвезький фахівець планує делегувати йому на полі. Виявилося, що коуч МЮ планує використовувати новобранця ближче до атаки.

«Минулого тижня я розмовляв з Сульшером. Йшлося не тільки про особисті питання, але й про футбол. Тренер сказав мені, що знає мої сильні сторони, а також зазначив, що бачить мене в 16-й зоні (ліва частина фінальної третини). У мене вийшла дійсно хороша зустріч з Сульшером, і це було важливим аспектом для мого рішення. Я звик приймати рішення, ґрунтуючись на своїх почуттях. На цей раз внутрішній голос підказав мені, що перехід в МЮ буде правильним вчинком», - заявив ван де Бек.

Що ж, це ще раз підкреслює, що в свої 23 роки Донні ван де Бек вже навчився аналізувати ситуацію, що допомагає йому бути успішним не тільки в повсякденному житті, але й, звичайно ж, на футбольному полі.

***

І на завершення дозволимо собі трохи «ванілі». Перш за все, слід зазначити ігровий номер, який ван де Бек вибрав для себе в «Манчестер Юнайтед». Незважаючи на можливість вибрати культову для «червоних дияволів» сімку, під якою грали Бест, Бекхем, Кантона і Роналду, Донні зупинив вибір на досить неординарному 34-му номері. Своє рішення нідерландський новобранець «Юнайтед» пояснив тим, що таким чином віддав данину поваги своєму другові і колишньому товаришеві по «Аяксу» Абдельхакіму Нурі, який три роки тому був змушений завершити кар'єру через проблеми з серцем.

«Вибір 34-го номера був важливий через мого хорошого друга Абдельхакіма Нурі. Думаю, ви знаєте його історію з перенесеним серцевим нападом. Ми хороші друзі з ним і його родиною. Я вирішив взяти саме той номер, під яким виступав Нурі, щоб з цими цифрами у мене були хороші спогади», - зазначив ван де Бек.

Також звертає на себе увагу персона дівчини ван де Бека. Їй 24 роки, а звуть її Естель Бергкамп. Так-так, ви все правильно подумали - це донька легендарного в минулому нападника «Аякса» і лондонського «Арсенала» часів жорстоких битв «канонірів» за чемпіонство з «Манчестер Юнайтед» Денніса Бергкампа. Молоді люди познайомилися влітку минулого року в Амстердамі, і довгий час приховували свої відносини, зробивши їх надбанням громадськості на Різдво. З тих пір Донні та Естель активно діляться в соціальних мережах фотографіями та історіями своїх спільних подорожей і радощів у житті. Разом вони побували вже в багатьох місцях, а тепер дівчина чекає можливості «здійснити їхню спільну мрію» і повернутися до Англії, де Естель і народилася, коли її тато здобував славу і трофеї в рядах лондонського «Арсенала».

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Де дивитись онлайн матч відбору до Євро-2024 Боснія і Герцеговина – Україна
Футбол | 19 березня 2024, 00:31 7
Де дивитись онлайн матч відбору до Євро-2024 Боснія і Герцеговина – Україна

21 березня о 21:45 відбудеться півфінал плей-офф кваліфікації Євро-2024

Турнірна таблиця УПЛ. Як змінилася ситуація перед паузою на ігри збірних
Футбол | 18 березня 2024, 06:55 3
Турнірна таблиця УПЛ. Як змінилася ситуація перед паузою на ігри збірних

«Шахтар» лідирує, «Кривбас» йде на 2-му місці, обидві команди мають по 43 очки

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Віталій Яценко
Цікаво подивитись як він і Зієш реалізують себе в Прем'єр Лізі. Просто є така ідея, що Аякс був командою, саме командою, де всі рухались як один організм. Минулого сезону, коли випав де Ліхт і де Йонг Аякс провалився в єврокубках, показував дуже бліду гру. Тому побачимо піде ван де Бек шляхом Депая, чи таки розкриється в МЮ, а Зієш у Челсі.