Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 01 вересня 2020, 13:30
12448
3

5 помилок, зроблених Барселоною в цьому сезоні

Оглядач Sport.ua - про головні помилки «блаугранас»

| Оновлено 01 вересня 2020, 13:30
12448
3
5 помилок, зроблених Барселоною в цьому сезоні
ФК Барселона. Ернесто Вальверде

Десять років тому «Барселона» наводила страх на всю футбольну Європу. У клубі перебували зірки, вирощені в академії, а Каталонія стала місцем великих перемог і ледь відчутних поразок.

Але тепер все інакше. «Барса» почала забувати про яскраві європейські тріумфи, а більше відома своїми серйозними провалами. Дійшло до того, що головна легенда і символ «синьо-гранатових» Ліонель Мессі має досить пристойні шанси залишити рідну Барселону.

Відхід великого аргентинця може зруйнувати всі подальші перспективи іспанського гранда, і ми станемо свідками чергового провалу від каталонського керівництва. Але давайте трохи відійдемо від трансферної саги навколо Ліонеля і розглянемо п'ять помилок, яких уже припустилися боси «блауграни».

Звільнення Ернесто Вальверде

Прагматичний футбол, який будував Ернесто Вальверде, безумовно, не палав яскравими фарбами і тренер був покликаний виключно для здобування потрібного результату. Однак звільняти Вальверде вже по ходу поточної кампанії, коли каталонці мали відмінні шанси на іспанську корону і боролися в Лізі чемпіонів, було принаймні необачно, а, як видно зараз, і зовсім не потрібно.

Іспанець був змушений збирати валізи після поразки від мадридського «Атлетіко» в півфіналі Суперкубка Іспанії. Це був перший раз за 17 років, коли «Барселона» звільнила менеджера в середині сезону, і це рішення виявилося явно не кращим у виконанні каталонського керівництва.

Кіке Сетьєн, прихильник улюбленої в Каталонії тіки-таки, так і не зміг повернути «Барсі» інстинкт переможця, і команда майже ніколи не грала в атакуючий футбол, який і повинен був прищепити 61-річний наставник. Можливо, гра під керівництвом Вальверде і наводила на фанатів тугу, але приносила результат, хоча б у чемпіонаті.

Між керівництвом та гравцями не було належного взаєморозуміння

Здавалося, що боси клубу та його гравці йшли в протилежних напрямках і ставили перед собою різні цілі. У цьому сезоні трапилася досить неприємна ситуація, коли спортивний директор Ерік Абідаль і Ліонель Мессі серйозно посварилися, причому зробили це публічно. Забавно, що француз із клубу вже звільнений, а Лео збирається пакувати валізи в Манчестер.

Конфлікт почався після того, як Абідаль, роз'яснюючи своє рішення прибрати Ернесто Вальверде, заявив, що гравці «Барселони» не були задоволені наставником і не дуже старанно працювали під керівництвом 56-річного іспанця. Каталонські зірки сприйняли цей коментар як поганий тон, а Ерік, забувши про будь-яку трудову етику, продовжив критикувати своїх футболістів.

Ліонель Мессі тут же вийшов в Інстаграм і попросив Абідаля назвати імена тих, кого він мав на увазі, а також попросив керівництво клубу взяти на себе відповідальність за його рішення. В результаті конфлікт був вирішений лише за участі Жозепа Бартомеу, а клуб отримав ще одну сумну главу до своєї легендарної історії.

Жахлива трансферна політика


Твіттер Барселони. Усман Дембеле і Антуан Грізманн

Трансферна кампанія каталонців також залишала бажати кращого. Жодне з їхних великих придбань навіть близько не виправдало своїх «жирних» цінників. Усман Дембеле, Антуан Грізманн і Філіпе Коутіньйо - на всіх них були покладені великі надії, які, на жаль, не виправдалися і коштували «Барсі» понад 400 мільйонів євро.

Єдиний, хто, мабуть, хоч якось виправдав вкладені в нього кошти - Френкі де Йонг, який має всі шанси заграти в клубі під керівництвом Рональда Кумана. Антуан Грізманн, Мартін Брейтвейт, Хуніор Фірпо - всі вони зазнали в «Барсі» невдач, і каталонці продовжують смітити грошима для того, щоб побудувати команду навколо, можливо, найвеличнішого гравця на планеті. Але чи залишиться сам Мессі в настільки кризовій «Барселоні» - велике запитання.

Обмін Артура на Пьяніча

Цей обмін можна було віднести і до попереднього пункту, але було б дивно називати Міралема черговою невдачею в трансферній політиці «синьо-гранатових». Все-таки поки боснієць не виходив на поле великого «Камп Ноу» і, можливо, Пьянич дійсно здорово проявить себе в «Барселоні».

Тут справа дещо в іншому. Пьянічу вже 30 років, і для «Барселони» не було ніякого сенсу віддавати молодого і перспективного півзахисника за старіючого ветерана. Міралем, без сумніву, відмінний гравець. Однак склад «Барси» і так переповнений досвідченими майстерними гравцями і прихід боснійця лише ще більше «постарить» каталонців.


Твіттер Барселони. Артур

Артур абсолютно не хотів йти з «блауграни», але, мабуть, керівництво «синьо-гранатових» не рахується з думкою своїх гравців і націлене тільки на отримання матеріальної вигоди. У підсумку «Барса» отримала жалюгідні 12 мільйонів євро і 30-річного ветерана, натомість відпустивши чергового таланта.

Надмірна залежність від «ветеранів»

Підписання Міралема Пьяніча підводить нас до ще однієї найважливішої проблеми. «Барселона» складається суцільно зі старіючих і вже не настільки актуальних гравців. Практично вся основа «синьо-гранатових» свій пік, на жаль, вже пройшла і єдиний, хто продовжує тримати свій позамежний рівень - Ліонель Мессі.

Луїсу Суаресу, Жерару Піке і Артуро Відалю зараз 33 роки. Ракитичу і Бускетсу по 32. Альбі 31, а Грізманну 29. Майже всі основні гравці «Барселони» старші за 26 років. Каталонцям належить серйозно подумати над тим, як замінити вікових гравців, яким у клубі вже не місце. Тієї ж думки дотримується і новий наставник «блауграни» Рональд Куман, який заявив, що буде працювати тільки з молодим і більш мотивованим колективом.

Цілком можливо, що в перспективі підхід нідерландського фахівця і дасть необхідний результат. Але навряд чи наступний сезон стане для такої, більш юної і недосвідченої «Барселони», успішним, а значить, Куман має всі шанси повторити долю нещодавно вигнаного з клубу Кіке Сетьєна.

Ілля ПАНАЄВ

Оцініть матеріал
(80)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

КОПОЛОВЕЦЬ: «Тимощука для нас вже немає. Про таких людей треба забувати»
Футбол | 06 травня 2024, 11:06 0
КОПОЛОВЕЦЬ: «Тимощука для нас вже немає. Про таких людей треба забувати»

Колишній футболіст «Карпат» поділився думками щодо зрадника України

ВІДЕО. «Ти г****ний Ярмоленко». Мудрик почув образливу кричалку від фанів
Футбол | 05 травня 2024, 19:43 16
ВІДЕО. «Ти г****ний Ярмоленко». Мудрик почув образливу кричалку від фанів

Михайло відіграв 76 хвилин проти «Вест Гема»

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
MaxUa
Ошибки руководства наиболее тяжелые, поскольку имеют далеко идущие последствия, а быстро исправить их нельзя, потому что на руководство никто не может влиять, поэтому нередко приходится долго ждать, когда на практике случится реальная катастрофа, которая станет критерием оценки бездарности управления.
Эта схема касается не только Барселоны и не только футбола.
vasyan86
Первая причина - это ты, а вторая - все твои мечты...