Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 01 вересня 2020, 23:09
12442
4

Боги війни, чемпіон Європи, колишні динамівці і Бруну Гама

Sport.ua представляє «Аріс» - суперника «Колоса» в кваліфікації Ліги Європи

| Оновлено 01 вересня 2020, 23:09
12442
4
Боги війни, чемпіон Європи, колишні динамівці і Бруну Гама
Sportime.gr

Наші «біло-чорні» зіграють проти грецьких «жовто-чорних». Не можна сказати, що «Колосу» випав непрохідний суперник, але все ж з тих, хто міг трапитися (болгарський «Локомотив» і албанський «Лачі»), «Аріс» напевно найскладніший і найбільш іменитий клуб. До того ж, у другому кваліфікаційному раунді Ліги Європи українці змушені зіграти проти «Аріса» на виїзді: такий підсумок жеребкування. Так що 17 вересня в Салоніках ми і дізнаємося, чи зможе команда Костишина пробитися до третього кваліфайнраунду. З плюсів в даній ситуації можна назвати відсутність глядачів. Загальновідома буйність грецьких футбольних уболівальників, особливо в рідних стінах, але рішенням УЄФА матчі відбору в групи ЛЄ і ЛЧ будуть проходити без глядачів. У певному сенсі цей факт нівелює для «домашньої» команди перевагу свого поля.

Історія

Незважаючи на те, що зараз «Аріс» зірок з небес не зриває, цей клуб в Греції досить популярний. «Ім'я» він собі виборов ще в тридцятих роках минулого століття. У 1928 і 1932 роках «боги війни» (таке прізвисько у команди з Салонік) ставали чемпіонами Греції. Наступного титулу довелося чекати 14 років. Він же виявився і останнім: після тріумфу в 1946 році «Аріс» більше не завойовував чемпіонської корони. Останній гучний титул «жовто-чорних» здобутий теж давно - в 1970 році, коли команда виграла Кубок Греції. З тих пір «Аріс» серед грандів грецького футболу не значиться. Його максимум - фіналіст Кубка Греції (останній раз у 2010 році). Проте, команда регулярно бере участь в єврокубках. Правда, як правило, вилітає на ранніх кваліфікаційних раундах Ліги Європи.

Сьогодення

У минулому сезоні «Аріс» виступив досить успішно: команда посіла п'яте місце. Крім того, «боги війни» вийшли в півфінал національного Кубка, де за сумою двох поєдинків поступилися АЕКу - 3:4. Однак слід зазначити, що п'ята підсумкова сходинка команди з Салонік - верх домагань. До слова, від фінішувавшого на четвертому місці «Панатінаїкоса» «Аріс» відстав на цілих 16 очок, а від чемпіона «Олімпіакоса» відставання в таблиці і зовсім здається прірвою - 49 очок. Проте, п'яте місце дозволило «Арісу» знову спробувати свої сили в Лізі Європи.

Команда

Вже другий рік поспіль в літнє міжсезоння «Аріс» пачками скуповує новачків. Наприклад, в минулому році, напередодні старту в кваліфікації Ліги Європи, «Аріс» поповнили відразу одинадцять (!) нових футболістів. Але це не допомогло колективу з Салонік пройти в кваліфайні ЛЄ данський «Мольде». Невдало команда стартувала і в чемпіонаті Греції. В результаті тодішньому наставнику команди Пантелідісу вказали на двері. Новим головним тренером «Аріса» клубне керівництво хотіло бачити легендарного іспанського екс-футболіста Гуті. Спортивний директор «жовто-чорних» Ангелос Харістеас (той самий, який забив переможний гол за Грецію в ворота португальців у фіналі Євро-2004; до речі, він вихованець «Аріса») літав на переговори з Гуті, але «високі договірні сторони» до консенсусу не прийшли. У підсумку «Аріс» очолив німецький наставник Майкл Еннінг, під керівництвом якого команда і фінішувала п'ятою.

Майкл Еннінг

Новий сезон

У новий сезон «Аріс» знову входить з цілою ватагою новобранців. Днями клуб підписав 31-річного іспанського форварда Крістіана Лопеса, останнім клубом якого був «Лас-Пальмас». Ще одне придбання «жовто-чорних» - 20-річний півзахисник «Вардару» Алі Адем. Також команда з Салонік посилилася хорватським захисником Тоні Датковічем. 26-річний футболіст минулий сезон провів в іспанській «Уесці». Ще один новобранець - 28-річний Джейсм Джеггі, який в минулому сезоні захищав кольори «Аустрії». Відомий Крістіан Ганя, лівий захисник збірної Румунії, теж став гравцем команди з Салонік, підписавши дворічний контракт з «Арісом». Остання його команда - «Віторул».

Ще ряди команди поповнив нападник збірної Греції Дімітріс Манос, який раніше грав в ОФІ. Він теж підписаний на два роки. Черговий новобранець - австрійський захисник Емануель Сакич, який раніше грав в «Штурмі». А тепер - барабанний дріб: Факундо Бертольо, 30-річний аргентинський півзахисник, підписав дворічний контракт з «Арісом». Пам'ятайте це юне дарування, яке в 2010-му підписало київське «Динамо» на п'ять років? На жаль, але аргентинець зіграв за київську команду всього чотири матчі. Далі його покидало по світу: Бразилія, Франція, Кіпр, Казахстан. Тепер ось «Аріс».

Український слід

Цікаво, що у складі «Аріса» до недавнього часу виступав ще один колишній футболіст «Динамо» - форвард Браун Ідейє. Виступав досить непогано: в його активі в минулому сезоні 10 м'ячів. «Жовто-чорні» хотіли залишити у себе нігерійця, але він перейшов в турецький «Ґьозтепе», підписавши дворічний контракт.

Але і це ще не всі зв'язки «Аріса» з українським футболом. Кольори команди з Салонік захищає Бруну Гама, який в 2013-2016 роках грав у нашому «Дніпрі». До речі, нещодавно португалець продовжив трудову угоду з «Арісом» ще на два роки.

Читайте також: Перший виклик для оновленого Динамо. Що із себе являє АЗ?

Валерій Василенко
Оцініть матеріал
(67)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Названо причину смерті ексфутболіста збірної України Богдана Шершуна
Футбол | 28 березня 2024, 14:38 7
Названо причину смерті ексфутболіста збірної України Богдана Шершуна

Укус кліща спровокував рак мозку

Кошмарний сон лисиць. Лестер може почати новий сезон в АПЛ із мінусом очок
Футбол | 29 березня 2024, 12:22 1
Кошмарний сон лисиць. Лестер може почати новий сезон в АПЛ із мінусом очок

Клуб звинуватила спочатку англійська Прем'єр-ліга, а потім і англійська Футбольна ліга…

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Владимир Копяк
Автор пытается нас убедить в том, что Арис сейчас по-зубам нашему Колосу..... Почти убедил, бегу ставить на парней из Ковалевки, чем черт не шутит
Andriy_Bugayov
"Але це не допомогло колективу з Салонік пройти в кваліфайні ЛЄ данський «Мольде»."
Данський? Можливо норвежзький?
Vitsa
Зубы не поломать бы.
Al Zolo
абсолютно равные по силам клубы-правда с албанцами былобы проще