Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 27 лютого 2021, 04:12
31784
31

Перший виклик для оновленого Динамо. Що із себе являє АЗ?

Оглядач Sport.ua - про суперника «Динамо» в третьому раунді кваліфікації Ліги чемпіонів

| Оновлено 27 лютого 2021, 04:12
31784
31
Перший виклик для оновленого Динамо. Що із себе являє АЗ?
twitter.com/azalkmaar

Сьогодні в Ньоні відбулося жеребкування третього раунду кваліфікації Ліги чемпіонів-2020/21, за підсумками якого віце-чемпіон України «Динамо» дізналося свого першого (сподіваємося, що аж ніяк не останнього) суперника на шляху до вирішення поки що головного завдання на сезон - виходу в груповий етап найпрестижнішого клубного турніру континенту. Ним став номінальний віце-чемпіон Нідерландів АЗ з Алкмара.

Sport.ua пропонує по гарячих слідах експрес-представлення найближчого опонента «біло-синіх» в єврокубках.

Візитка

«Алкмар Занстрек», або просто АЗ, являє собою клуб з міста Алкмара. Заснований він був у 1957 році, що робить його відносно молодим, особливо на тлі переважної більшості учасників чемпіонату Нідерландів. За 53-річну історію головним досягненням АЗ є дві перемоги в національній лізі - перша датована сезоном-1980/81, а друга є більш свіжою і трапилася за підсумками сезону-2008/09. Крім цього двічі АЗ ставав «срібним» призером Ередивізі, а ще сім разів - «бронзовим».

Чотири рази найближчий суперник «Динамо» в Лізі чемпіонів вигравав Кубок Нідерландів (в сезонах-1977/78, 1980/81, 1981/82 та 2012/13), один раз - Суперкубок країни, а ось вищим досягненням команди в єврокубках є вихід у фінал Кубка УЄФА-1980/81, де нідерландці за сумою двох зустрічей поступилися англійському «Іпсвічу» (0:3, 4:2).

Як потрапили в ЛЧ-2020/21

Власне, чому в першому абзаці ми назвали АЗ «номінальним віце-чемпіоном Нідерландів»? Все через те, що сезон-2019/20 в Ередивізі не дограли через пандемію коронавірусу. Нідерланди стали однією з небагатьох країн Європи, футбольні чиновники якої надто перестрахували себе, вирішивши не відновлювати розіграш чемпіонату і оголосити той завершеним достроково. З цієї причини «золото» в минулому сезоні в Нідерландах де-факто і де-юре виявилося не розіграним, а місця в єврокубках команди отримали завдяки позиціям, на яких перебували на момент зупинки змагального процесу.

Цікаво, що після 25 турів Ередивізі-2019/20 у АЗ і «Аякса» було порівну очок (по 56), а лідирували амстердамці виключно за рахунок кращих додаткових показників. Таким чином, друге місце АЗ - явище чисто номінальне, адже якби сезон дограли, то у цієї команди були б реальні шанси замахнутися і на чемпіонський титул. Але сталося так, як сталося, а тому нам залишається лише констатувати факт: «Аякс» в Лізі чемпіонів стартує відразу з групової стадії, як і наш чемпіон «Шахтар», а ось другі команди Нідерландів і України поборються за путівку в плей-оф кваліфікації в очній дуелі.

Головний тренер

Наставником АЗ є молодий тамтешній фахівець Арне Слот. Йому 41 рік, і роботу в якості головного тренера він почав саме в команді з Алкмара влітку минулого року. До цього Слот працював асистентом в АЗ при тренерському штабі Джона ван ден Брома, однак той влітку 2019-го пішов до «Утрехта», а новим коучем алкмарців був призначений саме Слот, що перебував у клубній системі.

Ігрова кар'єра Слота тривала з 1995 по 2013 роки. Найбільше матчів він провів за «ПЕК Зволле» і «НАК Бреду», але також протягом двох сезонів пограв за роттердамську «Спарту». Ніде за межами рідних Нідерландів під час кар’єри гравця Слот не виступав.

Власне, тренерська кар'єра Слота, яка почалася влітку 2013-го, відразу після того, як він повісив бутси на цвях, поки також цілком пов'язана з Нідерландами. Спершу Арне працював з юнаками «ПЕК Зволле», потім був запрошений асистентом головного тренера в «Камбюр», а з літа 2017 року перебуває на контракті в АЗ.

Поки Слоту практично нічим похвалитися з точки зору тренерських досягнень. Його АЗ був дуже близький до того, щоб здобути медалі в сезоні-2019/20, але в силу викладених вище обставин, чемпіонат дограний не був. Втім, кваліфікація в Лігу чемпіонів - вже важливе досягнення для АЗ, а тому нідерландська команда буде битися за свій шанс до останнього.

Лідери команди

Нинішній АЗ - досить молода команда. Її середній вік становить 23,8 роки («Динамо» - 24,7). Недивно, що лідерами цього колективу є досить молоді виконавці. Перш за все, варто виділяти чотирьох - Майрона Боаду, Келвіна Стенгса, Уссаму Ідріссі та Тена Копмейнерса.

19-річний Боаду, який грає на позиції центрального нападника, є вихованцем академії АЗ. Він став кращим бомбардиром команди в минулому розіграші чемпіонату Нідерландів, відзначившись 14 забитими м'ячами в 24 матчах. Крім того, Боаду виявився другим у сезоні-2019/20 в Ередивізі за очікуваними голами (13,68), поступившись лише Сірілу Дессерсу з «Хераклеса» (17,22). У зв'язку з цим абсолютно логічно, що Боаду є найбільш дорогим гравцем АЗ за версією Transfermarkt. Його контракт оцінюється в 16,2 мільйони євро, і, згідно з чутками, довідки про Майрона вже наводили «Мілан» та «Барселона».

21-річний Келвін Стенгс також оцінюється фахівцями в 16,2 мільйони євро, але виступає переважно на правому фланзі атаки. Він також є вихованцем академії АЗ, але на відміну від Боаду найбільшою мірою небезпечний не як фінішер атак, а як один з ключових їх конструкторів. Зокрема, Стенгс з 7 гольовими передачами став найкращим асистентом АЗ в минулому розіграші чемпіонату Нідерландів. Якщо вірити чуткам, то після приходу в «Барселону» Рональда Кумана, каталонці також наводили довідки про можливість підписання Стенгса.

22-річний Уссама Ідріссі виступає на позиції лівого флангового нападника. В АЗ він прийшов влітку 2018 року, а в минулому розіграші Ередивізі забив 13 м'ячів у ворота суперників, для чого йому потрібно було провести на полі 25 матчів. Фахівці оцінюють трансфер Ідріссі в 10,8 мільйонів євро, але поки в плани АЗ навряд чи входить відхід цього виконавця, та й будь-яких предметних чуток по ньому поки не так і багато. Хіба що навесні говорили про «Наполі», але без якоїсь конкретики...

Нарешті, 22-річний Тен Копмейнерс грає в центрі поля на позиції опорного півзахисника. Він - продукт академії АЗ, і нині є капітаном команди. Це, без сумнівів, системоутворюючий гравець для нинішньої команди з Алкмара. Через Копмейнерса проходить більшість передач команди, та й в цілому атаки, як правило, зароджуються не без участі Тена. У Ередивізі-2019/20 саме Копмейнерс був лідером турніру за загальною кількістю виконаних пасів, а також другим за передачами в останню третину і по пасам з просуванням. Контракт Копмейнерса оцінюється в 13 мільйонів євро, а інтерес до нього приписують «Евертону» та «Мілану».

Також не можна не згадати про 35-річного центрбека АЗ Рона Влара, в активі якого 32 матчі за збірну Нідерландів і «бронза» на ЧС-2014. У 2015 році цей захисник повернувся на батьківщину після трирічного вояжу в «Астон Віллу», підписавши угоду з АЗ. У минулому сезоні зіграв лише 10 матчів в Ередивізі, що пояснюється частими травмами, проте досвід Влара життєво необхідний настільки молодій команді, якою нині є АЗ.

Стиль гри

У минулому сезоні і в першому матчі нинішнього розіграшу Ліги чемпіонів (до протистояння з «Динамо» АЗ вже встиг пройти чеську «Вікторію», яку здолав в додатковий час з рахунком 3:1), команда Арне Слота воліла грати за схемою 4-2-3-1 з двома яскраво вираженими опорними півзахисниками. При цьому, алкмарці намагаються контролювати м'яч, незалежно від суперника, з яким доводиться грати. Наприклад, в минулому розіграші Ліги Європи АЗ в середньому володів м'ячем в 61% ігрового часу, хоча грати нідерландцям доводилося не тільки проти сербського «Партизана», австрійського ЛАСКа і казахстанської «Астани», а й проти «Манчестер Юнайтед». У домашньому матчі з англійцями АЗ зіграв внічию 0:0, а ось на виїзді поступився з тріском (0:4), проте в обох поєдинках за володінням був на рівні з суперником (50% : 50%).

Не можна назвати АЗ і командою, яка дуже любить пресингувати, коли втрачає м'яч. За індексом PPDA, який відображає інтенсивність пресингу, алкмарці істотно поступаються киянам - 12,3 проти 5,8 відповідно (чим нижча цифра, тим інтенсивніше команда пресингує). Очевидно, з цієї причини нідерландці і прагнуть дорожити м'ячем, а ще воліють більше виходити в атаки за допомогою коротких і середніх передач.

Власне, як успішно грати проти АЗ рік тому футбольній Україні продемонстрував «Маріуполь», який в першому матчі кваліфікації до Ліги Європи на своєму полі відстояв нічию 0:0. А ось гра-відповідь перетворилася для приазовців на справжнє страхіття (0:4), але тут провиною всьому стала слабка гра на флангах проти швидких гравців атаки алкмарців, а також позиційні провали «Маріуполя» в центрі оборони. Вочевидь, «Динамо» не можна повторювати подібних помилок, і в такому випадку у команди Мірчі Луческу будуть непогані шанси для того, щоб здолати АЗ. В ідеалі зберегти б ще таку ж забійну реалізацію моментів, яка була у «біло-синіх» в матчі за Суперкубок України проти «Шахтаря»…

Попередні матчі

З «Динамо» за час незалежності України АЗ вже перетинався. Було це в рамках розіграшу Ліги Європи-2010/11. Тоді обидві команди потрапили до групи Е, і обидва матчі залишилися за киянами. Спершу «Динамо» виграло на виїзді з рахунком 2:1 (за «біло-синіх» забивали Мілевський та Хачеріді), а потім вдома здолало опонента ще більш впевнено - 2:0 (дубль в активі Мілевського).

Тоді «Динамо», виконуючим обов'язки головного тренера якого на той момент був Олег Лужний, фінішувало першим в групі, і вибралося в плей-оф Ліги Європи. Кияни дійшли до чвертьфіналу, де поступилися португальській «Бразі»...

Оцініть матеріал
(123)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Німеччина буде представлена 5 клубами у ЛЧ. Чи потрапить Шахтар в основу?
Футбол | 02 травня 2024, 06:40 5
Німеччина буде представлена 5 клубами у ЛЧ. Чи потрапить Шахтар в основу?

Вже відомі всі 5 клубів: Байєр, Баварія, Штутгарт, РБ Лейпциг, Боруссія Д

Куртуа прокоментував 1-й гол Баварії, який Лунін пропустив у ближній кут
Футбол | 01 травня 2024, 07:22 10
Куртуа прокоментував 1-й гол Баварії, який Лунін пропустив у ближній кут

Тібо вважає, що врятувати у такій ситуації було дуже складно

Коментарі 31
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Mac_Gyver
Аякс - АЗ - 0:2
АЗ - Аякс - 1:0
Фейеноорд - АЗ - 0:3
ПСВ - АЗ - 0:4
Шапками их! Шапками!
Penal
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
gsa-1978
Удачи Динамо. АЗ не нужно недооценивать. Но я думаю что Луческу и не будет... пусть все решится в честной борьбе без вмешательства судей...
Юрий Карпенко
Луч построит в Киеве супер команду, всякие Аз будут отлетать, как шахтер
potemkin78
у ДК нет центра обороны, а воротники ещё те чудилы. будет очень сложно. надеюсь что игроку основы выздоровеют и не поломаются в играх за СбУ
olexyn
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
olexyn
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Vbolivalnyk-Peter
Динамо Лексика та Хача - в житті би не пройшло АЗ, а от Динамо Луческу - зовсім інша справа.
Тим більше будуть в строю Попов, Миколенко, Циганков, Вербіч... Та й часу в Луческу на цілий місяць більше ніж до переможної гри проти Шахтаря. Судячи з наведеної інформації голандці схожі з гірниками щодо "любові до тримання м'яча та атакувальних дій. Основні зірки - гравці, які заточені на атаку, однак ні слова не було сказано про захист - сподіваюся він не міцніший від шахтарівського.
Golhrenshtanga
Какого обновленного?На манеже все теже
Вячеслав Самойлов
Ну, не знаю, хорошо или плохо для Динамо - этот соперник, но так получилось, что именно за него я голосовал здесь на сайте (в опросе). Так и вышло...
П.С. Если Динамо настроено уже в ЭТОМ году бороться за попадание в группу ЛЧ - надо проходить на этом этапе ЛЮБОГО.
Ilya
ДК пройдет их на одной ноге. Смотрел их игру против Виктории в квалификации, они деревянные, слабая команда для ЛЧ.
Они в створ за 2 тайма, если не ошибаюсь 1 раз ударили. Забили на 94, заработав пенальти. Ну а в овертайме додавили на морали.
4-2 проход ДК. Не в обиду Луческу, но такую команду и Михайличенко прошел бы.
DIiMax2
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
olexyn
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Aleks04
Валёнок и тимофея недооценивают соперника Тимофея это делает во второй раз, не стесняется..
Nikas
Оказывается АЗ дороже чем Динамо по версии Трансфермаркет. Вобще как в этом году будет выкручиватся Трансфермаркет ведь нужно подымать стоимость Динамо с 82 млн, за счет увеличения стоимости Супряги на фоне СМИ, подымать стоимость Леднева о котором писала испанское издание АS, ну и стоимость Шахтера само собой Матвиенко,Маркос, Додо, Саломон, и получится в УПЛ Шахтер в районе 140 млн и Динамо в районе 100млн, вот только не стыковочка с остальными командами Зоря Десна, а експерты спросят а почему такой разрыв по стоимости с 3 и 4 местом если они весь чемп шли в ровень с Динамо 100 милионым???
source02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Олег Тимофеюк
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
sv_2000
При всей моей вере в чудо.... Не верю((
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил