Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 29 серпня 2020, 14:00
19088
18

Суарес, Ігуаїн, Кавані: Піти некрасиво

Sport.ua – про трьох найкращих форвардів десятиріччя, які виявилися не потрібні своїм клубам

| Оновлено 29 серпня 2020, 14:00
19088
18
Суарес, Ігуаїн, Кавані: Піти некрасиво
Global Look Press. Едінсон Кавані і Луїс Суарес

Йти треба або вчасно, або красиво. А якщо вийде поєднати і перше, і друге - взагалі бомба. Але далеко не всім вдається спорудити цю саму «бомбу». У нинішнє міжсезоння відразу три топових форварди виявилися не потрібні своїм клубам - Луїс Суарес, Гонсало Ігуаїн і Едінсон Кавані. Якщо винести за дужки Ліонеля Мессі і Кріштіану Роналду, цих «трьох богатирів» можна сміливо назвати найкращими нападниками останнього десятиліття.

І це аж ніяк не перебільшення: Суарес і Кавані забили більше чотирьохсот м'ячів у всіх турнірах, Ігуаїн - близько того. Але навіть не цей факт найбільш показовий в даному випадку: кожен з цієї трійці роками уособлював атаку не тільки своїх вже колишніх клубів, а це, на хвилиночку, «Барселона», «Ювентус» і ПСЖ, а й фактично був візитною карткою Ліги 1, Ла Ліги і Серії А.

Але все коли-небудь закінчується. Вже якщо Мессі однією ногою вже покинув «Барселону», у що навіть пару місяців назад неможливо було повірити, то що говорити про інших. Футбольна пенсія - це, знаєте, велика корабельна аварія. Так, три наших герої ще, впевнений, будуть грати і грати. І забивати теж, адже Гонсало - всього 32, а Едінсону і Луїсу - по 33 роки. Але, схоже, кращі їхні роки вже позаду. Травми, конкуренція і клубні перебудови зробили свою справу, намотавши їх на свої жорна. Можливо, я і перебільшую, кажучи про мільйонерів, що забезпечили себе на три покоління вперед: мовляв, потерплять. Є заради чого. Однак, разом з тим, не залишає стійке відчуття, що вони повинні були йти не так буденно. Вже вибачте за бурчання, але на прощальні торт з шампанським вони заслужили.

Ці три історії - різні, як і різними були і залишаються ці яскраві футболісти. Але «фундамент» у них загальний: хоч ми і пам'ятаємо, що «кожна нещаслива сім'я нещасна по-своєму».

Луїс СУАРЕС, «Барселона». 33 роки

Прийшов:
2014 рік.
Причина «звільнення»: не потрібен новому головному тренеру «блауграни» Рональду Куману.
Перспективи: «Ювентус», «Аякс», клуби АПЛ.

Влітку 2014-го забивний уругваєць перебрався з «Ліверпуля» в команду своєї мрії - «Барселону». В принципі, він і на «Енфілді» був зіркою і улюбленцем публіки, але коли з'явився шанс піти на «Камп Ноу», вчепився за нього своїми не в міру гострими зубами. Правда, «Барсі» довелося викласти за Суареса дуже і дуже хороші гроші - понад 80 мільйонів євро. Але вони були того варті. Атакуюча зв'язка Мессі - Суарес - Неймар стала кращою в новітній історії клубного футболу. З «Барсою» Луїс виграв все, що тільки можна виграти. Включаючи і Лігу чемпіонів. Він став не тільки одним з беззаперечних гравців основи каталонського гранда, а й близьким другом Мессі (складно сказати, що переважить).

Його кар'єра в «більше, ніж клубі» була б ще більш яскравою, якби не часті травми. Наприклад, в минулому сезоні він чотири місяці був поза грою через пошкодження коліна. Разом з травмами прийшла ще одна біда: втрата швидкості. Суарес все ще залишається неперевершеним на «п'ятачку», але в позиційній атаці він уже «не той». Це бачили всі, особливо в двох останніх сезонах. Це побачив і новий наставник «синьо-гранатових» Куман, який вирішив, що тримати в команді двох гравців, які не відпрацьовують в обороні - Мессі і Суареса - явний перебір. Кого з двох прибирати - вибір очевидний. Нідерландець прямо сказав уругвайцю, що не потребує його послуг. І це при тому, що контракт Суареса з клубом закінчується наступного літа. Тобто, можна впевнено заявити, що Луїса просто виставили за двері. Складно сказати, як і чим саме закінчиться цей розрив - з компенсацією чи без, але те, що він буде, можна не сумніватися: насильно милим не будеш. Хоча і був милий практично шість років...

Гонсало ІГУАЇН, «Ювентус», 32 роки

Прийшов:
2016 рік.
Причина «звільнення»: не потрібен новому головному тренеру «бьянко-нері» Андреа Пірло.
Перспективи: Ла Ліга, МЛС.

Практично вся кар'єра Гонсало в «Ювентусі» - біг з перешкодами, який ніколи не закінчується. Він став ідолом для тіфозі в «Наполі» - не самому «дружньому» для туринців клубі. В його активі - 91 гол за «Наполі» в Серії А, а в своєму останньому сезоні за «партенопеї» Гонсало забив 36 голів в 35 матчах. Однак за божевільні 90 мільйонів євро аргентинський форвард влітку 2016-го перебрався з Неаполя в Турин, підписавши з «зебрами» п'ятирічний контракт із зарплатою близько восьми мільйонів євро на рік. Спочатку вболівальники «Юве» до цього трансферу поставилися насторожено, на відміну від уболівальників «Наполі», котрі затаврували аргентинця довічним тавром «Іуда». Але досить швидко Ігуаїн завоював місце в основі кращого клубу Італії. За два перші сезони в «Юве» - сорок забитих м'ячів (в 73 матчах). Скорострільність, звичайно, не така, як була в «Наполі», але теж непогано. До того ж, потрібно розуміти, що конкуренція за місце в складі «біло-чорних» була вище, та й не завжди тренери використовували аргентинця на позиції центрфорварда.

Причиною «охолодження» відносин босів «Юве» до Ігуаїна стали його часті травми, після яких він довго набирав форму, іноді борючись ще й із зайвою вагою. Гонсало був змушений йти в оренди - в «Мілан», в «Челсі». Але завжди повертався назад, бо хотів грати саме за «Ювентус».

У минулому році туринський гранд зробив першу серйозну спробу позбутися Гонсало. Тоді кар'єру Ігуаїна в «Юве» врятував новий наставник команди Саррі, з яким футболіст разом працював в «Наполі». У минулому сезоні на рахунку аргентинця - 11 голів і вісім результативних передач в 44 матчах. Для нового наставника Пірло цього виявилося недостатньо. «Я поговорив з Ігуаїном. Я в захваті від нього. Він провів тут важливий період кар'єри, він був відмінним гравцем. Але ми вирішили, що наші шляхи розійдуться. Цикл закінчено. Ми поговорили як серйозні люди і прийняли рішення». А це означає, що Гонсало доведеться шукати нову команду.

Едінсон КАВАНІ, ПСЖ, 33 роки

Прийшов:
2013 рік.
Причина «звільнення»: клуб не став продовжувати контракт.
Перспективи: «Атлетіко» (Мадрид), «Бенфіка».

Якщо двоє попередніх гравців, при всій повазі до них, все ж навряд чи дотягнуть до статусу легенд своїх клубів, то Кавані - якраз справжня легенда «Парі Сен-Жермен». Більш того, протягом майже семи років Едінсон і був справжнім «Містером Париж». Але, як бачимо, час владний навіть над справжніми цінностями.

Прихід Кавані в ПСЖ - перша по-справжньому гучна угода в новітній історії паризького клубу (в епоху шейхів, стало бути). За трансфер уругвайського бомбардира парижани заплатили «Наполі» близько 65 мільйонів євро: на той час найгучніша покупка в історії як ПСЖ, так і французького чемпіонату в цілому. У своєму першому інтерв'ю в якості гравця «Парижа» Кавані скаже, крім усього іншого, що «зі мною ПСЖ зможе поборотися за Лігу чемпіонів».

Едінсон став найкращим голеадором в історії паризької команди: на його рахунку 200 м'ячів (в цьому рейтингу він давно залишив позаду не менш зіркового Ібрагімовича). Однак виконати свою обіцянку - виграти Лігу чемпіонів для Парижа - Кавані так і не зміг. Хоча, справедливості заради, потрібно відзначити, що з приходом зіркових Неймара і Мбаппе Кавані втратив статус основного гравця команди. А після того, як парижани вирішили викупити у «Інтера» трансфер Мауро Ікарді, стало остаточно зрозуміло, що дні Кавані на «Парк де Пренс» полічені.

Минулий чемпіонат Франції, який достроково закінчився через коронавірус, став останнім для Кавані в ПСЖ. Його «боєкомплект» - чотири голи в 14 матчах. Уругваєць разом з ще однією клубною легендою - Тьяго Сілвою - отримав статус вільного агента. І в новому сезоні буде радувати уболівальників уже в іншому місці.

Оцініть матеріал
(149)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Гармаш провів 400-й матч в українській кар'єрі
Футбол | 05 травня 2024, 01:12 0
Гармаш провів 400-й матч в українській кар'єрі

На найвищому рівні Гармаш дебютував у жовтні 2007 року

Журналіст пояснив, завдяки чому Наполі може купити Судакова
Футбол | 04 травня 2024, 23:23 3
Журналіст пояснив, завдяки чому Наполі може купити Судакова

Якщо неаполітанці продадуть Осімхена, то зможуть розраховувати на два топові вхідні трансфери

Коментарі 18
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Penal
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Alex1976
Уверен,что все трое не сказали своего последнего слова в футболе и ещё попылят! Особенно Суарес!
tima fialko
Дебільний заголовок-наче вони у чомусь винуваті.Справа не в красивому закінченні,а в чудовій грі і славі на весь світ-чого вони і досягли в своїй кар"єрі.
Максим Максимов
Я бы на меня месте Суареса укусил Бартомеу и ушел красиво....
UKRAINE FAN
Ну Игуаин уже не первый год показывает плохую игру.
Morjoviy
Обожаю спорт.уа из-за таких статей.
temamx2727
Продать супрягу, и заплатить каждому за пол года)))
source02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
sashaddd25 Саша (металлолом сдали на приёмку)
у Суареса зарплата 1мил. евро за 2 недели Барса не тянет такую зарплату
pozitiv
Не згоден, що ці троє найкращі нападники декади, Карім Бензема точно має кращі досягнення і не менший внесок в гру своєї команди, яка була кращою в цей проміжок часу
euro2012_za_2012euro
2021 год.
На стадионе болельщики ПСЖ кричат болельщикам МанСити:
"Нищие!!! Нищие!!!".
Те в ответ.
- Почему нищие? Мы же Месси купили !
- Месси то купили, а Суареса денег не хватило! Нищие!
Саша Яковенко
Монстрищщи! Всех ждём во второй лиге ЧУ.
sashaddd25 Саша (металлолом сдали на приёмку)
бедняжки как их жаль... давайте скинемся им на пенсию ?
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил