Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 09 вересня 2020, 12:48
8315
12

Ханс-Дітер Флік: людина, яка зробила Баварію знову великою

Sport.ua – про тренера «Баварії», який провів історичний сезон

| Оновлено 09 вересня 2020, 12:48
8315
12
Ханс-Дітер Флік: людина, яка зробила Баварію знову великою
as.com. Ханс-Дітер Флік

Для тих, хто не цікавиться поглиблено німецьким футболом, ім’я Ханса-Дітера Фліка довгий час залишалося невідомим. Зате тепер про нього знає увесь світ. Людина за 10 місяців зробила з розібраного колективу кращу команду Європи. Фахівцеві знадобилося менше одного сезону, щоб виграти требл – всього другий для «Баварії». Флік вписав своє ім’я в історію німецького і європейського футболу. Цей тренер однозначно заслуговує на те, щоб про нього говорили.

Становлення Фліка

Хансі Флік не був видатним футболістом. Ігрову кар’єру він починав у клубі «Зандхаузен» у 1983-му році. Провівши в складі «чорно-білих» всього 2 сезони, Флік перейшов до «Баварії». За мюнхенський клуб Хансі відіграв 104 матчі і забив 5 голів. За 5 років, проведених у складі «рекордмайстра», Флік став чотириразовим чемпіоном Німеччини і 1 раз виграв національний Кубок.

У 1990-му році Хансі перейшов у «Кельн», який став його останнім клубом. Через 3 роки німець вирішив завершити ігрову кар’єру через травми. У 1996-му році Флік був призначений граючим тренером клубу «Вікторія Бамменталь», в якому затримався на 6 років. У липні 2000-го року Хансі став головним тренером «Хоффенхайма». «Сільські» на той момент тільки отримали ліцензію і стартували з Оберліги – четвертого за силою дивізіону.

Флік у перший же сезон вивів команду в третій дивізіон. Однак у другу Бундеслігу «біло-синім» пробитися ніяк не вдавалося, тому фахівець залишив клуб у 2005-му році. З тих пір Флік довгий час не працював головним тренером. Після відходу з «Хоффенхайму» Хансі був асистентом у Лотара Маттеуса і Джованні Трапаттоні. У останнього він навчився багатьом тактичним тонкощам і вмінню вибудовувати відносини з гравцями. Фахівець також встиг попрацювати спортивним координатором в «РБ Зальцбург».


BT.com

У серпні 2006 року Флік був призначений асистентом головного тренера збірної Німеччини. У штабі Йоахіма Льова фахівець протримався 8 років. За цей час Флік і Льов здорово попрацювали. Вони доводили Бундестім до фіналу Євро-2008 і вигравали «бронзу» ЧС-2010. Апогеєм співпраці Фліка і Льова стала перемога на чемпіонаті світу-2014. Після цього Хансі покинув штаб збірної Німеччини.

У тому ж тріумфальному 2014-му році, Флік став спортивним директором у Німецькій футбольній асоціації. Через 3 роки фахівець перейшов на ту ж посаду в «Хоффенхайм». У липні 2019 року Хансі повернувся в «Баварію» і увійшов до тренерського штабу Ніко Ковача. З цього і почалися неймовірні пригоди Ханса-Дітера Фліка в мюнхенському клубі, які тривають досі.

Повернення в «Баварію»

У квітні 2018 року «Баварія» призначила головним тренером Ніко Ковача. У Мюнхені цінують колишніх гравців, але вибір хорвата все одно здавався дивним. У підсумку, «рекордмайстер» ледве виграв чемпіонат Німеччини в сезоні 2018/19, всього на 2 очки випередивши дортмундську «Боруссію». У кампанії 2019/20 справи у «Баварії» йшли зовсім недобре. У внутрішньому чемпіонаті мюнхенці виступали нестабільно, теліпаючись десь на рівні 3-4 місця.

Під керівництвом Ковача «Баварія» виграла Бундеслігу, Кубок Німеччини і Суперкубок, але все одно було помітно, що хорват не справляється. Фахівцем не були задоволені ні футболісти, ні члени керівництва. Останньою краплею стала поразка від «Айнтрахта» з рахунком 1:5. Після цього «Баварія» відправила Ковача у відставку. Знайти нового тренера для команди в листопаді не так просто. Тому керівництво клубу пішло найпростішим шляхом і призначало тимчасовим наставником Фліка.

Хансі очолив «Баварію» 3 листопада 2019 року. Фактично, відразу після звільнення Ковача. Незважаючи на успішний досвід роботи Фліка в збірній, мюнхенський клуб обережно підпускав його до першої команди. Спочатку фахівцеві дали «порулити» гравцями на 2 матчі. Дебют Хансі виявився вдалим: спочатку «Баварія» обіграла «Олімпіакос» в Лізі чемпіонів (2:0), а потім розгромила в Бундеслізі «Боруссію» з рахунком 4:0.


ESPN

Після цих матчів керівництво мюнхенського клубу залишило Фліка на посаді головного тренера до католицького Різдва. 22 грудня контракт фахівця продовжили до фактичного закінчення сезону 2019/20. Паралельно чемпіони Німеччини підшукували нового тренера. У ЗМІ називалися різні фахівці – від Еріка тен Хага до Томаса Тухеля. Але «Баварія» під керівництвом Фліка прогресувала неймовірними темпами. «Рекордмайстер», в результаті всього, перестав розглядати інші кандидатури, а Хансі отримав контракт до червня 2023-го року.

Флік зібрав воєдино те, що розвалювалося за Ковача. Насамперед, він налагодив зв’язок з лідерами команди. Восени Томас Мюллер хотів покинути рідний клуб, а в кінці сезону став кращим асистентом Бундесліги. Роберт Левандовськи став кращим бомбардиром німецької першості та Ліги чемпіонів. За Хансі розквітли Альфонсо Девіс і Леон Горецка, а Давід Алаба перекваліфікувався в центрбека.

Навіть ветерани мюнхенського клубу, які вигравали требл з Юппом Хайнкесом, були вражені роботою Фліка. При ньому «Баварія» знову стала домінуючою силою. Фахівець повернув команді високий пресинг і агресію, за допомогою якої вона придушувала суперників із перших хвилин. Гра мюнхенського клубу стала більш структурованою. У «Баварії» кожен гравець чітко виконує свої функції. Німецький перфекціонізм, властивий тренеру, вивів мюнхенський клуб на той рівень, на якому він не був навіть за Гвардіоли.

Результати роботи Фліка

«Ми всі можемо бути щасливі від того, що вибрали Хансі Фліка і довірилися йому. Він повернув цю довіру в стократ», – сказав голова правління «Баварії» Карл-Хайнц Румменігге. Дійсно, фахівець із першого дня віддавав усього себе роботі. Підсумок – виграні Бундесліга, Кубок Німеччини і Ліга чемпіонів.

Флік керував командою 10 місяців. За цей час «рекордмайстер» провів 36 матчів у всіх турнірах, здобувши 33 перемоги. В кінці листопада «Баварія» зазнала 2 поспіль поразок у внутрішній першості. Після цього мюнхенський клуб не програвав у жодному турнірі, була тільки нульова нічия проти «РБ Лейпциг». «Рекордмайстер» достроково виграв 8-й поспіль титул чемпіона Німеччини і впевнено виступив у Кубку, не залишивши «Байєру» шансів у фіналі турніру.

Ліга чемпіонів – окрема історія. «Баварія» стала першою в історії командою, яка виграла всі матчі ЛЧ в одному сезоні, починаючи з групового раунду. При цьому мюнхенський клуб здобув 7 розгромних перемог: над «Црвеною Звездою» (3:0, 6:0), «Тоттенхемом» (7:2), «Челсі» (3:0, 4:1), «Барселоною» (8:2) і «Ліоном» (3:0). Хоча, варто відзначити, що кілька розгромних перемог «Баварія» здобула ще за Ковача. «ПСЖ» – єдина команда в ЛЧ, яка пропустила від мюнхенців тільки 1 гол. Всі інші отримували в свої ворота по 2 м’ячі і більше.


Goal.com

Чи зможе «Баварія» повторити свій успіх в наступному сезоні – велике питання. Команду майже напевно покинуть Іван Перішич і Філіпе Коутіньо. Обидва були гравцями ротації в мюнхенському клубі, але при цьому якісно виконували свою роботу. Великою втратою для «рекордмайстра» може стати перехід Тьяго Алькантари.

Флік сподівається, що після надуспішного сезону іспанець передумає міняти клубну прописку, але всяке може трапитися. Як би там не було, прямо зараз «Баварія» – краща команда Європи. Це визнають усі – від Ватцке до Клоппа. А в новому сезоні буде вже інша історія, головним героєм якої знову стане Ханс-Дітер Флік. 

Оцініть матеріал
(42)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Спортивний оглядач! Дивіться відео голів у новому Telegram-каналі
Футбол | 25 квітня 2024, 03:40 0
Спортивний оглядач! Дивіться відео голів у новому Telegram-каналі

Отримуйте швидше за всіх огляди матчів на свій телефон у Телеграмі!

У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика
Футбол | 24 квітня 2024, 19:01 3
У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика

«Пенсіонери» розставили пріоритети щодо українця

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Олег Тимофеюк
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
kaprizlink
Бавария всегда была великим клубоим
Ukraine
Ось таких тренерів, з яйц*ми потрібно ставити до керма, можна брати з нижчиклубів\ліг, а не шукати ТОП. Це вам не аналітики як Каштру, чи Михайличенко.
Був би Кварц.... дав би жару в Європі. Доречі на своєму рівні, при ньому Волинь була 6 командую в ЧУ. Пішов, і все посипалось.
Живий приклад праильних рішень.
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил