Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 27 серпня 2020, 21:18
18970
22

Криза навколо Мессі. Ключові аспекти потенційного відходу лідера Барселони

Розбираємося в мотивах аргентинця, і намагаємося зрозуміти, як далеко зайде ця ситуація...

| Оновлено 27 серпня 2020, 21:18
18970
22
Криза навколо Мессі. Ключові аспекти потенційного відходу лідера Барселони
Twitter

Ліонель Мессі - одна з найбільш яскравих, якщо не сказати культових, футбольних особистостей сучасності. Крім своєї ігрової геніальності, аргентинець є представником тієї невеликої когорти гравців, яких за кордоном прийнято іменувати не інакше, як «one-club men», тобто футболістів, що присвятили всю професійну кар'єру одному клубу. Здавалося, що нічого в житті не здатне розлучити Мессі і «Барселону». Неодноразово керівництво «блаугранас» заявляло про бажання зберегти Ліонеля в команді до моменту, поки той не вирішить завершити грати. Та й сам Мессі, незважаючи на всі чутки, завжди переукладав контракти, залишаючись вірним «Барселоні».

Однак болюча поразка 2:8 в чвертьфіналі Ліги чемпіонів від «Баварії», вочевидь, змусила Мессі серйозно задуматися про своє майбутнє в каталонській команді. Ще тиждень тому з'явилися перші чутки про нібито бажання аргентинця покинути «Барселону», а напередодні вони втілилися в ще більш бронебійну інформацію - Ліонель за допомогою факсу сповістив босів «блаугранас» про бажання піти.

Дану плітку можна було б сприймати скептично, але, по-перше, її розтиражувало досить поважне видання Marca, а по-друге, відразу ж почали з'являтися уточнюючі подробиці. Зокрема, мова йде про те, що Мессі налаштований скористатися прописаним в його контракті з «Барселоною» пунктом про право достроково і в односторонньому порядку розірвати контракт з клубом. При цьому, таке рішення Ліонель прийняв після спілкування з новим наставником команди Рональдом Куманом, під час якого фахівець з Нідерландів дав зрозуміти аргентинцеві, що в його команді не буде недоторканних, а грати будуть ті, хто краще готовий в конкретний момент часу. Цей аспект, а також несправедливе, на думку Мессі, ставлення Кумана до Луїса Суареса, якого новий коуч буквально виставив за поріг, виступили каталізатором для рішення аргентинця. Цікаво, що легенду «Барселони» вже підтримав не тільки вже згадуваний Луїс Суарес, а й багаторічний екс-капітан команди Карлес Пуйоль.

У «Барселоні» поки неохоче говорять про Мессі. Зокрема, на сьогоднішній прес-конференції, яка була присвячена презентації новачка «блаугранас» Франсішку Трінкана, придбаного в «Бразі» за 31 мільйон євро, президент каталонців Хосеп Марія Бартомеу був відсутній, а відбиватися від питань журналістів довелося новому спортивному директору клубу Рамону Планесу. Втім, напередодні в ЗМІ з'явилася інформація, що клуб не бачить юридичних підстав для відходу Ліонеля, оскільки, згідно з умовами контракту, той про своє бажання піти і розірвати трудову угоду в односторонньому порядку повинен був оповістити клуб не пізніше 30 травня, чого не відбулося.

Але давайте спробуємо поговорити більш структуровано і максимально близько до суті питання...

Чому Мессі взагалі поставив питання про відхід?

Крім вже згаданого діалогу з Куманом, ситуації з Луїсом Суаресом і поразки від «Баварії» з рахунком 2:8, існують й інші чинники, що вплинули на нинішній вибір Мессі. Насправді, його рішення не стало одномоментним. Це той випадок, коли склянка наповнювалася навіть не місяцями, а роками, перш ніж остаточно перелилася через край.

Поразка 2:8 стала лише підтвердженням того, про що Мессі багаторазово говорив раніше - проблем в кадровій політиці клубу. Тут варто вести мову відразу про два аспекти питання: скандали всередині клубу, а також слабку трансферну політику. Навряд чи вже забута історія про те, як президент «Барселони» Бартомеу нібито наймав фахівців, які в соціальних мережах спеціально плюндрували імідж деяких ключових футболістів команди, серед яких виявився і Мессі, з метою відбілити репутацію клубного боса. Цю справу в іспанських ЗМІ назвали «Barçagate», і вона внесла чималий дисонанс у взаємини гравців і керівництва «Барселони», хоча згодом спеціально найнята з цього приводу аудиторська компанія PricewaterhouseCoopers і не знайшла ніяких підтверджень подібної інформації.

Потім у Мессі виник конфлікт зі спортивним директором клубу Еріком Абідалем, який заявив, що багато футболістів «Барселони» висловлюють невдоволення методами роботи Ернесто Вальверде, який був відправлений у відставку. А вже в березні спокійне життя «блаугранас» сколихнула новина про рішення клубу в односторонньому порядку знизити зарплати гравцям через пандемію коронавірусу.

Останньою краплею в терпінні Мессі, як стверджується, стало рішення Кумана позбутися кращого друга аргентинця в команді Луїса Суареса, який є третім в списку бомбардирів «блаугранас» за всю історію клубу...

Чи може Мессі переглянути своє рішення?

Теоретично це можливо, адже все знаходиться в руках самого Ліонеля і «Барселони». Однак потрібно розуміти, що якщо офіційний факс від аргентинця дійсно прийшов в офіс «блаугранас» (а на це вказує цілий ряд джерел і чинників), то Мессі приймав рішення не за емоційним поривом. Юридично ця дія Ліонеля означає, що він сповістив клуб про своє бажання скористатися правом на одностороннє розірвання контракту, і відхід з клубу в якості вільного агента. Це настільки твердий крок, що змінити його буде не так і просто, причому, насамперед, з іміджевої сторони.

Фактично Мессі і «Барселона» нині перебувають на порозі бойових дій. Клуб однозначно дав зрозуміти, що готовий розлучитися з аргентинцем тільки при активації його клаусули за контрактом, що становить 700 мільйонів євро. Сам Ліонель може домагатися визнання того, що прописана в його трудовому договорі дата (30 травня) є прив'язкою до закінчення клубного сезону в Європі, а оскільки він через пандемію коронавірусу призупинявся і протягом декількох місяців був фактично паралізований, то, отже , і пряма юридична норма повинна в даному випадку розглядатися аж ніяк не в буквальному сенсі, адже раніше УЄФА і ФІФА рекомендував футболістам і клубам вважати контракти, що спливають в кінці червня такими, що діють до фактичного завершення сезону.

Загалом, ситуація складна, і в разі чого, все буде віддано на відкуп юристам. Але якщо Мессі вже звернув на цю стежку, то, вочевидь, він чітко розуміє всі наслідки та дії, які належить зробити.

Чи готова «Барселона» до розставання з Мессі?

Скоріше ні, ніж так. Насправді, клубне керівництво не могло не розуміти, що аргентинець незабаром може піти, навіть вирішивши завершити кар'єру, але навряд чи «блаугранас» серйозно розраховували, що подібне станеться вже зараз. З цієї причини у «Барселони» немає готового трансферного рішення, як замінити Мессі, якщо подібне взагалі можливо. Та й фінансове становище каталонського клубу нині залишає бажати кращого, враховуючи наслідки коронавірусу, а також програш титулу в національному чемпіонаті, і невдачу в Лізі чемпіонів. Саме ці причини змушують керівництво «Барселони» всіма силами чіплятися за шанс зберегти Мессі...

Чи може рішення Мессі призвести до відставки Бартомеу?

Напередодні президент «Барселони» нібито дав зрозуміти, що готовий піти, якщо тільки це рішення змусить Мессі передумати і залишитися в клубі. Однак ця інформація є неофіційною і не підтверджена ніким з числа осіб, здатних це зробити, нехай і була спочатку опублікована авторитетним виданням ВВС.

Насправді, за інформацією деяких іспанських видань, Бартомеу, якщо і говорив щось подібне, то, скоріше, лукавив. Наступні вибори президента «Барселони» відбудуться в 2021 році, і, по суті, Бартомеу ніяк не зможе зберегти свою посаду, бо відбув на ній вже дві каденції, а керувати клубом більше двох термінів поспіль забороняє статут «блаугранас». У той же час, нинішній президент «Барселони» дуже розраховував за час, що залишився до виборів, підшукати собі наступника, який був би до нього лояльний і, можливо, навіть якось відплатив за послугу в майбутньому. Та й банально Бартомеу хоче відбути свою каденцію до кінця, а тому його нинішні гучні обіцянки є лише банальним прийомом в політичних ігрищах, що почалися в клубі напередодні зміни влади, яка наближається.

Чи прибуде Мессі в стан «Барселони» в найближчу неділю?

31 серпня у футболістів «Барселони» закінчується відпустка, і команда повинна буде провести перше тренування в рамках підготовки до нового сезону. Прибуття футболістів у клуб очікується напередодні, щоб вони могли пройти необхідні медичні тести, однак по Мессі існують питання.

Як повідомив сьогодні спортивний директор «блаугранас» Рамон Планес, Ліонель не сповіщав клуб про те, що не збирається тренуватися з 31 серпня. При цьому, функціонер обмовився, що «навіть якщо така або якась ще розмова на цю тему відбудеться, то клуб не має наміру ділитися її деталями».

З іншого боку, якщо факс від Мессі вважати офіційним попередженням про розрив контракту, то про який додатковий лист, щодо тренувань, з боку Ліонеля взагалі може йти мова? Тому поки в Іспанії сходяться на тому, що Мессі в неділю в стан «Барселони» не прибуде, а з понеділка працювати з командою не почне. Якщо, звичайно, за найближчі кілька днів керівництву клубу якимось дивом не вдасться загасити це полум'я...

В яку команду може перейти Мессі, якщо все ж покине «Барсу»?

Тут варіантів не так і багато. Перш за все, варто говорити про клуби, бюджети яких не настільки сильно постраждали від пандемії коронавірусу і мають якусь «подушку безпеки». Згідно з останньою інформацією, на Мессі активно претендує чотири клуби - «Парі Сен-Жермен», «Манчестер Юнайтед», «Манчестер Сіті» та «Інтер».

Щоб хоч якось прогнозувати можливу нову команду Мессі на випадок його відходу з «Барселони», потрібно враховувати цілий ряд факторів. Якщо говорити про клуби, що регулярно здобувають трофеї, то тут перевагу мають «Сіті» та ПСЖ. Однак той таки Париж чи Мілан виглядають куди кращим містом для сімейного життя, ніж похмурий провінційний Манчестер. Тим більше, за парижан грають близькі друзі Лео Неймар і Ді Марія. Однак з точки зору тренерів, то у Мессі ні з ким немає кращих відносин, ніж з Хосепом Гвардіолою з «Сіті», а ось якщо говорити чисто про економіку, то тут фаворитом у експертів вважається вже «Інтер», власники якого готові запропонувати буквально шалені гроші самому Мессі і його оточенню, яке візьме участь в оформленні трансферу.

Що можна сказати однозначно: Мессі безумовно не залишиться в Іспанії, якщо вирішить піти з «Барселони». Там його зарплату потягнути зможе лише «Реал», але цей варіант навіть не розглядається. Тому Ла Ліга через два роки після відходу Кріштіану Роналду ризикує втратити і, мабуть, останню свою нинішню світову зірку першої величини в особі Мессі. Чи ви не вірите, що він все-таки піде?..

Оцініть матеріал
(95)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 22
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Maxcrimea10
Что Барсе надо в корне менять политику и снижать зарплаты раза в два, это давно понятно. Но из-за пид..ра бормотухео этот процесс будет очень болезненным, т.к. нынешний костяк возрастной, сытый и местами наглый, а бабло, полученное во время «золотой эпохи» просрано с невиданной тупостью.
Уход Лео (он реально устал от этого дерьма и заслужил взять ЛЧ в другом месте) окончательно опустит клуб на 2-4 место, где ему, в принципе, и место..
Сергей Лебедев
Я думаю что примерно такие же эмоции были у болельщиков Барсы, когда пришел Гвардиола, и щеманул из команды лидеров... Чем все закончилось- мы знаем. Получится ли в этот раз- хз... Наблюдая за игрой топ команд последних лет наблюдается постоянный организованный пресинг всей командой, у Барсы его нет. Человек пять лидеров Барсы стоят в центре поля и ждут когда защита отберет мяч и отдаст в нападение. Это уже не работает. А заставить их заниматься черновой работой, никто уже не может, потому что они лучше знают, как должна играть команда и кто должен быть в составе.
Ну это в принципе моё мнение, а я далеко не футбольный аналитик)))
Diego Armando
Керівництво клубу відверті дилетанти.
Якщо не вдаватися в аналіз правдивості скандалів, типу де Бартомеу витрачав кошти компанії на підвищення власного іміджу і приниження авторитету лідерів клубу, можна проаналізувати роботу президента та керівництва клубу в трансферній, тренерській та структурній політиці за останні роки, де відверті провали.
І після всіх невдач і тотального неуспіху вони знайшли одного з перших винуватців - Луіса Суареса, який був одним із небагатьох світлих плям на тілі Барси.
А згодом надійшла черга до Мессі, якому брутально закинули "нові порядки" зливши це в пресу, на що він просто послав їх нафіг - в чому повністю підтримую!
umnuy2
Да без иньесты и Хави печально всё
Володимир Дуць
Як відповідь на останнє питання - я упевнений, що зараз він, дійсно, прийняв рішення піти. А чим усе закінчиться?... Клуб не повинен чинити перешкоди, але амбіції...
Стосовно, чи потрібно іти, згоден з тезою "краще і для них, і для нього".
hater of haters
Интересно, дауны в руководстве планируют начать перестройку только тогда, когда Месси на коляске на поле будет выезжать? Тупо хотят избежать неизбежного.
tima fialko
Чомусь ні спова про Кумана.Чи не з цього посереднього тренера все почалося?Показав на двері Суаресу і натякнув Мессі.З зірками так не поводяться.Прибрати дурня і все можна повернути назад
Саша Яковенко
после 2:8 как то король приуныл.
Просто напишу здесь несколько названий Анкарагюджю, Бурсаспор, Генчлиберлиги...
roman_kros
З збірної. Аргентини він також йшов. І? - Так, що не віриться, що піде, думаю просто піднімає шум і чекає коли на колінах просити будуть залишитися і циферки в контракті піднімуть.
ПС: по чесному дуже хочу побачити Мессі в іншій команді, і вважаю, що для Барси це також буде тільки великий жирний плюс, вони зможуть будувати нову команду, де нема такої залежності від одного гравця.
Олег Тимофеюк
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Всеволод Фомичев
Все нормальные болельщики футбола всех клубов (именно болельщики, а не крикуны фанаты ) не в восторге от происходящего в Барселоне.
Ничего хорошего подобные переходы (именно таких, знаковых футболистов-легенд, отдавших лучшие годы одному клубу) не несут ни новому клубу, ни старому, ни самому игроку, ни футболу в целом
Уже вспоминали переход Шевченко в Челси.
Можно вспомнить переход Зидана (еще футболиста) из Юве в Реал, Реброва в Тоттенхем, Роналду из Реала в Юве, Азара в Реал.
Эти и другие переходы были либо провальными, либо с натяжкой на троечку.
Лично я наблюдаю с сожалением за всей этой заварухой.
Обе стороны (и Лео, и руководство Барсы) похоже, закусили удила и несутся на рифы.
Осуждения достойны обе стороны.
Я считаю, и писал, что Лео не прав, но, с др. стороны, если хочет уходить - не надо ему выкручивать руки. Он заслужил, чтобы с ним попрощались достойно.
Ну и наконец, позиция МС, который подпитывает этот скандал, тоже не из красивых.
bzzzzz
та никуда он не уйдет, обычный пиар от гнома. Отымели немцы, так он вот и истерит, успокоится все никак не может.