Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 21 серпня 2020, 17:47
30675
62

Ми починаємо КВК, вибачте, УПЛ: для чого, для кого?

З 14-ти учасників чемпіонату України лише половина буде грати на «рідних» аренах

| Оновлено 21 серпня 2020, 17:47
30675
62
Ми починаємо КВК, вибачте, УПЛ: для чого, для кого?
УПЛ

21 серпня матчем «Олімпік» - «Динамо» стартує новий чемпіонат країни з футболу. Майбутня першість УПЛ буде істотно відрізнятися від попередніх хоча б тим, що з нового сезону скасовується поділ команд на шістки: турнір пройде за традиційною системою у два кола (вдома - в гостях).

Однак зараз, напередодні старту, хотілося б поговорити не стільки про форму змагання, скільки про його зміст. Перші тури чемпіонату пройдуть без глядачів. Це вимушений захід, форс-мажорний, змінити його може лише суттєво покращена статистика по Covid-19. Але вона поки що не покращується, точніше, погіршується майже з арифметичною прогресією. Що ж, напевно знову доведеться дивитися футбол по телевізору, в атмосфері порожніх трибун і під акомпанемент воротарського «пихання» своїм захисникам.

Але це не найстрашніше. Переживемо незабаром. Страшно інше: половина команд УПЛ свої домашні поєдинки проводитимуть на чужих стадіонах. У зв'язку з цим виникає безліч питань, перші з яких - для кого гратимуть і чому так. Спробуємо відповісти на ці та інші, але спочатку давайте розглянемо кожен конкретний випадок.

***

Отже, сім команд свої домашні поєдинки прийматимуть в рідних пенатах: «Ворскла», «Десна», «Динамо», «Дніпро-1», «Львів», «Маріуполь» та «Олександрія». Цим товаришам - респект і уважуха. А ось ще семеро будуть проситися в гості. У кожного з цих клубів своя історія «хвороби», адже, як ми пам'ятаємо, кожна нещаслива сім'я нещасна по-своєму.

Відразу винесемо за дужки три клуби зі східної частини країни - «Шахтар», «Олімпік» і «Зорю», які через російське вторгнення тимчасово втратили свої обителі, тому змушені грати в чужих містах. Однак і в даному випадку дозволю собі «ложку дьогтю». Жодних претензій не маю до «Зорі»: команда як вибрала місцем дислокації запорізьку «Славутич-Арену», так і продовжить там грати. «Олімпік» досі розквартировувався в Києві на стадіоні «Динамо».

Навіть в «хлібні» часи «домашні» матчі «олімпійців» в столиці збирали мізер. Клубне керівництво вже який рік обіцяє перевезти команду то в Білу Церкву, то в Одесу. Але продовжує залишатися в Києві. Тому що так зручніше саме клубному керівництву і гравцям, переважна більшість яких живе на схилах Дніпра. Я не кажу, що це погано, просто якщо «Олімпік» хоче грати хоча б для гіпотетичних уболівальників і стати самобутнім колективом, йому потрібно якомога швидше валити з Києва. Але чомусь не поспішають.

***

Тепер про ситуацію щодо «Шахтаря». У перший сезон після від'їзду з Донецька команда домашні матчі проводила на «Арені Львів». Але оскільки рідним донецьким уболівальникам добиратися до Львова все ж було не дуже зручно, клуб вирішив грати в Харкові, на «Металісті». Особисто мені таке рішення бачилося майже ідеальним: і для вболівальників з Донбасу, які майже поруч, і для харківського глядача, не розпещеного великим футболом. Актуальна ситуація по Харкову не змінилася: ні щодо своїх фанів, ні по відношенню до харків'ян, які не мають «рідної» команди в УПЛ.

Але «Шахтар» вирішує в новому сезоні грати не в першій столиці, а в другій. Рішення можна пояснити і логікою, і економією: команда давно живе в Києві, та й на перельоти не потрібно тепер витрачатися. Але ж є ще й моральний аспект питання. Зовсім не випадково на новій формі «Динамо» буде незвичний напис в звичному ромбі: «Київ - це ми». Не хочу нагнітати обстановку, але ж у «Шахтарі» повинні були розуміти, що в столиці далеко не всі вболівальники, а тим більше фанати налаштовані хоча б нейтрально по відношенню до заклятого суперника. Навпаки, вони налаштовані аж ніяк не дружелюбно, вважаючи «Олімпійський» своєю територією. Не хочу наврочити, але що або хто може їм завадити при бажанні влаштувати провокацію на «домашній» грі «гірників», а то й зовсім зірвати матч? А як забезпечити дотримання громадського порядку на «домашній» зустрічі «Шахтаря» проти «Динамо»? Невже зекономлені на перельотах до умовного Харкову гроші коштують дорожче спокою і статусу?

***

Йдемо далі. Сподіваюся, що зовсім скоро з нашого списку можна буде викреслити «Колос»: керівництво клубу клятвено пообіцяло у новому сезоні відкрити новий стадіон (в Ковалівці). Але поки що в якості домашньої арени «аграрії» заявили столичну «Оболонь-Арену».

Тепер щодо новачків УПЛ - «Інгульця», «Миная» і «Руха». Всі «новоприбулі» не зможуть проводити поєдинки в «рідних стінах»: команда з Петрового буде дислокуватися в Кропивницькому, а перший «домашній» поєдинок проведе на «Дніпро-Арені», підопічні Кобіна випробують ужгородський «Авангард», а «Рух» буде ділити зі «Львовом» «Арену Львів». Так, я знаю, що «Рух» на даний момент - львівська команда, але досі вона виступала на стадіоні СКІФ.

***

Головна причина, через яку дебютанти Ліги і їм подібні змушені проситися до сусідів - невідповідність їхніх стадіонів вимогам регламенту УПЛ, зокрема - «регламенту інфраструктури стадіонів та заходів безпеки проведення змагань з футболу». Ну, яка назва, такий і документ. Якщо прийняти абсолютно всі його норми і вимоги, то і до НСК «Олімпійський» можна запросто придовбатися. До того ж, там є взаємовиключні норми. На кшталт «футбольні клуби зобов'язані проводити домашні матчі на місці постійного перебування і державної реєстрації», хоча добра половина клубів УПЛ проводять свої домашні матчі в інших місцях.

Знаючі люди можуть резонно зауважити, що перелік атестаційних вимог УАФ і УПЛ майже скопійований з аналогічних документів ФІФА і УЄФА, до того ж, стадіони еліти повинні за замовчуванням бути готові до організації телетрансляцій, а деякі домашні арени клубів УПЛ не можуть похвалитися подібним антуражем. Проте, атестати на участь в УПЛ правдами чи неправдами, але отримують практично всі стражденні, у яких за душею часом лише порожні амбіції. Щоб потім проситися з простягнутою рукою на постій до далеких родичів.

Вихід із ситуації досить простий: або не пускати в так званий елітний дивізіон українського футболу клуби, команди яких змушені тулитися у сусідів через відсутність належного стадіону, або змінити, тобто серйозно зменшити вимоги до критеріїв атестації. На мій погляд, обидва запропоновані варіанти заслуговують право на життя. Ну, або хоча б на дискусію, в процесі якої напевно переміг би другий варіант. І це було б правильно в умовах тривалої економічної та епідеміологічного кризи. Але, з іншого боку, ми ж чудово пам'ятаємо, що в минулому сезоні домашні матчі мадридський «Реал» проводив на своїй тренувальній базі. Більш того, «вершкові» домовилися з УЄФА, що в разі необхідності на базі можна проводити і єврокубкові поєдинки. Чомусь мені здається, що стадіончик в Вальдебебасі (передмістя іспанської столиці) навряд чи пройшов би «сито відбору» Атестаційного комітету УАФ, та й навряд чи він чимось кращий за наявні арени «Миная» та «Інгульця».

Хоча я більш ніж упевнений, що ніякої дискусії «з приводу» не буде, тому що відповідати на некомфортні, а часто і риторичні питання ніхто не збирається: собі ж на шкоду. Тому і продовжать грати на чужих аренах чужі команди, при цьому навіть без чужого глядача.

Можна було б поржати, якби не було так сумно...

Оцініть матеріал
(118)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Довбик вписав своє ім'я в історію Жирони завдяки голу у ворота Барселони
Футбол | 04 травня 2024, 21:01 0
Довбик вписав своє ім'я в історію Жирони завдяки голу у ворота Барселони

Артем відзначився у очному матчі команд на 4-й хвилині поєдинку

Стали відомі оцінки Довбика та Циганкова за історичний матч із Барселоною
Футбол | 04 травня 2024, 22:25 3
Стали відомі оцінки Довбика та Циганкова за історичний матч із Барселоною

«Жирона» обіграла «синьо-гранатових» 4:2 та вперше в історії вийшла до Ліги чемпіонів!

Коментарі 62
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
euro2012_za_2012euro
Пока зрителей не пускают на трибуны, моральную сторону вопроса можно опустить.
Ведь какая разница на каких пустых трибунах
играть...
UKRAINE FAN
Если взять во внимание окупаемость наших футбольных клубов но регламент нужно серьезно упростить. Есть футбольное поле, и пару лавочек добро пожаловать в УПЛ!
Diamond66689
Если не ставить условий то клубы будут играть на огородах.Вспомните Добромыль.Проблема в том что в Украине современных стадионов не строят.Вот возьмем Александрию у неё не было куда ставить вар.Большинство стадионов не имеют нормального освещения поэтому игры там в ночное время не проводят(но иногда это замалчивают даже на уровне УПЛ) ,а освещение нужно для качественной трансляции.Чтобы затраты на матч были окупаемы надо чтобы стадион был около 30 тысяч,и был заполнен.А у нас преграда в виде 5000непреодолима.Нужно повышать зрительский интерес.Ставить условия чтобы клубы их выполняли это нормально.И не надо расказывать что например в Ковалевке меньше населения чем стадион,вспомните Генгам.
Вот лучше помогите Десне и включите её в проект велике будивныцтво,потому что стадион принадлежит ,министерству спорта и там находиться секции базы олимпийской подготовки и они стадион делать не собираются,а вот теперь скажите мне футбол это вид спорта?Когда сборная едет на Евро или Олимпиаду и там министры бегут фоткаться к спортсменам как причисляя себя к этим заслугам.Что они сделали для спорта и для футбола в частности?
euro2012_za_2012euro
Суперкубок Молдовы например постоянно проводят в Тирасполе на стадионе Шерифа в Приднестровье.
Верю настанет когда-то тот день, когда закончат грохотать пушки.
Первый футбольный матч страны вернувшейся с войны
будет в один распрекрасный летний день, на Донбасс Арене когда Шахтер и Динамо К разыграют Суперкубок Украины.
Уверен будет аншлаг - яблоку негде упасть.
Порой не верится друзья, но в жизни так бывает!
Diamond66689
Надо достроить стадион Рух в Ивано-Франковске,построить стадион ЦСКА в Киеве,проект которого уже есть https://www.youtube.com/watch?v=btNY9W5pCDI&feature=emb_logo.В Харькове не дать отжать стадионы Динамо и Спартак и прилегающие территории на которых два заброшенных бассейна,которые стоило бы доделать.
Tymchuk Andriy
Рух і Минай посуті грають дома.Таке враження що написали статтю для галочки((Головне щоб в Ковалівці і Петровому був стадіон ну а по клубах зі сходу очевидно що потрібно їм їхати в інші міста і там розвивати футбол.
lasyi
Автору. Яка б...ть перша столиця, вивчати вже історію УКРАЇНИ, і викиньте свій підручник комуняцький, скільки можна
Diamond66689
УПЛ: для чего, для кого?
Вот так правильно ставить вопрос,где телепул и новый президент УПЛ,то что анонсировал Палкин и другие.Где телеканал УПЛ ТВ?
Oleh Olehfm
Безграмотний автор, що пише "«Минай» і «Рух» не зможуть проводити поєдинки в "рідних стінах".
Минай знаходиться у межах міста Ужгород, що має у комунальній власності стадіон "Авангард". Рухівська база у Винниках (що також є передмістям Львова) ближче до Львова, ніж Карпатівська у Брюховичах. І не зрозуміло, чому для "ФК Львів" Арена- Львів рідний стадіон, а для "Руху" ні. Взагалі стадіоном ФК Львів вважається "Сокіл" (вул. Патона, 1)
zakharka
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
DidOk
Про "Рух" взагалі дурню написав...
Ukrainian_football
Дайте-ка подумать, что означает аббревиатура НСК...? Хм, Случайно не национальный спортивный комплекс? Ключевое слово - национальный. Принадлежит государству. играть там может любая украинская команда. Плати аренду и играй.
Другое дело, почему ФК Шахтер не хочет в Харькове принимать домашние матчи. Переехали бы в Харьков на долгосрочной основе. Хз когда там донбасс-арену отвоюют. Зря только тревожат "общественность". Есть поговорка по этому поводу.
ingvar8888
Зеленого і сюда припхали!..
Футбол і квартал,а їм какая разниця!
revizorr
По-перше, яка нафіг перша столиця? Де ви це вивчили? Перша столиця чого? В Україні лише одна-єдина столиця - Київ.
По-друге, авто дійсно вважає чемпіонат КВНом? При цьому, автор - спортивний журналіст? Валеріє Василенку, після цієї статті наступного разу буду довго думати, чи відкривати ваш черговий допис. А Вам раджу наступного разу гарно думати, що ви пишете і виносите на загал.
По-третє. Можна більш предметніше пояснити, про які саме провокації на "домашній грі" кротів і з боку кого саме Ви написали?
Дякую.
DidOk
Коли держпва наведе лад із своїм стадіоном в Чернігові або віддасть/продасть його “Десні” ?
Алексей Романенко
если «Олимпик» хочет играть хотя бы для гипотетических болельщиков и стать самобытным коллективом, ему нужно как можно быстрее валить из Киева. Но почему-то не спешат.
---------
Ну а кто захочет менять жизнь в Киеве на жизнь в Белой Церкве?
andriy_
це просто бюрократія, вимоги можни зменшити, можна знайти підхід до кожної команди. Питання чи команди намагаються щось зробити щоб грати вдома чи просто йдуть легшим шляхом і змінюють стадіон. Але тоді питання для чого виходити в вищу лігу говорячи про престиж свого міста, про радість для своїх вболівальників , а потім просто грати в іншому місті. Напевно реалії футболу зараз такі, що команда це просто іграшка в руках одного власник, що хочу то роблю
Николай Оноприенко
вообще не стоит заострять свое внимание на таком событии к ЧУкр , пока в стране не понятно что происходит ! Играют все то во ЛЬвове то в Киеве . без людей на трибунах и своих домашних стадионов это не футбол .
lgpaladin
зря убрали разделение на 6-ки