Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 07:51
421
0

Другий Монумент Фугльсанга, травми грандів. Підсумки тижня в велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня в шосейному велоспорті

| Оновлено 01 травня 2023, 07:51
421
0
Другий Монумент Фугльсанга, травми грандів. Підсумки тижня в велоспорті
twitter.com/Il_Lombardia

Гонки тижня

12 - 16 серпня - Критеріум Дофіне (Франція)

Старт Тур де Франс вже не за горами, і, як і при нормальному календарі, Критеріум Дофіне став головною репетицією «Великої петлі». При чому через те, що в цей раз паралельно з Дофіне не проводився Тур Швейцарії, склад учасників на французькій багатоденці був ще сильнішим, ніж зазвичай. Цього року Дофіне був скорочений з 8 етапів до 5. В результаті в маршруті гонки не залишилося ні прохідних спринтерських етапів, ні розділки: гори і тільки гори.

І в цьому році для багатьох фаворитів Тур де Франс підготовка до «Великій Петлі» через Дофіне принесла більше шкоди, ніж користі. Прімож Рогліч, Еган Берналь, Стівен Круйсвейк, Найро Кінтана, Еммануель Бухманн - ось перелік грандів, які зійшли з Дофіне через травми. Сказати, що список вражає - це не сказати нічого.

Еган Берналь зійшов з Дофіне через проблеми зі спиною. І участь колумбійця в Тур де Франс зараз під питанням. ЗМІ вже активно пишуть про те, Ineos всерйоз розглядають можливість того, що Річард Карапас, який планувався капітаном команди на Джиро, може бути в екстреному порядку перекинутий до складу на Тур де Франс. Карапас може поїхати Тур або замість Берналя, або разом з ним. І той факт, що сьогодні, 18 серпня, Карапас в останній момент знявся з Джиро дель Емілії, лише підтверджує інформацію, яка з'явилася в ЗМІ.

При чому, навряд чи б Ineos всерйоз розглядав варіант перекидання Карапаса на Тур, якби два інших співкапітана команди, Герейнт Томас і Кріс Фрум, були в порядку. А Дофіне показала, що зараз обидва перебувають у жахливій формі. При чому, мотивації у них повинно було бути досить: їм треба було доводити свої права на капітанські повноваження в команді на Тур.

Фрум виглядав настільки погано, що для нього тепер питання стоїть навіть не в капітанських повноваженнях, а в участі в Турі взагалі. Звичайно, не виключено, що Фрум планує точково пікувати на Турі, однак це не в стилі Кріса: зазвичай за кілька тижнів до своєї головної мети сезону він вже готовий дуже добре. Та й цього разу пауза між Дофіне і Туром коротша, ніж зазвичай: часу набрати форму ще менше. До того ж, якби така слабка форма Фрума на Дофіне була б закладена в його план підготовки до Туру, то Дейв Брейслфорд явно б не розглядав серйозно такий радикальний крок, як викинути легенду команди зі складу на «Велику петлю». Очевидно, що у Фрума явно щось пішло не так.


twitter.com/dauphine

Що стосується Рогліча, то він і перед Дофіне, і на самій Дофіне був просто в феноменальній формі і повністю домінував. Однак на передостанньому етапі словенець впав, і вирішив зійти з гонки. І його команда, Jumbo Visma, поки що не дає ніяких прогнозів з приводу того, чи поїде Прімож на «Велику петлю». До травми Рогліч виглядав непереможним, і здавалося, що він знову, як і минулої весни перед Джиро, вийшов на пік форми занадто рано. Рік тому через це словенець явно пішов на спад на третьому тижні, через що і втратив рожеву майку. І зараз такий варіант розвитку подій, якщо Рогліч все ж поїде на Тур, знову виглядає цілком реалістичним.

Інший лідер Jumbo Visma, Том Дюмулен, на Дофіне виглядав досить блідо, але на тлі Томаса і Фрума у ​​нього ситуація не така критична: у голландця якраз є відмінні шанси встигнути набрати пікову форму в самий відповідний момент. Через падіння зійшов з Дофіне і ще один з лідерів Jumbo Visma Стівен Круйсвейк, і його участь в Турі теж під великим питанням. А у Дюмулена стає все більше шансів стати одноосібним капітаном Jumbo Visma на Туре.

Найро Кінтана з Дофіне зійшов через болі в коліні, а Емануель Бухманн зійшов після того, як взяв участь в тому ж завалі, що і Круйсвейк. І участь німця в Тур де Франс зараз під великим питанням.

На тлі всіх цих травм грандів сама сенсаційна перемога Даніеля Мартінеса на Дофіне відійшла на другий план. Частково й тому, що всі розуміли: якщо б не сходи Берналя і, особливо, Рогліча, то ця перемога б не відбулася. Але в будь-якому випадку, поаплодувати за відмінну гонку 24-річному колумбійцеві явно варто. До слова, у скромній Education First вимальовується досить цікавий склад на Тур: крім самого Мартінеса є ще два небезпечних колумбійці: Рігоберто Уран і Серхіо Ігіта. З огляду на всі проблеми Ineos і травми двох лідерів Jumbo Visma, тріо з команди Джонатана Вотерса може навести шереху на Турі. А адже після перших етапів Дофіне здавалося, що представникам інших команд, крім Ineos і Jumbo Visma, ловити на «Великій петлі» в загальному заліку взагалі нічого.

15 серпня - Ломбардія (Італія)

У звичайні часи Ломбардія є заключним, п'ятим Монументом сезону і проводиться в кінці жовтня, через що отримала прізвисько «Гонка опалого листя». Однак цього разу Ломбардія була лише другим Монументом сезону і завершувала цикл з трьох найпрестижніших італійських одноденок.

Головним фаворитом Ломбардії називали Ремко Евенпула. Він дійсно вразив своєю формою на Турі Польщі і Вуельті Бургоса, однак багато експертів занадто впевнено віддавали перемогу людині, у якої немає абсолютно ніякого досвіду на Монументах.

Тепер він досвід отримав, і досвід цей вийшов просто кошмарним. Після вершини Муро ді Сормано Вінченцо Нібалі затіяв свою фірмову атаку на спуску, і за 41 км до фінішу технічна майстерність підвела Евенпула: він врізався в огорожу на мосту, перекинувся через неї і полетів у прірву глибиною приблизно 10 метрів. Все це виглядало настільки страшно, що спочатку були навіть побоювання за життя бельгійського вундеркінда.

На щастя, Евенпул вижив, проте отримав перелом тазової кістки. Швидше за все, нинішній сезон для гонщика Deceuninck Quick Step завершений. Можна вболівати за Евенпула чи ні, але коли найталановитіший гонщик світу отримує таку важку травму, то це удар для всього велоспорту. І навіть великим буває важко повернутися після таких травм: нинішній стан Кріса Фрума - найкраще тому підтвердження.

До слова, селекція на нинішній версії Ломбардії вийшла просто колосальною. До вершини Муро ді Сорман пелотон просіявся до всього лише 7 осіб, а на спуску, як уже було сказано вище, з цього формування вилетів (в прямому і переносному сенсі) ще й Евенпул. В результаті розриви на фініші Ломбардії були гігантськими: Матьє Ван дер Пул, який фінішував 10-м, програв переможцю 6 хвилин і 28 секунд. Це найбільший розрив в топ-10 на Ломбардії з 1992 року.

З шести чоловік, які залишилися в лідируючій групі після спуску з Сормано, троє представляли Trek Segafredo: це Нібалі, Джуліо Чікконе і минулорічний чемпіон Ломбардії Бауке Моллема. Однак з тієї шістки саме Нібалі і Моллема відчували себе гірше за всіх, і на вершині Сормано підвисали: якби підйом був на 300-400 метрів довшим, вони б також випали з лідируючої групи.

Проте, чисельна перевага давала Trek Segafredo відмінні шанси на перемогу в гонці - потрібно було лише правильно ними скористатися. Якщо у твоєї команди чисельна перевага, але жоден з твоїх гонщиків не є найсильнішим в гонці, то потрібно проводити почергові атаки, щоб вимотати суперників або, при ідеальному розкладі, поїхати в сольний відрив, поки суперники будуть пасти двох інших твоїх гонщиків. А як складно на Монументах організувати нормальне переслідування на вирішальних стадіях гонки, відомо всім.

Однак Trek Segafredo зробив все рівно навпаки: ніяких атак, а планомірна робота втрьох на чолі групи. Безглузда затія, якщо кожен з твоїх гонщиків зараз фізично відчуває себе гірше за суперників по групі.

І результат вийшов абсолютно закономірним: маючи трьох гонщиків в групі лідерів з 6 людей, Trek Segafredo примудрився залишитися без жодного місця на подіумі. Вінченцо Нібалі витратив усі сили на першій позиції, відстав і фінішував шостим. Однак з-під нього в атаку пішли не Чікконе і не Моллема, а Якоб Фугльсанг, який і здобув перемогу. Під кінець кар'єри датчанин розкрився як топовий одноденник, і після торішнього Льєж-Бастонь-Льєж виграв ще один Монумент.

Другим став Джордж Беннетт, який зараз перебуває у відмінній формі, однак впоратися з таким Фугльсангом не зміг. Замкнув топ-3 Олександр Власов. Росіянин з Астани зараз дуже сильний, і розмови про його боротьбу за подіум Джиро д'Італія виглядають все більш серйозними.

Брав участь в Ломбардії і Марк Падун. Однак український гонщик Bahrain McLaren знову нічим не запам'ятався і зійшов з дистанції. Поки що Падун дуже далекий від своєї найкращої форми.

Наступний тиждень

Після настільки насичених перших трьох тижнів після рестарту сезону настає невелика пауза. Цього тижня ніяких гонок Світового туру не передбачається. Всі готуються до старту Тур де Франс (29 серпня). Перед цим, 25 серпня, пройде французька одноденка Бретань классік.

Дайджест новин

Минулого тижня головною новиною стало скасування чемпіонату світу-2020 в швейцарських комунах Егль і Мартіньї. Радує, що UCI робить все можливе, щоб провести мундіаль в якомусь іншому місці, і при цьому запропонувати гонщикам трасу, максимально схожу на ту, яка планувалася в Швейцарії. Остаточно доля чемпіонату світу-2020 буде вирішена до 1 вересня.

Поки що найбільш імовірним виглядає перенесення мундіалю в Італію, хоча багато хто взагалі сумнівається в тому, що в нинішньому році чемпіонат відбудеться. Також існує ймовірність того, що ЧС буде проведено в дуже урізаному форматі: андери і юніори змагатися не будуть. Комплекти медалей і райдужні майки будуть розіграні тільки серед дорослих.

Чемпіон Німеччини Максімільян Шахманн з вини неадекватної жінки-водія зламав ключицю в кінцівці Ломбардії. Тур де Франс він з ймовірністю 99% пропустить.

Що стосується новин трансферного ринку, то головним ньюсмейкером залишається Ag2r La Mondiale. Команда продовжує посилювати свій склад під класики: тепер підписаний Боб Юнгельс. А Маттео Трентін, швидше за все, покине ССС в кінці сезону. Найбільш ймовірний варіант для продовження кар'єри віце-чемпіона світу - UAE Emirates.

Тібо Піно пропустить чемпіонат Франції, який пройде цього тижня. У нього теж болі в спині, і він хоче відпочити перед Тур де Франс.

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Євро-2024: календар, результати, таблиці, анонси, трансляції
Футбол | 30 червня 2024, 09:01 21
Євро-2024: календар, результати, таблиці, анонси, трансляції

Чемпіонат Європи з футболу відбувається в Німеччині з 14 червня до 14 липня

Розклад матчів за участю українок на Вімблдоні на 1 липня
Теніс | 01 липня 2024, 07:10 4
Розклад матчів за участю українок на Вімблдоні на 1 липня

У понеділок на корти Лондона вийдуть чотири українки

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.