Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 11 серпня 2020, 10:25
10980
52

ПАЛКІН: «Футбол повинен бути платним. УПЛ могла заробити більше $25 млн»

Гендиректор «Шахтаря» розповів, як клуби УПЛ можуть отримувати доходи

| Оновлено 11 серпня 2020, 10:25
10980
52
ПАЛКІН: «Футбол повинен бути платним. УПЛ могла заробити більше $25 млн»
ФК Шахтар Донецьк. Сергій Палкін

Генеральний директор донецького «Шахтаря» Сергій Палкін розповів, як клуби Української Прем'єр-ліги можуть заробляти гроші:

«Доходи клубу можна розбити на три складових. Перша – ТБ-права. У бюджетах європейських клубів цифра доходів від них може становити від 30% і вище. А це серйозна сума. Щоб в цьому напрямку розвиватися, потрібно робити хоча б якісь кроки. На жаль, за всі ці роки, навіть десятиліття, ми нічого не зробили.

А найголовніший крок – футбол не може бути безкоштовним. Якщо власники, президенти клубів роблять серйозні інвестиції, витрачають великі гроші, щоб створювати клуби, команди, Прем'єр-ліга працює над тим, щоб створити з усього цього продукт, і в підсумку ми все це викладаємо безкоштовно в YouTube, безкоштовно показуємо на каналах.

Ви ж коли приходите в магазин, ви ж за всі товари платите? Ні у кого ж питань немає? Не буває ж так, що заходиш в магазин і береш безкоштовно все що завгодно – хліб, масло і так далі?

Те ж стосується футболу. Футбол повинен бути платним. І поки ми не перейдемо на цю систему, нічого не вийде. Якби ми 6–7 років тому прибрали безкоштовні трансляції, то сьогодні б у нас ліга заробляла вже більше 25 мільйонів доларів. А в майбутньому ми могли б заробляти більше, ніж в Польщі, Румунії і всіх східних країнах.

Ми всі говоримо про доходи. А коли починаємо предметно говорити про ці питання з президентами та власниками клубів, то все починає захлинатися. Це найбільша проблема. Сьогодні є ідея створення, скажімо так, УПЛ-ТБ, яке б об'єднало всі права клубів. І все-таки розпочати з того, щоб заборонити безкоштовний доступ до футболу. Розпочати потихеньку на цьому заробляти. Я вважаю, що це дуже перспективний напрямок. Для багатьох клубів це були б дуже серйозні гроші для фінансування.

Друге джерело доходів – спонсорство, продаж квитків. Тут вже те, про що ми говорили в першому питанні, щодо популяризації футболу. Але цей фактор повернеться в дію, коли в країні буде все добре, коли народ зверне увагу на футбол, переключиться з насущних проблем. За великим рахунком, футбол – це шоу, гарне проведення часу з сім'єю.

А третє джерело – те, що ми отримуємо від європейських турнірів і від продажу футболістів. Якщо ви візьмете чемпіонат Іспанії, там дуже багато трансферів відбувається всередині країни. «Реал», «Барселона» багато продають всередині країни, і ці суми досить значні. Клуби можуть собі дозволити купувати футболістів, платити гроші.

Якщо ви візьмете внутрішній ринок в Україні, на жаль, за винятком «Шахтаря» і «Динамо» ніхто нічого не купує, ніхто ні за що не платить. Всі беруть безкоштовно або в оренду. Ніяких внутрішніх продажів між клубами немає. Про що це говорить? Про стан нашого чемпіонату, про стан нашої економіки, про стан нашої країни. Це дуже важливий фактор.

Єдине, що сьогодні можна робити, так це продавати за кордон. В Європі є платоспроможні клуби. Але щоб когось продавати, потрібно для цього когось виховати. Потрібно, щоб клуби розвивали свої академії, інвестували в них, тоді буде результат, буде кого продавати».

Див. також: ПАЛКІН: «Ми вже в еліті футболу Європи. Шахтар на 16-му місці рейтингу»

Оцініть матеріал
(70)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Неймовірний рекорд. Гравець Реала в 7-й раз вийшов у фінал Ліги чемпіонів
Футбол | 10 травня 2024, 04:50 1
Неймовірний рекорд. Гравець Реала в 7-й раз вийшов у фінал Ліги чемпіонів

Тоні Кроос брав участь у фіналах двічі з Баварією та вп'яте з Реалом

Світоліна з бубликом розгромила екс-5-ту ракетку на великому турнірі в Римі
Теніс | 10 травня 2024, 19:05 11
Світоліна з бубликом розгромила екс-5-ту ракетку на великому турнірі в Римі

Еліна у двох сетах розібралася з Сарою Еррані в 1/32 фіналу змагань WTA 1000

Коментарі 52
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
andre_lui
Когда перестанете воровать и начнете платить нормальные зарплаты, пенсии - делайте платным не вопрос. А так ...
dd dent
Чукр и бесплатно смотрят считанные матчи, откуда там такие цифры взяты и он хочет что б вообще не смотрели болото
Михаил Степанов
Футбол может и должен, но не унылое говно УПЛ....да и донецким крахоборам лишь бы бабло содрать...
Libero GO
За всё нужно платить - тут спорить глупо... Однако, обычно человек перед покупкой выбирает товар и решает платить или нет, исходя из его качеств. Или разворачивается и уходит. За другим товаром. Или другим футболом. Его, к счастью, более, чем достаточно. В данном случае, думаю, никто, находять в здравом уме и трезвой памяти, за такой продукт, как наша УПЛ, платить не станет... Не знаю, зачем это делается, а вот совсем загубить отечественный футбол эти хлопчики смогут - проФФесионалы!
zzg77
Всё должно быть платным! Если за футбол платить, то надо заплатить за то что захапали олигархи за бесценок: заводы, горнодобывающие предприятия, шахты, электростанции, электросети, газораспределительные сети, короче за всё что украли у народа!!!
Frank Piter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
BekXan
Болтяку тобе на рыло !
cooperchack
Пусть лысая палка и платит
SandroKing
У нас бесплатно смотреть не хотят, а он заработать на этом хочет. Странный.
Interstellar Петрович
За такой футбол еще доплачивать нужно, чтоб смотрели. Даже на стадионе.
Евгений Давиденко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
firstromario
багато коментарів про бідність говорить... але навіть не в тому справа. треба лігу хоть популярною зробити перш ніж гроші за ню брати.
sergio_terry
А Палкин - долбо.. дятел, как и его хозяин.
Andrey Chernikov
Палкин слишком наивен если думает что за это убогое унылое г..овно под названием украинская премьер лига народ будет деньги платить, если бы наш чемп был сродни ла лиге, то да, возможно, а так за кучу рекламы и продажных арбитров нам еще доплачивать должен,что смотрим
moris24
А як же популяризація футболу в країні??? Де юнакам, та дівчатам дивитись на світових майстрів?
Я не кажу про великі міста і райцентри, а про маленькі селища де навіть нет ледве тягне....
Навіть Шахту і то затулили на платні канали хочоб по НЛО ТВ транслювали, якщо на Україні не вигідно.
Віталій Яценко
Для цієї ідеї повиннен або бути створений телеканал самою лігою. Всіма учасниками. Всі на рівних долях профінансують обладнання, експертів, журналістів. Розроблять декілька стратегій платності. Бо IP-тв є далеко не кожного. Кабельні мережі де такий канал буде включатись в окрему плату. Або плата за окремий матч, якщо це інтернет телебачення. Подивитись на цифру скільки реально людей не зможуть дивитись так футбол. Бо ж і зараз по суті люди, особливо пенсіонери, можуть виключно по 2+2 дивитись Уніан не йде на Т2. І запускатись.
А у діючих умовах. Особисто я платити каналам Ахметова не збираюсь. І слухати односторонні коментарі. І "експертів" ним же проплачених. Я легко знайду безкоштовно цю трансляцію в інеті. Хай і будуть ці експерти, але точно не платитиму за це.
Trasher311987
Одна помойка дала интервью другой помойке.
Простите спорт.юа вас уважаю.
Но не помойку.
Извините за повтор.
euro2012_za_2012euro
Спорт юа в своем репертуаре.
Набрасывает на вентилятор по абзацу.
А завтра вечером опубликует все интервью
dron1978q
Зароби собі підер і пенісову на ліки, добре що Ахматову хваьає
Александр Шевченко
А ну-ка, давай-ка уёбывай отсюда, Палкинд