Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 09 серпня 2020, 14:44
8549
15

Цього недостатньо. Яким видався перший сезон Фонсеки в Ромі

У «Шахтарі» португалець досяг всього, чого тільки міг, але в Серії А його кар'єра поки неідеальна

| Оновлено 09 серпня 2020, 14:44
8549
15
Цього недостатньо. Яким видався перший сезон Фонсеки в Ромі
Twitter. Паулу Фонсека

Рік тому Паулу Фонсека покинув «Шахтар» заради можливості попрацювати в Серії А зі столичною «Ромою». Римляни виплатили «гірникам» компенсацію за дострокове розірвання трудової угоди з тренером, внаслідок чого в програші не залишилася жодна зі сторін: «Шахтар» отримав гроші і можливість дещо змінити вектор розвитку завдяки запрошенню нового тренера, Фонсека реалізував мрію попрацювати в одному з чемпіонатів топ-5, а «Рома» отримала молодого і перспективного наставника зі своїм поглядом на розвиток футболу і досвідом виступів у Лізі чемпіонів.

Власне, вихід в Лігу чемпіонів був головним завданням, яке ставило керівництво «Роми» перед Фонсекою на сезон-2019/20 в Серії А. У попередньому чемпіонаті «вовки» виступили вкрай непереконливо, фінішувавши лише на 6-му рядку і набравши 66 очок, що стало для команди гіршим показником з сезону-2012/13, коли було набрано всього 62 очка.

Фонсека зумів дещо поліпшити показник за набраними очками (70). При ньому «Рома» виграла на 3 матчі більше, ніж в чемпіонаті-2018/19, однак і програвала частіше - 10 разів проти 8. Все це призвело до взагалі-то не дуже й радісного для уболівальників та керівництва результату - «Рома» фінішувала п'ятою. Так, це на сходинку вище, ніж у попередньому сезоні, однак головне завдання з виходу в Лігу чемпіонів Фонсека і його команда не виконали. Більш того, якщо поглянути на прогрес «Роми» по ходу сезону в турнірній таблиці, то стає очевидним - «вовки» лише в першій частині сезону були близькі до зони Ліги чемпіонів, після чого остаточно випали звідти і цілком заслужено фінішували поза межами четвірки щасливчиків. В цілому турнірна динаміка виглядає куди приємніше для ока уболівальників «Роми», ніж в чемпіонаті-2018/19, але знову-таки - головна мета досягнута не була.

І якщо той факт, що «Рома» пропустила вперед «Ювентус» і «Інтер», не викликає істотних нарікань хоча б через набагато більш високі бюджети цих клубів, ніж у римлян, то ось перебування над «вовками» в таблиці земляків з «Лаціо», а також провінційної «Аталанти», м'яко кажучи, дивує. Справа в тому, що зарплатний бюджет в «Ромі» за оцінками фахівців складає 125 мільйонів євро, у «Лаціо» - 72 мільйони, а в «Аталанти» - й зовсім лише 36 мільйонів. При цьому, і команда з Бергамо, і земляки випередили «вовків» на 8 очок...

Так, звичайно ж, не можна забувати про досить непросту ситуацію, яка склалася в «Ромі» в перший рік роботи там Паулу Фонсеки. Наприклад, з травмами була просто якась катастрофа. Через різноманітні пошкодження чимало часу пропустили важливі для «Роми» футболісти: Давіде Дзаппакоста, орендований у «Челсі», майже не грав через пошкодження литкового м'яза і хрестоподібних зв'язок, Лоренцо Пеллегріні пропустив 10 поєдинків через перелом плеснової кістки, Ніколо Дзаньоло вилетів майже на півроку через той-таки розрив хрестоподібних зв'язок, а Хав'єр Пасторе пропустив близько 20 матчів через перелом щиколотки. А були ще менш тривалі за термінами відновлення, але не менш болючі для тренерського штабу з точки зору необхідності в черговий раз тасувати склад травми у Мхітаряна, Ундера, Крістанте... Через це Фонсеці доводилося серйозно перекроювати склад від матчу до матчу і навіть істотно експериментувати: чого вартий лише вихід в середині поля номінального центрального бека Джанлуки Манчіні одразу в декількох матчах в середині сезону.

SiteRomaBrasil. Паулу Фонсека

Не варто забувати і про те, як починалася історія Фонсеки в «Ромі». З клубу пішов легендарний у минулому футболіст команди Франческо Тотті, який на той момент виконував функції технічного директора. Причому «Імператор» пішов не просто так, а зі скандалом, заявивши, що керівництво клубу призначає тренера, купує гравців та абсолютно з ним не радиться, а потім розповідає уболівальникам неправдиві історії. «Єдиний тренер, з ким розмовляв я - це Конте. Неправда, що я спілкувався з Гасперіні, Гаттузо або Михайловичем. Якщо вам хтось скаже, що всі вони відмовили, а Фонсека був єдиним, хто погодився - знайте, це брехня. Я не хочу виглядати, як ідіот», - заявив Тотті, давши зрозуміти - у Вічному місті екс-тренеру «Шахтаря» доведеться несолодко.

Поглинули «Рому» і конфлікти у вищій ланці менеджменту. Через серйозні фінансові проблеми президент і власник «вовків» Джеймс Паллотта не порозумівся зі спортивним директором клубу Джанлукою Петракі. У обох були різні погляди на подальший вектор розвитку клубу, через що Петракі втратив свою посаду, а незабаром Паллотта продав «Рому» американському бізнесмену Дену Фрідкіну.

Власне, з приходом Фрідкіна майбутнє Фонсеки в «Ромі» бачиться вельми туманним. Не виключено, що новий інвестор побажає змінити наставника, вирішивши, що той не відповідає рівню пропонованих керівництвом завдань. Тим більше, компанія Фрідкіна вже дала зрозуміти, що на «Рому» чекають істотні інвестиції (подейкують про 85 мільйонів євро), але ключовою метою буде збереження всіх нинішніх лідерів команди. Тим самим американець, вочевидь, прагне відразу ж стати «своїм» в очах відданих уболівальників «вовків».

Мабуть, єдиним шансом довести неприступність своїх позицій в клубі для Паулу Фонсеки був би хороший результат в Лізі Європи. Наприклад, вихід у фінал турніру, не кажучи вже про перемогу в ньому. Однак в 1/8 фіналу «вовки» в єдиному матчі, який визначав результат дуелі проти «Севільї», поступилися іспанцям, причому зробили це, як то кажуть, за всіма статтями. «Рома» не виглядала готовою конкурувати з «Севільєю», завдавши по воротах суперника за весь матч лише 7 ударів, причому у площину з них припав тільки 1 (у іспанців для порівняння статистика наступна: 15 ударів всього, 8 - в площину).

Напередодні матчу проти «Севільї» легендарний італійський екс-коментатор Джорджіо Мартіно, який багато років пропрацював на телеканалі RAI, говорячи про роботу Фонсеки заявив наступне: «Загальна оцінка сезону для Фонсеки на даний момент становить 5,5 (в італійських школах використовується 10-бальна система оцінювання). Цього недостатньо, навіть з усіма виправданнями, яких існує чимало. Але у нього було завдання - фінішувати в топ-4, і це Фонсеці не вдалося. Вочевидь, все зміниться, якщо він виграє Лігу Європи, але поки того, що зробив португалець в «Ромі», недостатньо».

На жаль для португальця, але з перемогою в Лізі Європи теж не склалося. Більш того, після вильоту від «Севільї» деякі авторитетні футболісти «Роми» дозволили собі досить різкі та неприємні висловлювання з прозорим натяком на неправильну тактичну роботу штабу Фонсеки в грі проти іспанців. Зокрема, форвард Едін Джеко заявив наступне: «Для нас все пішло не так. Ми не зуміли потрапити в гру, вони з'їли нас у всіх аспектах: швидкості, техніці і самій підготовці до гри. Ми так і не змогли потрапити в струмінь поєдинку - від першої і до останньої хвилини. Так, ми тиснули і хотіли грати, але це було не те. «Севілья» виявилася краще підготовленою, вони були в кращій формі і розуміли, як добиватися своєї мети. Мені здається, варто було змінити хід матчу і постаратися в другому таймі вдатися до стратегії закидань та навісів, але «Рома» до останнього намагалася гнути свою лінію... Ми всі повинні задуматися над цим. Я розчарований».

Втім, поки що далеко не робота Фонсеки є найбільшим головним болем для нового керівництва «Роми». Занадто багато потрібно поміняти в клубі, щоб він знову повернувся на рейки серйозної конкуренції з «Ювентусом», «Інтером» та іншими претендентами на медалі в Серії А. Фонсека не виконав жодного з серйозних завдань на сезон, але його прем'єрний рік в «Ромі» нагадував коло на атракціоні «Американські гірки». На фініші португалець не дозволив проблемам задушити «Рому» остаточно, а тому є відчуття, що свій шанс спробувати домогтися висот у другому сезоні Фонсека все ж заслужив. З іншого боку, якщо нове керівництво «вовків» вирішить вже в це міжсезоння попрощатися з португальцем, мотиви такого вчинку також можна буде зрозуміти.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Алексей Романенко
Хз. Можно уволить, можно оставить. Многое зависит от того, а сможет ли руководство римлян найти тренера более высокого класса, что бы рискнуть разорвать контракт с Фонсекой, который всё-таки нельзя сказать что прям провалился в первом сезоне.
tima fialko
В Твіттері "Роми" масове невдоволення вболівальників тренером.Нові хазяї напевно виженуть Фонсеку,але він все ж показав себе кваліфікованим європейським спеціалістом.
dunamo-fan
Фонсека слабенький тренер
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ZloyDeda
Мабуть це буде і останній його сезон! Це не тренер для такого клубу як Рома і нові власники напевно це розуміють!
iravik83
да ничего он не стоит этот фонсека !!
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Bolshoi
Этого недостаточно. Каким выдался первый сезон Фонсеки в Роме
В «Шахтере» португалец достиг всего, чего только мог, но в Серии А его карьера пока далека от идеала
-----------------------------
И маску Зорро одевал, и баб трахал, и жену с детьми бросил. Такие клоуны там выступают на Пьяцца Навона за копейки.