Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 07 серпня 2020, 17:44
1568
0

НБА після рестарту: ставка на атаку, травми і пробуксовка Лейкерс

Оглядач Sport.ua ділиться першими враженнями від рестарту сезону НБА

| Оновлено 07 серпня 2020, 17:44
1568
0
НБА після рестарту: ставка на атаку, травми і пробуксовка Лейкерс
nba.com

Поновлення офіційних поєдинків в НБА очікували дуже довго. Нарешті рестарт сезону відбувся і найкраща баскетбольна ліга вже тиждень радує шанувальників баскетболу. Звичайно, до багатьох нових (наприклад, мультимедійний екран замість реальних глядачів) і навіть спірних моментів необхідно звикнути, але з огляду на суворі коронавірусні реалії сьогодення, вже краще так, ніж взагалі без баскетболу.

На даний момент команди зіграли по три-чотири офіційні поєдинки і зараз ще рано будувати далекосяжні прогнози і визначати основних претендентів на перемогу в сезоні. Але деякі особливості, які супроводжують відновлення сезону НБА, можна виділити вже зараз.

Якісна телевізійна картинка

У зв'язку з карантинними заходами вболівальники по всьому світу змушені спостерігати матчі НБА по телевізору або ж через екрани своїх гаджетів. З огляду на те, що всі 22 команди проводять матчі в «міхурі» американського Діснейленду, а не на сучасних і підготовлених для трансляцій на весь світ аренах, перед рестартом сезону трохи, але закрадалися сумніви, чи не будуть поєдинки найкращих баскетболістів планети через екран телевізора нагадувати відкриту двосторонку в якомусь тренувальному залі?

Втім, знаючи вміння американських телевізійників створювати якісний і привабливий для глядачів спортивний продукт, ці побоювання були мінімальні. Варто віддати належне, всі причетні до трансляцій вичавили максимум з ситуації, що склалася. Мультимедійний екран замість реальних глядачів, на якому показують уболівальників умовно домашньої команди, музичний супровід, традиційний для НБА клич De-Fence і багато інших звичних фішок, які створюють повноту картинки для очей і радують слух любителів баскетболу. А відсутність уболівальників дозволила вести трансляцію з більшого числа камер і показати баскетбол з досі небачених ракурсів. Паузи в іграх за відсутності груп підтримки, маскотів та інших бригад супроводу оператори вміло заповнюють сотнею різноманітних статистичних даних, в тому числі в режимі онлайн.

Загалом, трансляції НБА залишилися на дуже високому рівні і в умовах карантинного баскетболу.

Пріоритет атаки над захистом

У кожній команді НБА присутня достатня кількість гравців, які можуть, люблять і вміють набирати очки. Але після тижня змагань складається враження, що вже дуже сильно баскетболісти скучили по грі і хочуть відзначитися в підсумковому протоколі.

Якщо брати період з початку офіційних ігор і до закінчення ігрової ночі з середи 5 серпня на четвер 6 серпня, в Лізі було зіграно 37 поєдинків. З підсумкових 74 колективних результатів тільки в шести випадках команда не дійшла до планки в 100 набраних очок за гру. А як вам 149 очок від «Бостон Селтікс» в матчі проти «Бруклін Нетс», а 140 очок від «Сакраменто» в матчі проти «пеліканів», а як результат поєдинку «Філадельфія» - «Сан-Антоніо» - 132:130? І це все без овертаймів.

Звичайно, ніхто не применшує гідності гравців, які отримують багатомільйонні зарплати за свої точні влучання. Наприклад, далеко не найбільш зірковий гравець НБА, захисник «Фінікс Санз» Девін Букер, приніс своїй команді перемогу яскравим баззером через лідерів «Кліпперс» Пола Джорджа і Кавая Леонарда.

Але в цій атакуючій феєрії всім гравцям непогано б згадати і про свою половину майданчика, адже захист поки дуже сильно кульгає у всіх команд, а на деяких відрізках матчів відсутній як такий, роблячи ці ігри схожими на який-небудь чемпіонат Китаю.

Схоже, що команди, тренерські штаби яких першими зможуть довести до своїх підопічних золоті слова великого тренера і члена Залу Слави НБА Джека Ремсі: «Перемога більше пов'язана з хорошим захистом, ніж з хорошою атакою», матимуть дуже велику перевагу над суперниками.

Без травм нікуди

Одним з головних побоювань перед рестартом сезону було те, чи зможуть гравці нормально влитися в ігровий ритм після чотиримісячного простою і уникнути серйозних травм, які дуже ймовірні після таких перерв.

На жаль, незважаючи на те, що всі гравці (швидше за все!) на карантині займалися індивідуально, а медичний сектор в командах НБА краще, ніж вся галузь охорони здоров'я в окремо взятих країнах, травм уникнути не вдалося. Один з лідерів «Філадельфії» Бен Сіммонс вивихнув колінну чашечку і вибув на невизначений термін, форвард «Мемфіса» Джарен Джексон порвав меніск і вибув до кінця сезону, а форвард «Орландо» Джонатан Айзек отримав важкий розрив передньої хрестоподібної зв'язки. Плюс кожен день з'являються новини про невеликі пошкодження того чи іншого гравця (Патрік Беверлі, Горан Драгіч, Майк Мускала, Джамал Кроуфорд, Двайт Ховард і інші).

Погодьтеся, немало для одного тижня. Будемо сподіватися, що в міру поліпшення форми гравців і звикання до ігрового ритму після тривалого простою кількість травм піде на спад.

«Лейкерс» поки буксують

Ще по ходу основної частини сезону НБА «озерні» називалися його головним фаворитом. Такий же статус у них залишився і перед рестартом чемпіонату. «Лейкерс» зазнали тільки однієї істотної втрати, в дограванні відмовився брати участь розігруючий Ейвері Бредлі (Реджон Рондо незабаром повинен приєднається до команди після травми). Зате більш важливим для всіх шанувальників команди був Леброн Джеймс, який зміг відпочити. «Король» не молодіє і всім вже давно відомо, що останні сезони Леброн економить свої не безмежні сили в регулярці для ігор плей-оф. У нинішньому сезоні Джеймс, як і всі інші гравці, набрався сил перед фінальною частиною.

 

 

Але ні відпочивший Леброн, ні просто сильний ростер, ні статус фаворита поки не сильно допомагають «Лейкерс». Команда Френка Вогеля провела чотири зустрічі і в двох здобула перемоги (проти «Кліпперс» - 103:101 і проти «Юти» - 116:108), а в ще двох зазнала поразок (проти «Торонто» - 92:107 і проти «Оклахоми» - 86:105).

А тепер увага! Пам'ятаєте про тільки шість результатів нижче 100 очок на всі команди НБА. Так ось, 86 і 92 очки на сьогоднішній момент є найгіршими показниками за результативністю в Лізі (!!) після рестарту. Звичайно, це все ще тільки початок, тим більше, що «Лейкерс» вже офіційно забезпечив собі перше місце на Заході, але поки головний фаворит сезону не вражає.

«Бруклін» приємно дивує

А ось хто радує своїх уболівальників, так це «Бруклін Нетс». Команда весь сезон грала без Кевіна Дюранта і майже весь сезон без Кайрі Ірвінга, але Спенсер Дінвідді і компанія до карантину тримали клуб в зоні плей-оф. А потім почалося: в Орландо з різних причин не приїхали Дінвідді, Вілсон Чендлер, Торін Прінс і Деандре Джордан. Команда враз позбулася майже половини основних гравців і почала підписувати вільних гравців, з яких все одно не всі дісталися до рестарту (форвард Майкл Бізлі заразився коронавірусом). До речі, перед рестартом «Бруклін» підписав 40-річного Джамала Кроуфорда, який після закінчення кар'єри Вінса Картера є єдиним діючим гравцем, що грав в Лізі в двох різних століттях.

Злі язики говорили, що якби в «Брукліна» була можливість, вони б відмовилися від поїздки в Орландо. Але оскільки їхати довелося, команді багато хто прогнозував розгроми. У «Брукліна» був хороший відрив від «Вашингтона», який йде дев'ятим, тому навіть з купою поразок вони б могли зайти в плей-оф або ж в перехідні матчі за плей-оф.

Але все пішло не так. На сьогодні у «Брукліна» дві поразки (від «Орландо» - 118:128 і від «Бостона» - 115:149), але також і дві дуже важливі перемоги. Спочатку «сітки» практично відчепили від боротьби за плей-оф «Вашингтон» - 118:110, а після сенсаційно обіграли найсильнішу команду Східної конференції. «Мілуокі» був обіграний з рахунком - 119:116.

«Бруклін» майже забезпечив собі місце в плей-оф, але тепер його потенційна серія проти того ж «Мілуокі» або «Торонто» в першому раунді не бачиться в форматі «побиття немовляти». Наспіх зібрана і заново перероблена команда ще може пошуміти.

***

Це тільки перші враження від рестарту сезону НБА. Кожен новий ігровий день підкидає нові сюжети і чергову їжу для роздумів. Упевнений, що аж до самого закінчення сезону всім любителям баскетболу нудьгувати не доведеться і на всіх уболівальників чекає ще маса цікавих новин та подій в Орландо.

Оцініть матеріал
(111)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Перес дав Луніну важливу пораду після гри з Ман Сіті щодо його майбутнього
Футбол | 19 квітня 2024, 19:52 3
Перес дав Луніну важливу пораду після гри з Ман Сіті щодо його майбутнього

Українцю найближчим часом треба визначитись з майбутнім

Жозе Моуріньо зізнався, за кого вболіватиме в Лізі чемпіонів
Футбол | 19 квітня 2024, 10:17 1
Жозе Моуріньо зізнався, за кого вболіватиме в Лізі чемпіонів

Португалець виділив єдиний клуб, який очолював у своїй кар'єрі

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.