Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 05 серпня 2020, 21:52
829
0

Харківська Юракадемія розпочала підготовку до нового сезону

Через чотири місяці гравці знову приступили до тренувань у рідному спорткомплексі

| Оновлено 05 серпня 2020, 21:52
829
0
Харківська Юракадемія розпочала підготовку до нового сезону
ВК Юракадемия

Минулий сезон волейболісти харківської «Юракадемії» провели у чоловічій українській Суперлізі, можна сказати, зі змінним успіхом. В їх активі були як перемоги над командами із провідного квартету країни («МХП-Вінниця», «Житичі»), так і невдалі матчі з командами приблизно одного рівня (чернігівським «Буревестніком-ШВСМ»). В підсумку підопічні Сергія Коваленка на першому етапі чемпіонату України посіли п'яте місце, сподіваючись надалі поборотися за більш високе місце в серії плей-офф.

Однак несподівана ситуація з епідемією коронавірусу не тільки не дозволила дограти чемпіонат до кінця, але і наклала свій відбиток на весь навчально-тренувальний процес. І тільки з початком серпня харківські юристи, нарешті, змогли розпочати підготовку до нового сезону.

- Якщо брати в цілому, то, виходить, що хлопці разом не тренувалися з середини березня, - каже Сергій Володимирович. - Зрозуміло, що ми постійно підтримували з ними зв'язок, давали індивідуальні заняття. Проте, як показало вже перше тренування, гравці перебувають абсолютно в різних кондиціях. Наприклад, ті, хто почув нас, тренерів, і відповідально підійшов до домашніх занять, той виглядає значно краще. А ті, хто трохи лінувалися і не працювали, як слід, то до них є певні питання. Але така ситуація у всіх у нас, дійсно, виникла вперше, тому будемо разом з неї вибиратися.

- Вже можна говорити про зміни, які відбулися в «Юракадемії» у порівнянні з попереднім сезоном?
- Так, звісно. Клуб покинули два волейболісти, які входили до основного складу. Це догравальник Владислав Павлюк і ліберо Данило Анохін. Наскільки мені відомо, обидва вони вирушили до табору дебютанта Суперліги команду «Епіцентр-Подоляни» з Городка Хмельницької області. Всі інші гравці залишилися і плюс ми запросили до себе кілька молодих хлопців, яких будемо переглядати найближчим часом. Хто підійде нам, той залишиться і буде далі готуватися. А взагалі комплектація команди на новий сезон, швидше за все, буде ще тривати протягом серпня-вересня. Справа в тому, що через ситуацію з коронавірусом, цілий ряд українських волейболістів поки залишаються без клубів. Особливо це стосується тих, хто планував грати за кордоном. Так що нові придбання у нас ще цілком можуть бути.

- «Юракадемія» завжди славилася в нашій країні тим, що є справжньою кузнею волейбольних кадрів. За прикладами далеко ходити не треба. В даний час кандидатами до складу збірної України є вихованці вашого клубу Дмитро Терьоменко, Олег Плотницький, Владислав Діденко, Горден Брова, Олег Шевченко, а також вже молодші Владислав Щуров і Дмитро Канаєв. Чи не прикро, що всі вони вже представляють інші клуби?
- Що поробиш, це життя. Гравці розвиваються, виходять на більш високий рівень і переходять в команди, які ставлять перед високі цілі, беруть участь в європейських кубкових турнірах. На жаль, наш клуб на даний момент поки не може конкурувати з бюджету і фінансовим можливостям з провідними в Україні. Тому будемо продовжувати займатися нашою улюбленою справою, а саме виховувати молодих волейболістів (посміхається). Однак це зовсім не означає, що ми заздалегідь готуємо для себе роль аутсайдерів. Навпаки, намагатимося боротися в кожній грі і давати бій кожному супернику, навіть, якщо за підбором гравців, він виявиться краще.

- Ви зараз тренуєтеся разом з молодіжним складом, який виступав в минулому сезоні у вищій лізі, чи окремо?
- Разом. І я вважаю, що це дуже добре. По-перше, молодь будемо швидше зростати, займаючись з більш досвідченими волейболістами. А, по-друге, з'являється додаткова конкуренція за місце в основному складі. Так що особливо розслабитися ми тут нікому не дамо. І, крім того, зараз в нашому спортивному комплексі Національного юридичного університету є всі умови для проведення занять і тренувань. Це ігровий і тренажерні зали, стадіон, де можна проводити заняття на відкритому повітрі, басейн і так далі. Нам навіть не доводиться зараз виїжджати за місто на збори, тому що нічого не бракує. Плюс і з економічної точки зору теж вигідно.

- Вже працюєте з м'ячами або йде загальнофізична підготовка?
- Поки ми не приведемо всіх хлопців в нормальний ігровий тонус, з м'ячами працювати не будемо. На це піде, як мінімум, два тижні. Так що доведеться волейболістам гарненько попітніти, займаючись загальнофізичної підготовкою.

- Наскільки я зрозумів, весь серпень ви плануєте провести у Харкові. А контрольні матчі в цьому місяці передбачені?
- У нас в Харкові є давня традиція проводити в період святкування Дня міста та Дня визволення від фашистських загарбників волейбольний турнір. В різні роки склад його учасників змінювався - були сильні і навіть дуже сильні клуби, були і рангом нижче. Але незмінно турнір проходив. Постараємося і в цьому році, незважаючи на карантин, теж провести його. Зрозуміло, що з численними обмеженнями (я маю на увазі можливу відсутність глядачів), але турнір має відбутися. У якому складі учасників поки сказати не можу.

- Що вже відомо про новий сезон в Україні? Коли планується старт чемпіонату і Кубку країни?
- Чемпіонат України в чоловічій Суперлізі повинен розпочатися в перших числах жовтня. Склад його учасників збільшиться до 10 команд (в минулому році було 8). Замість хмельницького «Новатора» в турнірі братимуть участь ВК «Прибилів» з Івано-Франківської області, ВСК «МХП-Вінниця» та ВК «Епіцентр-Подоляни з Городка Хмельницької області. На даний час завершується складання календаря і незабаром він вже повинен бути опублікований. Щодо Кубку країни, то матчі однієї з його груп на першому етапі повинні пройти в нашому спорткомплексі в середині вересня. Будемо намагатися добре підготуватися до турніру і пройти до наступного етапу.

- Які завдання «Юракадемія» буде ставити перед собою в сезоні 2020-2021 років?
- Як правило, завдання перед нами будуть поставлені на загальних зборах безпосередньо перед стартом Кубку і чемпіонату України. Але які б не були завдання, повторюся, ми в кожній грі повинні боротися за позитивний результат з будь-яким суперником, навіть якщо він перевершує нас у класі.

Розмовляв Ігор ЗАРЖИЦЬКИЙ

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?
Футбол | 24 квітня 2024, 06:25 15
Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?

У топ-3 також входять Серу Гірассі зі «Штутгарту» та лідер «ПСЖ» Кіліан Мбаппе

Евертон – Ліверпуль. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Англії
Футбол | 24 квітня 2024, 21:01 14
Евертон – Ліверпуль. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Англії

Sport.ua разом із GGBET анонсує цікавий поєдинок

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.