Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 04 серпня 2020, 16:13
32950
17

Витратив 38 млн євро: які трансфери робив Луческу в перший рік в Шахтарі

Згадуємо трансферну кампанію «гірників» сезону-2004/05

| Оновлено 04 серпня 2020, 16:13
32950
17
Витратив 38 млн євро: які трансфери робив Луческу в перший рік в Шахтарі
ФК Шахтар Донецьк. Мірча Луческу

Мірча Луческу, який не так давно отримав посаду головного тренера в «Динамо», ще не встиг розвинути бурхливу трансферну діяльність в київському клубі. Поки румун збирається придивитися до наявних у нього в наявності кадрів, після чого, ймовірно, все-таки попросить керівництво посилити деякі позиції.

Трансферна кампанія «Динамо» цього літа буде, мабуть, однією з найбільш цікавих і непередбачуваних поки подій в українському футболі. Луческу вже встиг відхреститися від надмірної любові до бразильських легіонерів, заявивши, що ніколи не ділив футболістів за національною приналежністю. Але навряд чи ці слова вмить допоможуть вболівальникам забути про ту по-справжньому батьківську опіку, якою Мірча оточував бразильців в «Шахтарі». Втім, в перший свій рік роботи в Донецьку Луческу і клуб купували не тільки представників цієї південноамериканської країни.

Давайте згадаємо всіх гравців, за яких «Шахтар» платив гроші в перший рік роботи в клубі Мірчі Луческу. Таких виявилося дев'ять...

Космін БЕРКЕУАН

Шляхи цього центрального захисника з «Шахтарем» перетнулися ще в сезоні-2003/04, коли він в стані бухарестського «Динамо» вибив «гірників» з розіграшу Кубка УЄФА (2:0, 3:2). Коли ж на пост головного тренера донеччан прийшов Луческу, то одним з його побажань стало запрошення співвітчизника. За покупку Беркеуана «Шахтар» заплатив 770 тисяч євро, але цю інвестицію «з висоти прожитих років» навряд чи можна назвати успішною.

У «Шахтарі» Беркеуан провів лише один сезон, після чого пройшов шлях орендних угод в «Крильях Совєтов», бухарестському «Динамо» і грецькому ПАОКу. Влітку 2008 року Беркеуан на правах вільного агента перейшов в ОФІ. Мабуть, головне, чим запам'ятався цей захисник донецьким уболівальникам - невдалим виконанням пенальті в матчі за історичний перший Суперкубок України, розіграний влітку 2004 року. Тоді удар Косміна в післяматчевій серії потягнув Шовковський, який згодом сам реалізував вирішальну спробу, принісши «динамівцям» трофей.

Ян ЛАШТУВКА

На момент приходу Луческу в «Шахтарі» було два непоганих воротаря - українець Дмитро Шутков і хорват Стіпе Плетикоса. Однак Мірча вирішив, що «гірникам» буде незайвим посилити цю позицію, запросивши чеського стража воріт Яна Лаштувку. За нього «Шахтар» заплатив «Баніку» з Острави 2,5 мільйони євро. Спочатку гра нового воротаря виглядала вельми переконливою, але з часом Лаштувка накопичив чималий багаж помилок, що в сукупності з введенням ліміту на легіонерів в чемпіонаті України похитнуло його позиції.

Влітку 2006 року «Шахтар» відправив Лаштувку в оренду в «Фулхем». Потім на аналогічних умовах чех переходив в «Бохум» та «Вест Хем», поки нарешті влітку 2009 року був проданий «Дніпру» за 3 мільйони євро. У цій команді Ян затримався на довгих сім років. Хоча і не мав статусу ключового воротаря, проте був одним з улюбленців уболівальників, та й клуб покинув лише тоді, коли в ньому почалися незворотні процеси, що призвели до втрати професійного статусу. Що цікаво, Лаштувка досі грає в футбол. Нині йому вже 38 років, і він захищає ворота рідного «Баніка», контракт з яким у нього розрахований до літа 2021 року.

Томаш ХЮБШМАН

Очевидно, чеський ринок в «Шахтарі» з приходом Луческу був опрацьований дуже детально. У підсумку разом з Лаштувкою в ​​Донецьк перебрався ще один представник цієї національності - Томаш Хюбшман, що міг зіграти як в опорній зоні півзахисту, так і в центрі оборони. За Хюбшмана «гірники» заплатили празькій «Спарті» 3 мільйони євро, і не прогадали. Чех на довгі роки став одним з важливих футболістів команди, в футболці якої всього провів 258 матчів і став 8-разовим чемпіоном України, 4-разовим володарем Кубка країни і тріумфатором в розіграші Кубка УЄФА-2008/09.

З «Шахтаря» Хюбшман пішов влітку 2014 року. Будучи вже досвідченим футболістом, Томаш захотів продовжити кар'єру на батьківщині, куди і відбув після закінчення терміну контракту з «гірниками». Нині Хюбшману 38 років, і він, як і Лаштувка, все ще продовжує грати. Томаш має діючий контракт з «Яблонцем», який закінчується влітку наступного року.

Франселіно МАТУЗАЛЕМ

Футболіста такого рівня в «Шахтарі», мабуть, не було на момент приходу в клуб Мірчі Луческу. Підписання Матузалема, який прибув із Серії А, - це безсумнівний успіх всього менеджменту «гірників», адже умовити в ті часи перебратися в Україну бразильця з досвідом виступів в Італії було вкрай непростим завданням. За цього хавбека «Шахтар» заплатив «Брешії» 14 мільйонів євро - абсолютно фантастичну суму, що стала рекордною на той момент для українського ринку.

У підсумку в «Шахтарі» Матузалем відіграв три сезони, ставши капітаном команди після від'їзду в «Зеніт» Анатолія Тимощука. Для самого бразильця Луческу став фактично другим батьком, але це не завадило Матузалему некрасиво покинути клуб, розірвавши угоду з ним в односторонньому порядку. «Гірники» й досі сперечаються за тією справою з «Сарагосою», намагаючись отримати належні їм за рішеннями судів кошти. Але в цілому Матузалем допоміг «Шахтарю» вийти на якісно новий рівень, та й його «удар скорпіона», що завершився голом у ворота «Севільї», мабуть, найбільш віддані фанати «гірників» пам'ятати будуть ще дуже довго...

БАТІСТА

Цього опорного півзахисника в «Шахтар» привів Луческу, якому Батіста був знайомий по спільній роботі в «Галатасараї». Трансфер обійшовся казні «гірників» в 3 мільйони євро, але виявився суцільним розчаруванням. У донецькій команді Батіста провів тільки один сезон, а потім, так і не зумівши виграти конкуренцію в центрі півзахисту у Тимощука, Матузалема, Дуляя, Левандовскі та Хюбшмана, змушений був поїхати геть.

Подальша кар'єра Батісти довела, що він був абсолютно випадковим персонажем в «Шахтарі», трансферна і селекційна політика якого на той момент тільки намацувала ефективний вектор подальшого розвитку клубу.

Педро БЕНІТЕС

Парагвайський центрбек Педро Бенітес прибув в «Шахтар» на початку 2005 року. За нього донеччани заплатили 1,7 мільйони євро «Серро Портеньо», але виправдати покладених надій футболіст так і не зміг. Не зігравши жодного офіційного матчу за «гірників», вже через півроку Бенітес повернувся в «Серро Портеньо» вільним агентом...

ЕЛАНО

Зимова кампанія-2005 стала для «Шахтаря» поворотним моментом на шляху до бразильського вектору. Прихід Матузалема, Елано і Жадсона посприяли цьому в серйозній мірі. За Елано «гірники» заплатили «Сантосу» 7,6 мільйонів євро, причому на той момент в активі хавбека вже були виступи в стані національної збірної Бразилії. Незважаючи на присутність у складі Матузалема, саме Елано став першим активним повпредом «Шахтаря» в стані «селесао».

У «Шахтарі» Елано провів два з половиною роки, після чого був проданий за 12 мільйонів євро в «Манчестер Сіті», в який на той момент ще не прийшли нафтодолари від багатих арабських шейхів. Надзвичайно тонкий і розуміючий гру хавбек в стані «гірників» далеко не повністю реалізував свій потенціал, хоча, мабуть, зробити це йому до кінця не вдалося ні в одному клубі через свій характер. На початку 2017 року Елано завершив кар'єру футболіста, після чого пішов в тренерське ремесло.

ЖАДСОН

Жадсона скаути «Шахтаря» запримітили в «Атлетіко Паранаенсе», в результаті чого «гірники» виплатили бразильському клубу 5 мільйонів євро. Спочатку цьому аж ніяк негабаритному хавбеку було непросто вписатися в структуру гри «Шахтаря», але з часом він став одним з лідерів команди, привносячи в дії колективу свої вміння з міні-футболу.

Жадсон в Донецьку провів сім років, ставши автором легендарного і історичного гола в додатковий час у ворота «Вердера» у фіналі Кубка УЄФА-2009. Потім він через сімейні причини попросив керівництво клубу відпустити його в Бразилію, проти чого боси «гірників» заперечувати не стали. На даний момент Жадсону 36 років, і він все ще не оголосив про завершення кар'єри. У березні він покинув «Корінтіанс», але через кризу, викликану пандемією коронавірусу, поки знайти нову команду так і не зміг.

ІВАН Сарайва

Цього лівого захисника «Шахтар» вирішив взяти в оренду при оформленні трансферу Жадсона. Піврічна позика бека обійшлася «гірникам» в 40 тисяч євро, але за донецьку команду Іван провів лише 1 офіційний матч. Повернувшись на батьківщину, бек три роки пограв в тамтешніх командах, потім недовго побув в Туреччині, поки на початку 2015 року в віці 32 років прийняв рішення про завершення кар'єри.

P.S. Всього на запрошення дев'яти зазначених футболістів «Шахтар» витратив майже 38 мільйонів євро. Сума дуже істотна, якщо брати до уваги той факт, що мова йде про сезон-2004/05, коли рекордна сума трансферу склала 38,5 мільйонів євро при переході Дідьє Дрогба з «Марселя» в «Челсі». При цьому, для прикладу, Златан Ібрагімович перейшов з «Аякса» в «Ювентус» за 16 мільйонів євро, а Ар’єн Роббен з ПСВ в «Челсі» - за 18 мільйонів.

Безумовно, у нинішнього «Динамо» бюджет на трансфери дуже обмежений, а тому буде ще цікавіше - як Луческу поведе себе в цій ситуації, і що у нього в результаті вийде. Запасаємося терпінням, попкорном і... Чекаємо розвитку подій!

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(157)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?
Футбол | 26 квітня 2024, 03:30 0
Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?

«Арсенал розгромив «Челсі», фіаско «Ліверпуля», впевнена перемога «Манчестер Сіті»

Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті
Теніс | 25 квітня 2024, 16:22 22
Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті

Даяна дивовижним чином зуміла переграти Еміліану Аранго в Мадриді

Коментарі 17
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ilya
Матузалем очень нравился, крутой игрок.
FanatUA
Хорошие трансферы. Лаштувка, Элано, Матузалем, Хюбшман принесли Шахтеру больше 38 млн в совокупности денег и трофеев
dd dent
Бригадир нормально затарился тогда
tima fialko
Матузалем і Жадсон гроші відпрацювали за всіх
Liverpool
Скажу вам честно друзья.... то, что происходит в Динамо сейчас, лично мне греет разум, 20ть лет я ждал кардинальных изменений, а теперь Динамо, уверен, на правильном пути к Вершинам! Постите, минусуйте, матюкайте, но теперь я Динамо Киев - диной не назову...
Evgene Boykinyuk
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Alexey Antonenko
Суркис хоть бы десяточку дал. Ну или скажет "ты ж в Зените пиарился как клубу прибыль приносил, ну вот на сколько продашь текущих, на столько и купишь новых. в лучшем случае лямов пять подкину".
dima.krot
Множество трансферов - гениальные.
Множество - провал.
Но в разнице (хорошие-плохие) Шахта выиграла десятки миллионов. И во многом заслуга Луческу. Брал неопытных и дурных Вильяна, Фернандиньё, Пятова, Срну, Ракицкого... Надрочил, научил, воспитал. Нашел, как достучаться. Думаю, достучался бы и до Милевского, нашел бы подход в свое время...
Bolshoi
Потратили 38 млн и получили член. Дорогой однако.
dima.krot
Ребята, давайте будем учитывать то, что Шахта регулярно играет в ЛЧ и в ЛЕ, в ЛЕ постоянно выходит из группы в 1/16 и в 1/8. За это причитаются миллионные комиссионные. Плюс победы/ничьи в группе, плюс куча других комиссий.
Динамо еще не побеждало, оно не в курсе о том вкусе, как оно, быть победителем... Они ни разу не чувствовали вкус победы, кроме победы в Суперкубке Украины
Stringer Bell
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил