Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 31 липня 2020, 11:00
14475
11

Лунін - не Альфонс, він буде вбиватися за місце в воротах Реала

Оглядач Sport.ua оцінює перспективи українця на «Сантьяго Бернабеу»

| Оновлено 31 липня 2020, 11:00
14475
11
Лунін - не Альфонс, він буде вбиватися за місце в воротах Реала
ФК Реал. Андрій Лунін

Український голкіпер Андрій Лунін, який належить «Реалу», нинішній сезон провів по орендах, проте в новому сезоні повернеться в «королівський клуб», щоб стати дублером Тібо Куртуа. Новин з такими заголовками останнім часом не було, хіба що, на прасці чи паркані тренувального табору «Барселони». Про повернення талановитого українця в команду Зінедіна Зідана наполегливо пише і мадридська преса, і українська. І, схоже, Андрій таки повернеться в «Мадрид». Але поки що його перспективи в найкращому клубі Іспанії на даний момент все ще залишаються туманними. І не факт, що, повернувшись, він знову не буде відданий в якесь орендне заслання.

Але спочатку давайте розглянемо сприятливі факти і розклади для Луніна. Отже, залишок сезону 21-річний страж воріт провів в «Ов'єдо» - колись середняку Примери, який на даний момент животіє в підвалах турнірної таблиці Сегунди. І в минулому чемпіонаті астурійці вирішували дуже приземлені завдання - збереження прописки. Це їм в підсумку вдалося, хоча за кілька турів до фінішу ситуація була загрозливою. Лунін приходив, точніше, тікав у цей клуб з елітного «Вальядоліда», де він теж був в оренді. Однак в кастильській команді у Андрія не склалося з ігровою практикою - провів лише два поєдинки, і ті в Кубку Короля. У «Ов'єдо» Луніну клятвено обіцяли, що зроблять його першим номером команди. І своє слово стримали: українець відіграв за команду 20 поєдинків, внісши свою посильну лепту в збереження місця для команди у другому за силою іспанському дивізіоні.

Власне, «Ов'єдо» став першою іспанською командою, в якій після переходу з «Зорі» українець отримав повноцінну ігрову практику. Нагадаю, що відразу після трансферу в «Мадрид», влітку 2018 року, Андрій зіграв за «Реал» лише кілька поєдинків під час міжсезонних зборів. Потім послідувала оренда в «Леганес», де майбутній чемпіон світу серед двадцятирічних відіграв лише сім матчів у сезоні, потім вищезгаданий перехід в «Вальядолід», і нарешті коло замкнулося в «Ов'єдо».

У столиці Астурії Лунін отримав не тільки місце в основі, але і хорошу пресу. Його відразу кілька раз називали гравцем матчу, він потягнув три пенальті, а його героїчні сейви взагалі стали окрасою другої частини сезону Сегунди. Крім того, Андрій знайшов не тільки колишню впевненість, а й істотно підтягнув іспанську мову. Причому не тільки на футбольному рівні, а й на побутовому. Керівництво «Ов'єдо» дуже хотіло, щоб Лунін залишався в команді і в наступному чемпіонаті: вони робили спроби продовжити орендну угоду з «вершковими» по воротарю ще на рік, але ні «Мадрид», ні Лунін не погодилися. Начебто як між цими двома сторонами знову виникло тяжіння. І начебто як у Луніна відкриваються хороші перспективи в видом на «Сантьяго Бернабеу».

***

За інформацією іспанської преси, нинішній дублер беззастережного першого номера команди Тібо Куртуа - Альфонс Ареоля - має намір повернутися в «Парі Сен-Жермен», якому належить. Точніше, це саме мадридці хочуть повернути парижанам їхнього голкіпера. Чому? Тут, наскільки я розумію, відразу дві причини. Перша: не виправдав надій. Чемпіон світу, який не зіграв, правда, на Мундіалі-2018 жодного поєдинку за «триколірних», приходив в «Реал» конкурувати за «пост номер один». Але в підсумку конкуренцію безнадійно програв. В його активі - лише дев'ять поєдинків в «вершковій» футболці. Ну і інша причина, може бути, ще більш серйозна: справа в тому, що навіть такий фінансовий велетень, як «Реал», в посткоронавірусному футболі повинен економити. Бухгалтерія «Реала» вважає, що Ареоля обходиться клубу занадто дорого - близько 2,7 мільйона євро в рік. А навіщо платити більше, якщо під рукою є Лунін, який вже  «оперився», й до того ж одержує більше ніж в два рази менше платню.


ФК Ов'єдо

На користь того, що Ареоля в наступному сезоні не буде в «Реалі», побічно свідчить і той факт, що на днях французький голкіпер в соцмережах хвалився обновкою - особняком в Лондоні. Може, Альфонс в новому сезоні перебереться в АПЛ?

Позбувся Лунін і ще одного прямого конкурента на шляху до статусу «другого номера» чемпіонів Іспанії. Нещодавно стало відомо, що Люка Зідан, син наставника «Реала», не має наміру продовжувати контракт з клубом. Як і Андрій, Люка нинішній сезон теж проводив в оренді. І теж в Сегунді: в «Расінгу». За інформацією джерел, близьких до мадридського «двору», Зідан-молодший хоче продовжити кар'єру на Батьківщині - у Франції. Нібито вже й підходящий варіант знайшовся - «Монпельє». Якщо ці чутки виявляться правдою, то Лунін дійсно наблизиться до своєї мрії практично на відстань витягнутої руки.

***

Однак головною перешкодою на шляху в «Реал» для Луніна може стати не Люка Зідан, а Зінедін Зідан. І ось чому.

Наставник «вершкових» не один раз висловлював побажання, щоб змінник у Куртуа був не тільки вмілим, але і досвідченим кіпером. У зв'язку з цим, до нашого загального жалю, Ареоля більше ніж Лунін підходив під критерії Зізу. Але так як французький Альфонс виявився товаришем не надто амбіційним, тобто змирився з роллю другого практично без бою, подейкують, керманич «Мадрида» почав самостійні пошуки наступника Тібо на новий сезон. У зв'язку з цим в пресі промайнула інформація про те, що Зідан хотів би бачити у себе в команді воротаря «Фіорентини» Альбана Ляфона, що виступає за «Нант» на правах оренди. Незважаючи на те, що цей французький голкіпер ровесник Луніна, він вже встиг пограти в серйозних командах. Крім двох зазначених вище, він захищав кольори «Тулузи», звідки за сім мільйонів євро був проданий в команду з Флоренції. Зараз трансферна вартість Ляфона - близько 12 мільйонів євро. Це серйозна цифра для клубу, який збирався економити. Але, з іншого боку, якщо Зідан захоче, щоб цей гравець опинився у нього в команді, Флорентіно Перес навряд чи буде чинити опір: адже він нещодавно зізнався, що хотів би, щоб Зідан став для «Реала» тим, ким став для «МанЮнайтед» Алекс Фергюсон.

І ще одна ремарка щодо наставника «вершкових». Справа в тому, що це не Зідан був ініціатором покупки Луніна, а Перес. Саме власник «королівського клубу» наполіг, щоб молодий український талант виявився в «Мадриді». Але ось між Зіданом і Луніним поки що немає необхідної «іскри». Тому не виключено, що 48-річний тренер «Реала», з огляду на ситуацію, що склалася, все-таки зажадає у дона Флорентіно гроші на нового голкіпера.


ФК Ов'єдо

Але навіть якщо і так, Луніну не потрібно впадати у відчай. Навпаки: йому обов'язково потрібно повертатися в «Реал». Чи купить Зідан Ляфона чи кого-небудь ще, чи не купить - то таке, адже новачкові все одно доведеться адаптуватися і акліматизуватися. А в цей час у Андрія з'явиться шанс проявити себе, причому прямо зараз. І за цей шанс потрібно хапатися мертвою хваткою. Тому що іншого може і не бути.

Та й Зідан відомий своєю об'єктивністю: він завжди заохотить того, хто буде вбиватися на тренуваннях. Лунін просто зобов'язаний вбиватися: це в його крові.

Зрештою, він же не Альфонс.

Оцініть матеріал
(77)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Тригодинна битва у фіналі! Стала відома переможниця супертурніру в Мадриді
Теніс | 04 травня 2024, 22:55 9
Тригодинна битва у фіналі! Стала відома переможниця супертурніру в Мадриді

Іга Свьонтек у трьох сетах вирвала перемогу в Аріни Соболенко

Вперше з 2002 року. Відомий клуб вийшов в АПЛ + пари плей-оф Чемпіоншипа
Футбол | 04 травня 2024, 16:38 3
Вперше з 2002 року. Відомий клуб вийшов в АПЛ + пари плей-оф Чемпіоншипа

Завершено регулярний сезон у Чемпіоншипі, в АПЛ вийшли Лестер та Іпсвіч

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Саша Зардунов
Зуб даю, что Лунин не альфонс
steelmaker
Зидан, конечно, еще тот объективщик, если так можно выразиться. Был бы он столь объективен, его сын бы в Реале не сидел бы столько лет, ибо уровень Луки - середняк чемпионата Швейцарии, а не гранд Ла Лиги.
Юрий Карпенко
Куртуа после прихода Зидана очень уверенно начал играть, тяжело будет Андрюхе, пару ляпов и снова аренда
Alex86 1
Заголовки конечно как обычно, еще б с маленькой альфонс написали и тавтологию ситуативную можно было уже и не понять
Евгений Бойкинюк
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил