Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 26 липня 2020, 20:29
4371
59

Тайсон - найкращий футболіст УПЛ-2019/20 за оцінками Sport.ua

Однак сезон для 32-річного вінгера був непростим і гранично неоднозначним...

| Оновлено 26 липня 2020, 20:29
4371
59
Тайсон - найкращий футболіст УПЛ-2019/20 за оцінками Sport.ua
ФК Шахтар. Тайсон

Фініш сезону - гарний час для підбиття підсумків. Не будемо відходити від подібних традицій і ми, підрахувавши сьогодні середні оцінки всіх футболістів української Прем'єр-ліги, і вивівши з цього рейтинг 10 найкращих.

Щоб не ходити коло та навколо, відразу перейдемо до головного. До уваги бралися оцінки, виставлені за кожен матч УПЛ кожному гравцеві журналістами Sport.ua.

Все це привело нас до наступних результатів: в топ-10 сезону-2019/20 в УПЛ знайшлося місце відразу для 7 представників «Шахтаря», який став чемпіоном з 23 очками відриву від другого місця, а також для 2 повпредів «Динамо» і 1 - «Десни». Найкращим же футболістом УПЛ-2019/20 за версією Sport.ua став 32-річний вінгер «гірників» Тайсон.

***

Про сезон Тайсона можна говорити довго, адже різних приводів за минулий футбольний рік була ціла безліч. Що ж, спробуємо згадати всі ключові події, що відбулися навколо донецького бразильця в цей період...

Починалося все з того, що в самій кінцівці роботи минулого літнього трансферного вікна в Європі ряд джерел повідомив про бажання «Мілана» підписати Тайсона. Йшлося про 20 мільйонів євро, які «россонері» нібито готові заплатити «Шахтарю» за досвідченого бразильця, який, в свою чергу, загорівся ідеєю спробувати себе на Апеннінах. Однак в остаточному підсумку переговори між клубами так ні до чого і не призвели. «Гірники» зажадали за Тайсона 30 мільйонів євро, не бажаючи раптово втрачати одного з лідерів напередодні старту в груповому раунді Ліги чемпіонів. «Мілан» порахував, що це надто багато, як для футболіста, якому за тридцять, а тому контакти були заморожені.

Після цього рішення керівництва «Шахтаря» Тайсон почав публічно демонструвати ознаки невдоволення. У соціальній мережі він написав статус з вельми прозорим натяком: «Ми повинні заплатити ціну за деякі рішення, навіть коли вони не були зроблені нами». Стало ясно - капітан «гірників» засмучений рішенням босів, адже він розумів, що «Мілан» може і не повернутися до переговорів. Через короткий час з'явилися дані, що «россонері» все ж таки можуть повернутися до переговорів взимку, однак потім агент Тайсона все розставив по своїх місцях, коли заявив, що контакти з італійським клубом перервані.

Тайсон не перестав віддаватися на полі, і продовжував залишатися вельми корисним футболістом для «Шахтаря», але 10 листопада 2019 року в Харкові відбулася ще одна подія, в епіцентрі якої опинився бразилець. На матчі «гірників» проти «Динамо» фанати гостьової команди піддали Тайсона і його товариша по команді Дентіньо расистським образам, в результаті чого нерви капітана «гірників» не витримали, і він показав кривдникам непристойний жест. Було ясно - провокація носила умисний характер, але певний психологічний стан, в якому перебував тоді Тайсон, підштовхнув його на неправильну відповідь на такі дії з трибун.

Майже відразу після цього Тайсона підтримали багато зірок світового футболу, в числі яких опинився і відомий співвітчизник капітана «Шахтаря» Неймар. Сам же вінгер «гірників» незабаром заговорив про бажання повернутися на батьківщину... У Бразилії слова Тайсона одразу підхопили ЗМІ, які почали активно мусувати чутки про можливість повернення футболіста в рідній для нього «Інтернасьонал».

Однак на самому початку грудня, як здалося, ситуація почала змінюватися в бік позитиву. Тайсон був визнаний найкращим футболістом України в 2019 році, отримавши престижну премію з рук легенди вітчизняного футболу і головного тренера національної збірної Андрія Шевченка. Капітан «Шахтаря» був справді щасливий в той вечір, заявивши про це через журналістів. Крім того, Шевченко ще й публічно підтримав Тайсона, засудивши тих, хто піддає футболістів нападкам і образам за кольором шкіри.

Минуло лише пару днів після нагородження Тайсона, а ситуація знову загострилася. У кінцівці матчу УПЛ проти «Олімпіка», в нічого не значущому ігровому епізоді, Тайсон відкинув м'яч після свистка арбітра, отримавши відверто дурнувату жовту картку. Як виявилося, вона стала для гравця четвертою в сезоні, через що він отримав автоматичну дискваліфікацію на важливий на той момент для «Шахтаря» матч чемпіонату проти «Зорі»...

Через кілька днів «Шахтар» на своєму полі поступився «Аталанті» з рахунком 0:3 в лобовому матчі за право отримати путівку в плей-оф Ліги чемпіонів. Після настільки невдалого результату хавбек «гірників» Тарас Степаненко несподівано розкритикував Тайсона за отриманий «гірчичник» в матчі з «Олімпіком». Бразилець, зі свого боку, також не промовчав, заявивши, мовляв, нехай кожен дивиться спершу на свої помилки, що було явним відсилом до ситуації з третім пропущеним «гірниками» м'ячем в поєдинку з «Аталантою», до якого призвела індивідуальна помилка Степаненка.

Справжня бомба розірвалася через пару тижнів, коли Тайсон вже ніжився на пляжах рідної Бразилії, проводячи зимову відпустку. Бразилець заявив тамтешній пресі про категоричне небажання продовжувати контракт з «Шахтарем», дія якого закінчиться влітку 2021 року. Напевно, це визнання було частиною гри, затіяної футболістом і його агентом, щоб змусити «Шахтар» все-таки продати Тайсона в січневе трансферне вікно. Але донецький клуб намітив завдання гідно зіграти в плей-оф Ліги Європи, та й доречних пропозицій по своєму капітанові цього разу не отримав...

Тайсон залишився, а незабаром і втратив капітанську пов'язку в команді. Це рішення, вочевидь, стало відповіддю адміністрації і тренерського штабу «гірників» на вельми неоднозначну поведінку бразильця. Зрештою, капітан повинен бути зразком для наслідування, а не людиною, що підкидає хмиз в багаття чуток і невдоволення. Ця ситуація отримала продовження в домашньому для «Шахтаря» поєдинку Ліги Європи проти «Бенфіки», коли Луїш Каштру прийняв рішення замінити Тайсона. Йдучи з поля, вінгер і тренер не потиснули один одному руки (і зовсім не через карантинні вимоги, про які на той час ще не йшлося), а після фінального свистка камери зловили неоднозначний вираз обличчя Тайсона, який чомусь не висловлював радості, як інші його партнери по команді, від перемоги над португальцями з рахунком 2:1.

Після цього прийшов карантин, і ситуація навколо гучних заяв Тайсона дещо вщухла. Однак після повернення футболу бразилець знову взявся за старе - зокрема, журналістам він заявив про пекуче бажання повернутися в «Інтернасьонал», причому підкреслив, що гроші не є пріоритетом в цьому питанні. Незабаром до обговорення прагнень партнера волею-неволею підключився і Тарас Степаненко, у якого запитали про його стосунки з Тайсоном. Українець заявив, що все, мовляв, гаразд, але бразильському вінгеру дійсно часто «чогось не вистачає в Україні».

Але якщо слова Степаненка можна було б пояснити якимось залишком напруженості, то ось відверте нерозуміння, яке виникло у Тайсона зі співвітчизником Тете, причому на рівному місці, здивувало багатьох. У черговому інтерв'ю 32-річний екс-капітан «Шахтаря» сказав, що не вважає Тете новим Дугласом Костою мовляв, в такому ж віці той творив такі речі, в які мало хто міг повірити. Сам Тете відповідати товаришеві по команді в публічній площині не став, але на його захист кинувся агент. Вже той не підбирав слів, заявивши, що вустами Тайсона говорить заздрість, а після завершення кар'єри футболіста досвідченому бразильцеві знайдеться місце на іподромі, адже «він тільки і вміє, що бігати»...

***

Незважаючи на шлейф дуже неоднозначних історій навколо своєї персони, Тайсон як і раніше залишається одним з ключових футболістів «Шахтаря», регулярно приносячи користь команді своїми діями. Згідно з офіційною статистикою УПЛ, в 25 матчах на рахунку бразильця виявилося не тільки 10 забитих м'ячів, але й така ж кількість результативних передач. Виходить, що сумарно Тайсон приніс «гірникам» 20 очок за системою «гол + пас», поліпшивши результат минулого сезону (3 голи і 12 асистів), який до цього був найбільш плідним для бразильця в помаранчево-чорній футболці в рамках УПЛ.

Та й в розрізі іншої статистики Тайсон продовжує виділятися на просторах вітчизняного футболу.

Наприклад, в топ-10 УПЛ за кількістю виконаних передач немає жодного гравця гостроатакуючої спрямованості, крім Тайсона, який займає високу 7-му позицію. Щоб розуміти стиль гри 32-річного бразильця трохи глибше, досить глянути на інші цифри - він кращий в чемпіонаті за передачами в розріз, за розумними передачами, за глибокими передачами і, звичайно ж, за своїми фірмовими ривками з просуванням м'яча.

Напевно, момент, коли Тайсон покине УПЛ дійсно близький. Це може статися вже цього літа, а можливо, відбудеться вже через рік, але поки до гри цього ветерана, як мінімум на рівні УПЛ, не може бути жодних нарікань. До підвищеної балакучості і поведінки поза полем - можливо, але не до роботи з м'ячем і націленості на ворота суперників. Хоча, як розповідав Мирон Маркевич, який доклав чимало зусиль до вироблення професіоналізму в поведінці Тайсона, цей бразилець в душі дуже сентиментальний, а ще - дуже справедливий. Втім, на цю тему розмірковувати вже не будемо, оскільки вона виходить далеко за рамки футболу.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Найкращі гравці УПЛ за оцінками Sport.ua (не менше 21 матчу)

 

 

 

Сер.оц.

Ігри

1.

ТАЙСОН

Шахтар

6,75

25

2.

МАРЛОС

Шахтар

6,65

24

3.

ЖУНІОР МОРАЕС

Шахтар

6,57

27

4.

Тарас СТЕПАНЕНКО

Шахтар

6,54

24

5.

ІСМАЇЛІ

Шахтар

6,45

21

6.

ТЕТЕ

Шахтар

6,45

26

7.

Віталій МИКОЛЕНКО

Динамо

6,38

23

8.

Сергій КРИВЦОВ

Шахтар

6,37

23

9.

Денис ФАВОРОВ

Десна

6,36

31

10.

Беньямін ВЕРБИЧ

Динамо

6,35

25

Воротарі

 

 

 

Сер.оц.

Ігри

1.

Євген ПАСТ

Десна

6,13

30

2.

Андрій ПЯТОВ

Шахтар

6,12

23

3.

Євген ВОЛИНЕЦЬ

Колос

5,92

23

4.

Юрій ПАНЬКІВ

Олександрія

5,89

26

5.

Богдан САРНАВСЬКИЙ

Львів

5,81

25

Захисники

 

 

 

Сер.оц.

Ігри

1.

ІСМАЇЛІ

Шахтар

6,45

21

2.

Віталій МИКОЛЕНКО

Динамо

6,38

23

3.

Сергій КРИВЦОВ

Шахтар

6,37

23

4.

Денис ФАВОРОВ

Десна

6,36

31

5.

ДОДО

Шахтар

6,21

23

Півзахисники

 

 

 

Сер.оц.

Ігри

1.

ТАЙСОН

Шахтар

6,75

25

2.

МАРЛОС

Шахтар

6,65

24

3.

Тарас СТЕПАНЕНКО

Шахтар

6,54

24

4.

ТЕТЕ

Шахтар

6,45

26

5.

Беньямін ВЕРБИЧ

Динамо

6,35

25

Нападники

 

 

 

Сер.оц.

Ігри

1.

ЖУНІОР МОРАЕС

Шахтар

6,57

27

2.

Олександр ФІЛІППОВ

Десна

6,26

30

3.

Пилип БУДКІВСЬКИЙ

Зоря/Десна

6,17

24

4.

Владислав КАБАЄВ

Зоря

6,10

29

5.

Владислав СУПРЯГА

Дніпро-1

6,09

24

Українці

 

 

 

Сер.оц.

Ігри

1.

МАРЛОС

Шахтар

6,65

24

2.

ЖУНІОР МОРАЕС

Шахтар

6,57

27

3.

Тарас СТЕПАНЕНКО

Шахтар

6,54

24

4.

Віталій МИКОЛЕНКО

Динамо

6,38

23

5.

Сергій КРИВЦОВ

Шахтар

6,37

23

Іноземці

 

 

 

Сер.оц.

Ігри

1.

ТАЙСОН

Шахтар

6,75

25

2.

ІСМАЇЛІ

Шахтар

6,45

21

3.

ТЕТЕ

Шахтар

6,45

26

4.

Беньямін ВЕРБИЧ

Динамо

6,35

25

5.

Карлос ДЕ ПЕНА

Динамо

6,26

28

Новачки

 

 

 

Сер.оц.

Ігри

1.

Юхим КОНОПЛЯ

Десна

6,18

22

2.

Євген ВОЛИНЕЦЬ

Колос

5,92

23

3.

Сергій БУЛЕЦА

Дніпро-1

5,91

26

4.

Дмитро ІВАНІСЕНЯ

Зоря

5,89

29

5.

Йоель АБУ-ХАННА

Зоря

5,86

22

Ветерани (на початок чемпіонату не менше 33 років)

 

 

 

Сер.оц.

Ігри

1.

Андрій ПЯТОВ

Шахтар

6,12

23

2.

Андрій ГІТЧЕНКО

Десна

6,10

31

3.

Юрій ПАНЬКІВ

Олександрія

5,89

26

4.

Сергій КРАВЧЕНКО

Дніпро-1

5,75

23

5.

Дмитро ГРИШКО

Олімпік

5,50

26

Юніори (на кінець чемпінату менше 20 років)

 

 

 

Сер.оц.

Ігри

1.

МАРКОС АНТОНІУ

Шахтар

6,20

21

2.

Ібраїм КАНЕ

Ворскла

 

19

3.

ВЕЛВЕС

Львів

 

16

 

Олексій КАЩУК

Маріуполь

 

16

5.

Арсеній БАТАГОВ

Дніпро-1

 

14

Джокери* (не менше 6 матчів)

 

 

 

Сер.оц.

Ігри

1.

Андрій ТОТОВИЦЬКИЙ

Десна

6,37

12

2.

Пилип БУДКІВСЬКИЙ

Десна

6,35

13

3.

Олексій ХОБЛЕНКО

Дніпро-1

6,32

11

4.

Йоонас ТАММ

Десна

6,12

13

5.

Руслан СТЕПАНЮК

Ворскла

6,06

9

* прийшли в команду після 1 вересня 2019 року.

 

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 59
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ukraine
А где ваш любимый цыган?)))
Цыганкова то нет
AK_228
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Al Zolo
сраведливо..по результатам и ЧУкра и ЛЕ-его вклад заметен..... также рад за клуб защитников полярных сов
AK_228
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
dgurkis
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
stopor2016
Тьфу на вас ещё раз!
Invulnerable
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Invulnerable
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Viktor Kovtun
спорт юа рижая контора, Динамо рано списывать со счетов, толи еще будет !!! ))) Тайсон хорош, но мне Тете больше понравился.
JulikoB
А вот по украинским игрокам:
Зинченко 24
Цыганков 16
Малиновский 11
Ярмоленко 9,5
Яремчук 9,5
Миколенко 9,0
Степаненко 8,0
Всех перечислять не буду
Trasher311987
Походу на следующий сезон, "Сергей простите, но у меня там тренер который меня открыл, Украина для меня стала домом, я перехожу в Динамо"
jekаfunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
axylinam
Плакса на вершине хит парада,но вполне заслуженно
dd dent
Я уж испугался после луча что такой заголовок будет
ОФИЦИАЛЬНО. Тайсон – игрок Динамо Киев
Нигерийский футболист наконец-то подписал контракт с «Динамо»
Bop
очень смешно...
эта плачущая девочка из бразилии, где очень много диких обезьян...
DK1961
Симулянт и любитель ПОДЛО бить соперников сзади, когда судье не видно
Bolshoi
Цыганкова хотят купить, Миколенко тоже, но лучший Тайсон.
В солидные клубы покупают худших?