Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 25 липня 2020, 01:10
12795
8

Хто такий Цотне Рогава, і як він вибив Вихриста зі збірної?

Лев Кравців — про головну надію України в хевівейті

| Оновлено 25 липня 2020, 01:10
12795
8
Хто такий Цотне Рогава, і як він вибив Вихриста зі збірної?
fighter.camp. Рогава Цотне

Частина фанатів українського боксу знає ім'я Цотне Рогава лише з прив'язкою до Віктора Вихриста. Більша ж частина не знає і зовсім, а даремно. Його бокс частково став причиною переходу Віктора Вихриста в профі. І нехай ця частка далеко не найбільша, але саме вона стала останньою в низці подій, що призвели до сварки Федерації боксу, Андрія Котельника і Віктора Вихриста.

Звідки він взявся?

Для багатьох любителів боксу цей хлопець взявся нізвідки. Вихрист був багаторічним лідером суперважкої ваги, а тут якийсь етнічний грузин займає його місце, перемагає і відправляє того в професіонали. Насправді, що логічно, у Цотне великий досвід виступів. Просто не в боксі.

Цотне всього двадцять сім років, але він є вкрай досвідченим спортсменом, який давно виступає в таїландському боксі. Довгі роки йому не було рівних у цьому виді єдиноборств в Україні, хоча наша країна – одна з найсильніших в світі з муай-тай. Рогава граючи розбирався з суперниками в Україні і регулярно їздив на міжнародні турніри.

Цотне – багаторазовий призер усіляких міжнародних турнірів, які зараз доступні тайбоксеру. Список там коротший, ніж у боксі, всього на одну позицію – муай-тай не є олімпійським видом спорту – але на всіх інших турнірах Рогава був або в призах, або переможцем. А через деякий час став пробувати себе і в професіоналах.

Цотне є учасником або переможцем багатьох серйозних професійних турнірів. Серед них: Татнефть, SuperKombat, FEA, ACB і навіть Kunlun. Все це - найсильніші турніри з найпотужнішими бійцями серед учасників. Попутно Рогава брав участь у всеукраїнських та міжнародних турнірах, виступаючи за збірну України з таїландського боксу.

У підсумку, в класичний бокс прийшов не якийсь там боєць, а справжній професіонал. Цотне готувався зі справжніми професіоналами, спарингував з боксерами і був частково готовим. Залишалося підійти правильно до тренувального процесу, перебудуватися з поєдинків з ногами і пробувати свої сили.

Спочатку Рогава збирався відразу стартувати в професійному боксі, але тренер його відрадив, переконавши спробувати себе в любителях. Перші півроку українець просто тренувався, ніде не виступаючи, після чого взяв участь в турнірах з боксу. До речі, на вмовляння не починати з професіоналів, за словами тренера, у нього пішло близько трьох місяців. Все ж Рогава погодився.

Мабуть, це було гарне рішення. Тепер, якщо все буде складатися так, як планувалося, одесит боксуватиме на Олімпіаді вже наступного року.

Так, а що в боксі?

З успіхами поза боксом розібралися – Цотне прийшов готовим спортсменом з великим досвідом. А що ж із боксом?

Насправді, в аматорському боксі Рогава дебютував ще в 2013 році. Тоді в Івано-Франківську Рогава переміг Євгена Шевчука, але вже в наступному поєдинку програв Івану Жуку і шість років особливо не думав перебиратися в класичний бокс, штампуючи успіхи в таїландському.

Повторний дебют відбувся в 2019 році на Меморіалі Миколи Мангера в Херсоні – престижному міжнародному турнірі. Звідти Цотне поїхав із золотом. Після цього було ще три переможні поєдинки в Одесі, після чого чемпіонат світу в Єкатеринбурзі, куди основна збірна України не поїхала.

Турнір не мав особливої ​​цінності – путівки на Олімпіаду не розігрувалися, але чемпіонат світу є чемпіонат світу. Звідти одесит вилетів у другому поєдинку, зустрівшись із майбутнім переможцем. З недавнього часу деякі профі можуть повертатися в аматорський бокс, чим скористався узбек Баходір Жалолов, у якого шість дострокових перемог із шести в профі. Він легко розправився з усіма суперниками, хоча Цотне виглядав непогано, програвши за очками.

Ці дві поразки – поки єдині в любительській кар'єрі Рогави. Після цього в Софії, Болгарія, він переміг легендарного Клементе Руссо, але найбільш значущою перемогою для українців стала та, яку одесит здобув, розібравшись із Віктором Вихристом у фіналі чемпіонату України в Маріуполі.

У першому раунді Віктор потрапив у стоячий нокдаун і, в принципі, виглядав значно гірше, пристрілявшись лише до третього раунду через постійний тиск і роботу по поверхах від Цотне. За великим рахунком, ця поразка і поставила крапку на перспективах Вихриста в збірній.

Як він міг обійти лідера так швидко?

Насправді, Віктор ще брав участь у турнірах після поразки від Рогави. В Панчево, Сербія, він виграв турнір, також перемігши Клементе Руссо, але після цього до першого складу команди не потрапляв.

Справа в тому, що в 2019 році подав у відставку багаторічний тренер збірної Дмитро Сосновський, який керував командою ще за часів Усика і Ломаченка. Замість нього був призначений Леонід Лоївський. Після цього і почалися зміни. У Федерації боксу це заперечують, але, по факту, на основні змагання з першою командою їздив саме Цотне, а не Вихрист.

Далі ситуація склалася дуже просто. Андрій Котельник запропонував Вихристу подумати над пропозицією німецького промоутера, а той погодився. Мабуть, розуміючи, що потрапить на Олімпіаду тільки, якщо Рогава не візьме ліцензію.

У Федерації образилися, заявивши, що Віктор позбавив Україну більшої кількості шансів на потрапляння країни в суперважкій вазі на Олімпіаду, але це вже їхні суперечки, які до справи мають опосередковане відношення. За фактом прийшли Цотне і новий тренер до збірної, Рогава виступив кілька разів впевненіше, новий тренер вирішив у першу чергу робити упор на нього.

Мабуть, Вихрист не захотів чекати і вибрав інший шлях. Тепер він - Віктор Фауст, який виступає за німецьких промоутерів і вислуховує похвали з історіями про те, як він схожий на Кличка. А Цотне – надія України в супертяжах номер один. Можна сказати, єдина серйозна надія.

Благо час на підготовку до Олімпіади тепер збільшився на цілий рік. Нижче відео бою Цотне на кваліфікаційному турнірі в Лондоні, який не був завершений через епідемію коронавіруса.

 

 
Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Срна зізнався, чому Шахтар не призначить тренером Григорчука або Вернидуба
Футбол | 26 квітня 2024, 23:52 9
Срна зізнався, чому Шахтар не призначить тренером Григорчука або Вернидуба

Даріо вважає, що в Україні складно знайти коуча під «шахтарський футбол»

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 6
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ihor Ambrosov
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Український Крим
Усик подобрал Выхриста в Вата-промоушен, так что без дела не останется
Муґунот Уух
а что имя, а что фамилия?
Український Крим
Бажаю успіхів!!! А Вихрист зараз хай танцює під Усиком
Stepan Sterh
А что же Рогава проигрывает узбеку Джалолову?
tima fialko
Характер є,але техніка так собі.Посередній боксер.
andre_lui
Как по мне очень даже равный бой!