Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 22 липня 2020, 02:21
21943
31

Чому Ігор Суркіс звільняв тренерів Динамо

Оглядач Sport.ua згадав причини звільнення тренерів «Динамо» в епоху після Лобановського

| Оновлено 22 липня 2020, 02:21
21943
31
Чому Ігор Суркіс звільняв тренерів Динамо
Динамо від Шурика. Олексій Михайличенко

20 липня 2020 року тренерський штаб «Динамо» на чолі з Олексієм Михайличенком був відправлений у відставку. В цілому - за невдалий сезон, в якому команда не боролася за чемпіонство, а сперечалася за друге місце в протистоянні з «Зорею» і «Десною», відставши від «гірників» в підсумковій таблиці на цілих 23 пункти. Але все ж головним аргументом не на користь Михайличенка, останньою краплею, що переповнила чашу терпіння динамівського президента Ігоря Суркіса, стала поразка «біло-синіх» в поєдинку останнього туру сезону проти «Колоса», що ледь не коштувала киянам другого місця.

Таким чином, Олексій Михайличенко поповнив довгий список звільнених наставників «Динамо» в епоху після Валерія Лобановського. До речі, саме Олексій Олександрович і почав цю епоху. Сьогодні ми згадаємо, за що звільнялися колеги по нещастю Михайличенка. І почнемо з першого приходу колишнього асистента Лобановського на динамівський «електричний стілець».

Олексій Михайличенко

Призначено: 14 травня 2002 року
Звільнено: 11 серпня 2004 року
Причина: поразка в кваліфікації Ліги чемпіонів «Трабзонспору»

Після смерті Валерія Лобановського президент «Динамо» затвердив в якості виконуючого обов'язки головного тренера команди Олексія Михайличенка. Колишній асистент ВВЛ починав зі скрипом, але в сезоні 2002/2003 Михайличенко грав уже без приставки «в.о.», і його команда стала чемпіоном країни і виграла Кубок України. У наступному сезоні - «Динамо» знову чемпіон. Чемпіонат 2004/2005 кияни під керівництвом Михайличенка почали невдало. У першому турі поступилися «Шахтарю», а в кваліфікації Ліги чемпіонів програли в першому матчі на рідному стадіоні турецькому «Трабзонспору». Ця поразка і коштувала Михайличенку займаної посади.

Йожеф Сабо

Призначено: 11 серпня 2004 року
Звільнено: 16 червня 2005 року
Причина: за станом здоров'я

Йожефу Йожефовичу на старому-новому місці вдалося стартувати з місця в кар'єр: незважаючи на домашню поразку від «Трабзонспору» 1:2, в матчі-відповіді динамівці зуміли зібратися і перемогти 2:0, завоювавши, таким чином, путівку в груповий етап Ліги чемпіонів. У тій ЛЧ кияни виступили непогано, набравши десять очок. Але зайняли лише третє місце в групі, що дозволило зіграти в 1/16 Кубка УЄФА. Там динамівці поступилися «Вільярреалу». Навесні кияни програли «Шахтарю» боротьбу в чемпіонаті, але виграли Кубок України. Після закінчення сезону Сабо, посилаючись на проблеми зі здоров'ям, подав у відставку.

Леонід Буряк

Призначено: 17 червня 2005 року
Звільнено: 9 серпня 2005 року
Причина: поразка в кваліфікації Ліги чемпіонів від швейцарського «Туна»

З перших же днів на посаді тренера «Динамо» Леонід Буряк зіткнувся з «опозицією» у вигляді жорсткої критики, причому не тільки від уболівальників, але і багатьох фахівців, які не розуміли, чому вибір Ігоря Суркіса припав саме на Леоніда Йосиповича. Випадково зайнявши таку відповідальну посаду, Буряк її дуже швидко і покинув, не пропрацювавши і два місяці. Його «згубила» поразка від маловідомого швейцарського «Туна» в кваліфікації ЛЧ.

Анатолій Дем'яненко

Призначено: 15 серпня 2005 року
Звільнено: 20 вересня 2007 року
Причина: поразка в груповому турнірі Ліги чемпіонів від «Роми»

Призначено: 15 серпня 2005 року
Звільнено: 20 вересня 2007 року
Причина: поразка в груповому турнірі Ліги чемпіонів від «Роми»

Дем'яненку дістався «важкий» спадок. Але в свій перший сезон Анатолій Васильович зміг налагодити психологічний клімат в команді і навіть повернутися в чемпіонську гонку. Правда, чемпіоном все одно став «Шахтар». Зате в своєму другому сезоні в «Динамо» Дем'яненко виграв все: і чемпіонат, і Кубок, і Суперкубок. Але третій сезон біля керма «Динамо» став для Дем'яненка останнім: невдалий старт чемпіонату (першу перемогу здобули лише в п'ятому турі), невдалим вийшов і старт в груповому турнірі ЛЧ - поразка 0:2 від «Роми», яка і коштувала Дем'яненку роботи.

Йожеф Сабо (в.о. головного тренера)

Призначено: 28 вересня 2007 року
Звільнено 4 листопада 2007 року
Причина: за станом здоров'я

Увійти в черговий раз в одну і ту ж річку Сабо не вдалося. Під його керівництвом «Динамо» програло два матчі в групі Ліги чемпіонів (проти «Спортинга» і «МанЮнайтед»), погані були справи і в чемпіонаті (третє місце). Вночі другого листопада 2007 року у Сабо стався серцевий напад. Лікарі заборонили йому займатися тренерською роботою.

Олег Лужний (в.о. головного тренера)

Призначено: 5 листопада 2007 року
Звільнено: 7 грудня 2007 року
Причина: призначення Юрія Сьоміна

Лужний був тимчасовим правителем. В тому сенсі, що йому апріорі не «світило» крісло головного тренера. І він про це знав. Під керівництвом Олега Романовича «Динамо» зуміло перемогти «Шахтар». Це його головний успіх. У Лізі чемпіонів - повний провал: останнє місце в групі, нуль очок, різниця забитих і пропущених м'ячів - мінус 15.

Юрій Сьомін

Юрій Павлович прийшов у «Динамо» в дуже важкий момент: невдачі по всіх фронтах, серйозне відставання від «Шахтаря», та й від «Дніпра». Але Сьоміну вдалося налагодити мікроклімат і поставити гру. У свій перший сезон в Києві Сьомін став віце-чемпіоном України: «Динамо» поступилося «гірникам» на фініші чемпіонату лише в три очки. А ось другий сезон для «Динамо» і його тренера став майже тріумфальним. Кияни впевнено виграли чемпіонат, обігнавши «Шахтар» на 15 очок, вийшли в півфінал Кубка УЄФА, де поступилися «Шахтарю». У Києві в особі Сьоміна бачили майже «другого Лобановського», але російський наставник захотів повернутися в «Локомотив». Що і зробив, розірвавши контракт з «Динамо».

Валерій Газзаєв

Прихід в команду другого росіянина не став настільки успішним, як робота першого. Хоча початок Газзаєва в Україні був обнадійливим: виграш Суперкубка, переможний старт у груповому етапі Ліги чемпіонів. Та й в чемпіонаті країни впевнене перше місце. Але в подальшому все пішло не так. «Динамо» втратило семиочкову перевагу над «Шахтарем», вилетіло з Кубка. Підсумок: лише друге місце в чемпіонаті. Старт нового сезону - теж не дуже. Команда не змогла пробитися в групу ЛЧ, а в групі ЛЄ стартувала гірше не придумаєш: нічия вдома з БАТЕ і поразки в гостях від «Шерифа». Матч в Тирасполі став для Газзаєва останнім біля керма «Динамо».

Олег Лужний (в.о. головного тренера)

Призначено: 2 жовтня 2010 року
Звільнено: 22 грудня 2010 року
Причина: призначення Юрія Сьоміна

Юрій Сьомін став для Олега Лужного справжнім злим генієм: обидва рази Олег Романович опинявся на тренерському містку «Динамо», і обидва рази його змінював російський фахівець. І якщо в перший раз зміна виглядала закономірною, то вдруге - навряд чи. Під керівництвом Лужного «Динамо» зуміло надолужити згаяне в Лізі Європи і пробитися в євровесну. Олег дуже сподівався і розраховував, що Ігор Суркіс затвердить його «повноцінним» наставником «Динамо». Але президент клубу знову вирішив запросити в команду Сьоміна.

Юрій Сьомін

Призначено: 23 грудня 2010 року
Звільнено: 24 вересня 2012 року
Причина: поразки від «Шахтаря»

Сезон не врятував, хоча і скоротив відставання від «Шахтаря» з 12 очок до семи. Але в Лізі Європи команда виступила успішно - пробилася в чвертьфінал, здолавши по шляху «МанСіті». Однак новий сезон кияни під керівництвом Сьоміна почали невдало. Команда зі скрипом пробилася до групи Ліги чемпіонів, але стартувала з похмурої поразки «ПСЖ». На внутрішній арені справи були не кращі: дві поразки від «Шахтаря»: в чемпіонаті і в Кубку. Остання - 1:4 - і коштувала Сьоміну роботи.

Олег Блохін

Призначено: 25 вересня 2012 року
Звільнено: 16 квітня 2014 року
Причина: поразка від «Шахтаря»

Легендарний футболіст «Динамо» прийшов на посаду головного тренера рідної команди зі скандалом. Зі скандалом її і покинув. Заради «Динамо» Олег Володимирович кинув збірну України, яку на той момент очолював. Але, отримавши «роботу мрії», авансів не виправдав. Під його керівництвом «Динамо» опускалося все нижче і нижче: третє місце в чемпіонаті, четверте. Під проводом Блохіна «Динамо» не виграло жодного трофею. Після поразки від «Шахтаря» 0:2 він був звільнений.

Сергій Ребров

Призначено: 17 квітня 2014 року
Звільнено: 31 травня 2017 року
Причина: закінчення терміну контракту з клубом

17 квітня Сергій Ребров був призначений виконуючим обов'язки наставника «Динамо». Однак після того, як «біло-сині» під його керівництвом через кілька днів перемогли «Шахтар» у фіналі Кубка України, був затверджений на посаді. Під керівництвом Реброва «Динамо» два роки поспіль вигравало чемпіонат України, чого з командою не траплялося вже давно, вибороли два Кубка країни. Були успіхи і на євроарені: команда пробилася в чвертьфінал Ліги Європи, на шляху розгромивши «Евертон», потім вийшла до плей-оф Ліги чемпіонів. Але третій сезон на чолі «Динамо» став для Сергія Станіславовича невдалим: поразка від «Шахтаря» у фіналі Кубка, програш чемпіонської битви вже на ранніх підступах до фінішу, критика з боку уболівальників. На прес-конференції після матчу з «Чорноморцем» Ребров заявив, що не буде продовжувати контракт з «Динамо».

Олександр Хацкевич

Призначено: 2 червня 2017 року
Звільнено: 14 серпня 2019 року
Причина: поразка від «Брюгге» в кваліфікації Ліги чемпіонів

Як і у випадку з Буряком влітку 2005-го, призначення Хацкевича влітку 2017- го дуже багатьма було розцінено, як крок назад. Чому вибір Ігоря Суркіса упав тоді саме на Хацкевича, до сих пір залишається загадкою. Під керівництвом Олександра Миколайовича «Динамо» виграло два Суперкубка України. Після того, як 13 серпня 2019 року «Динамо» поступилося «Брюгге» на шляху до групи ЛЧ, сайт київського клубу повідомив про відставку білоруського фахівця: «Динамо» дякує Олександру Хацкевичу і його помічникам за проведену протягом більше двох років роботу і бажає успіхів у подальшої діяльності».

Олексій Михайличенко

Призначено: 15 серпня 2019 року
Звільнено: 20 липня 2020 року
Причина: поразка від «Колоса»

Ну, цього разу точно не «динамівське серце» - приблизно так всі роздумували після відставки Хацкевича. Але не тут-то було. Тренером призначений спортивний директор клубу Олексій Михайличенко. У Олексія Олександровича відразу не заладилося на новій посаді. Чемпіонат був програний «Шахтарю» задовго до зимової паузи, команда боролася лише за друге місце, яке завоювала тільки в останньому турі. Правда, кияни зуміли виграти Кубок України. Але після безвольної поразки в останньому турі чемпіонату - від «Колоса» (0:2), на наступний день Михайличенко і його штаб були відправлені у відставку.

Оцініть матеріал
(89)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 31
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
K_Sarioglo@i.ua
Cемин, Михайличенко, Сабо и Лужный были по 2 раза.
Стало быть кто? Демьяненко,Буряк, Блохин или Ребров. Вот наиболее вероятные варианты.
Axel Vid
Психанул пару раз, десятков
Diamond66689
Цикл завершился от Михайличенка до Михайличенка что дальше?
Diamond66689
Как раз клубный футбол начал смотреть когда на стадионе Торпедо стало плохо Валерию Лобановскому стало плохо.Увы не только ему стало плохо,но и Динамо проигранное чемпионство Шахтеру,Потом пришел Лесик и вроде было неплохо,но команда шла уже вниз.Потом было Сабо с нас пиво за победу над Трабзоном,потом Буряк и Мариуполь с Тунцом,Газзаев и Шериф,второй приход Семина,видимо звезды не сошлись,Блохин и Беляши в Полтаве,Ребров и Зирка(которой уже нет),Хацкевич и Яблонец,и Лесик с Лугано и Колосом.
ORc
Ихорь кайфует от увольнений и следующей за ними интригой, питается разочарованиями от назначений.
Pashunya
По логике Суркиса - надо назначать сейчас Йожеф Йожефивеча))))
BekXan
Демьяненко в своё время не нада было увольнять,А Блохин это самая худшая ошибка и тренер для Динамо за всю историю наверно.Так угробить команду и просрать кучу денег нада было умудриться.
Denmark1107
А чому змінював/змінює? Тому, що суркіся такий саме позафутбольний БЕЗДАР, як і зе-амеба недополітична інфузорія. Що може випадковість, а ніфіга. Zero. Nil. Empty...
В інших клубах, хоч якось пристойного на пристойного змінюють, а тут - аби когось. Хмм.., дійсно, як експеримент з унітазами. Syka , ще й спробуй вижити цього руйнівного кліща.
Diamond66689
Главная фраза Буряка :Швейцарский футбол сейчас на подъеме!
Diamond66689
В августе 2005 года ситуация повторилась: Динамо сыграло вничью с Ильичевцем (1:1), и главный тренер киевлян Леонид Буряк был уволен. Терпение руководства лопнуло, ведь перед этим динамовцы позорно уступили в квалификации Лиги чемпионов швейцарском Туну (2:2, 0:1).
Но тот матч 2005 года вошел в историю украинского футбола прежде всего по другой причине – он длился два дня. Первый тайм начался 7 августа, второй – 8-го. Со стартовым свистком арбитра Анатолия Жосана начался страшный ливень, до 20-й минуты поле стадиона Динамо превратилось в одну большую лужу, и это помогло мариупольцу Сергею Грибанову перехватить мяч у Горана Гавранчича и переиграть Александра Шовковского. В перерыве было решено матч прекратить, а утром следующего дня состоялось экстренное заседание бюро ПФЛ, на котором постановили – матч не переигрывать, а доигрывать. Возник мини-скандал, но во втором тайме Динамо сравняло счет – стараниями Айилы Юссуфа.
Vit18
Нє шоб призначити відомого іноземного тренера. Ой забув ще одну причину - змінити менеджмент Динамо. Щоб за наявного бюджету команда грала на рівні європейських грандів, де вона і має бути.
euro2012_za_2012euro
Что ж Динамо так не везет ? Одни физруки попадаются !
А нет, был один трудовик - Семин.
ihor7003
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Олександр Жарчинський
не виганяли тільки Ребова...
waw
ходьба по колу,тепер черга Сабо
Diamond66689
Теперь будут передавать что в новостях замечен например Вальверде,в аеропорту Киева.
Diamond66689
Динамо расматривает иностранца Жардим,Хави Гарсия,Марко Силва,Винченцо Монтелла,Бруно Лажи,Кике Санчес флорес,Вальтер Мацарри,Крис Хьютон,Эусебио Ди франческо,Мирча Луческу,Марселино.Но выберет как всегда тренера с Динамовским духом!
Roman Kazinov
ждем Хацкевича. Динамовское сердце все таки
KoPoJIb_KpoToB
Причина : Поражение от Колоса. Шах и мат . И надеюсь конец тренерской карьеры!
n.tkach
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил