Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
|
18507
12

9 місяців, 4 клуби, 3 континенти - і жодної гри. Хто цей аферист?

Як Берніо Верхаген обдурив усіх

9 місяців, 4 клуби, 3 континенти - і жодної гри. Хто цей аферист?
ФК Віборг. Берніо Верхаген

Якщо коли-небудь вийде фільм про божевільну історію Берніо Верхагена, то почнеться він, напевно, неспішно - з журналіста. Потім, потихеньку, почнуться веселощі: розкрадання особистих даних, втеча від поліції, масштабна мережа брехні... і закінчиться моментом насильства, який раптово дасть зрозуміти, що жертви в цій історії все-таки є.

***

Сам ван Ралте - головний редактор Vice Sports у Нідерландах. У нього є подкаст, і він пише статті. Він розповідає про фанатську культуру і бойові мистецтва, але є у нього й інша пристрасть - дивні і важкозрозумілі трансфери.

«Я люблю історії з самого дна ринку, - говорить він, ледь стримуючи сміх. - Про гравців, які не тягнуть вищі ліги, але які готові вирушити хоч на край світу, щоб гордо іменувати себе професіоналами».

Одного червневого дня ​​в 2019 році ван Ралте вивчав Transfermarkt - сайт, що розповідає в деталях про всі футбольні переходи - в пошуках нідерландців, які вирушили пошукати щастя в інших країнах. Він сподівався знайти героя свого наступного інтерв'ю. Більшість претендентів нічим особливим не виділялися, але один вінгер привернув його увагу. Він грав за «Динамо-Авто» - крихітний клуб з Тирасполя.

А що інтересно, «Динамо-Авто» взагалі базується в невизнаній республіці Придністров'я. Більш того: футболіст повернувся на батьківщину, не встигнувши жодного разу вийти на поле. «Це був явно любитель, який відправився в якусь глушину, а потім навіть не провів жодної гри. Я повинен був дізнатися, що там сталося», - зізнався ван Ралте.

Тим гравцем виявився Берніо Верхаген - 25-річний уродженець Сурінаму, що виріс у Тілбурзі неподалік від кордону з Бельгією. До цього в професійному клубі він грав мало не десять років тому, в нідерландському «Віллемі II». Ніхто його не знав, він нічим не виділявся. Як він опинився в Молдові?

Так ван Ралте запропонував йому взяти участь у його подкасті. Пройде кілька днів, і Верхаген заїде до його офісу в Амстердамі.

«Дивлюся, на порозі з'явився спокійний такий хлопчина в светрі від Balenciaga і з золотими сережками. Ми поговорили хвилин 45. Він поділився величезним числом сміховинних анекдотів зі свого життя. Зараз я розумію, що він підготувався до нашої зустрічі. Він з круглими очима розповідав про вибоїни на молдавських дорогах і про те, як нові одноклубники, які ніколи в своєму житті не бачили чорношкірих у душі, вражалися розмірами його пеніса. Багато різних історій про культурні відмінності».

«Він розповів про перші тренування в« Динамо-Авто», які він ледве пережив через холод, і про проблеми з його агентом. Я подумав, ну, зрозуміло, грав він так собі і клуб вирішив розірвати контракт. Чергова історія, яких тисячі».

Подкаст вийшов п'ятого липня. Вийшло непогано, і ван Ралте був задоволений. Йому прийшло два електронних листи. Перше - від футболіста, який грав із Верхагеном на аматорському рівні. Він писав, що був вельми здивований тим фактом, що обділений талантом Верхаген став легіонером в іншій країні, нехай і в такій маленькій команді. Другий лист заслуговує на окрему увагу - в ньому йшлося про те, що словам Верхагена краще не вірити.

Ван Ралте зв'язався з Верхагеном, який тут же зажадав імена «хейтерів». Журналіст відмовив, і футболіст повісив трубку. Дивно. Можливо, і справді щось тут не чисто. Можливо, варто і далі стежити за кар'єрою гравця, який, в чому редактор був абсолютно впевнений, напевно потоне в самих низах нідерландського футболу.

«Я не очікував більше побачити його ім'я, але потім історія різко стала набирати обертів».

***

26 липня «Кейптаун Сіті» з Південно-Африканської Республіки оголосив про нове підписання. На своїй сторінці в соціальній мережі клуб розмістив фотографію (вже видалену), на якій власник Джон Комітіс тисне руку людині в чорній куртці з капюшоном і незворушною посмішкою на обличчі.

Новачком був Верхаген. У клубі він пробув щонайбільше місяць. На поле він так і не вийшов.

22 серпня «Аудакс Італьяно» з першого чилійського дивізіону анонсував нове підписання. «Новачок був підписаний завдяки міжнародним зв'язкам «Аудакс Італьяно», - гордо заявляв президент Лоренсо Антілья. - «Ми розраховуємо, що він пробуде з нами до грудня».

Новим легіонером був Верхаген. У клубі він пробув 61 день. На поле він так і не вийшов.

5 листопада «Віборг» з першого дивізіону Данії оголосив про нове посилення. Легіонер отримав футболку з 28 номером. Про нього схвально відгукнувся спортивний директор Йеспер Фредберг: «При ньому божевільна техніка, і спостерігати за його грою буде дуже цікаво. Його порадили люди, близькі до клубу, так що ми визнали це підписання логічним. Тепер ми повинні допомогти йому розкритися».

Володарем божевільної техніки і неосяжного потенціалу був Верхаген. Він пробув у клубі 19 днів. Він так і не вийшов на поле.

До цього моменту можна вже здогадуватися, чому Верхагена в Нідерландах називають «spookvoetballer» - або футболістом-примарою. За дев'ять місяців він об'їздив три континенти, жодного разу не зігравши за свої клуби. З Молдови в ПАР, Чилі і Данію - неслабкий такий шлях. Особливо враховуючи, що попередня гра, в якій він реально взяв участь, відбулася в складі «Ден Дюнген» з восьмого нідерландського дивізіону.

У футболі дивні трансфери - не рідкість, але коли одна людина так багато подорожує за такий термін, це вже надзвичайно. Чому всі ці клуби погодилися на покупку новачка з нульовою репутацією? Чому він жодного разу за них не зіграв?

Відповісти на ці питання було не так просто. Ван Ралте виконав велику роботу, намагаючись розплутати цей вузол, і до нього приєдналися колеги з Данії. Ми все ще не знаємо всіх фактів, але одне точно: історія невловимого вінгера сильно нагадує фільм «Злови мене, якщо зможеш» з Леонардо Ді Капріо.

«Віборг» стверджує, що став жертвою махінацій, які включають в себе шахрайство, підробку документів та розкрадання особистих даних. У минулому році клуб звернувся до датської поліції. Решта три клуби не пішли на такі заходи, але можна з упевненістю стверджувати, що і їх обдурили. Наступного місяця у Віборгу відбудеться суд над гравцем.

***

Коли Верхаген опинився у «Віборгу», Ван Ралте знову з ним зв'язався. Його спантеличив перехід футболіста в «Кейптаун» і «Аудакс Італьяно», і він хотів дізнатися, який агент представляв інтереси вінгера, і як такі угоди взагалі проверталися.

Верхаген цього разу не був радим чути Ван Ралте, так що розмова не тривала довго. «Я попрошу більше мене не смикати через всяку х*ню» - сказав він і повісив трубку.

Але журналіста не зупинити, якщо він напав на слід. Він зв'язався з «Ден Дюнгеном», де головний скаут розповів йому про те, що Верхаген насправді взяв участь у невеликій кількості матчів, і при цьому він «нічим не запам'ятався». Його слова підтвердив тренер «Ден Дюнгена» Андрес Бас, який дав інтерв'ю Bold.dk: «Він швидкий гравець, і на цьому, взагалі-то, все». Бас, екс-гравець «Нестведа» з Данії, пам'ятає, як Верхаген приїхав на проби, але навіть не взяв участі в матчі через відверто провальну розминку. «Я був у шоці, наскільки паршиво він грав».

24 листопада Ван Ралте випустив свій другий (з п'яти) випуск подкасту, присвячений примарному футболісту. Верхаген до того моменту вже писав йому СМС із вимогою залишити його в спокої. Він навіть пригрозив судом. Можна було зрозуміти його нервозність: про нього щосили вже писали в пресі.

Датська газета BT стверджувала, що перехід до «Кейптауна» був організований Мо Сінухом, директором спортивного агентства Stellar Group, яке вже працює з Гаретом Бейлом і Саулем. Сінух контактував з Василем Барбісом, південноафриканським агентом. Він повідав йому, що у нього є футболіст, який підписав вигідний контракт з китайцями, але якому потрібен був тимчасовий клуб. Барбіс не міг відмовитися від шансу попрацювати з представниками великого футболу, так що він відразу направився до Комітіса - власника «Кейптауна».

«Ми про нього нічого не знали, - зізнається Джуліан Бейлі, представник «Кейптауна». - Нам показали кілька відео, і директору вони сподобалися. У підсумку, гравець прийшов на тренування, і ми його підписали».

Як стверджує BT, була тільки одна проблема: зовсім не Мо Сінух розмовляв з Барбісом, а опортуніст, який завантажив його фотографію з інтернету. До моменту, коли на зв'язок вийшов справжній Мо, було вже пізно.

За словами Верхагена, він теж думав, що Сінух був справжнім, однак сам Барбіс свято вірить в те, що «Сінухом» був сам Верхаген. «Він і не думав грати в футбол за нас. Він просто хотів пудрити нам мізки, а потім змотати до інших. Ну і чорт з ним».

Наступною жертвою став «Аудакс Італьяно». Тут в справу знову вступив «Мо Сінух» - цього разу він спробував обдурити чилійського агента Гастона Гонсалеса Песолі. Почалося все з фальшивого листа, який нібито направив «Аякс». У ньому згадувалося потенційна пропозиція одного з клієнтів Песолі. У листі пропонувалося зв'язатися з Сінухом, який би підтвердив інтерес. Одна умова - дати шанс одному з його футболістів. Так Верхаген опинився в Ла-Флориді. «Він прийшов на проби, але, оскільки у нас ще було місце на легіонерів, ми його підписали», - пояснює Антілья, президент клубу.

Приблизно те саме сталося і з «Віборгом». У клубі вже з недовірою ставилися до футболіста, з ім'ям якого пов'язано чимало скандалів (про них - трохи пізніше), і після публікації матеріалу в газеті відразу ж вирішили розповісти все, що думають про своє підписання.

Їхня історія очікувано повторює попередні: «Мо Сінух, трансфер в Китай, короткостроковий контракт без умов. «Віборг» зізнався, що його зацікавив шанс попрацювати з одним з найбільш шанованих агентств, так що вони підписали Верхагена як жест доброї волі, щоб зміцнити відносини. У листопаді, після огидного першого тренування новобранця, його прямо запитали, що за дивне життя він веде. Але тут вчасно наспів лист з Чилі, та на офіційному бланку з печаткою. Все виглядало дуже переконливо, і футболіста не вигнали.

Тепер же сумнівів у шахрайстві немає. «Віборг» не постраждав фінансово, оскільки ані зарплата, ані бонус агенту не були виплачені, але професійної гордості клубу було завдано великої шкоди»- говорилося в офіційній заяві.

Можна не сумніватися, що так само почуваються в Молдові, ПАР і Чилі. Після викриття Ігор Добровольський, головний тренер «Динамо-Авто», зізнався, що ніколи навіть не чув про Верхагена. Незабаром новина про підписання Верхагена зникла з офіційного сайту. The Athletic спробував зв'язатися з клубом, але поки що не отримав відповіді.

«Кейптаун» теж стверджує, що Верхагену не платили. Комітіс каже, що гравця навіть не встигли зареєструвати.

 «Я був залучений в дуже неприємну історію», - зізнався Антілья, президент чилійського клубу. Більше він коментувати відмовився - як і агент Песолі. А ось «Віборг» вирішив не мовчати, навіть незважаючи на те, що вся історія виглядає для нього принизливо. Через два дні після офіційної заяви контракт Верхагена був розірваний, а документи були передані поліції. 10 червня цього року Верхагену були представлені звинувачення в підробці документів і шахрайстві. 18 серпня на нього чекає суд. Він, звичайно, все заперечує і все говорить, що сам вірив в те, ніби Мо Сінух був справжнім.

***

На щастя, з листопада жоден клуб не став жертвою афер Верхагена. З однієї простої причини: він весь цей час перебував у в'язниці.

Ось тут історія стає ще більш сумною. Ми любимо історії про фальшивих футболістів: Карлос Кайзер, Алі Діа, Алессандро Царреллі викликають посмішку своїми витівками, адже реальних жертв у них злочинів не було. Але Верхаген - не такий. В очах багатьох (а тепер так вважає і датська система правосуддя) він є людиною небезпечною.

Варто було нідерландцеві приземлитися в Віборгу в жовтні, як історії про його особисте життя стали надбанням громадськості. В основному говорили про Найярет Мусі - молоду чилійку, яка була його супутницею в Данії.

Третього листопада чилійська газета La Tercera опублікувала інтерв'ю з Верхагеном. Ще до відеодзвінка нідерландцеві місцевих журналістів збентежили пости Мусі в Instagram, в яких він стверджувала, що була заручницею футболіста, який, до того ж, бив її. Під час розмови з журналістами Мусі виступала як перекладачка. Вона розповіла, як важко жити «з людиною, яка не випускає її з готелю» і яка «застосовує насильство». В кінці вона додала, що багато сказаних нею речей були роздуті.

26 листопада, через кілька годин після розірвання контракту з «Віборгом», на головному вокзалі міста Верхаген і Мусі посварилися, і камери безпеки відобразили те, як він несе на руках свою супутницю. Незабаром його заарештували.

Наступного дня, після слухання, яке проводилося чотири години, Верхаген залишився під арештом. Навіть в суді він продовжував мріяти майбутніми футбольними звершеннями: «Я вже контактував з іншим датським клубом», - говорив він позивачеві Катрін Мелгор у відповідь на питання про те, де він думає працювати далі. Ну а що стосується «Мо Сінуха», то він «обдурив усіх», заявив нідерландець.

За період в декілька тижнів у бік Верхагена прилетіло запаморочливе число звинувачень. Датська газета Politiken стверджувала, що він вкрав гроші і коштовності у своєї колишньої дівчини. Ван Ралте розмовляв з багатьма знайомими Верхагена, включаючи його родичів, і всі вони заявляли, що він обвів їх навколо пальця. Слова однієї жінки передає BT: «Він є неймовірно маніпулятивною людиною. Я ще не зустрічала людини, яка б так агресивно брехала».

В середині грудня «футболіст» і зовсім втік - він навіть спробував обдурити поліцію, виклавши в свій Instagram інформацію про те, що він нібито зібрався до Швеції. Пошуки тривали 12 годин, і в кінці кінців його знайшли в підвалі будинку в Хольстебро - місті неподалік від Віборгу.

19 лютого Верхагену пред'явили десяток звинувачень: загрози двом людям в Данії (матері і батьку з дитиною), зґвалтування, розбійний напад, грабіж, запис сексуального контакту без згоди партнера і втеча від поліції.

24 червня Верхаген визнав свою провину у втечі від поліції. В іншому, він сказав, він не винен. Мусі дала свідчення через відеозв'язок з данського посольства в Чилі, і суддя Якоб Свеннінг Йонссон визнав гравця винним в дев'яти (з 10) випадків - не доведена була тільки його участь у згвалтуванні. Вирок - 15 місяців у в'язниці.

***

Мелгор - позивач - завершила свій виступ ємною фразою: «Берніо Верхаген бреше - і брехати він вміє чудово».

Хто б не грав фальшивого агента, робив він це неакуратно. Твердження про колишні клуби футболіста були легко перевірені данськими журналістами. Лист з «Аякса» чилійському агенту супроводжувався граматичними помилками і був підписаний ім'ям «Mark Overmars», хоча в реальності спортивного директора нідерландського клубу звуть «Marc».

Барбіс сказав Vice, що документи «з Китаю» він отримав з адреси пошти, яка закінчується на .ch - домен Швейцарії. Той, хто все це витворяє, «або найбільш тупа, або найрозумніша людина, з якою я стикався» - додав агент.

Як би там не було, заперечувати те, що махінатор підходив до своєї роботи серйозно, не можна. Перший контакт із «Віборгом» стався за два місяці до укладення контракту, при чому за цей час клуб перебував у постійному контакті з «Сінухом». Верхаген, як стверджує «Віборг», умів зачаровувати і знав, як викликати прихильність до себе.

 «Він справляв враження хлопця, який не сприймав себе всерйоз і просто плив за течією, - згадує Ван Ралте. - І він є дійсно смішною людиною, що відразу ж розташовує тебе до нього. Але насправді він вміє маніпулювати людьми, як ніхто інший».

Спроби Верхагена увірватися в світ професійного футболу не почалися в 2019. Його колишня дівчина розповіла Bold.dk про те, як він красувався в спортивному костюмі «Копенгагена» щоб переконати її, що він у минулому за нього грав. Потім зробив те ж саме з формою «Мідтьюлланна», виклавши фотографії в соціальні мережі. На старому пості в Instagram, який вже видалений, можна знайти картинку, на якій Верхаген тримає в руках жовто-чорну форму «Хобро» - вже третьої команди, за яку він нібито грав.

В інтерв'ю Bold.dk екс-подруга зірки, що не відбулася, стверджувала, що він довго працював над проектом створити власний клуб. «Він називався «Остьюлланн», і у нього навіть був логотип з оленем, я бачила, як він малював його на моєму комп'ютері».

На сторінці в Instagram залишилося всього 15 записів. Найстаріша датується 13 лютого 2018 року - на ній Верхаген позує в білій футболці Nike з цим самим логотипом. Останній запис було зроблено в серпні минулого року - на ній він у новій формі «Кейптауна», і виглядає вона прямо-таки офіційно.

В Instagram голландець називає себе «професійним футболістом», що, звичайно, ніколи не було правдою, як би йому цього не хотілося. Ні, набагато краще його описує цитата, яка красувалася колись в його Facebook. Її можна було побачити прямо над інформацією про те, що він працював у «Копенгагені». Цитата говорить: «Якщо план не спрацював, міняй план - але не мету».

Текст: The Athletic
Переклад і адаптація Денис КОШЕЛЕВ

Оцініть матеріал
(44)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Українського футболіста клубу Першої ліги з вокзалу забрали працівники ТЦК
Футбол | 08 травня 2024, 00:29 41
Українського футболіста клубу Першої ліги з вокзалу забрали працівники ТЦК

Микола Сираш не виходить на зв'язок, «Хуст» попросив підтримки в УАФ

Агонія в Парижі. Боруссія Дортмунд знову перемогла Мбаппе й компанію
Футбол | 07 травня 2024, 23:57 128
Агонія в Парижі. Боруссія Дортмунд знову перемогла Мбаппе й компанію

Безславний виліт від підопічних Луїса Енірке, які ледь не зламали каркас чужих воріт

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
vetpetrovsky
Классная история, это надо так уметь)
DSH88
А где-то в это время Селюк чешет репу...
pike1
Как будто игроки уровня Кидири офигенные профессионалы
Олексій Закон
Можливо він ще з'явиться в якомусь чемпіонаті ЛДНР
Игорь Щербань
Work and Travel USA. Летняя работа студентам в США https://myworktravel.com/work-and-travel-usa.html
Євген Давиденко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Letifer
Странно, что в Украине не засветился
Mukola Puzh
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил