Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 10 липня 2020, 20:58
7038
24

Справедливість чи доходи? Чому ЛЧ-2019/20 варто було залишити без переможця

Прагнення УЄФА дограти турнір зрозуміле, але наскільки це відповідає спортивним принципам?

| Оновлено 10 липня 2020, 20:58
7038
24
Справедливість чи доходи? Чому ЛЧ-2019/20 варто було залишити без переможця
УЄФА

Ліга чемпіонів УЄФА - найбільш престижний клубний турнір континенту - з середини березня фактично стоїть на паузі через пандемію коронавірусу. Певний час питання долі нинішнього сезону залишалося без певної відповіді, проте в середині червня УЄФА все ж прийняв рішення. Ліга чемпіонів-2019/20 буде дограна, причому за своєрідним форматом з фінальної пулькою з восьми команд, матчі між якими повинен буде прийняти Лісабон.

Для відданих шанувальників Ліги чемпіонів, яких в Європі чимало, подібна новина, звичайно ж, стала позитивною, проте все далеко не так однозначно, як може здатися на перший погляд. Точка зору про те, що цей розіграш Ліги чемпіонів варто було б оголосити завершеним достроково і залишити без переможця також має право на життя, і вона зовсім не позбавлена сенсу, не кажучи вже про куди більший аспект справедливості.

Футбол - це вид спорту, який об'єднує різні країни, незалежно від політичних чи соціально-економічних реалій їх існування. Це хороший майданчик для консолідації, але тільки в тому випадку, коли всі дійсно заодно і в рівних умовах. Здається, що в ситуації, що склалася навколо коронавірусу, диспозиція дещо інша. Насправді, кожна країна має свої особливості боротьби з пандемією: десь, як в Швеції, зробили ставку на вироблення «колективного імунітету», десь, як в Білорусі, практично не вводили ніяких обмежень, а в багатьох інших державах континенту діяв карантин різного ступеня строгості. Іншими словами, кожна країна сама бореться з коронавірусом та його наслідками так, як вважає за потрібне. Єдиної уніфікованої системи немає і, ймовірно, бути не може.

Все це безпосередньо позначилося на футболі. Скажімо, у Франції ще в квітні уряд прийняв рішення про заборону на відновлення розіграшу національного чемпіонату з футболу та інших видів професійного спорту до вересня, про що оголосив Едуар Філіпп, який ще працював у той час на посаді прем'єр-міністра. Багато в чому через це розіграш Ліги 1 був визнаний завершеним достроково. Тоді цей захід здавався певною мірою логічним, але коли спершу повернулася Німеччина, а за нею і всі інші чемпіонати з топ-5, стало зрозуміло, що французи, можливо, занадто перестрахувалися, однак вибору у них, по суті, не було - проти лінії уряду футбол не піде.

В результаті нинішній розіграш Ліги чемпіонів, який УЄФА, вочевидь, всіма силами намагатиметься дограти, в серйозній мірі втрачає чи не базовий спортивний принцип - рівність умов між усіма суперниками. Так, хтось може заперечити, що її не існувало і раніше - мовляв, у кожного клубу свій бюджет і економічні можливості, а тому про яку рівноправність можна вести мову, проте раніше закінчення сезонів в більшості футбольних першостей Європи було уніфіковане.

У зв'язку з цим ми підходимо, мабуть, до головної проблеми нинішнього рішення УЄФА про необхідність догравання Ліги чемпіонів. На початку серпня, коли планується відновити розіграш турніру, команди-учасниці, що залишилися в ньому, умовно можна буде розділити на три групи, які безпосередньо залежать від функціонально-фізичної готовності: 1) ті, хто опиниться в передсезонній фазі без проведення офіційних матчів протягом 5 місяців («Ліон» і «Парі Сен-Жермен»); 2) ті, хто буде вести передсезонну підготовку, але свої останні матчі провели близько місяця тому (команди з Німеччини та Іспанії); 3) ті, хто опинився «загнаний» календарем і ледь-ледь завершив «обов'язкову програму» в своїх національних лігах (команди з Англії та Італії).

При такому сценарії абсолютно неможливо говорити про справедливість і можливості реально забезпечити правильну конкуренцію. З найбільшою проблемою, безумовно, зіткнуться «Парі Сен-Жермен» та «Ліон». Причому, якщо парижани хоча б встигли гарантувати собі вихід в 1/4 фіналу, то «ткачі» лише провели перший свій матч 1/8 фіналу проти «Ювентуса». У домашньому матчі «Ліон» обіграв туринський клуб з рахунком 1:0, і при нормальних умовах мав би певну фору над опонентом, але з урахуванням того, що «ткачі» геть позбавлені можливості грати (у Франції заплановано провести лише фінали Кубку країни та Кубку ліги, які відбудуться в кінці липня, але всерйоз казати про них, як про повноцінну практику офіційних матчів навряд чи можна). «Ювентус» же, навпаки, має відмінні шанси достроково гарантувати собі чемпіонство в Серії А, а тому залишок чемпіонату цілеспрямовано присвятити підготовці до рестарту Ліги чемпіонів - причому навіть пауза у туринської команди буде максимально звична. 2 серпня «Ювентусу» належить зіграти фінальний поєдинок сезону в Серії А проти «Роми», а вже 7 числа провести повторну гру 1/8 фіналу Ліги чемпіонів з «Ліоном».

Крім того, ще невідомо, з якою кадровою ситуацією підійдуть команди до відновлення Ліги чемпіонів. Ті, хто не грав давно, можуть зіткнутися з проблемою поганої підготовки і неготовності до належної інтенсивності ведення гри. Інші ж, навпаки, через надмірні навантаження ризикують отримати цілий марафон травм, що може негативно вплинути на тактичні задумки тренерів.

Об'єктивно кажучи, клуби з Німеччини та Іспанії (в турнірі, нагадаємо, з таких залишилися «Лейпциг», «Баварія», «Реал», «Барселона» і «Атлетіко») отримають певну фору над іншими. У Бундеслізі сезон завершено ще в кінці червня, а в Ла Лізі останні матчі команди проведуть 19 липня. Значить, німці та іспанці отримають можливість протягом місяця неквапливо, а головне цілеспрямовано, готуватися до відновлення матчів плей-оф Ліги чемпіонів. Крім тренувань вони зможуть організовувати і проводити спаринги, і користуватися усім спектром можливостей, але головне - в їх розкладі буде практично звична за тривалістю для літа між іграми в офіційних турнірах пауза. А це те, чого позбавлені команди з Франції, Англії (Прем'єр-ліга фінішує 26 липня) і Італії (Серія А закінчиться 2 серпня).

В цьому і є неймовірний дисбаланс, з яким тренерам якось доведеться уживатися. З цієї причини, хто б не виграв цьогорічний розіграш Ліги чемпіонів, допитливі нащадки, які через десятиліття будуть копатися в анналах історії, зможуть поставити навпроти назви цього клубу жирну зірочку - такий собі знак несправедливості і відсутності спортивних принципів.

Безумовно, УЄФА дорожить спонсорськими контрактами, але об'єктивно Ліга чемпіонів - це не той турнір, від якого системно залежить весь континентальний футбол. Національні ліги дають відповідь, хто буде грати в єврокубках в майбутньому, а тому їхнє догравання логічно було пріоритетним, але подібного ніяк не можна сказати про саму Лігу чемпіонів. Довести її розіграш до кінця потрібно тільки для того, щоб мінімізувати економічні втрати. Власне, це і є ключовий мотив УЄФА, хоч як крути. З іншого боку, чиновникам саме цієї організації жити з наслідками своїх рішень - раніше вони не заборонили проведення матчів між «Аталантою» і «Валенсією», що за оцінками багатьох аналітиків посприяло спалахам в Італії та Іспанії осередків зараження коронавірусом, зараз роблять все, щоб довести сезон до логічного, як їм здається, завершення. Як і завжди в подібних ситуаціях, правоту тієї чи іншої думки визначить лише сам хід історії. Поки ж нагадаємо, що до нинішнього моменту жертвами пандемії коронавірусу, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у світі стали понад 550 тисяч осіб...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Парадокс імені Беллінгема. Боруссії Д фінансово вигідніше програти фінал ЛЧ
Футбол | 09 травня 2024, 18:34 4
Парадокс імені Беллінгема. Боруссії Д фінансово вигідніше програти фінал ЛЧ

Німецький клуб отримає додаткових 25 мільйонів у разі перемоги «Реала»

ФОТО. Гравець Баварії не був у офсайді перед голом Реалу на 90+13-й хвилині
Футбол | 09 травня 2024, 14:24 18
ФОТО. Гравець Баварії не був у офсайді перед голом Реалу на 90+13-й хвилині

Арбітр прийняв помилкове рішення та не дозволив матчу перейти в овертайм

Коментарі 24
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
digsum
По такой логике любой проведенный чемпионат мира нечестный. У одних зима, у других лето, третьи вообще хозяева - пинали 4 года...
Касательно того, что кто-то отдыхает и целенаправленно готовится, а кто-то пашет в борьбе за скудетто, так неизвестно что лучше или хуже для кубковых матчей - игровой тонус или отдых. Шахтер, отдыхавший всю зиму, выглядел свежее пахавших немцев, но в прошлые годы мы всегда пасли задних в физическом плане весной в Европе. Все зависит от тренеров, короче.
Даты возобновления объявлены заблаговременно, по-моему, все справедливо. Кому не справедливо - может сняться. Думаю, таких не найдется
None
"каждая страна имеет свои особенности борьбы с пандемией: где-то, как в Швеции, сделали ставку на выработку «коллективного иммунитета», где-то, как в Беларуси, практически не вводили никаких ограничений"
В Швеции - "коллективный иммунитет", а в Белорусии - "никаких ограничений". Ну автор, ты сморозил. В чем разница? ...
Сука, и тут Европе подлизнул
sand
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Pro100alex88
Такая себе аналитика... Тут по большому счету только французы теряют, но это их проблемы. Например командам с Украины было сложнее стартовать всегда в еврокубках весной, чем той же Испании/Англии потому что вторая часть сезона в чемпионате еще не стартовала. Но это же в анналах истории никого не волнует. Поэтому все в равных условиях почти. Все знают дату и могут за месяц начать готовиться к матчам.
Ostap1948
Та відповідає всім спортивним принципам !!!Бути всім в рівних умовах не можливо в принципі. Так як і в повсякденному житті людей.
Алексей Романенко
Бред. Конечно доигрывать. Тем более формат максимально смягчили.В случаи недоигровки, куда больше было бы претензий.
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
bzzzzz
Согласен, что было был лучше не доигрывать этот сезон ЛЧ. Слишком много всяких факторов, плюс система плей-офф в один матч... победитель этой ЛЧ будет воспринематься не так как другие, можно сказать будет чемпион для галочки. Сложно будет эту победу считать заслуженной.
zac1310
Ай-яй-яй, бедные французики! А кто им, баранам, виноват? Хотят - прусть снимаются, нет - пусть играют, всем тяжело, ну никто ихних бонз не заставлял принимать подобных решений.
Не доиграть ЛЧ в триста тысяч раз большая несправедливость...