Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок України
| Оновлено 10 липня 2020, 01:31
40884
90

Чого злякався Юрій Максимов?

Хороший тренер і мужик, але велике йому не по плечу

| Оновлено 10 липня 2020, 01:31
40884
90
Чого злякався Юрій Максимов?
УАФ. Юрій Максимов

Є тільки мить між минулим і майбутнім. І всі ми знаємо, як вона називається. Приблизно така ж відстань між талантом і генієм - малесенька, практично не видима без монокля. Але, якщо розібратися, різниця між цими семантично подібними поняттями величезна. Практично непереборна прірва.

Ось, наприклад, взяти тренера «Ворскли» Юрія Максимова. Чудовий, я б сказав, класний був футболіст. Зараз - хороший, я б сказав чудовий тренер. Талановитий. І кажу це не стільки тому, що він вивів периферійну по суті команду в фінал Кубка України. У його тренерській кар'єрі були й інші, не менш важливі досягнення. Зокрема, Юрій Вільйович став володарем Кубка Азербайджану на чолі такої собі «Кешлі». А ще вивів з першої ліги у вищу столичну «Оболонь», врятував від вильоту в першу лігу з вищої «Кривбас». Трюк, схожий з «оболонським», провернув в Росії, коли тренував «Мордовію». Одним словом, людина вміє витискати максимум з мінімуму. З кадрового мінімуму, з фінансового.

Він талановитий тренер. Це безумовно. А ще за ним міцно і надовго закріпилося реноме мужика. Ні, не так: справжнього Мужика. Того, хто не боїться різати правду-матку. І того, хто не боїться врізати знахабнілим «гопникам» від футболу. Від нього частенько діставалося суперникам ще тоді, коли він сам бігав з м'ячем на футбольному полі. За це іноді отримував червоні картки. І коли став тренером, бажання врізати не зникло. Ми добре пам'ятаємо, як Юрій Вільйович в Україні «вчив» Олександра Рибку. У Казахстані - Олександра Алієва. В Азербайджані - якогось чувака, якому він врізав після кубкового півфіналу. Хіба така простота може не підкуповувати? Хіба нашим містечковим зіркам потрібен тренер іншої формації? Ні, навряд чи. Це як раз той випадок, коли саме такого тренера наші будуть слухати. Тому що він може і сам показати, що робити з м'ячем, і розповісти, куди бігти, але головне, що він може сам показати, як ветеран багатьох славних бойових походів, свої шрами і відмітини, які будуть красномовніше за слова. Та й врізати, як було сказано вище, він теж може будь здоров. Який там «новий Нагельсманн», про що ви?!


УАФ

Те, що Максимов провернув в півфіналі, випустивши на 119 хвилині зустрічі на післяматчеву серію пенальті учня автодорожнього технікуму, який в підсумку став героєм, теж класно лягає в канву його таланту. Ні, тренер «Ворскли» в цьому сенсі не був унікальним. Швидше за все - оригінальний, не більше, адже до нього подібні трюки часто робили (Юрій Сьомін, Луї ван Гал). Але все одно спроба була залікова.

І ось ми підходимо, нарешті, до кульмінації. До тієї межі, що розділяє хорошого, навіть талановитого фахівця (в будь-якій галузі, до речі) від генія. Юрій Максимов мав всі підстави увійти в історію. Навіть якби він не виграв Кубок України, випустивши на післяматчеві пенальті Ісенка, він би все одно показав, що не просто неординарна особистість і такий же за якістю мужик, але і тренер, якому вже по плечу велике. Але він чомусь знітився, зкукожився і включив задню.

І тут справа зовсім не в тому, що Максимов давав «зуб» Ісенку, що випустить того на пенальті. Ні, справа не тільки в цьому, адже у тренера повинна бути ще і чуйка, і стратегічне мислення. Просто послухайте, що сказав після гри Юрій Вільйович:

«Ми хотіли міняти воротаря, обіцяли Ісенка випустити, але за 10 хвилин боялися. Потрібно було двох випускати, а залишалося ще 10 хвилин, боялися. Потім дорікали б себе. Щастя ми упустили, тепер складно буде виходити з ситуації».

Ось відповідь, вона перед нами: тренер просто злякався. Злякався того, що Ісенко міг пропустити в основний час. Тобто, Максимов чітко дає зрозуміти, що віддає перевагу синиці в руці, а не журавлю в небі. Власне, він її і отримав: «Ворскла» в основний час не програла. Чому ж ви, Юрію Вільйовичу, говорите, що «упустили своє щастя», якщо ви його навіть не випустили?

Шкода. Ні, я не уболівальник «Ворскли». Та й не уболівальник «Динамо». Мені просто здавалося, що тренер Юрій Максимов, який мені, як і багатьом, дуже симпатичний, здатний дотягнутися до зірок. Тобто, вже переріс рівень містечкових професіоналів. Йому раніше для нового статусу не вистачало якоїсь дрібниці. Він вивів донецький «Металург» в єврокубки, але в першому ж матчі отримав дулю від якогось «Кукесі». З «Кешлею» на євроарені вийшло аналогічно: в першій же грі поступився безрідній мальтійській команді. Таке відчуття, що людина просто боїться розправити плечі: ось начебто зробив дивовижну річ, а далі злякався власної прудкості. Або власної тіні.

Мені здавалося, що ця його «дитяча хвороба лівизни» залишилася в минулому. Десь там на руїнах донецького «Металурга» чи за нафтовими вишками Баку. І що в «Ворсклі» Максимов доб'ється не тільки визнання, але і нарешті пересяде з купе в СВ. Але на жаль, він знову злякався. Знову віддав перевагу синиці. А нового шансу вже може і не бути. А якщо так, йому практично напевно вже не вийти за межі. Він нічим не кращий за Михайличенка, а тому навіть нинішнє «Динамо» йому не світить. Він так і залишиться хорошим тренером і таким же мужиком для хороших периферійних команд.

А міг же стати особливим...

Оцініть матеріал
(205)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 90
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Андрей Олейников
На самом деле основной вратарь заслужил того, чтобы стоять серию пенальти. Жаль, что он не затащил конечно (
Но тащить Ворсклу всю игру, вытаскивать мёртвые мячи, чтобы потом какой то малой вышел, отбил один удар и стал героем матча? Это было бы не честно по отношению к нему.
BekXan
Исенко 16 лет первый раз вышел на замену всем на удивление.И взял пенальти.Здесь Динамо не Мариуполь качество технически выше да и понятно что уже ждали и понимали как бить.Не нада который раз пороть ересь про Исенко.За 10 минут до конца поменяли Степанюка.Ворскла очень подсела и без игрока на поле за 10 минут могло произойти что угодно.Резник сделал в игре всё что мог также и в пенальти.Хватить писать и постить хр@нь как бы да абы и т.д.
norma_zap
Да там почти 100% забитых пенальти и Ворсклы и ДК были неберущимися, как сказал коментатор "Старой закалки", по моему только бразилец из Ворсклы бил на развод мяча и вратаря, а все остальные или сильно в самый угол внизу или сильно в девятку и удар от Миколенко тоже был высокого уровня так что Ризнык сыграл на максимум человеческих возможностей. Кроме того выпуская Исенко в полуфинале расчет был не только на его способности, но и на то, что соперник готовился к серии пенальти против другого вратаря, а в финале мог быть расчет на обратное. 7-7 после семи ударов, любой ЧМ позавидует! А гадать, что замена могла бы быть переломной после проигранного матча и упрекать в этом тренера очень удобно для написания подобного рода статей.
Shchebet
Максимов талантливый игрок и тренер. Это даже не обсуждается. Это факт. И то что он вывел Ворсклу в финал Кубка Украины и при этом, показал хорошую командную игру, когда Ворскла как команда играла быстрее и топталась с мячем - это тоже зачёт!
Так что респект и уважение Максимову, который сделал такой финал при таком составе команды и финансировании.
Красава!
Limb-Ur
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Leo Leo
За такой заголовок я бы автору втащил..
Максимов красавец, с такой командой дал бой в финале! миллионерам..
stopor2016
Чувак думал : что-бы необычного написать ? А напишу-ка я херню !
Капитан Врунгель
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
zac1310
Статья откровенно слабая, автор почему-то по одному действию тренера истеричным тоном ставит "жирный крест" на всей карьере тренера.
Почему не стал великим (даже если он и ошибся, что очень под вопросом)? А может, всё ещё впереди? Или, раз г-н Василенко решил так значит всё, кранты?
По-сути. На 110-й минуте примерно перед Максимовым встала серьёзная дилемма: замену нужно делать срочно, другой возможности уже не будет. Нужен полевой игрок, иначе могут не удержать. Менять ли вратаря? Исенко неплохой вратарь, но войти в игру, такую игру очень сложно, за 10 мин очень может пропустить. Кроме того, не факт, что он 100% выиграет серию. Так что Максимов принял возможно правильное, возможно нет, но вполне себе разумное и продуманное решение.
Человек, который каждый раз принимает решения "по схеме Василенко" - это не "великий гений", а скорей камикадзе, азартный игрок и авантюрист.
Vbolivalnyk-Peter
Автор як на мене несе "лєву отсєбятину"... Якби Максимов випустив Ісенко і він пропустив би на останніх хвилинах з гри - усі би просто "ржали" з Максимова ( вислів Автора: "Юрий Максимов имел все основания войти в историю. Даже если бы он не выиграл Кубок Украины, выпустив на послематчевые пенальти Исенко, он бы все равно показал, что не просто неординарная личность и такой же по качеству мужик, но и тренер, которому уже по плечу великое...." - до чого це тут? Що "великого" у сподіванні на чудо у вигляді 16-річного пацана, якому ще слід було би до можливості створити потенційне чудо достояти...Максимов хіба що ввійшов би в історію як клоун.)
Різник відпрацював в рамці Ворскли на 100%. Кілька різів відверто рятував полтавчан (можна сказати піймав такий собі міні-кураж), а так як пробивали 11-метрові гравці Динамо (та й зрештою і Ворскли) усі Ісенко, Шовковський, Буфон, Бартез... залишилися би в дурнях. Тому Максимов вчинив правильно, як на мене, залишивши Різника (який теж доречі потягнув не зовсім простенький удар від Миколенка). Ісенко слід на тренуваннях доводити своє право стояти в рамці в якості основного кіпера, а ще маючи хист до відбиття 11-метрових - тоді хлопчина піде далеко - і, можливо, увійде в історію, а разом з ним і Максимов.
Ossa8860
Статья напомнила мне фразу из фильма "Обыкновенное чудо: " Вы вовсе не величайший из королей, а всего лишь выдающийся, да и только!". Максимов - герой, он за свою жизнь совершил много подвигов. И ещё совершит, будьте уверены.
Всеволод Фомичев
Совершенно не согласен с автором, что Максимов "испугался".
Поручик Ржевский
Статья имеет "авторский" запашок.
Это футбол. Ворскла подсела и Динамо в овертайме много атаковали.
А Ризнык надёжной игрой цементировал оборону. Поменяй его - и новый мог бы и не дотянуть до 120-й минуты...
tima fialko
Який глобальний висновок з простої відмови змінитити голкіпера.А зробив би,то була б нашкарябана стаття про Максимова-авантюриста який загубив великий шанс
bullyUA
После драки руками не машут. Динамовцы, кроме Миколенко, так били, что ни один вратарь в мире ничего бы поделать не смог.
Муґунот Уух
во-во,
а ведь мог стать великим, встать в один ряд с Клоппом, Гвардиолой, Анчелотти, не побоись он усилить игру 16-летним учащимся автодородного техникума
Barilko
Статья - чушь полнейшая.
Ukrainian_football
автор статьи, что ты накарлякал? Тренер же говорил, что они боялись выполнить последнюю замену так как держали ее для форс-мажорного случая. Некоторые игроки умирали на поле, некоторые могли получить травму. А не для того, что не ставить Исенко, чтоб тот не пропустил в игре..
Почему не поменял вратаря непосредственно после доп. время? Хз
BekXan
Валерий Василенко давно с подворотни где работали уборщиком канализации?Там такой ахинеи нахватались?