Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 07 липня 2020, 19:08
6186
1

Асист Ноєра, рекорд Буффона, гол зі штрафного Роналду

Sport.ua розповідає про головне, що вмістив у себе європейський тур на вихідних

| Оновлено 07 липня 2020, 19:08
6186
1
Асист Ноєра, рекорд Буффона, гол зі штрафного Роналду
ФК Баварія Мюнхен. Мануель Ноєр

Топ-чемпіонати все ближче й ближче до завершення та короткочасної паузи. Вже й Німеччина полагодила останні формальності, визначивши лузерів і тріумфаторів сезону. Що ж, тим більше рекордів і підсумкових топ-досягнень у нашому огляді.

Досягнення вік-енду

Туринське дербі в черговий раз закінчилося перемогою «Ювентуса» і вмістило в себе цілий ряд історичних досягнень. Зокрема, Сальваторе Сірігу зміг пробити Кріштіану Роналду, який став першою в історії футболу людиною, що зуміла забити 25 м'ячів в окремих розіграшах АПЛ, Прiмери та Серії А.

Якщо ви думаєте, що багато забивати в топ-клубах легко, то ось вам факт: в попередній раз стільки голів за чемпіонат гравець «бьянконері» забивав у сезоні-1960/61, і ним став Омар Сіворі. І якщо хто й набив статистику на дітях, то це саме голденбой з шістдесятих: в одному з матчів «Ювентусу» протистояв «Інтер», який на знак протесту виставив молодіжний склад – і Омар в цьому матчі забив шість м'ячів.

Історичний в усіх відношеннях гол Роналду провів зі штрафного – й це перший його гол такого типу в чорно-білій формі. А ще це вже десятий сезон в його кар'єрі, в якому португалець забив щонайменше сорок м'ячів за клуб і збірну. І це при тому, що у нього попереду ще як мінімум дев'ять ігор: 8 турів чемпіонату та матч-відповідь 1/8 ЛЧ з «Ліоном»!

Найбільш приголомшливе, що Роналду вже 35 років. Він є старшим за деяких великих і авторитетних тренерів, а 99% його ровесників-гравців або вже закінчили кар'єру, або грають на принципово іншому, ніж він, рівні. Кріштіану з такими характерними для нього заведенiстю й азартом відмовляється програвати навіть часу.

Рекорд вік-енду

Але, мабуть, головне досягнення в цьому матчі встановив все ж не Роналду. Мауріціо Саррі надав відпочинок Войцеху Щенсни, а це означало, що на дербі вийде Джанлуїджі Буффон. І цей матч став для легенди 648-м в рамках Серії А, що дозволило обійти Паоло Мальдіні та стати рекордсменом за кількістю ігор у вищій лізі Італії.

Як же довго Джіджі до цього йшов! Дебютував в Серії А він ще до народження деяких свої партнерів і суперників за дербі: 19 листопада 1995 року, коли навіть Роналду було всього десять років. Зазначу, що 18-річний воротар «Парми» дебютував не з ким-небудь, а з «Міланом» – і зміг відстояти нульову нічию проти великої команди з Веа, Баджо, Бобаном, Альбертіні в складі.

Ці чверть століття включили в себе сезон у Серії Б, рік в Парижі, безліч невдач «Ювентуса» і незліченну кількість травм воротаря – але не зуміли змусити Буффона охолонути до гри. Саме рекорду йому довелося чекати майже півроку: наздогнав Мальдіні воротар ще в грудні, але через карантин і Щенсни перевершити зумів тільки в суботу.

З такої нагоди гравці «Ювентуса» вийшли на матч у футболках із спеціальними принтами:

І, звичайно, розгромили «Торіно» з рахунком 4:1.

Кубок вік-енду

«Баварія» слідом за салатницею забрала собі і Кубок Німеччини. «Баєр» із його розкладною обороною не мав жодних шансів поборотися за результат: Зірка Півдня без проблем заволоділа перевагою у два м'ячі ще до середини першого тайму. Тапсоба з чемпіонату Португалії та Свен Бендер, якому краще грати в опорній зоні, дозволили, зокрема, записати в актив гольову передачу Мануелю Ноєру:

Зате «Баєр» яскраво грає в атаці і дозволив побачити багато голів. Правда, цього разу обидва взяття воріт прийшли після кутових: Ларс Бендер просто забив після подачі від корнера, а Фолланд у боротьбі з Ернандесом змусив Люку зіграти рукою у штрафному. Зазначу, що Кай Хаверц в 21 рік доріс уже і до звання пенальтиста.

Цей кубок став двадцятим в історії «Баварії». Усі конкуренти далеко позаду: у найближчого переслідувача їх шість, ще у двох команд по п'ять, і ви навряд чи вгадаєте їх усi («Вердер», «Шальке» і «Айнтрахт» – а у дортмундської «Боруссії» всього чотири). Загалом, німецький гегемон в черговий раз показав клас.

«Наш хлопець» вік-енду

Руслан Малiновський у мід-вік відсидів дискваліфікацію і повернувся до стартового складу «Аталанти». Це виявилося простіше, ніж здається: Джанп'єро Гасперіні вирішив саме в 30-му турі провести ротацію і випустив проти «Кальярі» практично дублюючий склад.

Через це бергамаски вперше за 11 (!) офіційних матчів не забили хоча б двох м'ячів. При цьому неможливо втриматися від чергових компліментів тренеру: навіть граючи резервістами, вони декласували сардинський клуб, по грі не залишивши йому жодного шансу. 25:7 за ударами, 7:0 за влучаннями в площину ворiт, 87-відсоткова точність передач – гравці, половину з яких до трансферу в «Аталанту» не взяли б у той же «Кальярі», провели матч, як справжній топ-клуб.

Саме Малiновський відгукнувся на дальній пас де Роона і увірвався до штрафного, де був збитий захисником. Амадео Карбоні взагалі провалив гру: ще на п'ятій хвилині він заробив попередження, а в головному епізоді міг фолити до штрафної, але вважав за краще збити українця саме за лінією. Чисті друга жовта і пенальті, реалізований Мюріелем.

Руслан провів на полі рівно годину, відзначився шістьма ударами, з яких два припали у ворота. Обидва вони були нанесені зі штрафних і стали великою проблемою для воротаря, але Краньо впорався. З 31 його передачі двадцять п'ять досягли адресата, а п'ять могли завершуватися голами – це кращий показник в команді! Малiновський також виграв обидва єдиноборства, в яких був помічений, і вдало виконав два відбори з трьох.

В цілому, дуже гідний матч українця, який виглядав не гірше за Гомеса, який його замінив. Бентежить тільки, що майже всi гравці, що вийшли проти «Кальярі», були честолюбними дублерами – і, звичайно ж, Гасперіні через один хороший перфоманс не змінюватиме перший і другий склад місцями. Можливо, Малiновський стане тим самим винятком, який скористався шансом, вийшовши з перших хвилин і в середу проти «Фіорентини».

Гол вік-енду

А ось Олександр Зінченко останній матч собі в актив занести не може. Матч в Саутгемптоні його команда проводила, за звичкою атакуючи в десять осіб – і втрата українцем м'яча дала можливість Че Адамсу філігранно перекинути голкіпера:

Автогол вік-енду

Німецький сезон остаточно закінчився стиковими матчами за місце в Бундеслізі. «Вердер» відстояв місце в еліті: дивом, витративши на це порятунок весь свій фарт на десятиліття вперед. Спочатку пощастило з суперником по останньому туру: «Кельн», який приїхав в Бремен, давно змагається з «Фортуною» (Дюсельдорф) і з задоволенням програв 1:6, щоб відправити її в зону вильоту. Потім випав набагато скромніший суперник з другої Бундесліги: знаменитий «Гамбург» примудрився програти на своєму полі 1:5, залишивши третє місце «Хайденхайму».

І навіть цю команду-ноунейм бременці так жодного разу і не обіграли. Матч на «Везерштадіон» закінчився нульовою нічиєю, а в матчі-відповіді «Вердер», швидше за все, програв би, але Норман Тойеркауф вже на самому початку вразив дев'ятку власних воріт:

За правилом виїзного гола «Вердер» все-таки втримав місце в еліті. Між іншим, бременський клуб утримує першість за кількістю сезонів в Бундеслізі – один з небагатьох рейтингів, в яких лідирує не «Баварія». Але після такої розв'язки впору чекати п'ять-шість поразок при повній перевазі в наступному сезоні: колись Фортуна (не дюссельдорфська) повинна повернутися спиною.

Ну а «Хайденхайм» відверто шкода. Одна з головних сенсацій всього німецького сезону змогла на дистанції обійти набагато більш статусні «Гамбург», «Ганновер» та «Нюрнберг», дійшла до стикових матчів проти чергового легендарного клубу – і програла, як в шахах, через невимушену помилку. Залишається тільки побажати удачі в наступному сезоні: з «Фортуною» та «Падерборном» боротися повинно бути простіше, ніж зі «Штутгартом» й «Армінією».

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
REALIST
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил