Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 13 листопада 2020, 17:04
22897
8

Легенди минулого: 15 найдорожчих трансферів 80-х років

Sport.ua пропонує невеликий історичний огляд рекордів трансферного ринку минулих років...

| Оновлено 13 листопада 2020, 17:04
22897
8
Легенди минулого: 15 найдорожчих трансферів 80-х років
ФК Барселона. Дієго Марадона

Влітку 2017 року, коли відбувся перехід Неймара з «Барселони» в «Парі Сен-Жермен» за 222 мільйони євро, трансферний ринок у футболі остаточно пройшов точку неповернення. Після неймовірного розкидання грошима, яке влаштували катарські власники паризького клубу, всім в Європі і світі стало ясно - тепер ціни на футболістів будуть рости ще швидше, і ключовим орієнтиром буде саме те, скільки заплатили за Неймара. Так, коронавірус, що раптово обрушився на людство, пригальмував цей процес, але якщо з заразою вдасться впоратися, то в футболі, ймовірно, все знову досить швидко повернеться до зростання.

До слова, це саме зростання трансферних цін і рекордів угод було активно запущене в 80-х роках минулого століття. Тоді на ринку відбулися зміни, що дозволили багатьом клубам платити значно більше, ніж до того звикли за попередні кілька десятиліть. Втім, зараз всі ті угоди виглядають досить скромно, але щоб це оцінити, пропонуємо згадати або ознайомитися з 15 найбільш дорогими трансферами тих часів.

Для зручності і уніфікації рейтингу використаємо дані порталу Transfermarkt, де можна почерпнути інформацію про суми тих трансферів в євро - валюті, що прийшла до Європи значно пізніше, але нині вже щільно увійшла в ужиток на футбольному ринку.

15. Вальтер ШАХНЕР

Сума трансферу: 3,85 млн євро

Маршрут трансферу: «Чезена» - «Торіно»

Влітку 1983 року «Торіно» витратив рекордні для себе на той момент гроші на покупку форварда «Чезени», що вилетіла з Серії А, Вальтера Шахнера. Австрійцю було 26 років - самий розквіт сил для нападника. У підсумку в туринському клубі Шахнер провів 3 роки, відзначившись 33 забитими м'ячами у 115 матчах. Надалі перейшов в «Авелліно», а завершувати кар'єру повернувся до Австрії, де ще дуже довгий час виступав за різні команди. З футболом попрощався в 41 рік в «Айнтрахті» з Велса, а потім перейшов на адміністративну роботу. Останньою посадою, яку займав Шахнер, є пост радника керівництва австрійського «Леобнера», звідки Вальтер пішов влітку 2015 року. Нині Шахнеру 63 роки.

14. Олександр ЗАВАРОВ

Сума трансферу: 4 млн євро

Маршрут трансферу: «Динамо» Київ - «Ювентус»

Віце-чемпіон Європи 1988 року Олександр Заваров після тієї континентальної першості перейшов з київського «Динамо» в туринський «Ювентус». Угода відбулася за досить складною схемою через існуючі на той момент порядки в радянській державі. Однак італійці пішли на здійснення трансферу, щоб здобути одного з найбільш талановитих гравців того часу. В «Ювентусі» Заваров провів два роки, ставши володарем Кубка Італії і Кубка УЄФА в 1990-му. Кар'єру гравця завершував у Франції, де його останньою командою став скромний «Сен-Дізьє». Згодом почав працювати тренером, а з літа 2018 року повернувся до «Динамо», де виконує функції скаута. В кінці квітня Заварову виповнилося 59 років. Його досі тепло пам'ятають в «Ювентусі», у зв'язку з чим не забули привітати з черговим днем ​​народження.

13. Іан РАШ

Сума трансферу: 5 млн євро

Маршрут трансферу: «Ліверпуль» - «Ювентус»

Один з легендарних форвардів в історії «Ліверпуля» Іан Раш влітку 1987 року прийняв пропозицію про переїзд до «Ювентуса». Однак в «старій сеньйорі» валлієць провів лише один сезон, який видався вкрай невдалим для команди. «Ювентус» фінішував лише шостим, забивши всього-навсього 35 м'ячів. Незважаючи на те, що саме Раш з 7 голами став найкращим голеадором команди, на нього вилилося чимало критики, через що Іан прийняв рішення повернутися в «Ліверпуль». Згодом він відіграв ще вісім років за «червоних», а кар'єру футболіста завершив у Австралії в 2000 році в рядах «Сідней Олімпік». Нині Рашу 58 років, а в футболі він в останній раз активно працював в сезоні-2004/05, коли в якості тренера очолював «Честер Сіті».

12. Руй БАРРУШ

Сума трансферу: 5 млн євро

Маршрут трансферу: «Порту» - «Ювентус»

Після виграшу з «Порту» Суперкубка УЄФА і Міжконтинентального кубка 1987 року атакуючий півзахисник Руй Барруш привернув увагу «Ювентуса». У той час це був один з економічно найбільш сильних гравців на ринку континенту, а тому туринці з легкістю дозволили собі віддати за угоду солідну суму. У туринському клубі Барруш провів два роки (95 матчів, 19 голів, 2 асисти), після чого переїхав до «Монако», а кар'єру футболіста завершив у 2000 році в стані «Порту». Нині Рую 54 роки, і він є головним тренером дублюючого складу «драконів».

11. Пол ГАСКОЙН

Сума трансферу: 5,2 млн євро

Маршрут трансферу: «Ньюкасл» - «Тоттенхем»

Один з найбільш талановитих англійських футболістів кінця 80-х і початку 90-х років минулого століття Пол Гаскойн влітку 1988 року змінив рідний «Ньюкасл» на «Тоттенхем». Йому був 21 рік, але в стані «шпор» Гаскойн виграв лише Кубок Англії в 1991-му, а зробити кращу кар'єру йому всерйоз завадили травми. Згодом Гаскойна вигідно перепродали в «Лаціо», а кар'єру гравця він завершив в 2004-му в «Болтоні», коли в пресі вже щосили говорили про його проблеми з алкоголем. Нині Гаскойну всього 52 роки, хоча виглядає він, м'яко кажучи, значно старшим за свої роки. Алкогольна залежність раз у раз призводить до того, що Пол потрапляє в гучні скандальні історії, до яких вже якось навіть почали звикати...

10. Сальваторе БАНЬЇ

Сума трансферу: 5,3 млн євро

Маршрут трансферу: «Інтер» - «Наполі»

Влітку 1984 року «Наполі» вдалося завербувати в свої ряди одного з кращих півзахисників Серії А того часу Сальваторе Баньї, який перейшов з «Інтера». У стані неаполітанців хавбек провів чотири роки, посприявши в 1987 році історичній першій перемозі команди в чемпіонаті Італії. Потім пішов в «Авелліно», де в 1989 році у віці 32 років завершив кар'єру гравця. Нині Баньї 63 роки, і про нього навіть в Італії чутно не так часто.

9. Кріс УОДДЛ

Сума трансферу: 5,4 млн євро

Маршрут трансферу: «Тоттенхем» - «Марсель»

Півзахисник збірної Англії кінця 80-х - початку 90-х Кріс Уоддл влітку 1989 року змінив «Тоттенхем» на «Марсель», який віддав за футболіста дуже солідні на ті часи 4,5 мільйони фунтів. У стані французької команди Кріс провів три сезони, відігравши 137 матчів (27 голів, 15 асистів), протягом яких здобув три титули чемпіона Франції, а також допоміг «провансальцям» в 1991 році дістатися до фіналу Кубка європейських чемпіонів, де вони досить несподівано для багатьох поступилися «Црвені Звезді». Згодом Уоддл повернувся в Англію, а остаточно з кар'єрою гравця попрощався лише в 2002 році в рядах скромного «Ворксоп Таун». Нині Крісу 59 років.

8. Карл-Хайнц РУММЕНІГГЕ

Джерело фото: Bundesliga

Сума трансферу: 5,5 млн євро

Маршрут трансферу: «Баварія» - «Інтер»

Один з кращих форвардів в історії «Баварії» і всього німецького футболу Карл-Хайнц Румменігге влітку 1984 року зважився на зміну обстановки, в результаті чого перейшов в «Інтер». У міланському клубі Румменігге провів три роки, так і не зумівши нічого виграти з «нерадзуррі». У 1987 році Карл-Хайнц відбув до швейцарського «Серветта», де після двох сезонів і завершив кар'єру футболіста. Нині Румменігге 64 роки, і він залишився у футболі, займаючи різні адміністративні посади. Зокрема, в даний момент він є головою правління «Баварії».

7. Рональд КУМАН

Сума трансферу: 5,67 млн ​​євро

Маршрут трансферу: ПСВ - «Барселона»

У 1988 році Рональд Куман в складі збірної Нідерландів став чемпіоном Європи, а через рік перебрався з ПСВ в «Барселону». В рядах «блаугранас» провів шість вельми успішних сезонів (252 матчі, 82 голи - феноменальні показники для захисника, яких Куману допомогло домогтися його вміння виконувати стандарти), ставши 4-кратним чемпіоном Іспанії і переможцем Кубка європейських чемпіонів-1991/92. У 1995 році покинув «Барсу», повернувшись на батьківщину в «Фейєнорд», де через два роки і завершив кар'єру. Згодом став тренером, і нині в свої 57 років працює з національною збірною Нідерландів.

6. Юрген КЛІНСМАН

Джерело фото: Sempreinter

Сума трансферу: 6,5 млн євро

Маршрут трансферу: «Штутгарт» - «Інтер»

У 1989 році Юрген Клінсман, що став в 90-х одним з найсильніших форвардів німецького футболу, перейшов зі «Штутгарта» в «Інтер» за серйозні на ті часи гроші. У міланському клубі провів три сезони, а потім навіть з невеликим «наваром» був проданий «Монако». Згодом встиг пограти за «Тоттенхем», «Баварію» і «Сампдорію», а кар'єру футболіста завершив у США в «Орандж Каунті Блу Стар». У 2004 році почав тренерську кар'єру, очоливши збірну Німеччини, з якою через два роки виграв «бронзу» домашнього чемпіонату світу. Останнім місцем роботи 55-річного Клінсмана була берлінська «Герта», звідки коуч пішов в середині лютого.

5. Рууд ГУЛЛІТ

Сума трансферу: 6,75 млн євро

Маршрут трансферу: ПСВ - «Мілан»

Рууд Гулліт був одним з найвидатніших атакуючих хавбеків того часу, а тому недивно, що влітку 1987 року «Мілан» пішов на серйозні витрати, щоб придбати цього гравця з ПСВ. У стані «россо-нері» Рууд провів шість сезонів, за які встиг стати триразовим чемпіоном Італії і дворазовим переможцем Кубка європейських чемпіонів. Всього ж з «Міланом» Гулліт виграв 12 трофеїв за цей період. На заході кар'єри подався в англійську Прем'єр-лігу, де в 1998 році в «Челсі» і прийняв рішення попрощатися з футболом, коли йому було вже 35. У стані «синіх» Гулліт почав і тренерську кар'єру. Нині йому 57 років, а останньою роботою у футболі був пост асистента головного тренера збірної Нідерландів за Діка Адвоката в 2017 році.

4. Дієго МАРАДОНА

Сума трансферу: 6,97 млн ​​євро

Маршрут трансферу: «Барселона» - «Наполі»

«Золотий хлопчик» аргентинського футболу влітку 1984 року перебрався з «Барселони» в «Наполі», щоб назавжди увічнити себе в серцях всіх неаполітанців. За сім років на півдні Італії Марадона допоміг «Наполі» здобути два титули чемпіона, які були першими для цього клубу і поки все ще залишаються єдиними. Також «партенопейці» з Марадоною у складі виграли Кубок УЄФА в 1989-му, а сам Дієго в 1986-му в рядах збірної Аргентини здобув титул чемпіона світу - трофей, якого поки так не вистачає іншому приголомшливому аргентинцеві Ліонелю Мессі.

Читайте також: Історія любові Наполі та Марадони, яку Мессі не зможе повторити в Барсі

3. Роберто ДОНАДОНІ

Сума трансферу: 8 млн євро

Маршрут трансферу: «Аталанта» - «Мілан»

Влітку 1986 року «Мілан» підписав хавбека «Аталанти» Роберто Донадоні, що стало першою оборудкою за нового президента «россо-нері» Сільвіо Берлусконі. Цей трансфер виявився вельми скандальним для італійського ринку, так як до контактів з «Міланом» Донадоні вже дав слово про перехід керівництву «Ювентуса», але в підсумку свою позицію змінив. У міланській команді Роберто провів десять чудових років, протягом яких «россо-нері» мали домінуюче становище в чемпіонаті Італії, вигравши 6 титулів чемпіона, 4 Кубка і Суперкубка Італії, а на континенті за «Міланом» залишилися дві перемоги в Кубку європейських чемпіонів і одна - в його правонаступниці Лізі чемпіонів. Кар'єру гравця Донадоні завершив в 36 років в рядах саудівського клубу «Аль-Іттіхад». Згодом почав працювати тренером, очолюючи з 2006 по 2008 роки навіть збірну Італії. Але на цьому терені 56-річному Роберто гучних успіхів домогтися поки не вдалося. Нині він очолює клуб китайської Суперліги «Шеньчжень».

2. Дієго МАРАДОНА

Джерело фото: Marca

Сума трансферу: 8 млн євро

Маршрут трансферу: «Бока Хуніорс» - «Барселона»

Переїзд в «Наполі» не став найбільш значущим і дорогим трансфером в кар'єрі Марадони. Таким є перехід з «Бока Хуніорс» в «Барселону», який трапився влітку 1982 року і оновив на той час світовий трансферний рекорд, утримуваний на протязі трьох років Енді Греєм. У стані «блаугранас» Дієго Марадона провів лише два сезони, які були далеко не найбільш вдалими в історії клубу. «Барселона» займала спершу четверте, а потім третє місце, а чемпіонство двічі поспіль здобував «Атлетик» з Більбао, для якого титул в сезоні-1983/84 до сих пір залишається останнім до нинішнього часу. Повертаючись безпосередньо до персони Марадони, варто відзначити, що нині йому 59 років. З вересня минулого року він працює головним тренером аргентинського клубу «Хімнасія і Есгріма».

1. Лайош ДЕТАРІ

Сума трансферу: 8,7 млн ​​євро

Маршрут трансферу: «Айнтрахт» - «Олімпіакос»

Вихованець «Гонведу» Лайош Детарі на початку і середині 80-х всерйоз вважався в європейському футболі «новим Платіні». У 24 роки він перебрався в «Айнтрахт» з Франкфурта, а лише через сезон отримав вигідну пропозицію від «Олімпіакоса». Грецький клуб заплатив німецькому влітку 1988 року близько 3 мільярдів грецьких драхм, що складає 8,7 мільйонів в перерахунку на євро. Однак добитися великих успіхів з грецьким клубом не зміг (хоча за два сезони відзначився 37 голами в 67 матчах), тому як незабаром в «Олімпіакоса» почалися фінансові проблеми. Влітку 1990 року Детарі за нерозкриту суму перейшов в «Болонью», а кар'єру гравця завершив в 2000 році в австрійському клубі «Остбан XI». Майже відразу почав працювати тренером, маючи до своїх нинішніх 57 років солідний список клубів в графі роботодавців. Втім, останньою тренерською роботою Детарі був досвід в «Ференцвароші», звідки Лайош пішов влітку вже досить далекого 2012 року.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(122)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
axylinam
В достойнейшей компании Заваров оказался и сумма трансфера достойная
K_Sarioglo@i.ua
Вот читаешь суммы и сравниваешь с нынешними - и глаза на лоб лезут.
Олег Мандрівник
как то странно
перевели в Евро, но не сделали поправку на инфляцию. а ведь 5млн денег в 80х и 5млн сейчас это разные 5млн
Роман Порывай
Сейчас совсем другой уровень сумм на трансферы, поэтому сравнить нынешние трансферы с прошлыми непросто. Да и не все трансферы из прошлого оказались оправданными. Тот же трансфер Марадоны в Барсу. Ну не заиграл там Диего, не срослось что-то. Как и Заваров в Ювентусе. А вот суперуспешный трансфер Ван Бастена из Аякса в Милан даже не вошел в этот список.
14sergey1953
Какие они легенды? Если половину с этого списка, даже фамилий таких никто не слышал. Разве что легенды по стоимости, так цена должна соответствовать качеству, а так что то не вяжется.