Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 01 липня 2020, 23:24
13099
35

Карпати можуть піти шляхом Дніпра і Металіста. Як це сприймуть фани?

Оглядач Sport.ua - про те, що насправді відбувається у львівському клубі

| Оновлено 01 липня 2020, 23:24
13099
35
Карпати можуть піти шляхом Дніпра і Металіста. Як це сприймуть фани?
ФК Карпати

Перенесений раніше на перше липня календарний матч 24 туру чемпіонату країни «Карпати» - «Маріуполь», який повинен був відбутися в приазовському місті, відмінено. Це вже офіційно. Таке рішення прийняла дирекція УПЛ. Власне, це рішення стало підсумком всіх тих трансформацій і чуток, що циркулюють останнім часом навколо цієї львівської команди. Саме про такий варіант розвитку подій - що команда не зможе виїхати на наступну гру, говорилося вже відразу після матчу попереднього туру «Львів» - «Карпати», зіграного в Луцьку. Той матч став першим після рестарту сезону для «зелено-білих». Нагадаю, що стартові тури після тривалого простою «Карпати» пропустили через спалах в колективі епідемії коронавірусу.

Однак, вже в 27 турі львів'яни були готові вийти на поле - в поєдинку проти «Олімпіка». Але тут коронавірус підкосив вже донецьку команду, і поєдинок довелося відкласти. Проте, футболісти і тренерський штаб «Карпат» з натхненням сприйняли першу гру після простою: молода команда в львівському «дербі» заслужила на свою порцію компліментів, хоч і не виграла. Більш того, заслужила і на матеріальне заохочення, якщо вірити офіційному сайту клубу. Але далі сталося те, про що першим повідав Sport.ua - всім футболістам першої команди і тренерському штабу від імені керівництва «Карпат» були розіслані повідомлення - мовляв, до Маріуполя не поїдемо. Нібито, немає коштів. За інформацією наших джерел у львівському клубі, це повідомлення застало зненацька весь колектив. Особливо це стосується молодих гравців, які були готові грати безкоштовно, аби засвітитися, захищаючи кольори рідного клубу. Але фінансова ситуація в «Карпатах» дійсно складна, про що, знову-таки, повідав офіційний рупор клубу. Але, все ж, не настільки, щоб не їздити на календарні матчі.

***

В даному випадку дозволю собі одну ремарку. Як розповів виконавчий директор «Карпат» Ростислав Ящишин, «зараз боргів перед командою немає, гравці отримали матеріальне заохочення за проявлений характер у львівському дербі». І ще його слова з того ж повідомлення на офіційному сайті: «через важку епідеміологічну ситуацію у Львові «Карпати» повинні були проводити домашні матчі в інших містах. Такий тритижневий виїзд обійшовся б львів'янам в 1,5 мільйона гривень. У клубу немає таких грошей». Дозволю собі не погодитися з паном виконавчим директором. Цілком можливо, що на рахунках львівського клубу зайвих (та й не зайвих теж) коштів дійсно немає. Але ж їх не було і минулого тижня, коли команда виїжджала до Луцька на гру зі «Львовом». Але потім гроші різко знайшлися для «матеріального заохочення за проявлений характер». Якщо називати речі своїми іменами, то команді була «виписана» премія з коштів нового співвласника клубу Олега Смалійчука.


ФК Карпати

Той же Ящишин цей факт побічно підтверджує, кажучи, що «Олег Смалійчук повідомив мені, що має можливість фінансувати клуб на свої 50%, оскільки є простим бізнесменом, а не олігархом». Тобто, при великому бажанні Смалійчук зміг би знайти кілька сотень тисяч гривень на вояж команди в Маріуполь. Тим більше, що «Маріуполь» був готовий фінансово взяти участь в організації матчу першого липня: львів'янам потрібно було знайти гроші лише на проїзд і харчування.

Розумію, що для клубу, який терпить фінансові проблеми, це чималі кошти, і знайти їх проблематично. Однак, повторюся, це не було б критично. Тому що в даному випадку Олег Смалійчук вже не «просто бізнесмен», а власник «Карпат». Причому, кажучи простою мовою, єдиний годувальник, бо ще один «годувальник» з самого початку не збирався виконувати свої функції. Тому, як мені здається, в даному випадку мова йде не тільки, точніше, не стільки про відсутність грошей на логістику, скільки про бажання Смалійчука «натиснути на мозоль» цьому самому «другому годувальнику» - Ігорю Коломойському. Мовляв, якщо ти не хочеш розділити тягар клубного боргу (мова йде начебто про п'ять мільйонів доларів, який давно висить на клубі, без погашення якого складно розраховувати на отримання ліцензії на наступний сезон) або хоча б продати свою частину клубу, я теж буду стороннім спостерігачем. З боку це дуже схоже на «так не діставайся ти нікому», де найбільш постраждалою стороною буде саме футбольний клуб «Карпати», але логіка в такій поведінковій лінії Смалійчука є.

***

Новий співвласник «Карпат» справді дуже хотів зустрітися з Коломойським і закрити всі питання щодо майбутнього клубу. Більш того, за інформацією наших інсайдерів, Смалійчук погодився викупити клубну частку «Карпат» у Димінського лише після того, як отримав попереднє добро на зустріч з Ігорем Валерійовичем, на якій сторони прийшли б до компромісу. У всякому разі, саме так описував на угоді реальність уже колишній співвласник «Карпат» Петро Димінський співвласнику нинішньому. Коли угода по «вісі» Димінський - Смалійчук відбулася, Олег, наскільки міг, оперативно повернувся з Іспанії до Львова. А потім і до Києва. Для зустрічі з Коломойським. Цю зустріч йому нібито обіцяли організувати і в Швейцарії, і в столиці України, але в підсумку «високі договірні сторони» так і не зустрілися. Ігор Валерійович включив режим «я на нараді».


ФК Карпати. Олег Смалійчук и Петро Димінський

Тому у Смалійчука залишилася фактично єдина можливість хоч якось зачепити свого недбайливого «компаньйона» - пригрозити тим, що клуб просто може зникнути, двічі не з'явившись на календарні матчі. На кшталт присоромити - дивись, мовляв, через тебе може загинути чергова «народна команда»...

***

Чесно кажучи, надія на те, що у другого акціонера «Карпат» раптом прокинеться совість, і він гарячково почне платити за векселями, приблизно така ж, як і вилікувати коронавірус шашликами (ноу-хау «Руху»). А якщо серйозно, то надій на це практично немає.

Але, як я сказав вище, логіка в діях Смалійчука все одно є. За нашою інформацією, швидше за все, «Карпати» не вийдуть і на наступну після матчу першого липня гру - все проти того ж «Маріуполя». І тоді, згідно з Регламентом УПЛ, «Карпати» знімуть зі змагань. І «Карпати», чи то пак Смалійчук, на цей крок йдуть свідомо. Для чого це потрібно Олегу? Він хоче стати повноправним і єдиним власником «Карпат». А оскільки полюбовно домовитися з Коломойським не вдасться, Смалійчук, за нашими даними, готовий пройти процес «очищення» клубу. Тобто, піти шляхом «Металіста», який став «Металістом 1925». Або того ж «Дніпра», який став «Дніпром-1». Шлях цей тернистий і довгий, але Смалійчук готовий його пройти. І в цьому дійсно є певна логіка. Та й кадровий ресурс знайдеться, щоб швидко пройти «горнило» Другої та Першої ліг. І фінансовий теж.

Не зрозуміло лише, як до подібного «очищення» поставляться фани «Карпат». Тих самих, нинішніх, справжніх. До слова, в Дніпрі вболівальники «того» «Дніпра» не вважають сьогоднішню команду з «одиницею» своєю командою. Та й в Харкові щодо «двадцять п'ятих» теж немає особливого ажіотажу. Щось мені підказує, що умовні «Карпати-1963» у Львові теж навряд чи зустрінуть з розпростертими обіймами...

Оцініть матеріал
(77)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Фенербахче – Олімпіакос – 1:0 (пен. 2:3). Серія пенальті у ЛК. Відеоогляд
Футбол | 19 квітня 2024, 04:59 0
Фенербахче – Олімпіакос – 1:0 (пен. 2:3). Серія пенальті у ЛК. Відеоогляд

Дивіться відео голів та огляд поєдинку чвертьфіналу Ліги конференцій

Відомо, хто підказав Луніну залишитися на місці перед ударом Бернарду
Футбол | 18 квітня 2024, 12:44 1
Відомо, хто підказав Луніну залишитися на місці перед ударом Бернарду

Тренер воротарів «Реала» вважав, що не стрибати варто лише в одному випадку з трьох можливих

Коментарі 35
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
kolezey-2
как воспримут фаны?,дурной заголовок! как бы не восприняли это что то поменяет?
Муґунот Уух
цікаво,
а чему Смалійчук не спробуваа зустрітися з Коломойським і попередньо узгодити з ним всі питання до того як викупити частку Димінського?
mavast
Якщо "фани" НЕ! сприймають очищені команди, то нехай примусять попередніх власників "платить по счетам". А так виходить лай з будки.
euro2012_za_2012euro
Мутная Операция "...ы".
volf2020
коломойське зачморило Дніпро а тепер те саме робить з Карпатами.Чим гірше тим для нього краще.
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Slavanacii
Беня - славнозвісний могильщик футбольних клубів. Цим вже нікого не здивуєш.
Олександр Фурманов
Смаийчук ошибается,называя болельщиков "Карпат" "вівцями". Так при плохой игре как раз-таки болельщики "Карпат" называли футболистов "Карпат", а плохих игр,как и слабых сезонов было достаточно. Да,выиграли Кубок СССР в 1969 году,но очень при этом повезло,так удалось весь турнир не встретиться ни с одним тогдашним грандом. Позже было 4-е место в высшей лиге,но, если кто помнит, это скорей не достижение, а позор,так как "Карпатам" нужно было всего лишь сыграть вничью в последней игре на своём поле с аутсайдером чемпионата ленинградским "Зенитом" для получения серебрянных наград, и достаточно было проиграть со счётом 0:2 (или 1:3 и т.д.),чтобы получить бронзовые награды, а "Карпаты" проиграли 0:3, да ещё и в дождь (любимая погода "Карпат" того периода). И всё. Это славная история? Это бренд? Не умеешь или не хочешь играть в футбол - освободи место для других и до свидания.У города Львова нет денег для "Карпат"? Значит и "Карпат" больше не будет нигде и никогда. У этого позора много имён. У нас что-то создать некому, а разворовать и угробить - сколько угодно подлецов и проходимцев. Давайте болеть за "Колос" из Коваливки. Заслуживают уважения и владелец, и главный тренер, и футболисты, и жители села. А "вівці" пусть пасутся на полонинах. На то они и "вівці".
Mac_Gyver
Днепр
Металлист
Таврия
Карпаты
Кривбасс
Металлург З
Металлург Д
Севастополь
Целая лига приведений...
BekXan
Сравнивать Карпаты с Металлистом и Днепром не правильно.Два клуба были лидерами как в чемпионате так и надеждой в еврокубках.То Карпаты просто были и стали среднестатистическая команда ,а то и менее.Может Карпатам действительно стоит перезагрузится без Дыминского и Коломойского тех тварей.Карпаты клуб с великой историей и терять сейчас любой клуб не на пользу нашему чемпионату.Но реалии есть реалии.А фаны и болельщики конечно будут в ярости.
Roma Ukraine
у Львові вже чекають на Рух, це буде гідна заміна поки Карпати не очистяться і не повернуться
Alex86 1
Печальнее всего наблюдать потом пока ошметки от клубов банкротов некоторое время или существуют или процедуру начинают проходить, а потом все эти диби***ые дописи при новых названиях, а беня-ебеня уже пол упл притопил со своими приколами
temamx2727
Да, автор заголовка - чистый гений. Та как примут, ну думаю сначала будет восторг, потом поплачут немного, потом поедут на Тибет побыть наедине с природой, потом примут это все, и поедут в кругосветку. Что бляяя?))
Муґунот Уух
а ще питання:
а що, на домашній матч з Маріуполем обовязково пертися через усю країну на другий її кінець?
невже близько до Львова не можна було місце знайти?
до прикладу, то й же Хмельницький. так, не футбольна Мекка, умови, можливо трохи не ті. але поле більш-менш пристойне, епідеміологічна ситуаціа набагато краща як у Львові, їзди до Львов 3,5-4 години
REALIST
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Roma Ukraine
смайлічуку треба вже починати реєстрацію нової команди в 2-і лізі, щоб не втратити наступний сезон.
DidOk
А є бажаючі фінансувати умовні «Карпати-1963» ?