Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 19 лютого 2023, 02:32
30579
14

Грошові мішки АПЛ. Хто багатший: Мухаммед з Ньюкасла або Мансур з Ман Сіті

Одразу попереджаємо: мова піде не просто про заможних людей, а про занадто заможних

| Оновлено 19 лютого 2023, 02:32
30579
14
Грошові мішки АПЛ. Хто багатший: Мухаммед з Ньюкасла або Мансур з Ман Сіті
Мухаммед бін Салман

Які б чутки й плітки не з'являлися в англійській пресі, але факт переходу права власності на «Ньюкасл» від Майка Ешлі до спадкового принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана є практично доконаним. Так, є рухи і сили, які люто намагаються не допустити в англійську Прем'єр-лігу людину з вкрай сумнівною репутацією, але, найімовірніше, вони зазнають нищівної поразки.

Здається, що Прем'єр-ліга не поспішає з ухваленням угоди по «Ньюкаслу» лише для того, щоб дочекатися максимально зручного моменту, коли громадський резонанс з цього питання практично зійде нанівець. Та й поспішати, власне кажучи, ще нікуди - до кінця сезону в АПЛ залишається чимало турів, а тому новим власникам часу для підготовки свого клубу до нового сезону все одно вистачить. Тим більше, що чутки про ймовірну трансферну активність «Ньюкасла» вже вражають уяву.

Зокрема, вельми серйозно говорять про можливий переїзд на «Сент-Джеймс Парк» захисника «Манчестер Сіті» Джона Стоунза та півзахисника «Барселони» Філіппе Коутіньо. Очевидно, що грошей на ці угоди Мухаммеду вистачить, і єдине, що зможе його трохи пригальмувати - це фінансовий фейр-плей від УЄФА. Більшість англійських оглядачів вважають, що за ступенем багатства ставити принца Мухаммеда і шейха Мансура в один ряд взагалі не варто - надто вже різні масштаби. Чи так це? Давайте порівнювати буквально.

Особистий капітал

Перш за все, давайте уточнимо, що шейх Мансур старший за принца Мухаммеда: першому 49 років, другому - 34. Безпосередньо з їхніми грошима цей факт, звичайно ж, не пов'язаний, але логічніше припускати, що людина, яка має за плечима більший досвід, і заробити встигла більше. Хоча в ситуаціях, коли частина статків передається просто у спадок або в подарунок від батьків, говорити про зароблені кошти, можливо, не зовсім і доречно.

Як би там не було, але особистий капітал шейха Мансура станом на сьогодні і за оцінками компетентних джерел дорівнює 17 мільярдам фунтів. Що стосується принца Мухаммеда, то тут ситуація складніша, у зв'язку з чим аналітики схильні вважати, що його статки можуть бути оцінені в діапазоні від 1 до 7 мільярдів фунтів.

Ситуація начебто однозначно говорить на користь Мансура, чи не так? Але ні! Насправді, як відзначають британські аналітики, говорити про особисті статки принца Мухаммеда вкрай складно, тому як він безпосередньо пов'язаний з королівською родиною Саудівської Аравії, будучи сином правителя цієї країни. Стало бути, фактично Мухаммед має доступ до всього багатства сім'ї, де він встиг в якості «сірого кардинала» вже неабияк розчистити собі дорогу до трону, а якщо так, то мова йде про абсолютно фантастичні суми, про що поговоримо трохи нижче.

Реальна влада

Шейх Мансур є заступником прем'єр-міністра Об'єднаних Арабських Еміратів, а також очолює Міжнародну нафтову інвестиційну компанію, яка має суттєві частки в багатьох компаніях по всьому світу. Подейкують, попередній президент Сполучених Штатів Америки Барак Обама навіть вніс ім'я Мансура в «швидкий набір» на своєму телефоні, тому як досить часто вирішував за допомогою цієї людини нагальні питання політики.


Твіттер Манчестер Сіті. Шейх Мансур с Хосепом Гвардіолою

Мухаммед бін Салман з літа 2017 року є наслідним принцом Саудівської Аравії, а з січня 2015-го займає ще й пост міністра оборони цієї країни. Цікаво, що нинішній король Саудівської Аравії і батько Мухаммеда Салман ібн Абдул-Азіз Аль Сауд до своєї коронації також очолював міністерство оборони країни.

Очевидно, що в перспективі політична сила, яку отримає в свої руки Мухаммед буде значно перевищувати відповідні можливості Мансура, тому потенційний власник «Ньюкасла» - фігура неймовірного масштабу на шахівниці нинішньої АПЛ.

Родина

Принц Мухаммед відноситься до династії Аль Сауд, яка править країною з моменту її утворення в 1744 році. Всі пости в уряді і регіонах займають члени династії, яких ще називають саудитами. Всього в країні налічується близько 25 тисяч саудитів, з яких лише близько 200 мають статус принців.

Сумарний статок династії Аль Сауд - предмет для численних досліджень економістів, але в цілому домогтися якоїсь підтвердженої суми нікому з них так і не вдалося. Більшість зійшлася на тому, що саудити володіють активами, які можна оцінити в 1,3 трильйони фунтів - шалені гроші, які напевно змусять навіть найкращих знавців математики з числа наших читачів спробувати згадати, про суму зі скількома нулями йде зараз мова...

Шейх Мансур належить до династії Аль Нахайян, яка бере свою історію з 1761 року. Це дуже знатний рід в азіатському світі, а тому його вплив також вельми і вельми серйозний. Наприклад, нинішній президент Об'єднаних Арабських Еміратів Халіфа ібн Заїд Аль Нахайян є єдинокровним братом для шейха Мансура, хоча всього у їх батька Заїда ібн Султана Аль Нахайяна було 19 синів і 14 дочок.

Статки сім'ї Аль Нахайян, до якої належить і шейх Мансур, оцінюються аналітиками в 500 мільярдів фунтів. Основою економічної могутності цієї династії є нафта, безліччю корпорацій і компаній з видобутку, переробки і транспортування якої володіють члени сім'ї Аль Нахайян.

Особиста нерухомість

Найдорожчим об'єктом нерухомості у володінні шейха Мансура є маєток, що знаходиться неподалік від іспанського міста Бадахос. За неофіційною інформацією, яку роздобули зарубіжні журналісти, купівля земельної ділянки загальною площею в більш ніж 8 тисяч гектарів, на якій розташовується безліч будівель і споруд, обійшлася Мансуру в 2016 році в 42 мільйони фунтів - це трохи дорожче, ніж трьома роками раніше «Манчестер Сіті» заплатив «Шахтарю» за центрального півзахисника Фернандіньо (36 мільйонів фунтів).

Крім того, родині шейха Мансура належить готель Emirates Palace, розташований в Абу-Дабі. Він складається з 394 резиденцій, 302 з яких є номерами, а решта - люксами. Цікаво, що готель оцінює себе як категорію «більше 5 зірок, що є палацом, а не готелем». Неофіційно Emirates Palace називають «7-зірковим готелем», хоча формально він зараховується до найвищої категорії 5-зіркових.

Принц Мухаммед, як ми вже повідомляли, володіє найдорожчим житловим будинком у світі, яким є замок Людовика XIV, збудований в 2011 році у Франції. У 2015 році саудівський принц купив будівлю за 230 мільйонів фунтів, тобто майже в 5,5 разів дорожче, ніж найдорожчий об'єкт нерухомості у шейха Мансура.

Об'єкти транспорту

Цікаво, що шейх Мансур має куди більш широку і шикарну колекцію автомобілів, ніж принц Мухаммед. Мільярдерові з ОАЕ, зокрема, приписують володіння автопарком, флагманами якого є п'ять автомобілів Bugatti, а також Porsche 911 GTI, Ferrari Enzo, Lamborghini Reventon і Mercedes SLR-McLaren.

Що стосується Мухаммеда, то про його автопарк відомо не так багато. Зокрема, в пресу потрапляли відомості, що саудівський принц має в своєму розпорядженні Ferrari, Lamborghini і Bugatti.

А ось з плавучими видами транспорту ситуація інша - тут Мухаммед вже не настільки серйозно відстає від Мансура. Перший володіє розкішною яхтою Serene, яку він купив у 2015 році за 380 мільйонів фунтів. Вартість яхти Topaz, що належить Мансуру, на момент покупки її шейхом була нижче - 320 мільйонів фунтів. Однак в цілому фахівці, які знаються на цих питаннях всерйоз, відзначають, що Topaz перевершує Serene. Недивно, що нинішня оцінна вартість яхти Мансура становить понад 400 мільйонів фунтів.

Роль у футболі

В даний час шейх Мансур значно перевершує принца Мухаммеда за своїм впливом, який чиниться на розвиток світового футболу. Справа в тому, що City Football Group, власником якої є Мансур, належить цілий ряд футбольних клубів по всьому світу. Ключовим і найбільш відомим з них є, звичайно ж, «Манчестер Сіті», проте крім манчестерських «городян» в цю когорту також входять «Нью-Йорк Сіті», «Мельбурн Сіті», «Монтевідео Сіті Торке», «Мумбаї Сіті» та інші , частка групи у володінні якими не перевищує 50%.

А ось для принца Мухаммеда досвід з «Ньюкаслом» обіцяє стати першим в серйозному футболі. Йому належить команда з нижчих дивізіонів чемпіонату Саудівської Аравії, але це занадто незначна участь такої фігури в футболі, щоб про неї говорити хоч скільки-небудь серйозно.

Читайте також: Аморальне благо. Що значить продаж Ньюкасла принцу Саудівської Аравії

Оцініть матеріал
(117)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді
Футбол | 25 квітня 2024, 00:13 7
Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді

Український воротар хоче підвищення зарплати

Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі
Футбол | 24 квітня 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі

Для когось із них прийдешнє літо, ймовірно, принесе момент, коли доведеться попрощатися

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ukraine Donetsk
Читаешь и становится как-то не по себе.
hakkinen
Вот, всё стало на свои места. Это не АПЛ, а открытый чемп. Чукотского АО и ОАЭ с Сингапуром.
Yura Юрий
а почему не написали за Абрамовича? то таки мешок, а это так, мешочки
Владимир Ярош
Эти толстосумы* могут себе позволить недожаренную печень Месси с соусом Хашогги(журналист)))
bzzzzz
было бы куда это все интересней, если бы не было финансового фейр-плей. А так второго МанСити все равно не будет, ну максимум будут за место в ЛЕ бороться.
Иван Грозный
Принц Мухаммед, как мы уже сообщали, владеет самым дорогим жилым домом в мире, коим является замок Людовика XIV, построенный в 2011 году во Франции. В 2015 году саудовский принц купил постройку за 230 миллионов фунтов---------------кстати не наворованные и не украденные))
а эта тварь на ворованные,вот в чем разница
- Ахметов купил самую дорогую виллу в мире, заплатив 200 млн евро
Вилла де Седрес датируется 1870 годом и прежде была домом короля Бельгии Леопольда II
Иван Грозный
это у них у шейхов в крови,лошадь лучшая,верблюд лучший,гарем лучший и конечно теперь соревнуются -у кого клуб лучше.Пока все всех устраивает,но это временно,"Восток дело тонкое,Петруха"