Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 04 березня 2023, 08:54
14473
27

Яким був світ 30 років тому, коли Ліверпуль виграв чемпіонат Англії

Початок розвалу СРСР і Югославії, об'єднання Німеччини, Нельсон Мандела на волі, загинув Віктор Цой

| Оновлено 04 березня 2023, 08:54
14473
27
Яким був світ 30 років тому, коли Ліверпуль виграв чемпіонат Англії
Твіттер Ліверпуля

Через 30 років «Ліверпуль» знову став чемпіоном Англії. Тоді, в кінці вісімдесятих-початку дев'яностих років минулого століття, «мерсисайдці» все ще залишалися головною силою англійського футболу. Але потім майже на три довгих десятиліть цей статус втратили. За цей час спливло чимало води: розвалювалися цілі держави, утворювалися нові, світ поглинали війни, епідемії і катастрофи. Незмінним залишалося лише одне: віддані вболівальники «Ліверпуля» продовжували чекати, коли ж їхня улюблена команда стане знову чемпіоном.

Sport.ua пропонує згадати, яким був світ тридцять років тому - в 1990 році, коли «Ліверпуль» виграв 18-й титул чемпіона Англії.

- «Ліверпуль» став найкращою командою Англії. На фініші сезону «червоні» під керівництвом граючого тренера Кенні Далгліша обігнали на дев'ять очок «Астон Віллу», яка фінішувала другою.

- Радянський Союз ще існує, але вже дихає на ладан. У січні на демонстрацію за Незалежність Литви вийшли понад 300 тисяч людей. У цьому ж місяці Вірменська РСР оголосила війну Азербайджанській РСР. І як символ нового часу - в Москві першим в СРСР відкрили Макдональдс, а трохи пізніше обрали першого і останнього президента Радянського Союзу - Михайла Горбачова, якому в цьому ж році була присуджена Нобелівська премія миру.

- Перший пішов: в Румунії, яка поки що входить до складу країн соціалістичного табору, заборонили діяльність комуністичної партії. На перших незалежних президентських виборах переміг Іон Ілієску.

- Президент ПАР де Клерк робить перші кроки на шляху скасування апартеїду. В країні дозволена діяльність досі забороненої партії Африканський Національний Конгрес, і в лютому звільнений з в'язниці лідер партії Нельсон Мандела.

- Оце так: непереможний суперчемпіон з боксу у важкій вазі Майк Тайсон програв в чемпіонському поєдинку досі маловідомому бійцеві Джеймсу Дагласу.

- Великобританія і Аргентина нарешті відновили дипломатичні відносини. Країни ворогували з 1982 року через Фолклендські острови.

- Початок розпаду Югославії. Словенія проголошує закон про суверенітет, Хорватія приймає першу Конституцію країни, президентом Сербії обраний Слободан Мілошевич.

- В Італії пройшов чемпіонат світу з футболу. У фіналі Мундіалю збірна ФРН перемогла Аргентину з Марадоною у складі - 1:0.

- 16 липня Українська Радянська Соціалістична Республіка проголосила суверенітет. СРСР де-юре перетворився на небіжчика.

- Ірако-кувейтська війна: на початку серпня війська іракського диктатора Саддама Хусейна перейшли кордон Кувейту. У відповідь на цю агресію Рада Безпеки ООН проголосила економічний бойкот Іраку. Трохи пізніше Радбез ООН прийняв резолюцію, що дає право іноземним державам почати вторгнення в Ірак, якщо Хусейн не виведе свої війська з Кувейту.

- 15 серпня в автокатастрофі загинув культовий радянський рок-співак, лідер групи «Кіно» Віктор Цой.

- Третє жовтня стало історичним днем ​​для двох Німеччин - Федеративної і Демократичної, Західної і Східної. Вони об'єдналися в єдину державу - Федеративну Республіку Німеччину. Канцлером єдиної Німеччини стає Гельмут Коль.

- Здавалося, що «Залізна леді» правитиме вічно. Але час все ж виграв забіг у прем'єр-міністра Великобританії Маргарет Тетчер. Після 11 років керівництва Британією, Тетчер пішла у відставку. Новим прем'єр-міністром країни був обраний Джон Мейджор.

- Розвал комунізму по-польськи: на незалежних виборах президента країни переміг з величезним відривом опозиційний кандидат, керівник руху «Солідарність» Лех Валенса.

- У дуелі за шахову корону двох радянських гросмейстерів Гаррі Каспаров переміг Анатолія Карпова.

- В цьому році народилися такі футболісти: Маріо Балотеллі, який захищав кольори «Ліверпуля» в 2014-2016 роках, а також Тоні Кроос, Гжегож Крихов'як, Чіро Іммобіле, Войцех Щенсни, Кайл Вокер, Андре Шюррле, Аарон Ремзі, Денні Велбек та інші майстри шкіряного м'яча.

- Одна з останніх робіт знаменитого нідерландського художника ван Гога «Портрет доктора Гаше» на аукціоні продана за рекордні вісімдесят два з половиною мільйона доларів.

- З середини травня 1990-го гомосексуалізм офіційно перестав вважатися захворюванням. З тих пір 17 травня відзначається як Міжнародний день боротьби з гомофобією.

- Юрген Клопп, маловідомий тоді німецький футболіст, прийняв знакове для себе рішення: перейшов у «Майнц 05» - єдиний в своїй кар'єрі гравця професіональний клуб. До того, як Клопп стане великим тренером, а «Ліверпуль» знову стане чемпіоном Англії, залишалося якихось тридцять років.

А ким ви були, коли «Ліверпуль» передостаннє вигравав чемпіонат Англії?

Опитування

Голосів 126
Ваш улюблений клуб Англійської Прем'єр-ліги?

Манчестер Сіті

16 голосів 12.7 %

Манчестер Юнайтед

28 голосів 22.22 %

Ліверпуль

38 голосів 30.16 %

Арсенал

10 голосів 7.94 %

Челсі

8 голосів 6.35 %

Тоттенхем

1 голос 0.79 %

Лестер

5 голосів 3.97 %

Евертон

0 голосів 0.1 %

Ньюкасл

0 голосів 0.1 %

Астон Вілла

0 голосів 0.1 %

Вест Хем

1 голос 0.79 %

Інший клуб / нема улюбленого клубу

19 голосів 15.08 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(80)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Манчестер Сіті планує купити гравця Реала і віддати його в оренду Жироні
Футбол | 23 квітня 2024, 21:42 2
Манчестер Сіті планує купити гравця Реала і віддати його в оренду Жироні

Рауль Асенсіо може стати одноклубником Артема Довбика і Віктора Циганкова

Оновлено список претендентів на Золотий м'яч 2024. Роналду випав з топ-20
Футбол | 23 квітня 2024, 07:25 28
Оновлено список претендентів на Золотий м'яч 2024. Роналду випав з топ-20

Головним фаворитом все також є Джуд Беллінгем, Ліонель Мессі замикає двадцятку

Коментарі 27
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
BekXan
Валерий Василенко за материал
Stanislav Matusevych
Крутий матеріал, мій +
ManUtd
Ждем продолжения развала недоимперии
Cityzen83
Офигенная статья. Я первый класс закончил, футбол начал смотреть с 94 го. Динамо - Спартак, второй или третий матч, который я посмотрел ... и влюбился я навсегда ... в футбол😊
Bolshoi
Я был на 30 лет моложе)
savant
В 90м ушёл в армию, призвался в советскую а дембельнулся уже с русской, служил во Владимировской области, недалеко от Москвы, нас Украинцев в отпуск не отпускали так как знали что назад уже не вернёмся. До армии успел отпраздновать выход нашего Запорожского Металла в вышку, но из за долбаной армии так и не увидел их "живьём" в вышке СССР, до армии практически не пропускал ни одной игры на стадионе, пацан был и даже не мог подумать что это будет последний союзный чемпионат. Как сейчас помню что хотелось плакать когда узнал о гибели Цоя, было чувство как будто потерял близкого человека.
Олег Мандрівник
30 лет назад мы такие футбольные баталии устраивали. Наша пятиэтажка против соседней улицы - Лига Чемпионов нервно курит бамбук в сторонке
uge-madrid
Второй год службы в погран войсках. Одесский порт и Белгород-Днестровский. Как давно это было,как-будто уже и не со мной...
klim746
А кем вы были, когда «Ливерпуль» в предпоследний раз выигрывал чемпионат Англии?
______________
Я был студентом. Что интересно, одного из моих одногруппников звали Валерий Василенко ))))
garik_trinity
Младенцем еще был
 © УАФ– М а ф і я!
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Михаил Степанов
Хорошо помню ЧМ, финал и гол Бухвальда с "левого" пенальти и, хотя болел за немцев, чувство неудовлетворенности. Хоть Аргентина була бледной тенью команди образца 1986, жаль проигривать так. Помню 15 августа, где я стоял когда мама сказала что Цой погиб. Не верилось...
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
DKTheBest2
А я закінчив інститут і виїхав з Союзу.
Trasher311987
3 года мне было.
Biwis
Мне было три года!)))
Kris Nolty
Это сколько всего произошло в тот год! Боже ты мой, какое переломное время... А я недавно родился тогда, в декабре 89-го...
tsidyi
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
DKTheBest2
А ніхто не питав, що було замість памперсів в 90му році. Ми з ZAKARPATFANом без проблем порозуміли один одного.
Він сказав, я поправив, він погодився.
Все.
В Союзі і з туалетним папером було проблематично.
Ти як викручувався?
Саша Зардунов
Кстати, просвещение в дикую Московию пришло из Украины, а цивилизацию принесли московским рабам немцы. Индустриализацию СССР совершили американцы