Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок України
| Оновлено 25 червня 2020, 16:50
23574
8

До Ісенка. 5 воротарів, які виходили на заміну та вигравали серію пенальті

Випадок з тінейджером із «Ворскли» у футболі не унікальний, але дуже рідкісний...

| Оновлено 25 червня 2020, 16:50
23574
8
До Ісенка. 5 воротарів, які виходили на заміну та вигравали серію пенальті
ФК Ворскла

Напередодні в Маріуполі стався епізод такої собі футбольної казки - перед серією післяматчевих пенальті в півфіналі Кубка України проти «Маріуполя» тренерський штаб «Ворскли» зробив заміну воротаря, випустивши замість 21-річного Дмитра Різника 16-річного Павла Ісенка. В результаті хід наставників «зелено-білих» зіграв - тінейджер потягнув три удари з «точки» з п'яти у суперника, принісши своїй команді путівку в фінал турніру!

Сам по собі вчорашній випадок не є унікальним для футболу, хоча якщо взяти до уваги вік воротаря «Ворскли», то потрібно піднімати безліч статистики, щоб вирахувати - траплялося подібне на професійному рівні в світі хоч коли-небудь. Однак самі по собі заміни воротаря під серію пенальті все ж бували й раніше, а тому ми пропонуємо згадати п'ять ситуацій, коли захисники воріт, виходячи на заміни, за лічені хвилини ставали героями...

Андрій Пятов → Олександр Рибка

Мабуть, найбільш пам'ятним, якщо не сказати «хрестоматійним», випадком з заміною воротаря в пам'яті більшості українських уболівальників є епізод з молодіжного чемпіонату Європи в 2006 році. Тоді збірна України U-21 вперше в історії пробилася до фінальної частини цього турніру, і відразу ж пройшла до плей-оф.

У півфіналі нашій команді потрібно було протистояти збірній Сербії і Чорногорії. Основний і додатковий час матчу не призвів до виявлення переможця - нічия 0:0, яка змушувала команди визначити щасливчика в серії пенальті. На 119-й хвилині в таборі збірної України відбулася заміна воротаря - тренерський штаб на чолі з Олексієм Михайличенком вирішив прибрати з поля Андрія Пятова, який грав тоді на клубному рівні за «Ворсклу», і випустити Олександра Рибку, що представляв «Динамо».

Подальший хід подій, напевно, всі вболівальники зі стажем чудово пам'ятають - перший же наш удар не вдалося реалізувати Олександру Алієву, але наступний за ним постріл Янковича ефективно парирував Рибка. Надалі команди провели серію з чотирьох точних ударів, після чого за Україну забив Максимов, а ось балканців підвів Пурович, який пробив вище воріт.

Ретро-звіт по матчу: Украина в финале Евро-2006 – дежа вю для Михи и Литовы 

Яспер Сіллессен → Тім Крул

У світовому футболі найбільш пам'ятний епізод з заміною воротаря перед серією післяматчевих пенальті стався на чемпіонаті світу 2014 року, який проходив в Бразилії. У чвертьфіналі один з фаворитів турніру збірна Нідерландів не змогла в основний і компенсований час розпечатати ворота команди Коста-Ріки, так само як і та, в свою чергу, жодного разу так і не вразила сітку воріт опонента.

На 120-й хвилині наставник нідерландців Луї ван Гал замінив воротаря «Аякса» Яспера Сіллессена на Тіма Крула, що представляв на той момент «Ньюкасл». В результаті резервний кіпер парирував другий удар костариканців, що наносив Брайан Руїс, а також витяг п'ятий постріл суперника у виконанні Майкла Уманьї.

Нідерланди вийшли в півфінал, а після матчу відомий в минулому футболіст, а нині експерт Гарі Лінекер заявив: «Заміна воротаря під серію пенальті - це щось нове, я такого ніколи не бачив. Це напевно було шалено прикро для Яспера Сіллессена, але ван Гал - людина з унікальним мисленням, виключно впевнений в собі. Це було рішення життя і смерті».

Що правда, в півфіналі Нідерланди також по пенальті поступилися Аргентині (2:4), а місце у воротах цієї команди в серії займав вже Сіллессен - мабуть, виключної впевненості в собі, про яку говорив Лінекер, ван Галу в той момент таки і не вистачило...

Муез Ассен → Фарук Бен-Мустафа

Найбільш знаменитий випадок в африканському футболі з заміною воротаря під серію пенальті стався в минулому році під час 32-го розіграшу Кубка африканських націй. В 1/8 фіналу зійшлися команди Гани і Тунісу, які в основний і додатковий час матчу не змогли виявити сильнішого - 1:1.

На 120-й хвилині тодішній наставник збірної Тунісу Ален Жиресс зважився на доленосну заміну - замість ключового воротаря команди Муеза Ассена коуч випустив резервіста Фарука Бен-Мустафу. Цікаво, що деякий час Ассен категорично відмовлявся йти з поля, але після втручання і прохань товаришів по команді, підкорився рішенню Жиресса. Щоправда, всю серію пенальті Муез стояв окремо від інших тунісців, які переживали за своїх партнерів, що виконували удари.

Що стосується Бен-Мустафи, то він парирував лише один пенальті - третій в серії удар форварда збірної Гани Калеба Екубана. Втім, цього виявилося достатньо, щоб Туніс відсвяткував перемогу і вихід у чвертьфінал, адже всі партнери Бен-Мустафи були точні - 5:4.

Євген Паст → Юрій Мартищук

Безпосередньо в українському турнірі випадок з успішною заміною воротаря під серію пенальті також мав місце бути раніше. У розіграші Кубка України-2014/15 в 1/8 фіналу зійшлися дніпродзержинська «Сталь» і одеський «Чорноморець». Перший матч на стадіоні «Металург» в Дніпродзержинську (нині - Кам'янське) приніс сенсаційну перемогу першоліговій команді - 2:1. А ось у матчі-відповіді «морякам» вдалося на 81-й хвилині забити другий м'яч і повторити рахунок першої дуелі - 2:1.

Додаткові півгодини ігрового часу сильнішого не виявили, що призвело до серії пенальті. Проте за кілька миттєвостей до фінального свистка тодішній наставник «Чорноморця» Роман Григорчук замінив Євгена Паста на Юрія Мартищука. Воротар, що вийшов з «лавки», відразу ж відбив перший удар «Сталі», який наносив Адамюк, а потім у дніпродзержинців промахнувся ще й Білий. «Моряки» ж всі свої спроби реалізували, і вийшли до чвертьфіналу - 4:2 по пенальті.

Калвін Ратсі → Дан Рейзигер

Найсвіжіший приклад, крім ситуації з Ісенком, коли воротар, який виходить під серію пенальті, вирішив результат протистояння, стався 3 березня нинішнього року в матчі 1/8 фіналу Юнацької ліги УЄФА між «Аяксом» та «Атлетіко».

За підсумками поєдинку амстердамці та мадридці не виявили сильнішого - 0:0. Перед самим свистком, який означав перехід з'ясування відносин до серії пенальті, тренерський штаб «Аякса» змінив основного воротаря команди Калвіна Ратсі на резервного Дана Рейзигера. В результаті 18-річний страж воріт тричі парирував удари суперників з пенальті, а у вирішальній спробі пробив сам, і забив!

«Аякс» U-19, завдяки геройству Рейзигера, пробився до чвертьфіналу Юнацької ліги УЄФА, але зіграти на цій стадії проти данського «Мідтьюлланна» нідерландській команді поки так і не вдалося, оскільки проведення турніру було призупинене через пандемію коронавірусу.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(102)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лаціо – Ювентус. Прогноз і анонс на матч 1/2 фіналу Кубка Італії
Футбол | 23 квітня 2024, 06:13 0
Лаціо – Ювентус. Прогноз і анонс на матч 1/2 фіналу Кубка Італії

Поєдинок відбудеться 23 квітня о 22:00 за Києвом

Оновлено список претендентів на Золотий м'яч 2024. Роналду випав з топ-20
Футбол | 23 квітня 2024, 07:25 7
Оновлено список претендентів на Золотий м'яч 2024. Роналду випав з топ-20

Головним фаворитом все також є Джуд Беллінгем, Ліонель Мессі замикає двадцятку

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
volf2020
Ісенко молодець.Щось в ньому е.
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Алексей Столетов
К слову Мартыщук закончил с футболом в том же году в возрасте 30 лет всего. А Паст нынче вратарь сборной и отбил в этом сезоне 3 из 4-х пенальти.
Сравнивать кто сейчас Пятов и кто Рыбка тоже не стоит.
Не спешите петь диферамбы.
TimurKhAI
Самый крутая в история замена вратаря под серию пенальти произошла в 2014-м году – когда ПОЛЕВОЙ игрок Лудогорца (Космин Моци) подарил своей команде путёвку в группу ЛЧ, выиграв послематчевую серию у своих земляков из Стяуа
Правда, случай здесь, конечно, несколько иного рода, чем описанные в статье – основной болгарский воротник получил к.к. в конце овертайма, а все три замены уже были израсходованы.
Zhez53
Помнится Юрий Сивуха на молод. ЧМ тоже удачно подменял основного вратаря под серии пенальти. И, кажется ,не раз...
Serg Homenko
Зрівняли гру в області із світовими ох і ушлі.