Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 04 листопада 2021, 03:01
98537
15

Закріплені навічно. Топ-10 футболістів, номери яких вилучено клубом з обігу

Легенди Мілана, геній «Наполі», загиблий український голкіпер, динамівські вболівальники і Срна

| Оновлено 04 листопада 2021, 03:01
98537
15
Закріплені навічно. Топ-10 футболістів, номери яких вилучено клубом з обігу
Твіттер Мілана. Паоло Мальдіні

Особливий шик, особливий випадок, особлива повага - це коли клуб навічно закріплює за своїм футболістом номер, під яким він виступав в команді. Таких моментів у футбольній історії не так вже й мало. Давайте згадаємо найвідоміші (на наш погляд) із них.

№3. Паоло Мальдіні і №6 Франко Барезі, «Мілан» (Італія)

Сімейство Мальдіні - символ відданості «червоно-чорному» Мілану. Мальдіні-старший - Чезаре - віддав «Мілану» спочатку 12 років своєї футбольної кар'єри, а потім і 13 років в якості тренера і функціонера. Його син Паоло всю свою багату футбольну кар'єру провів в «Мілані». А це ні багато, ні мало - 25 років, більше 900 офіційних матчів. І всі ці роки Паоло був не тільки знаковою фігурою «Мілана», її ватажком, а й зразком центрального захисника.

З «россонері» Паоло виграв сім чемпіонатів Італії та п'ять Кубків чемпіонів. У 2009 році велика футбольна кар'єра великого італійця підійшла до кінця. В знак надмірної поваги «Мілан» навічно закріпив за Паоло Мальдіні його ігровий номер - «трійку». Паоло з вдячністю прийняв розкішний подарунок. Але попросив клуб про послугу: якщо один з його синів буде грати за «Мілан», Паоло хотів би, щоб хлопець грав під третім номером. У «Мілані» не проти такої ініціативи. І не проти такої династії.

Відзначимо, що в «Мілані» не обмежилися виведенням з обігу одного номера. Така ж честь випала ще одній легенді клубу - Франко Барезі. Легендарний захисник провів в клубі 20 років, 15 з яких - в якості капітана. Своєю відданістю і надійністю Барезі, який виграв три Кубки чемпіонів, шість скудетто і ЧС-82 зі збірною Італії, заслужив таке визнання. Таких легенд, як Барезі і Мальдіні, зараз ой як не вистачає «Мілану».

№4. Хав'єр Дзанетті, «Інтер» (Італія)

Аргентинському захиснику судилося стати одним з найбільш шанованих футболістів в історії серії А. Дзанетті перейшов в «Інтер» в далекому 1995 році, в 22-річному віці, ставши першим придбанням нового президента «синьо-чорних» Массімо Моратті. Символічно, чи не так? Хав'єру вдалося не тільки відразу закріпитися в основі міланської команди, а й стати одним з її лідерів. А трохи пізніше - і капітаном.

За «Інтер» аргентинський лівофланговий захисник, який відмовлявся старіти, провів довгі дев'ятнадцять років. За цей час Дзанетті в складі міланців став п'ятиразовим чемпіоном Італії, володарем Кубка УЄФА і переможцем Ліги чемпіонів. З футболом Хав'єр зав'язав у 41 рік. «Інтер» закріпив за ним навічно футболку з четвертим номером.

№10. Роберто Баджо, «Брешія» (Італія)

У «Брешія» «Божественний хвостик» прийшов уже наприкінці своєї кар'єри, коли йому було вже 33 роки. Перед цим у Баджо був не найкращий період в міланському «Інтері» і він, по суті, був на злеті. Принаймні, так багато хто думав, але не сам Баджо. За чотири роки в клубі Баджо закохав у себе уболівальників «Брешія». Він був диригентом, лідером атак, але при цьому менше 10 голів за сезон не забивав. Всього за клуб провів 95 матчів, в яких відзначився 45 разів. У 2004-му Баджо в 37 років навіть повернувся в збірну, зігравши прощальний матч проти Іспанії. Але на Євро-2004 Роберто не поїхав, не дивлячись на благання фанів до Трапатоні включити ветерана в заявку.

№10. Дієго Марадона, «Наполі» (Італія)

До переходу знаменитого аргентинця з «Барселони» в «Наполі», неаполітанський клуб вважався, в кращому випадку, грозою авторитетів. Але з Марадоною він став справжнім грандом. І майже відразу ж втратив цей статус, коли великий Дієго покинув «партенопеї». У 1984 році «Наполі» заплатив за форварда «Барси» Дієго Марадону більше семи з половиною мільйонів доларів - рекордна на той час сума в світовому футболі.

Багато хто в Італії скептично ставилися до цього трансферу: мовляв, геніальний, але примхливий гравець не зможе заграти в складному італійському чемпіонаті. Але Марадона заграв. Та ще й як! Під його проводом «Наполі» виграв своє перше історичне скудетто, а потім і друге. А ще неаполітанці з Марадоною добули Кубок УЄФА. Нічого подібного ні до, ні після Дієго Армандо з клубом із Неаполя не траплялося. Після семирічного перебування в команді Марадона вирішив змінити обстановку і перейшов у «Севілью». В знак подяки аргентинському генію «Наполі» назавжди закріпив за Марадоною десятий номер.

№14. Йохан Кройфф, «Аякс» (Нідерланди)

25 квітня 2007 року, в день 60-річчя легендарного голландського футболіста Йохана Кройффа, його рідний клуб «Аякс» зробив для свого найвідомішого і знакового гравця царський подарунок. Рішенням клубного керівництва номер 14, під яким грав за «червоно-білих» «Летючий голландець», був за ним закріплений навічно. «Те, що Йохан Кройфф зробив для «Аякса», - безцінне. Він приніс світову популярність нашому клубу. Тому ми вирішили назавжди закріпити 14-й номер за Йоханом в знак подяки цьому унікальному футболістові», - заявив президент «Аякса» Йон Йакке. І це ж чиста правда: саме з Кройффом в складі «Аякс» набув статусу світового гранда і відразу три Кубка європейських чемпіонів. Трохи пізніше і стадіон, на якому грає «Аякс» - «Амстердам Арена», отримав ім'я Кройффа.

№25. Джанфранко Дзола, «Челсі» (Англія)

Дзола прийшов в «Челсі» в 1996-му в статусі суперзірки італійської Серії А. Він вигравав чемпіонат Італії з «Наполі» разом з Дієго Марадоною, забивав пачками голи за «Парму», але, мабуть, найкращі роки італієць провів в Англії. Разом з ним до «аристократів» прийшли перемоги, нехай і не в чемпіонаті, але все одно - два Кубки Англії, Кубок Кубків, Суперкубок УЄФА, Суперкубок Англії і Кубок Англійської Ліги. До цих трофеїв доклав руку Марадзола. Після того, як він залишив клуб, в Лондоні вирішили вивести з обігу 25-й номер італійця.

№28. Матьє Вальбуена, «Олімпік» (Франція)

Мабуть, найбільш суперечлива фігура в нашій добірці. Мініатюрний француз, звичайно, за 8 років в Марселі залишив великий слід в клубі. Але сказати, що він був по-справжньому знаковим гравцем, відверто кажучи, язик не повертається. Вальбуена більше запам'ятався секс-скандалом, через який закрилися двері в збірну Франції для найкращого французького нападника свого покоління Каріма Бензема.

№16. Сергій Перхун, ЦСКА (Росія)

18 серпня 2001 року стало фатальним днем ​​для 23-річного українського стража воріт московського ЦСКА Сергія Перхуна. У виїзному поєдинку проти «Анжи» голкіпер за межами штрафного майданчика зіткнувся головою з нападаючим махачкалінської команди Будуновим. Перхуна замінили, йому оперативно зупинили кров і наклали кілька швів на голову. Тоді здавалося, що найгірше вже позаду, і Перхуна на «Швидкій» відправили з лікарні в аеропорт. Але по дорозі Сергію стало погано - у нього зупинилося серце, і він знову був доставлений в лікарню. На наступний день його все-таки перевезли в Москву. Але вижити йому не вдалося. Лікарі дев'ять днів боролися за його життя, але врятувати вихованця «Дніпра» не вдалося: 28 серпня він помер від набряку головного мозку... ЦСКА в пам'ять про Перхуна закріпив за своїм голкіпером навічно 16 номер.

№33. Даріо Срна, «Шахтар» (Україна)

Влітку 2003 року молодий хорватський півзахисник Даріо Срна прибув до Донецька, щоб підписати контракт з «Шахтарем». Український клуб за цього вінгера виграв боротьбу у кількох серйозних клубів Західної Європи. І, за чутками, у київського «Динамо», яке теж начебто цікавилося Срною. Але тоді навряд чи хтось повірив би, що хирлявий хорватський легіонер стане символом «Шахтаря». Проте, сталося саме так. З легкої руки тодішнього тренера «гірників» Мірчі Луческу, Срна був перекваліфікований з півзахисників у захисники. І на довгі роки позиція правого оборонця була віддана на відкуп Даріо, який, крім іншого, став лідером і капітаном «Шахтаря».

У складі донеччан Срна став володарем Кубка УЄФА і дев'ятиразовим чемпіоном України. За «Шахтар» Срна відіграв 15 років, упродовж яких провів рекордні для клубу 536 матчів. Влітку 2018-го хорват завершив ігрову кар'єру в донецькому клубі. На честь свого багаторічного капітана і лідера «Шахтар» назавжди закріпив за ним 33-й номер.

Бонус! №12. Вболівальники, «Динамо» (Київ)

«Дванадцятий гравець» - термін, який щільно і голосно «приклеївся» до нас з вами - футбольних уболівальників. І є ж за що, оскільки часом саме глядачі на трибунах стають тією головною вирішальною силою, основним аргументом, завдяки якому їхні улюбленці виграють найважливіші поєдинки. У зв'язку з цим якось відразу згадується магія «Енфілда», яка допомагає «Ліверпулю» здобувати феноменальні вікторії. Але, що показово, 12 номер в «Ліверпулі» фанам не віддали. А ось у багатьох інших клубах, причому не менш великих, віддали. Наприклад, в «Баварії», «Глазго Рейнджерс», ПСВ чи «Фейєноорді». Закріплений дванадцятий номер за вболівальниками в ще одній великій команді - київському «Динамо».

 
Оцініть матеріал
(659)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика
Футбол | 25 квітня 2024, 17:13 3
Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика

Поки що незрозуміло, чи зайде мова про оренду чи про продаж українця

Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі
Футбол | 24 квітня 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі

Для когось із них прийдешнє літо, ймовірно, принесе момент, коли доведеться попрощатися

Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
myroslavmail
12 також закріплений за вболівальниками Карпат ))
Axmetov10
Хорошая статья,очень позитивная.A за Дарика всегда респект от Донецка,и всех болельщиков Шахтера
source02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Denmark1107
Як на мене, то це якась абсурдна ідея, закріплення номера за тим-іншим гравцем Це зараз, коли ввели так звані "хокейні" номери. А коли стартовий склад складався виключно з номерів 1-11, тоді ж як? Постійний номер раніше закріплювався лише на великих турнірах ЧС/ЧЄ/ОІ... І як бути, якщо, наприклад, у Реалі Легенда Еміліо Бутрагеньо грав під №7, а туди перейшов умовний Роналду, котрий у МЮ теж грав під улюбленим №7..?
Александр Кохан
На цьому сайті немає модератора?
ihor7003
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил