Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 21 червня 2020, 01:33
6651
14

Микола МОРОЗЮК: «В Україні футболу мало. У Туреччині все навпаки»

Український захисник «Різеспора» розповів про турецьку Суперлігу

| Оновлено 21 червня 2020, 01:33
6651
14
Микола МОРОЗЮК: «В Україні футболу мало. У Туреччині все навпаки»
ФК Різеспор. Микола Морозюк

У першому матчі після карантину «Різеспор», за який виступають відразу три українських легіонери, обіграв «Галатасарай». Найдосвідченіший з наших - Микола Морозюк - провів дуже хороший матч, потрапивши до збірної тижня Суперліги.

У розмові з кореспондентом Sport.ua 32-річний захисник розповів про перемогу над «Галатасараєм», турецьких уболівальників і завдання на сезон.

— Ви перемогли «Галатасарай» в першому поєдинку після тривалої паузи. Напевно, кращого виходу з карантину і не придумаєш? - звернувся до Морозюка кореспондент Sport.ua.

— Звичайно, ми задоволені, тому що перебували і знаходимося у важкій ситуації. Ця перемога важлива в плані психології: після такого складного періоду не так вже й легко вийти і зіграти на такому рівні і з таким суперником. Перемога дуже важлива, але якщо не звертати увагу на статус суперника, то це всього лише три очки - стільки ж дають за перемогу над будь-яким іншим опонентом.

Попереду ще сім ігор, які для нас дуже важливі. Ми провалили другу частину сезону, тому я ще до карантину сказав, що пауза повинна піти нам на користь. Я сподіваюся, що це так і буде, і що ми виберемося з того становища, в якому опинилися.

— Після 27-ми турів у «Різеспора» 28 очок і 14 місце в турнірній таблиці. Перед вами зараз стоїть завдання зберегти місце в Суперлізі?
— Так, це правда. На початку сезону були інші завдання. Після першого кола ми трималися в середині таблиці, але після паузи між колами провалилися. Зараз потрібно вибиратися з кризи і відштовхуватися від того, що є. Але це - футбол. В Україні дивляться, що наша команда до гри з «Галатасараєм» була на третій позиції з кінця, а зараз піднялася на 14-е місце. Але якщо подивитися турецьку таблицю, то з 9-го місця до останнього команди відділяє всього нічого. Тут весь час йде боротьба.

Я півтора сезони в Туреччині, можна сказати, другий рік. Можу сказати, що друга частина турнірної таблиці Суперліги Туреччини не така, як у нас в Прем'єр-лізі України. Тут не так, як у нас, 3-4 команди, які борються за виживання. Тут за чемпіонство бореться 5-6 команд. Також і за виживання: дві гри програла команда - вона вже внизу, дві гри виграла - в середині або ближче до лідерів. Тут боротьба за те, щоб зберегти прописку в Суперлізі, буде до останнього туру. Тому розслаблятися ні в якому разі не можна.

— Наступний матч у вас 22-го червня з «Антальяспором». По-особливому настроюєтеся на цей матч?
— У Туреччині не можна виділяти зараз якихось суперників. Звичайно, на такі команди, як «Галатасарай», завжди простіше налаштовуватися, тому що це гранд. Що стосується «Антальяспора», то ця команда була в набагато гіршому становищі, ніж ми. Але в другому колі вони набагато краще зіграли, повигравали майже все, що можна було, і вище за нас зараз знаходяться. У минулому турі, наприклад, вони обіграли «Бешикташ».

В принципі, у них така ж ситуація, як у нас. З «Антальяспором» нам потрібно брати очки, показувати свій футбол і характер, як ми це зробили з «Галатасараєм».

— В чому відмінність між турецькою Суперлігою і українською Прем'єр-лігою?
— В Туреччині інший менталітет. Я не можу сказати, що він якийсь там нереальний. Це звичайний футбол, який відрізняється своїми емоціями, підходом, стилем, поглядами. Турки легше ставляться до футболу, вони люблять грати в такий, можна сказати, розслаблений футбол. На мій погляд, їм складно грати в єврокубках, тому що вони стикаються з певною дисципліною, тактикою і так далі, чого в Туреччині, на жаль, не так багато.

Якщо порівняти з Україною, у нас все побудовано на бажанні, на боротьбі, на якомусь плані на гру, якого команда повинна дотримуватися, але самого футболу мало. Тут же все навпаки. І команди, у яких є певний мікст між грою в футбол і дисципліною, не маючи в складі якихось яскравих зірок, показують хороший результат і знаходяться нагорі турнірної таблиці. Звичайно, не беру до уваги команди, в які приїжджають футболісти з хороших клубів. Вони беруть трохи іншим.

— У «Різеспорі» відчуваєте себе зіркою? Яке ставлення до вас?
— До мене ставляться дуже добре і позитивно. Можна сказати, що ставлення до мене особливе. Не можу сказати, що мене тут носять на руках, але повага відчувається. Для мене це було трохи незвично, коли ти приїжджаєш в нову країну, і відразу таке ставлення. Різе - невелике містечко, і воно усе живе футболом. Тут неможливо пройти непоміченим десь в місті -люди мене знають, впізнають. Коли приїжджаєш в інше місто, в той же Стамбул, в це величезне місто і коли ти там заходиш в якийсь магазин або прогулюєшся, і тебе там люди впізнають, це особливі емоції. Це прикольно, це класно. Тут до футболу зовсім інше ставлення. Тут люди живуть футболом, вони знають кожного футболіста в обличчя.

— У Туреччині особливі вболівальники, яких немає в жодній країні. Це пов'язано з менталітетом турків?
— Для них футбол - більше ніж гра, більше ніж якась розвага. У них є робота, а футбол - це найулюбленіше хобі, якому ти віддаєш час поза робочим днем. Тут чоловіки збираються в кількості від 30-40 осіб, п'ють чай, у них великі екрани, по яких крутять турецький футбол цілодобово. У нас, наприклад, якщо вечір Ліги чемпіонів, всі сконцентровані на ній. А у них - ні. Туркам цікава і Ліга чемпіонів, але для них турецький чемпіонат, турецький футбол на першому місці. Вони можуть дивитися матчі своєї улюбленої команди в повторі по 5-6 разів. Тур в п'ятницю, суботу, неділю, але матчі в повторах показують весь тиждень і їх дивляться.

Такі тут люди, такий чемпіонат! Це треба відчути, коли знаходишся тут.

— Для жителів Стамбула, напевно, головна тема - хто кого обіграє в стамбульському дербі: «Бешикташ» обіграє «Фенербахче» або «Галатасарай» виграє у «Башакшехіра» ...
— У них там взагалі доходить аж до війни. Я вже обзавівся тут друзями і в Стамбулі. У одного вся сім'я вболіває за «Бешикташ», і він з дитинства - теж. Інший знайомий вболіває за «Галатасарай». Вони між собою спілкуються, але, коли приходить час гри, у них там таке починається. Вони вміють це робити, у них це з народження. У день гри вони найгірші вороги, не розмовляють один з одним, доходить справа до сварок. На тлі гри вони можуть неприємних речей один одному наговорити. Але через деякий час вони також відходять і знову нормально спілкуються.

— Можна порівняти дербі «Динамо» - «Шахтар» з головними турецькими дербі?
— «Динамо» Київ - це народна команда. Роками люди вболівають за одну назву «Динамо» Київ. Але зараз у «Шахтаря» завдяки його результатам теж є чималенька аудиторія. Наші клуби набувають глядачів з часом. А тут, звичайно, є топ-5 команд, за які люди вболівають з народження. Це у них передається з покоління в покоління. Якщо дід вболівав за цю команду, його син, його діти не мають права вболівати за іншу команду.

Чув таку історію. Батько вболівав за одну команду, припустимо, «Галатасарай». У нього було два сини: один також вболівав за «Галатасарай», а інший кудись поїхав учитися і йому сподобався «Бешикташ». І він почав вболівати за «Бешикташ». Батько про це дізнався і відмовився від сина, не розмовляв з ним. Батько не визнавав, що він його син. Не знаю, чи правда це. Мені так розповідали.

Якщо ти родом з Ризи, ти обов'язково повинен вболівати за «Різеспор». Кожен уболівальник маленької команди віддає перевагу комусь із великих команд. У турків завжди є дві улюблені команди. Вони вболівають за свою рідну, але, коли Ліга чемпіонів або стамбульське дербі, вибирають собі «Бешикташ», «Фенербахче» або «Галатасарай». Але якщо будуть грати «Різеспор» - «Галатасарай», то тут немає інших варіантів - тільки «Різеспор»!


ФК Різеспор

— Що скажете про інших українських легіонерів «Різеспора», Борячука і Гармаша, який в матчі з «Галатасараєм» також вийшов в основі?
— Вони задоволені. Їм подобається в цій команді, хочуть залишитися. Андрій мало грає, Денис - більше, він у нас топ-гравець. Коли Гармаш дебютував за «Різеспор» в матчі проти «Галатасарая», після гри сказав, що не міг перебудуватися: так швидко тут грають. З одного боку тут простіше, тому що не так сильно опікають. Але в той же час грають нестандартно.

Гармаш сказав, що поки приймав рішення, м'яч відбирали. Він не міг ще перебудуватися, думав, що ще в Україні. А тут раз і забрали м'яч, треба щось міняти, приймати швидке рішення. А я йому кажу «ти швидше думай».

— Чи отримуєте задоволення від гри «Різеспора»?
— Ми поки займаємо не те місце, що я очікував. Але від ігор дійсно отримуємо задоволення. Це дуже важливо. Є гравці, які заграються трохи. В основному всі швидкі, технічні, креативні. Мені особисто потрібен був час, щоб звикнути до стилю «Різеспора» і до нового чемпіонату.

Але мені було простіше, тому що я, граючи на позиції захисника, долучаюся і до атак. Це не мої найкращі якості - грати в обороні, у мене краще виходить атакувати. Я знаю свої слабкі і сильні якості. Мій стиль більше підходить саме футболу, ніж боротьбі. Тому в Туреччині я легко освоївся.

— Проти кого з зірок Суперліги було найскладніше грати?
— У чемпіонаті Туреччини багато класних футболістів. Взяти того ж Фалькао з «Галатасарая». Або Фегулі, який в «Валенсії» виступав, Леміну, який був в «Ювентусі». І це тільки гравці «Галатасарая».

— У кого більше шансів на чемпіонство в цьому сезоні? «Трабзонспор», «Істанбул Башакшехір», «Сівасспор» або «Галатасарай»?
— Я говорив ще раніше, що чемпіоном буде «Трабзонспор». Це дуже сильна команда. Але я хочу, щоб чемпіоном став «Істанбул Башакшехір», оскільки там головний тренер Окан Бурук, з яким я півроку пропрацював у «Різеспорі». Хочу, щоб ця команда стала чемпіоном. Але подивимося, як буде. «Істанбулу» ще складно, тому що у них менше уболівальників. Це, якщо порівняти з Україною, як донецький «Металург», коли була хороша команда, але не було уболівальників. Так і тут. В основному всі вболівають за «Галатасарай», «Бешикташ» і «Фенербахче». На ці клуби приходить по 50-60 тисяч. «Істанбул» на рядовий матч збирає 15 тисяч приблизно. Якщо дербі, вони можуть зібрати повну арену, але там тоді будуть і вболівальники суперника.

Дмитро КОТКОВ

Оцініть матеріал
(29)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Анчелотті дав Луніну важливу обіцянку після заяви про повернення Куртуа
Футбол | 25 квітня 2024, 21:40 7
Анчелотті дав Луніну важливу обіцянку після заяви про повернення Куртуа

Тренер розраховує на Андрія в Лізі чемпіонів

6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді
Теніс | 25 квітня 2024, 19:15 9
6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді

Коко Гофф несподівано легко знищила Аранчу Рус на ґрунті

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
/south/
Чомусь в нас так прийнято, як тільки хтось кудись звалить, то все що дома автоматично стає лайном. І не важливо чи гравець перейшов в Фінляндію, чи в п’яту лігу Німеччини чи ще кудись на кшталт турецької суперліги, всерівно УПЛ стає для них лайном. Хоча самі пробивають дно.
До речі нещодавно дивився декілька матчів турецької суперліги, щоправда не гру славетного гранда Різеспора, а всього лишень гру Бешикташа з Галатасараєм, це щось схоже на Александрію з Колосом при повних трибунах🤷🏿‍♂️ Але в нас чемпіонат - лайно, а в них АПЛ на мінімалках 😂
Ossa8860
Для меня Морозюк не авторитет. Пускай умничает себе на здоровье и всяким татуированным "ширинкам" на радость.
Al Zolo
таланты Морозюка подчеркивает его супруга-предстающая без трусов на большинстве выложенных в сеть фото.....
fedd1979
А чого мало? Того що в самому "Динамо"!!! грають такі, як ти! А футбольні новини формують такі, як твоя колишня
Dfs2262ar
Клоун ты коля!
maverik
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
stopor2016
Тоже мне спец ... Вот если бы Ирка шото вякнула !!
dd dent
Zae что он что его екс силикон
Вадим Семикопенко
На редкость адекватное интервью.
Даже почти до конца дочитал
zzg77
Морозюк конкретно стал похож на турка. Не только внешне, но и ментально.
Bolshoi
В Украине, вместо футбола, кабинетные квесты. А чинуши не понимают куда зритель делся.
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Roman Divenko
Видно, что читали лишь заголовок. Он не имел ввиду уровень двух чемпионатов...Он сравнил отношение к футболу и о первобытной игре в футбол, когда бегаешь, потому что любишь бежать, а не потому что физрук говорит тебе бежать туда, а туда не бежать.